Imao sam 3 minija, dve hiljadarke i jednog 850. Prvi je je bio Mini 850 oprema od specijala, nabudzen, radio sam mu motor sa prijateljem i rodjakom. Drugog sam restaurirao (malo je presao, ali je karoserija propala), treci je bio u fabrickom stanju. Lepi i posebni automobili.
Vec neko vreme razmisljam o kupovini ali posto ja skoro nista ne znam o njegovoj mehanici nekoliko puta su me komentari tipa *to je samo za ljude koji imaju para pa ga voze jednom godisnje i nigde nemas delova za to kad se pokvari a pokvarice se za dva meseca* naterali da se dvoumim i odlazem kupovinu.
Nadam se da cu ovde saznati nesto vise o njegovom odrzavanju i cenama kako za delove tako i za ceo auto,takodje bi mi dobro dosla preporuka koji kupiti(prvenstveno mislim na motor) i koji su mu najcesci kvarovi,takodje da li mu je moguce ugraditi neki drugi motor(to bi naravno radio majstor)
Poz, ja imam minija koga sam dosta sredjivao i koga sam dosta slabo vozio. Sada ga prodajem za ne bash veliku sumu.. Sto se tice delova, nije uopste problem. Sve se moze naci za ok cenu.
Kada sam trazio neki poseban auto, kao sto je neka starija legenda poput Minija, Bube, BMW-a serije 2... najbolje sam prolazio preko klasicnih pisanih oglasa, zatim usmenih informacija od kolega petrolheads-a, poznanika, prijatelja i dr. o nekom autu koji negde dugo stoji, a treba i prosetati starim naseljima, i biti spreman da ostavis poruku ili pozvonis na necija vrata. Tako sam, pre desetak godina dosao do garaziranog Minija 1000, 1976. u fabrickom stanju. Pre svega strpljenje i najbitnije je da je auto priblizan orginalu, da nije pakovan menjan, prepravljan puno. Srecno!
Kočnice su im rak-rana (bar na starijim modelima), jer imaju neki grozan jednokružni sistem protoka fluida sa glavnim cilindrom potopljenim u posudu za ulje. Menjač i motor dele karter, ali tu nije bilo problema. Moj otac je imao mk2, 1000ccm, 68. god., međutim limarija je bila u očajnom stanju, pa je završio kao izvor delova kod jednog istinskog ljubitelja. Ni manjeg auta spolja - ni prostranijeg unutra. Motori su OK, naš model je imao dinamo umesto alternatora i šiber stakla (kao R4). Pri kupovini otvoriti 4 oči , mada ih ima zaista jeftinih.
Comment