vektra b upravljacki mehanizam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mare-car
    CBC Član
    • 24.09.2008
    • 12
    • beograd

znači, to se nalazi na prvom trapu, i nigdje na onima slikama?
    tako da odma izključim. znači, kažeš na jedno 20cm sa svaka strane? od avtogume prema unutra..., blizu stabilizatora?

Comment

• Manijak
      CBC Član
      • 25.05.2008
      • 26
      • Austrija

Originally posted by markocrni
      @Manijak
      evo sad sam se setio, kada mi je bila leva gumica balans stangle skroz razvaljena desavalo mi se da kada motam volan u desno cujem (i oseti se na volanu) tup. posle toga mozes da motas i levo i desno i nista se ne cuje. znaci jednom krcne i posle toga nece. Posle pomeris malo auto, napred nazad, motas levo desno, i onda opet krcne...
      Moj auto je na negde oko 200k i na njemu nisu bile menjane gumice.
      Sta je bitno: ta gumica je 18mm a balans stangla je 19mm, tako da kada se namesti gumica se nategne. Meni dok je stajala na autu delovala je samo da se malo pojela, ali kad je skines tek onda vidis koliko se deformisala i pojela.
      E baš to što veliš.. Znači nekad krcne a nekad ne, večinom čujem taj zvuk kad motam na mjestu.. Iz središnjeg u desni položaj i kad se vraća nazad..

Ali čudno mi to da je do selena. Nisu nikad mjenjani ali ne nabija mi štanga na rupama.

Comment

• markocrni
        CBC Član
        • 08.09.2007
        • 27
        • Kragujevac

@Manijak
        Promeni te dve gumice pa vidi kako ce da se onda ponasa. To u sustini mozes i sam, netreba ti skoro nikakav alat... a gumice su 200-300din obe
        Taj luft bi isto trebalo da se oseti kad skreces nege po npr45 stepeni, i pogodis neku manju rupu..
        Evo gde je jos ostao luft:

Ovo je "krst" kako ga zovu ili teleskopski kardancic. Ispod njega ulazi glava upravljaca i ima jedan plasticni valjak ko jse razjede vremenom tako da ako uhvatis rukom i mrdas dno kardana levo desno osetices luft. Zamena ovog plasticnog valjka (koji kosta oko 100din) podrazumeva skidanje cele glave upravljaca, tako da mi se to definitivno ne radi.

Comment

• 404_not_found
          CBC Senator
          • 18.08.2007
          • 278
          • Beograd, L.Brdo

Prosto sam ubedjen da je moj problem isti, sve i da ne pogledam.
          Zamenicu onda i te gumice na servisu uskoro pa cemo da vidimo sta se desava.
          "Kume, mogao si da iseces nokte"

OPCS BIBLIJA

Comment

• markocrni
            CBC Član
            • 08.09.2007
            • 27
            • Kragujevac

Aj ovo sa kardancicem, me bas zanima, ko ima vektru neka proba. Ja sam nasao luft na svakoj koju sm probao. Da, nisam napomenu, taj deo (onaj sa slike gore) se nalazi ispod volana, skroz dole na podu, ispod papucica. Nije tesko mu prici.
            @404_not_found ako ti je auto presao kao moj, i vozen je po ovim nasim rupama par godina, tesko da su ostale citave samo kad menjas stavi sto kvalitetnije. Ja sam stavljao febija, samo pazi na promer rupe ako je restajling onda 19mm (ne 16mm kao sto pise, 16mm su zadnje)

Comment

• 404_not_found
              CBC Senator
              • 18.08.2007
              • 278
              • Beograd, L.Brdo

Hvala na infou.
              Bice ovih dana pa cu napisati sta je bilo.

OPCS BIBLIJA

Comment

• Manijak
                CBC Član
                • 25.05.2008
                • 26
                • Austrija

Ma promjenio sam selene. Stanje je isto.

Ali za taj krstić ima dosta lufta na njemu ali zvuk ne dolazi od tamo nego negdje ispod podvozja, znači čuje se baš negdje gdje je letva.

A ova plastika.. Na vectri je to muka raditi jer da bi skinuo letvu zbog te plastike mora most ići dolje pa je to jako velik posao. Neznam jel se može kako bez skidanja letve doć do nje.. Ali kod mene je problem što se ne osjeti taj luft u volanu a majstor kojem sam vozio auto veli i da je to sve ok a i on je spominjao neku plastiku koja veli da i nije neki problem.

Comment

• 404_not_found
                  CBC Senator
                  • 18.08.2007
                  • 278
                  • Beograd, L.Brdo

Promenjene gumice i neverovatno, nema vise lupkanja na volanu. Praticu jos situaciju narednih dana.
                  Hvala markocrni.

OPCS BIBLIJA

Comment

• markocrni
                    CBC Član
                    • 08.09.2007
                    • 27
                    • Kragujevac

nema na cemu
                    evo kod mog caleta ista stvar, samo nikako da nadjem vremena da odem da zamenim. Cim uradim javljam, ali mislim da je definitivno ovo resenje problema kod svih vektri kod kojih se cuje lupkanje na volanu i na papucicama.

Comment

• mare-car
                      CBC Član
                      • 24.09.2008
                      • 12
                      • beograd

hehe. svi ste več zamijenili tu gumicu, samo ja još nisam

ali sam danas legi ispod avta in našo gdje se gumica nalazi. bit če mi lakše objasnit kad budem kupovao. zanima me još samo u čemu je fora ove gumice? samo što je na karoseriju pričvrščeno?
                      da, još koje domenzije da uzmem za vectru 1.6. 16v godište 1996? sa strane sam vidio da piše na gumici 35. šta bi to značilo?

kako ste vi pronijenili gumicu? sa strane, ili odozdo? malo je težko priči. nemam kanala ni dizala. mislim da je najbolje odšravfat gumu i onda sa strane šravfat. možda još neka ideja? mislim da ču to sređivat za koji mjesec kad budem menjo ulje na 50 000km. fali mi još iljadarka

to je to?

i još jedno pitanje, da ne otvaram novi post.
                      kad sam lego ispod avta sam vido nešto masno, kao da pušta ulje. eto vam slike, pa mi recite šta je to, ako je strašno. malo sam obriso, bilo je još malo masnije.

Comment

• markocrni
                        CBC Član
                        • 08.09.2007
                        • 27
                        • Kragujevac

Slika 1 - da to je ta gumica. Evo kod tebe se na slici bas lepo vidi kako je zinula. Ta guma netreba da ima ni malo lufta. Imas 2 nacina za zamenu u uba skidas tocak, i onda mozes polako kljucem okastim ili nekom gedeorm da odvijas (ima da se zezas jedno 10 min po gumici) ili da na dizalici odlabavis trap, tako da mozes da lakse pridjes. U svakom slucaju mislim da je to najbezbolnije zamenti u nekom sevisu. Tebi je starija vektra (nije ristajling) tako da nisam siguran koji je promer, u svakom slucaju mozes da uzmes subler i da izmeris debljinu balans stangle pa ces da vidis (gumica je za 1mm manja od debljine balans stangle - metalna cevka koju gumica drzi)
                        Slika 2. To tu je glava upravljaca, ali ja nigde ne vidim da ima ulja. U svakom slucaju proveri dali imas ulja za servo glave, ako fali onda znas gde je...

Comment

• mare-car
                          CBC Član
                          • 24.09.2008
                          • 12
                          • beograd

eto, tu na sliki odozdo se vidi malo po čoškovima još. ustvari nije bilo ulje nego nešto kao mast. mast i prašina. bilo je crno okolo. al ja mislim da nije ništa strašno. pogledat ču ulje za servo, dobro da si me setio.

hvala ti za sve. uskoro uskoro

Comment

• mare-car
                            CBC Član
                            • 24.09.2008
                            • 12
                            • beograd

e. danas sam išo kupiti te gumice.

samo što mi je malo nešto čudno.

reko mi je da je za vectru B gumica (lijeva na slici 16mm)
                            a da vectru A da je gumica (na desnoj slici - kada je stisnem, tako da se ne vidi ona crta sa strane ima 18mm)

ja bih prije reko da je ova sa desne strane za vectru b. po slikama od prije
                            a i moja stangla ima 18,7mm promer. mozda je stangla malo tanja pod gumicama kada je budem skinuo sa nje.

kupio sam obje 2+2 =7€
                            pa čemo da vidimo

Comment

• markocrni
                              CBC Član
                              • 08.09.2007
                              • 27
                              • Kragujevac

Ova leva gumica nije sigurno, tj desna je. Prednja gumica balans stangle ima ono ispupcenje po sredini, i rasecena je sa strane. Zadnja gumica balansa nema ispupcenje (kao ona leva) i rasecena je sa donje strane

Comment

• mare-car
                                CBC Član
                                • 24.09.2008
                                • 12
                                • beograd

e. nije ni lijeva ni desna.
                                danas sam išo zamijeniti za pravu. od 18mm a te nema nigdje. svašta.
                                čak sam išo i na opel original servis, a prviput čuju za 18mm. oni imaju samo 16mm. ni u sistemu nema ništa drugo. svašta. jel stvarno moguče da imam 16mm? ako gledam one slike od prije vidim da je stangla nešto uža pod gumom? tamo gdje je kao izkočila, meni se čini da tamo postane uža

Comment

Working...
                                X