Amortizeri dobri, ali ko da ih nema!!!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • iwcham1979
    CBC Senator XXL
    • 17.07.2007
    • 741
    • Nis
    • Seat Altea 2.0Tdi

Amortizeri dobri, ali ko da ih nema!!!!

Cuje se tup udarac, odsecan i poprilicno jak udarac prilikom prelaska zadnjim tockovima preko manjih rupa, ostrih ulegnuca i ispupcenja, znaci kao da auto bukvalno nema amortizere. Nazad je feeling putnicima da se ne voze u Bori nego na ceze. Juce sam bio kod jednog majstora. On gledao covek i kaze da su amortizeri Ok, da se guma na selen blokovima nije pojela. Kaze mi da moze da bude do 17 felni,
    (na kojima su uzgred 225/45 Tigar Syneris nove gume) U sta ja nesto ne verujem. To su najvece fabricke dimenzije gume za taj auto tako da.....
    on je predlozio da nadjem neke 15 pa da probam. Ako neko ima neku ideju sta treba pogledati, neka javi....

To me vec neko vreme iritira, a hocu to da resim i jer je auto trenutno na prodaju, pa ne bih bas da me neko psuje i da se nervira za svojih 10000e!!! Znaci auto je 100% stabilan i na 200, lepo odradi ono kad je put valovit, bez zanosenja... ALI na bilo kakvo ostecenje, zakrpu koja je uzdignuta iznad nivoa malo, sitnu rupu se bukvalno zakove tako da mi blago muka pripadne????

Majstor je proveravao amortizere ljuljanjem, podigao auto, otkacio donji deo sa trapa, uvukao rukom amortizer u kuciste, pustio..... i kaze da su Ok??!! Nije skroz skidao? Da li moze da propadne nesto kod kosa, neka guma ili....
  • -Vedran-
    CBC Senator XXL
    • 03.10.2004
    • 3255
    • Beograd

Verovatno je do nizeg profila gume, a mozda su ti i prepumpane gume...
    Ja sam imao isti takav osecaj kad su mi gume bile prepumpane...
    Power of dreams !!!

Comment

• iwcham1979
      CBC Senator XXL
      • 17.07.2007
      • 741
      • Nis
      • Seat Altea 2.0Tdi

Gume su napumpane na 2, a zaboarvio sam da kazem da je slicna situacija i sa celicnim 16 sa zimskim gumama. Znaci, kad predjem preko metalne sine koja spaja dva dela mosta npr. ocevom Octaviom A5, ona je ne oseti, a ovamo moram da vrsim psiho/fizicke pripreme kad je ugledam...

Comment

• -Vedran-
        CBC Senator XXL
        • 03.10.2004
        • 3255
        • Beograd

Pa da bih resio misteriju...idi u monroe servis..imas tamo besplatnu proveru amortizera....tj..imas na vise mesta u BGD barem...
        i u centru boban ima isto...

Ako nije to...onda idi dalje pa proveravaj trap...silent blokove itd...
        Power of dreams !!!

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Nosaci amortizera?
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• iwcham1979
            CBC Senator XXL
            • 17.07.2007
            • 741
            • Nis
            • Seat Altea 2.0Tdi

nosaci amortizera? Evo bio sam kod majstora. Stavili nove Billstein zadnje amortizere, i opet slicno. Malo je bolje doduse jer su novi. S onim kad zaljuljam auto od nazad, on se vrati ali opet malcice legne. Sada jedva i da moze da se zaljulja. Ali opet problem nije resen. Reko mi covek jos samo da uzme gumice za selenblokove pa i to da se vidi.... Pojma nemam, zalude vise. Mozda i ja hocu previse?~! Da li se po nasim putevima drasticno oseca razlika sa mojim felnama i gumama, tj 225/45/17 i da imam recimo 195/65/15?!!!

Comment

• overspeed
              CBC Senator XXL
              • 24.05.2005
              • 2779
              • Kosovska Mitrovica

Opruge?

Definitivno si preterao sa 17-icama. Nemoj me pogreshno shvatiti, Bora je to, nije R32. Moguce da si vec sheb'o neshta na zadnjem trapu...
              http://www.bmw.tv

Comment

• Van
                CBC Senator XXL
                • 16.02.2007
                • 1425
                • Nbgd

Naravno . To sto ti imas nisu gume za udobnu voznju vec za sportsku .
                Neki selen blok je ili je guma na kojoj sedi opruga u pitanju . A da ti auto nije spusten mozda ?
                ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• Laki GSi
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2006
                  • 2426
                  • Beograd-Vozdovac

po meni opruge dobar deo posla cine,e sad taj tup zvuk moze biti i da guma negde zapne kad naletis na neravninu. Sto rece Honda idi u neki servis pa proveri sve oko zadnjeg vesanja,silen blokove,solje amorta,opruge...
                  Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• iwcham1979
                    CBC Senator XXL
                    • 17.07.2007
                    • 741
                    • Nis
                    • Seat Altea 2.0Tdi

solje amortizera, mislis lim na koji se srafi amortizer?!!!
                    Hvala ljudi. Sad sam se vozio malo i bolje je sa novim amortizerima. E sad, mozda je i majstor u pravu. Kze 225/45/nasi putevi..... nije bas definicija srece. Mada opet, nije bilo bas sjajno ni na 16 celicne.... Jel zna neko koja je razlika u voznji sa 15 i 17?! Mozda je ovo i normalno???!!!

Comment

• Kabi
                      CBC Veteran
                      • 22.08.2006
                      • 113
                      • Novi Sad

To je neuporedivo,imam na jednim kolim 17-tice dimenzija kao tvoja a na drugim 195/65 R15 i nema tu poredjenja,na 15-ticma je kao da lebdis osecaj,pegla rupe samo tako dok 17-tice osete svaku neravninu,bukvalno mada meni to prija,sve je stvar navike. Sad mi smesno kad sednem u auto sa 15-ticama

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

uh, po milioniti put...

naši putevi nemaju nikakve veze niti uticaja na ponašanje vazduha u gumama.

vazduh je i ovde na našim putevima isti kao i u postojbini Bore- Nemačkoj i auto se IDENTIČNO ponaša.

isto tako, da li je točak 15 ili 17 ili 38 nema nikakvog uticaja.

ono što ima uticaja je zapremina vazduha po kojoj se vozi auto, tačnije odnos širine i visine.

profil 45 nije za putnički auto za svakodnevnu upotrebu.
                        prostije rečeno, odabrao si pogrešan setup vešanja i jedino što ti preostaje da uradiš je da zameniš (skineš, baciš, prodaš) te 225/45 gume za neke normalnije primerene upotrebi putničkog auta.

to znači 195/65 koje je i inače standardna guma za VW program iz fabrike, što nije slučajnost.

eventualno da (ako ti nije pretvrdo) probaš čak i sa 195/60 ili 205/60.

sve ispod toga je premalo vazduha u gumi, i nema auto tolike mase na čemu da "federira".

postoji jasno pravilo- auto drži zarobljeni vazduh a ne sama guma.

guma bez vazduha je nula, neuporebljiva i više nije guma.

stoga profil je ključna reč za odabir shodno nameni.

ako želiš karting osećaj onda je 225/45 pokazala kako to izgleda.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

ako cujes nako klaparanje, mozda su ti otisle i gumice balans stangle ili sponice, hoce da nervira opako...

Comment

• iwcham1979
                            CBC Senator XXL
                            • 17.07.2007
                            • 741
                            • Nis
                            • Seat Altea 2.0Tdi

Hvala ljudi!!! Ma nema klaparanja. Jednostavno, lepo zzzzzzzzzzzzzz, i onda na smesnu rupicu T U P!!!!!! To su Brick stock felne za Boru, a 225/45/17 su najvece fabricke dimenzije, pa sam mislio, posto se tako islo u mass production, nema nista lose. Izgleda da sam se presao malo ;(

Comment

• -Vedran-
                              CBC Senator XXL
                              • 03.10.2004
                              • 3255
                              • Beograd

Stock felna 17 incha?
                              Power of dreams !!!

Comment

Working...
                              X