Xsara 2.0 Hdi, ugradnja sestostepenog menjaca

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • PetarBG
    CBC Član
    • 25.01.2017
    • 11
    • Beograd
    • Xsara 2.0 HDI

Xsara 2.0 Hdi, ugradnja sestostepenog menjaca

Kolege potrebna mala pomoc,
    hteo bih da na svoju Xsaru 2.0 Hdi 110 ks ugradim sestostepeni menjac, jednostavno pri brzini od 120 km/h motor se vrti na nekih 2550 obrtaja i prilicno vise trosi,a uz to je i dosta bucan.
    Malo sam guglao i video da je moguca ugradnja menjaca sa sest brzina iz C5 2.2 hdi 2003-2004 god,ali ja taj menjac kod nas nigde nisam uspeo da nadjem. Pogledao sam da li je moguca ugradnja menjaca od Peugeot 407,ali posto on ima vece tockove,nista se ne bi dobilo sa njim.
    Da li je mozda moguce prepakivanje diferencijala iz Xsarinog u menjac od 407?
    Sa tim bi se dobilo ono sto mi je potrebno,i na 120 km/h bi isao na negde oko 2000-2100 rpm.
    Ako neko ima neku ideju neka kaze
  • obris
    CBC Početnik
    • 20.08.2009
    • 5
    • Zrenjanin

Mislim da bi prvo trebao da proveriš na koliko se vrti motor sa tim menjačem.
    Kod mog 308 1.6 hdi, pri 120 km/h, je oko 2300-2400 o/min, u šestoj.

Comment

• BJL
      CBC Senator
      • 20.05.2013
      • 275
      • backa palanka
      • golf 3 1.8

Petre kolika je potrosnja kod tebe na toj brzini

Comment

• PetarBG
        CBC Član
        • 25.01.2017
        • 11
        • Beograd
        • Xsara 2.0 HDI

Pa motor se kod tog C5 vrti negde oko 2050 obrtaja na 120 km/h, na Peugeot 407 2100 na 120 km/h,ali ipak oni imaju vece gume.
        Kolko sam racunao sa menjacem od 407 bih uspeo da spustim obrtaje na 2300 pri 120 km/h,ali bih opet gledao ako je moguce da moze jos malo da se spusti.
        Na tom engleskom forumu sam video da 406 2.0 hdi 110 ks pri 120 km/h vrti motor na 2100 obrt

@BJL
        Sinoc sam vozio na auto putu i potrosnja se krece oko 6.5 l na 120,troje putnika u automobilu.

Inace ako neko zna gde bih mogao da pronadjem menjac od C5 2003-2004 god,ima oznaku 20MB04,bio bih mu jako zahvalan.

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

Ajde da predpostavimo da sam "glup", ali u šestom stepenu prenosa dolazi do većeg opterećenja na agregatu zbog samog prenosa, pa sa tim ako se nevaram potrebno je vise goriva i vece punjenje turbo punjaca. Da nedodjes u situaciju da povecas potrosnju jer kada bi samo zamenom menjaca dobio to pa svi bi to odavno uradili. Ispravi me ako gresim.
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• PetarBG
            CBC Član
            • 25.01.2017
            • 11
            • Beograd
            • Xsara 2.0 HDI

Pa moze biti,mada ipak smatram da je to samo malo smanjenje broja obrtaja i da ne bi trebalo da se opterecenje motora drasticno poveca.
            Konkretno kod mene pri 120 km/h motor se vrti na 2550 obrtaja i ima jos dosta rezerve snage. Kada broj obrtaja smanjim za oko 250 (jedna crtica na brzinomeru),nivo buke rapidno pada,a bord kompjuter pokazuje za oko 1.2 l manju potrosnju,pa mislim da malim smanjenjem broja obrtaja u sestoj motor treba da radi na malo manjim obrtajima,a da se potrosnja ne poveca.

Comment

• ada
              CBC Senator XXL
              • 04.06.2005
              • 2375
              • Novi Sad
              • Svasta nesto

Tebi treba menjac od novijeg hdi-a sa 110 ks a ne od 2.2 i onda tek mozes da vidis sta ce se desiti. A povecaces potrosnju budi siguran. Sam zakon fizike. Vece opterecenje veca potrosnja. A broj obrtaja ces smanjiti sigurno sa 6 brzinom. I onako ona sluzi samo za to. Neku narocitu snagu u 6 stepenu prenosa neces dobiti.
              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• PetarBG
                CBC Član
                • 25.01.2017
                • 11
                • Beograd
                • Xsara 2.0 HDI

Onda nesto ne razumem,
                ako bih recimo koristio menjac od Peugeot-a 407,kada izracunam prenosne odnose u kombinaciji sa manjim gumama na Xsari dobijam da Xsara u 6 stepenu 120 km/h postize na 2370 obrtaja, dok sa originalnim menjacem u 5 to postize na 2600 obrtaja.Zar je moguce da potrosnja bude veca?

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

Mislim da se ubacivanjem šeste brzine teži približavanju maximalnom obrtnom momentu, koji je kod tog hdi motora negde na 2000 obrtaja ili niže.
                  Samim tim je bolja iskoristivost goriva, tj manja potrošnja, inače ne bi ugrađivali tu šestu brzinu. E, šta bi se dobilo sa ubacivanjem drugog menjača
                  ...mora se uzeti u obzir i težina vozila sa kog se skida menjač i njegovi prenosni odnosi da ne bude previše razlike u ostalim brzinama...
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• PetarBG
                    CBC Član
                    • 25.01.2017
                    • 11
                    • Beograd
                    • Xsara 2.0 HDI

Xsara je laksa 260 kg u odnosu na 407.
                    Racunao sam nesto oko prenosnih odnosa,ispostavlja se da bi u 6 dobio pad obrtaja,ali onda u gradskoj voznji sa tim novim menjacem prenosni odnosi su kraci i trebalo bi malo vise saltanja,pa kako bi se to odrazilo na potrosnju?

Comment

• comi 1342
                      Moderator
                      • 28.09.2005
                      • 1126
                      • NS
                      • Giulietta ,PUG 106,

Odgovorih već, što su ti obrtaji u vožnji bliže max obrtnom momentu, potrošnja će biti manja. Verovatno zavisi od toga na koliko će obrtaja biti 50 km/h
                      i u kojoj brzini, ali je potrošnja u gradu neizmerljiva kategorija zbog previše varijabli, ne treba se time zamajavati...
                      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• obris
                        CBC Početnik
                        • 20.08.2009
                        • 5
                        • Zrenjanin

@PetarBG
                        Nema više šaltanja, kako kažeš, sa 6brzincem. Ja po gradu ni 4. ne koristim. Jer sam u 3. pri 2000 o/min, 50 km/h.
                        Postavi računicu isplativosti. Koliko bi goriva uštedeo ugradnjom 6 brzinskog menjača.
                        Last edited by obris; 04.02.2017, 12:17.

Comment

• PetarBG
                          CBC Član
                          • 25.01.2017
                          • 11
                          • Beograd
                          • Xsara 2.0 HDI

Mozda nisam bio jasan, ne znam kako bi to funkcionisalo,jer recimo sa njegovim standardnim menjacem u prvoj 20km/h postize na oko 2200 obrtaja,dok bi sa tim drugim za istu brzinu trebalo 2500,pa zbog toga pitam kako bi se i da li bi se to teranje u vise obrtaje u gradu odrazilo na potrosnju i trajnost motora?
                          Radi se o tome sto je taj menjac predvidjen za 407 koji ima gume 17,a na xsari su 15,ali i pored toga bi matematicki trebao da malo spusti obrtaje u sestoj.
                          Sto se goriva tice i nije to neka usteda ako se gleda period od 4-5 god,ali bih voleo ako je moguce i da se spusti nivo buke, jer stvarno postaje prilicno neprijatna preko 100 km/h,a auto je tip-top stanje.

Comment

• Lucky1
                            CBC Član
                            • 22.02.2013
                            • 30
                            • Zemun
                            • Citroen BX

Najkraće rečeno, menjač je ozbiljna igračka kojom se bave ozbiljni, usko specijalizovani ljudi i za to naplaćuju ozbiljne novce. Prenosni odnosi su jako bitni, bez obzira o kom stepenu prenosa se radilo, a vrlo lako može da ti se desi da u pojedinim stepenima prenosa dobiješ eksplozivnu napravu na 402 metra ili auto koji je vezan za banderu.

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Ajde da dodam i ja koju rečenicu. Sigurno bi skinuo potrošnju po km u kontinuelnoj brzini na autoputu (i jedino tako), a u zavisnosti od prenosnih odnosa možda povećao potrošnju u drugim ežimima vožnje, ali zapitaj se koliko provodiš na autoputu a a koliko u gradu.
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                              X