Vasa iskustva sa sportskim plocicama

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Dobro pitanje.Sad da vidimo koliko će proći dok se javi neko ko zna stručan odgovor?Ova tematika će biti aktuelna i na hibridnim i električnim vozilima u budućnosti,kočnice će biti vruće još dugo vremena.

Comment

• nijebitno
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2006
      • 629
      • Modrica

@Elwood
      Da li zelis reci da su kocnice veci problem na hibridnim i elektricnim vozilima, ili samo da dugo nece biti nista manji problem nego sto su danas na uobicajenim vozilima?
      Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Da ne govirimo koliko jedu kocnice tek brzi vozovi i pored rekuperacije (kocenja) motorima i koliko je primena tehnologije ma kako ona mozda bila skupa neophodna. Potrosaca odn. stalnih musterija ima. To je sasvim sigurno.

Comment

• ///M_Power
          CBC Senator XXL
          • 05.05.2008
          • 335
          • Beograd - Minhen

Sa EBC plocicama sam imao lose iskustvo - vrlo agresivne prema disku a sila kocenja se nije bas mogla kontrolisati - ovo je na motorciklu.
          Na kolima, za koji dan stavljam Carbone Loraine plocice srednje tvrdoce, pa cemo videti...

Comment

• kwisko
            CBC Veteran
            • 14.04.2008
            • 124
            • bg

Originally posted by Azbest
            Originally posted by dranix
            Da da. Umeju i znaju vec vise desetina godina i NISTA. To je MIT. Rumuni i Bugari ne znaju nista pa su opet daleko napredniji i stalno rastu. Oni IMAJU mogucnosti. Pitam se kako?
            Iz svake zemlje ima pojedinaca koji su i vise nego eksperti za specificne oblasti. To samo po sebi zavrsava povremene poslove onoga ko trazi takvu uslugu i tu je nazalost kraj price. Mnoge tehnologije nikada nece postati masovna proizvodnja iz raznoraznih razloga a ne samo cene ili tehnickih komplikacija.
            Sto posto sam siguran da je veca fora napraviti hiljade malih stvari nego jednu veliku. Od stare slave se ne zivi dugo.
            Takodje mislim da je tehnicko znanje ukupno na nasoj planeti daleko vece nego sto se koristi opet iz raznih strateskih razloga jer nekome to ne odgovara.
            Mislim da si 100% u pravu, ja govorim o pojedincima a ne o sistemu. Zastava kad je počela da pravi automobile u početku je pravila bolje pa sve lošije i lošije. To samo mi umemeo.
            Ali ja se sećam da je kompozitne materijale za kočnice među prvima počeo Srbin da radi, reč je o profesoru Lauševiću.
            A danas Srbi i dalje koče vozove sa papučama od sivog liva, a gledao sam ista tehnologija kao profesorova od pre petnest godina, sada je hit za kočnice za voz.
            Inače voz je teško zaustaviti zbog velike mase samog voza plus tereta na njemu. prilikom kočenja ogromna energija se oslobađa.

Mene interesuje obzirom da sam "nemetalac", koja korist od pločica ako diskovi nisu od titana ili čelika sa visokim sadržajem kobalta i volframa.

Primera, ja vam uradim pločicu od kompozita i kakva je tu uloga njena na običnom disku?
            uloga je da je kocenje bolje i brze jer trpi vece temperature , a kada bi diskovi bili od gore navedenih materijala dobio bi savrsen spoj koji bi trajao i unucicima nasih unucica sto ti u prevodu znaci da bi jedan (ogroman) deo auto-industrije izumro sto za same kompanije znaci manjak profita ... ko je lud dda ubije koku koja nosi zlatna jaya ?!?!?

Comment

• Azbest
              CBC Član
              • 28.04.2008
              • 34
              • Tarnow

Sad razumem,
              ja sam mislio da napravim jedan kompozitni materijal od karbonskog i keramičkog vlakna a da metalurg napravi diskove od legure koja bi se zasnivala na volframu. I kao što Kvisko kaže, kome to da prodaš ?

Comment

Working...
              X