Punto lupka iz menjaca/diferencijala/... na pustenom gasu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Punto Abarth
    CBC Senator
    • 11.12.2006
    • 220
    • Novi Sad, Groblje :) 16° 31' 0" E 45° 17' 30" N nekad :(

Punto lupka iz menjaca/diferencijala/... na pustenom gasu

Dakle, bedak. Sinoc sam bio u gradu, malo sam se muskije provozao, i pred kraj veceri kad sam se oladio, i usporio, skontam da mi nesto lupka iz menjaca/diferencijala/necega drugog. I to samo, ali samo kad pustim gas, tj, kad auto pocne da koci motorom. Dodam malo gasa, cisto da auto povuce - ne cuje se nista! Pustim gas, opet se cuje. Ovo se desava u svim brzinama i u leru, bez obzira na turazu motora. Zvuk je recimo, kao kad sam kao klinac zbudzivao kojekakva klepetala na bicikl, da se cuje dok ide. Dakle, kako auto usporava, tako i taj zvuk usporava svoje kuckanje. Preko 70 je vec toliko ucestao, da se cuje skoro kontinualno, a kako auto usporava, zvuk je sve definisaniji, sporiji i cuje se skoro do samog stajanja. Imam utisak da se to ne desava dok motor ne dostigne radnu temperaturu, ali nisam siguran za to. Znam svaki krc i skrip u svojim kolima, a ovo me bas zabrinjava... Savet, i pomoc mi treba sto hitnije...

Auto je moj iz profila, Punto mk2 1.2 8v
    http://www.youtube.com/watch?v=7lgcQUQZBtE

Kupujem HGT/sporting volan
  • bokija
    CBC Senator XXL
    • 25.01.2008
    • 640
    • Beograd

Verovatno si polomio neku od solja na krstu poluosovine.Pre toga napravi inspeksiju nosaca motora pa ako je sve OK onda kreni na skidanje manzetni menjaca pa pipanjem unutra utvrdi na kojem krstu fali solja.
    I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• Punto Abarth
      CBC Senator
      • 11.12.2006
      • 220

Ne verujem da su nosaci. Auto vozim kako dolikuje, uvek oko 2500 obrtaja, sem kad ga drapnem (JAKO retko). Malo pre mi je drug pomenuo da je on imao isti problem sa Puntom 1, i da je bilo do srafa tocka - razjeo se navoj. Otisao bio odmah, pregledao svih 8 srafova napred, nije to. Pa da svisnem, nista drugo. I jos, kao za inat, iza mene bio uparkiran crni Punto HGT, ja srafim tockove, lik seda u svoju zver i odeeee. Samo suze sto mi nisu krenule.

Comment

• bokija
        CBC Senator XXL
        • 25.01.2008
        • 640
        • Beograd

Ako nemas iskustva,teraj kod majstora da ti pogleda to.A ako imas malo sluha,podignes auto na dizalicu sa jedne strane i izbacis iz brzine,probas da zavrtis tocaklevo desno da osetis ima li lufta na diferencijalu,to isto ponovis i sa druge strane.Na taj nacin mozes da ocenis ima li potrebe za kontrolom krstova poluosovina.Kad vec dizes kola onda skini tocak i pogledaj da se nesto od selni ili balanser poluosovine nije otkacio,pogledaj unutrasnjost felne mozda ima znakova cukanja ili struganja,pogledaj gumice balans stangle i spone...

Comment

• Punto Abarth
          CBC Senator
          • 11.12.2006
          • 220

Originally posted by bokija
          Ako nemas iskustva,teraj kod majstora da ti pogleda to.A ako imas malo sluha,podignes auto na dizalicu sa jedne strane i izbacis iz brzine,probas da zavrtis tocaklevo desno da osetis ima li lufta na diferencijalu,to isto ponovis i sa druge strane.Na taj nacin mozes da ocenis ima li potrebe za kontrolom krstova poluosovina.Kad vec dizes kola onda skini tocak i pogledaj da se nesto od selni ili balanser poluosovine nije otkacio,pogledaj unutrasnjost felne mozda ima znakova cukanja ili struganja,pogledaj gumice balans stangle i spone...
          ide kod majstora sigurno, samo jos kod kog u NS, to je pitanje. Prvo sam otisao kod Stojanova (gde sam inace odrzavao Punta), a oni kad su videli kakav je auto (cist kao suza spolja i unutra, sve na njemu utegnuto kao puska), i kad su culi sta me zeza, samo sto me nisu sutnuli u ****. Necu sad ici u detalje, ali, recimo da me Stojanov vise nece gledati...

A sto se tice svojerucnog pregleda auta, sve sto sam ja mogao primetiti pre jedno 2, 3 nedelje, je da mi poluvratila imaju malo, jako malo lufta u rotaciji i jako malo aksijalno, dakle poduzno. Kapiram da bi to moralo biti tako, pogotovo malo aksijalnog lufta, jer poluvratilo ipak mora malo da teleskopira tokom voznje. Oba lufta su red velicine par milimetara. Svi sileni, nosaci, stabilizator, viljuske, sve je u odlicnom stanju. Jedini kvar pored ovog je sto mi volan ima malo lufta, verovatno na samim izlazima iz letve, posto mi krajevi izgledaju savrseno, i na njima nista ne mogu da nadjem da ne valja...

btw, auto je od otvaranja teme presao cca 500 km, i dva dusmanska kruga po iriskom vencu, niti je sta otpalo, niti se zvuk pojacao. Popravilo se, naravno, nije samo od sebe...

Comment

• bokija
            CBC Senator XXL
            • 25.01.2008
            • 640
            • Beograd

Za razliku od zastave gde kad solja krsta ispadne,ode pravo pod diferencijal,ovde to ne moze.Samo drukce uvrce poluosovinu i lupka.

Comment

• hisd
              CBC Član
              • 24.04.2008
              • 38
              • RS

Kaki je ovaj fiat cim ga malo stisnes odma neki problem.Sta ti bokija mislis o svemu tome

Comment

• bokija
                CBC Senator XXL
                • 25.01.2008
                • 640
                • Beograd

Problem nije u Fiatu nego u njegovom zivotu pre tebe,Neko ga je dobro iscedio a tebi sad ostaje da ga drzis na aparatima i ne das mu da umre

Comment

• Punto Abarth
                  CBC Senator
                  • 11.12.2006
                  • 220

A "nitne diferencijala"? ovo mi je pomenuto na drugom mestu, koliko je to ozbiljno, i o cemu se uopste radi? Sto se tice zivota Punta pre nego sto sam ga ja uzeo... Pa, ne znam puno, sem da je redovno odrzavan, i da je imao 73k na satu (ako je verovati prodavcu...). I dan danas se redovno odrzava, i vozi fino i kulturno, sem evo ove gluposti, znaci, sve ostalo je perfektno (ako se izuzme losa plastika... )

hvala ljudi na odgovorima, cim oteram afto u servis i sredim ga, javljam sta je bilo... Sad mi trenutno ne treba, cuci u garazi...

Comment

• Lord_o21
                    CBC Senator XXL
                    • 29.04.2006
                    • 494
                    • Novi Sad

i ako je crkao ceo menjac 150 +/- ti je drugi polovan...
                    ...technology is the only Replacement for Displacement.

Comment

• bokija
                      CBC Senator XXL
                      • 25.01.2008
                      • 640
                      • Beograd

Originally posted by Lord_o21
                      i ako je crkao ceo menjac 150 +/- ti je drugi polovan...
                      Samo?Pa i nije tako strasno.ni zastavin nije jeftiniji.

Comment

Working...
                      X