Evo ja da kazem par reci posle 500-ak kilometara..za isti pritisak od 2.1 bara u poredjenju sa starim Avon ZV3 imaju primetno mekaniji bocni zid, tishe su i lepse upijaju neravnine, ali zato mozda maaaaalko sporije reaguju na ostrije cimanje volana, sto mu valjda nekako dodje logicno... na vlaznom putu do 100km/h nema neke razlike u odnosu na suvi, sve u svemu, ja sam za sada hepi!
Tigar "Prima"
Collapse
X
-
Posto je proslo dosta vremena odkako je postavljena ova tema zamolio bih vlasnike i korisnike Tigar Prima guma da nam iznesu svoja iskustva sa ovim gumama. Narocito me interesuje (a verujem i sve nas)
Kako se ponasa po morkom (kisi) na pravcu i u krivinama.(necu opet, obecavam =] )...
Elem, po strani problemi koje sam imao nakon montazhe (imash u istoj ovoj sobi - "Sasija, kocnice, transmisija" celu temu u vezi toga pa ako te interesuje pogledaj...), ovo su moji utisci:
Primu sam uzeo u komplet-setu, dakle 4 komada, u dimenziji 205/60/R15, brzinski indeks V (do 240 km/h). Cena 5008 dinara po komadu (popust vazhio za kupovinu seta od 4 gume). Ne rachunavshi pochetnih 500-ak km neophodnih za "razgazivanje" gazeceg sloja i opshte "naleganje" gume, stekao sam utisak da je guma veoma tiha u vozhnji, shto me je najprijatnije iznenadilo. Dakle, nema onog "mumlanja" pri nekim iole vecim brzinama, shto mene lichno jaaako frustrira i brzo dovodi do loodila...Znachi, vozhnja je jako tiha, shto nije odlika i mnogo skupljih brendova u toj klasi/dimenziji gume.
Guma je izuzetno dobra na suvom, sasvim lepo drzhi pravac i prati putanju. U krivini opet dobro drzhi grip, ne "naginje" se isuvishe, shto opet zavisi od vozachkih ambicija. Treba imati na umu da nije u pitanju Pirelli, Michelin ili Bridgestone, tako da se ne mozhe ochekivati ultra-sportski performans, jer to i nije primarna karakteristika ove serije. Medjutim, da podnosi "mushku" vozhnju - podnosi...
Vozio sam na totalnom pljusku, znachi brisachi "na trojku", i opet imam samo rechi pohvale. Zahvaljujuci trima odvodnim kanalima na shari gume, efekat aquaplanning-a se zaista ne primecuje, a ja sam vozio po, ponavljam, veoma jakom pljusku na nekih 70-80 km/h. Na slabijim kishama sam vozio i preko 100 km/h, i opet bez zamerke. Nema nikakvih promena pravca, "shetanja" ili gubljenja osecaja na volanu usled aquaplanninga, mada je ovo prevashodno vezano za duboke kanale, dakle, josh uvek novu gumu, tako da efekat aquaplanninga ochekivano raste kako se dubina share smanjuje...
Nekako imam utisak da je smesha Prime veoma izbalansirana u smislu tvrdoce, dovoljno chvrsta da se ne uvija isuvishe u krivini, a ipak nije isuvishe tvrda, "plastichna", pa da lako gubi grip, vec zaista lepo lezhi na putu. Ovo i nije za chudjenje znajuci da je "recept" za smeshu Tigar dobio od Michelina.
Dakle, od mene APSOLUTNA preporuka shto se Prime tiche! Mada se javljaju problemi tu i tamo u smislu homogenosti smeshe, sve se to da otkriti i "odraditi" u toku garantnog roka (koji je, btw. chak 3 godine!), ova guma je u datom cenovnom rangu apsolutni "best-buy"!
Od mene - apsolutna preporuka!
Pozz =]
Comment
-
-
Blam, tek sam sad primetio da jedna od 4 Prime koje sam uzeo na sebi ima oznaku "Ambassador" umesto "Tigar Prima", inace su identicne potpuno.. Na Tigrovom sajtu nisam nasao da je proizvode pod tim imenom za neko trziste, da li neko zna u cemu je stvar?
Comment
-
-
Rotax bi trebalo da je verzija 621 gume uradjena za nemackog kupca po narudzbi, tzv OEM proizvod samo brendiran po zahtevu kupca.
Ambasador je ime korisceno za prodaju tamo gde je zbog sankcija bilo zabranjeno a mozda se ime dobro primilo pa sada nastavljaju sa istim brendom.
samo ime je manje vise svejedno, sve dok guma zadovoljava norme koje su napisane na boku same gume.. i posluzice svrsi sasvim ok.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Trenutna dilema mi je (dimenzija 195/50/15):
Bridgestone Potenza RE720 5940 din (70eura)
Tigar Prima 4350 din (52eura)
Bridgestone Potenza-u koristim vec 5 godina unazad (promenio 4 para) i extra sam zadovoljan. Uzgred Potenza ima jedan bitan detalj tj dodatni deo gume koji stiti felnu od grebanja o ivicnjak.
Comment
-
-
-
Koliko ja znam, Prima se ne proizvodi u velichini 17". Uostalom, ovde su ti sve navedene dimenzije u kojoj se proizvodi:
Serija 65
195/65 R 15 91 V
205/65 R 15 94 V
Serija 60
195/60 R 15 88 V
205/60 R 15 91 V
Serija 55
185/55 R 15 82 V
195/55 R 15 85 V
205/55 R 15 88 V
205/55 R 16 90 V
Serija 50