Punto 1.2 8v krčanje iz menjača

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

Punto 1.2 8v krčanje iz menjača

Pozdrav drugari.
    Potrebna mi je mala pomoć oko menjača odnosno dijagnostike kvara ukoliko je to na ovaj način iole moguće. Elem od nedavno mi se pojavio problem da prilikom šaltanja iz prve u drugu menjač zakrči a isto tako se javlja prilikom menjanja iz treće u drugu. Da napomen taj problem ne postoji kada je auto hladan i može da se zavti do 4000 rpm i da se menja bez ikakvog krčanja kako iz prve u drugu tako i iz treće u drugu. Kada se automobil zagreje krčanje se javlja ali ne uvek. Nekada radi najnormalnije a nekada da bih izbegao krčanje posle pritiska pedale kvačila moram da sačekam da obrtaji padnu da bih promenio bez krčanja. Po dijagnostici koju sam do sada dobio u pitanju je sinhron druge ali niko nije siguran. E sad ranije mi je kačilo pa sam dotegao sajlu i bilo je 2 god ok (sada sajlu još nisam dirao, ovaj put ,a one znaju da se istegnu).
    Ima li neko neku ideju šta može da bude.
    Planiram to da rešim ali kako treba.
    Kako sam se do sada raspitao ,moguća su sledeća rešenja: 1. da uzmem drugi menjač cena je oko 100e ima ih na dosta mesta . Prodavci od kojih je jedan moj drug garantuju za ispravnost i mogućnost zamene za drugi ako bilo šta nevalja. Ruke ne plaćam (zamena).
    Druga mogućnost je da rastavim moj i u tom slučaju sve sa rukama dođe 200e a možda i više sve zavisi šta ćebiti kada se rastavi(znam da je skuplje ali uvek mi je draže popravim moje nego tuđe pa da ne razmišljam a opet mi se ne daju tolike pare.)

Svaki savet dobrodošao. Hvala.

• b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Standardna boljka fijata koja je poznata kod jugica i zastava takodje.

Bolje zameni menjac. Jesi li menjao ulje i koje je sipano?

Vrlo bitno kod tih menjaca je odgovarajuce ulje.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Počeću opet da popravljam menjače
      Ima tri dela, sinhron, zupčanik i kandžasta spojka. Obično crkne samo sinhron. Ako baš dugo krči i siluje se, stradaju i druga dva dela.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Obicno kad krene da zeza onda krece prva pa posle treca i vise se ne isplati raditi.

Comment

• WEST 014
          CBC Senator XXL
          • 17.08.2010
          • 862
          • Valjevo
          • Audi A4

Ma stavljaj to za 100e, vidis da imas i neku garanciju kod tog druga...

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Originally posted by b_samardzic View Post
            Obicno kad krene da zeza onda krece prva pa posle treca i vise se ne isplati raditi.
            Znam, zato sam ja a i drugi prestali popravljati menjače, polovni su bili ispod cene novih delova. Danas se popravlja samo ono što nema na otpadu i retki primerci...

https.autogas.rs

Comment

• slobodank
              Moderator
              • 26.11.2007
              • 1338
              • Stara Pazova
              • Fiat Idea 14.16v lpg

Hvala svima na savetima.
              Ono što me muči, jutros hladnije, pa ulje gušće i sve u redu, do posla (30km) samo jednom zakrčalo i to kada sam stigao na posao i okretao ga po parkingu. Menjao sam ulje pre nekih 45000 km kada sam menjao ležaj na zvonu (ulje je sipano po specifikaciji Tutel Car Technyx). Ništa , moram danas da proverim ulje pa javljam stanje.

Comment

• Boki Ar
                CBC Senator XXL
                • 11.11.2004
                • 2827
                • Aranđelovac
                • Vektra

Dok je ulje hladno, bolje "lepi" i sinhronizator uspeva da uradi posao.

Kad se javi krčanje, probaj iz I u II sa razdelom, a III u II sa pravilnim među-gasom, trebao bi da ide "k'o u sir". Ujedno je to i proba.

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

@BokiAr@
                  Uradio sam kako si naveo, probao sam iz prve u drugu sa razdelom, nekada sve lepo funkcioniše a nekada krči stalno. Iz III u II ne krči kada oborim obrtaje, tj kada radi na leru. Sve preko toga krči, a kako mi je deo svakodnevnog puta po Bg-u gde ga šaltam dosta ne uspem uvek da vodim računa o obrtajima tj ne stignem.

Odem juče kod majstora, kaže mi ajde da ga provozam sednemo u kola, kad ništa, šta god da uradi on ne krči. Pre toga je kontrolisao sajle malo jednu dotegnuo i taman pomislih sajla je u pitanju, možda se istegla pa nije dovoljno gurala polugu na menjaču. Ja srećan krenem kući kad ono posle 20 km krrrr. Jutros odem i on se uveri. Ostavio sam kola, skinuće menjač, ako je samo sinhron to ćemo da sredimo a ako je i zupčanik onda možda drugi menjač.
                  E sad kod puntića najčešće strada sinhron druge i to je ono što me najviše odvraća od kupovine drugog polovnog, jer skidanje i ponovno vraćanje ako drugi nije u redu nije baš jeftino. Uglavnom idem kasnije da vidim kakvo je stanje pa javljam. Nisam planirao ovaj trošak ali...

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

E sad kod puntića najčešće strada sinhron druge i to je ono što me najviše odvraća od kupovine drugog polovnog, jer skidanje i ponovno vraćanje ako drugi nije u redu nije baš jeftino. Uglavnom idem kasnije da vidim kakvo je stanje pa javljam. Nisam planirao ovaj trošak ali...
                    TO je razlog zašto sam antiprotivan polovnom menjaču. Može ukoliko prodavac garantuje neki period i besplatnu zamenu ukoliko ne valja.
                    Što bi onaj drugi bio manje izdrman od tvog. Jedino ako je sa novijeg slupanog.
                    Onaj ko to više radi ima nekoliko rastavljenih za delove. Majstor uvek zna da li je deo ispravan ili nije.

https.autogas.rs

Comment

• slobodank
                      Moderator
                      • 26.11.2007
                      • 1338
                      • Stara Pazova
                      • Fiat Idea 14.16v lpg

Da vam javim šta se dešava...
                      Menjač rasturen, sinhroni u redu a ono što je stradalo je kanžasta spojka. Od delova svega kod majstora osim te spojke. Zovi na deset otpada nema, pa sve likove koji rade menjače i koji daju bezobrazne cene od 45-55 evra samo za tu spojku, za neverovati. Ništa, ostavim kola kod majstora i dogovorimo se da obojica tražimo pa ko prvi pronađe da javi. Zove me uveče nema nigde a ni ja nisam uspeo ništa da pronađem. Kako nisam ništa uspeo odlučim se za ceo menjač i dogovorimo se oko cene 75 evra ali tek za nedelju, ne može ranije . Kako u Šapcu traže 150e za menjač sa garancijom od 6 meseci, ili da im dam moj i još 100 e, ipak se odlučim da sačekam vikend a za to vreme biće dobar i dedin jugić .Ali sreća, uveče u deset pronašli spojku u NS, čovek poslao sinoć kurirskom službom, stiže danas. Cena 15e, nisam mogao da verujem. Danas sastavljanje. Imam par slika ali to ću kada stugnem da okačim u temi o kolima.
                      Još jednom hvala svima na pomoći i savetima.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Ne bih da mračim ali kandžasta spojka crkava zbog lošeg sinhrona, ona je poslednji kontakt prilikom menjanja brzine, što znači da pre toga nešto nije radilo posao...

Ako nema nov ili dobar sinhron treba ga bar okrenuti ako je taj sistem, ne znam koji su sinhroni u njemu ali verujem da su prstenasti. Izgleda kao debela burma

Kad crkne kandžasta ili suprotni par na zupčaniku ispada iz brzine... Svaka kandžasta ima oštećenje u odnosu na novu jer joj je to posao da se ošteti

https.autogas.rs

Comment

• slobodank
                          Moderator
                          • 26.11.2007
                          • 1338
                          • Stara Pazova
                          • Fiat Idea 14.16v lpg

Ne razumem se u materiju, verujem majstoru (barem mislim da mu verujem), evo šta imam od slika snopa.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Ako je to tvoj menjač, nešto je dobro drobilo! Koliko košta novi, a koliko dobar (sređen) snop? Na vreme si ga otvorio, jer se meni desilo na Kosovu, kad mi je na yugo koral 55 u potpunosti otkazao! Havarija, odjednom.

Comment

• slobodank
                              Moderator
                              • 26.11.2007
                              • 1338
                              • Stara Pazova
                              • Fiat Idea 14.16v lpg

Jeste to je moj menjač. Ništa ako ovo od danas ne urodi plodom čekam vikend kada stiže drugi menjač.

Comment

Working...
                              X