Audi A6 Multitronik

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cacanin
    CBC Senator XXL
    • 10.10.2005
    • 343
    • Cacak

Audi A6 Multitronik

Prvo pozdrav svima...

Zanima me sledece ... radio sam "veliki" servis na Audiju A6 2.4 multitronic (menjac)

Uradjeno je sve komplet i zamenjeno ATF ulje, na racunu pise 5 litara, da li zaista moze toliko da stane?

Sta me u stvari zanima pise samo da je ulje zamenjeno nikakav filter se ne pominje e sad neko kaze da ima i da se menja filter u menjacu a neko sasvim suprotno??

U servisnoj knjizici pise da na svakih 60.000 treba " Getribe ATF ersetzen" Sto znaci ATF zameniti???

Svaka pomoc bi mi dobro dosla.

Pozdrav.
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

ako je samo stalo 5 litara budi srecan.ja znam kome staje skoro 9l (i to jos puta dva)
    inache bi trebali da ti sipaju 5 litara i da ti isperu menjac sa tim uljem,normalno ne znam da li imas filter u menjacu,pa onda opet to ulje da ispuste,i da sipaju ponovo 5litara.ovaj moj klipan sa A6 je kupio bure ulja za menjac jer je menjanje ulja kod njega zahtevalo bas ovaj princip(ispiranje 9l+9l novo)...i ako ti pise svakih 60.000km menjanje ,menjaj ga...ne kosta toliko koliko kosta nov menjac
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Cacanin
      CBC Senator XXL
      • 10.10.2005
      • 343
      • Cacak

E ovo je ludilo 9 litara ulja u A6 kako je to moguce? Plus me zanima zasto sipaju tih 9l pa onda prospu i sipaju ponovo 9l koji je to princip.

A za filter ni sam ne znam kao sto rekoh ako ima onda su trebali da ga zamene na 120 hiljada kada sam radio servis a ne samo ulje ali opet na drugoj strani u serv. knjizici pise na svakih 60.000 km zameniti ATF, nigde se filter ne pominje.

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

pa 3.0l tdi tiptronic....ne znam zasto ali to je sistem servisa i nije fora,jer nam drugar radi tamo i on nam je to i uradio.inache u ovom modelu mora da se odradi i softverski update da menjac zna da je ulje promenjeno,i novi program saltanja (u njegovom slucaju je tako bilo jer je promenuo tipu ulja jer je imao problema da saltanjem,i audi je preporucio nov tip ulja,sto je i resilo problema ali je dodtno zahtevalo i nov program tiptronika).

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Cacanin
          CBC Senator XXL
          • 10.10.2005
          • 343
          • Cacak

Ok to je najnoviji model , nisam znao da je u pitanju 3.0tdi.

I dalje ne znam u vezi filtera .... pa ko zna nek pomogne.

Pozdrav.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

procitaj sta pise tacno u uputstvu fabrike i drzi se toga.
            ne mora svaki menjac da ima filter.
            neki modeli imaju, neki nemaju.

ako nemas informaciju u upustvu za odrzavanje vozila, upitaj na nekom Audi forumu recimo u Nemackoj i siguran sam da ces dobiti sasvim precizan odgovor.

budi srecan ako je samo 5litara ulja bilo dovoljno da se zameni ulje komplet.

ko sto rece milimazda, okvirno oko 15-20 litara ATF ulja je uobicajena kolicina pri zameni ulja u automatiku.

opet kode nekih automatika ulja nije predvidjeno da se menja, vec se menja ceo menjac (ako zatreba).

u njemu se ulje fabricki nalije i to je to, pa dokle izdrzi.

gledaj da u menjac ne sipas mineralno ulje, ono brzo "progori" pogotovu u nasoj vreloj klimi.
            sinteticki ATF je skuplji ali i sigurnost po menjac je dovoljno veca da opravdava vecu cenu.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• RS-4
              CBC Veteran
              • 29.04.2008
              • 162
              • Norway

Daj nam tacnu oznaku motora, menjaca i godiste ( u gepeku je bela nalepnica na kojoj pise) pa da dobijes odgovor u vezi filtera.

Pozdrav

Comment

• Cacanin
                CBC Senator XXL
                • 10.10.2005
                • 343
                • Cacak

@sw.brick

Hvala na opsirnom odgovoru ali slab sam sa stranim forumima pogotovo sa nemackim jezikom

Sad sam gledao racun i Porsea ada Beograd gde su mi radili veliki servis i na racunu pise samo oznaka(da li ulja ili njihova sifra artikla) "ulje ATF G 052 180 A2 5lit. x 1445 dinara.

Sad sam zbunjen sa ovim sto ti i @milimazda pominjaste kolicine od preko 15 litara ulja.... Ne znam cemu to i da li si meni ovi uradili pravu stvar???

Ovo sto pominjes sa mineralno ili sinteticko ulje stvarno ne znam sta su sipali, mozda se vidi iz oznake koju sam napisao....?

@RS-4 Kacim nalepnicu ...

Hvala svima na trudu...

Comment

• gt nebojsa
                  CBC Senator XXL
                  • 11.05.2007
                  • 348
                  • Preljina,Cacak

@zemljak :
                  Kolicina ulja je ispravna.U multitronic 4.5-5l ide.Ako Vivid Workshop ne laze,posto Elsu nemam,a ne secam se napamet...znam da je tu negde...
                  Getribe ATF ersetzen=Gearbox ATF replace /bukvalno.
                  (Da neko ovo ne shvati kao reklamu,ja sa dalje pomenutima odavno nemam nista):
                  Sto ides u BG,imas blize ovl.servis?
                  @minimazda:
                  nije to jedino sto mora da se prilagodi nakon servisa kod A6-kad se menjaju zadnje plocice mora se pomocu VAS-a izvrsiti,kako bi rekli,prilagodjavanje-da bi ispravno funkcionisala el.parkirna kocnica,...kod A8 isto.
                  Mada je to u vasem slucaju vise tzv.akcija-ispravka-recall u blazoj formi...
                  Inace,ti 09L tiptronic menjaci,a pretpostavljam da je taj kod vas;dugo nisu imali interval zamene ulja-tzv.for life.Cak je u Elsi pisalo tako;mada se prema iskustvima servisera ipak menjalo i ulje i filter.
                  Jedan menjac je cak i umreo na nekih 120000km,i to je verovatno bio uzrok,ili jedan od uzroka...
                  Toyota Čačak

Comment

• Cacanin
                    CBC Senator XXL
                    • 10.10.2005
                    • 343
                    • Cacak

Originally posted by >nebojsa<
                    @zemljak :
                    Kolicina ulja je ispravna.U multitronic 4.5-5l ide.Ako Vivid Workshop ne laze,posto Elsu nemam,a ne secam se napamet...znam da je tu negde...
                    Getribe ATF ersetzen=Gearbox ATF replace /bukvalno.
                    (Da neko ovo ne shvati kao reklamu,ja sa dalje pomenutima odavno nemam nista):
                    Sto ides u BG,imas blize ovl.servis?
                    @minimazda:
                    nije to jedino sto mora da se prilagodi nakon servisa kod A6-kad se menjaju zadnje plocice mora se pomocu VAS-a izvrsiti,kako bi rekli,prilagodjavanje-da bi ispravno funkcionisala el.parkirna kocnica,...kod A8 isto.
                    Mada je to u vasem slucaju vise tzv.akcija-ispravka-recall u blazoj formi...
                    Inace,ti 09L tiptronic menjaci,a pretpostavljam da je taj kod vas;dugo nisu imali interval zamene ulja-tzv.for life.Cak je u Elsi pisalo tako;mada se prema iskustvima servisera ipak menjalo i ulje i filter.
                    Jedan menjac je cak i umreo na nekih 120000km,i to je verovatno bio uzrok,ili jedan od uzroka...
                    Hvala zemljak ali ja i dalje ne znam da li se menja(da li ima) filter u "mom" menjacu??

U servise u Cacku ne idem - imam losa iskustva ......

Comment

• gt nebojsa
                      CBC Senator XXL
                      • 11.05.2007
                      • 348
                      • Preljina,Cacak

(ovo proveri,nisam 100% siguran)Multitronic ima spoljni i unutrasnji filter ulja.Spoljni se menja sa zamenom ulja svakih 60000km;unutrasnji nesto kasnije,valjda 180000km.
                      Toyota Čačak

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Sad sam zbunjen sa ovim sto ti i @milimazda pominjaste kolicine od preko 15 litara ulja.... Ne znam cemu to i da li si meni ovi uradili pravu stvar???
                        kod automatika ulje se nalazi u konverteru i u karteru menjaca.

iz kartera moze da se ispusti dok iz konvertera ne moze sa ugasenim motorom.

kako niko zivi pri promeni ulja ne vadi menjac iz vozila, pa rasklapa na stolu da bi stigao do konvertera i onda iz konvertera ispustio ulje jer je to posao od 2-3 dana sa vracanjem menjaca nazad, onda je opste pravilo da se iz 2-3 prolaza, obicno 3, vrsi zamena dela ulja iz kartera uz mesanje novog ulja sa starim iz konvertera.

ako je razumljivije, vrsi se razblazivanje.

to se radi sve dok se dovoljno ne razblazi koncentracija starog ulja sa otpacima a sto se pravi bilo odokativno bilo preko posebne masine koja signalizira kada je ok stanje.

zamena samo ulja u karteru je polovican posao, isto ono kao kada ne ispustas ulje iz motora nego samo dolivas.

naravno, daleko je brze i lakse da se zaobidje konverter i njegovo ulje...

inace, to vazi za bas automatik planetarni menjac sa konverterom momenta.

ne za manuelne menjace sa automatskim kvacilom, ne za CVT menjace.

drugi metod izmene ulja je " na zivo" na posebnoj masini dok motor radi, staro ulje se i****va a novo u****va samim radom konvertera kao hidro pumpe i pri tome se prati stanje ulja.
                        kada se ulje opet po pracenju osobina potpuno izmeni kroz vise ciklusa cirkulacije posao je gotov.

masina sama obracuna koliko je ulja utroseno kolicinski, serviser samo to prevede u novcani iznos.

kako god, sto se vise uspe ulja u automatiku zameniti to bolje za njegov rad i veci je stepen sigurnosti.

ATF ulje je specificno po tome sto kada progori moze da se mirisom to detektuje, jednostavno oseti se promena smrada.

isto tako se vidi golim okom kada ulje progori, i kada se zaprlja ostacima abraziva (potrosnje lamela) i promeni boja.

ali, posto automatik je sve samo ne jeftin najisplativija popravka je ulaganje u potpunu zamenu ulja kako praksa pokazuje.

stoga se i menja 15-20 litara ulja obicno a ne samo 4 ili 5 litara koliko je nominalna zapremina.

menjace ubija temperatura, pa i od toga zavisi interval zamene ulja.

ne znam da li imas hladnjak ulja menjaca fabricki ugradjeno, to je vrlo korisno za trajnost samog menjaca i naravno duzi interval koje ulje moze da podnese.

kod nekih modela auta, moglo je da se dokupi kao opcija kod fabrike hladnjak ulja menjaca i to se obicno radi gde god su spoljne temperature vece od oko +30C tokom godine. (tropski uslovi eksploatacije).

ja kada budem menjao ulje sigurno cu koristiti metod visekratnog ispiranja i ocekujem da potrosim oko 22litra (3x7lit) sintetickog ATFa.

iako je to skupo na prvi pogled meni je povoljije nego rizik da strada menjac pa se mora menjati.

no kod mene je menjac sada na oko 50% prosecnog radnog veka za taj model (Toyotin menjac) pa ne ocekujem jos podosta vremena pojavu problema a i zamena ulja nece jos skoro.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Cacanin
                          CBC Senator XXL
                          • 10.10.2005
                          • 343
                          • Cacak

Upravo sam se cuo sa sefom servisa iz "porsea" (izvinjavam se na reklami) koga sam upoznao kada sam radio servise u pomenutoj firmi sada mi je sam rekao :

Pitam ga kada je radjen kod mene veiliki servis pise da je zamenjeno 5 litara ulja ATF nigde ne stoji da je zamenjen filter. On kaze menja se filter... Medjutim kada sam pomenuo da je u pitanju multitronik menjac on kaze da se onda na svakih 60.000 hiljada menja ulje da filter nema (ne menja se)???

@sw.brick Hvala na potpunom i isrpnom odogovru sad mi je jasno sve u vezi zamene tako da cu u sledecoj zameni da trazim da se kompletno sve izmeni.

Ali i dalje i ostaje nejasno da li ima ili nema filter tip menjaca koji je kod mene u kolima???

Comment

• X9
                            CBC Senator XXL
                            • 28.06.2005
                            • 3179
                            • Wien-Sabac
                            • RX-8 i X-9

mali off
                            ajd ubodite mi ime molim vas-nisam ni milimazda ni minimazda(jesam mali ali)

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Cacanin
                              CBC Senator XXL
                              • 10.10.2005
                              • 343
                              • Cacak

@mikimazda

Izvini sto sam te prekrsti

@sw.brick

Sada me je kontaktirao decko iz pomenute firme iz Beograda koji mi je inace uvezao auto iz Nemacke a sad radi na rezervnim delovima.

Malo popricali i izmedju ostalog ga pitam za filter , decko mi kaze da moj model automobila ima neko crevo koje ide valjda od hladnjaka za vodu do menjaca i u tom crevu postoji filter oni ga retko menjaju do sad ih je od kad radi porucio mozda 3 komada i kosta oko 200 eura i menja se kompletno to crevo, a kad menjaju ulje u menjacu zamene onoliko koliko izadje iz menjaca....

E sad i dalje me buni sto u servisnoj knjizici mog auta pise zamena ATF ulja nigde se ne pmonje filter.

Jos samo ovo da li da zamenim ovaj filter ili ne, posto ko zna da li je menjan u Nemackoj na servisu na 60.000?

Pozdrav.

Pozdrav.

Comment

Working...
                              X