Domaca proizvodnja, tj. nekadasnja jugoslovenska

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • xxx1
    CBC Član
    • 17.12.2007
    • 93
    • Batajnica

Domaca proizvodnja, tj. nekadasnja jugoslovenska

Predlazem da se na ovom delu foruma, da bi ovaj deo foruma bio u rangu sa ostalima (npr. sa http://www.tovornjak.net ne reklamiram ga samo navodim primer) otvori neka tema, u koju bi se slivali podaci o nekadasnjoj ex-yu proizvodnji teretnih motornih vozila i autobusa, koja moramo priznati je bila kompetentna sa ostalom evropskom konkurencijom kako po kvalitetu, dugotrajnosti, ceni... Znaci da se ubacuju slike TAM-ova, FAP-ova, kako solo kamiona, tako i tegljaca, zatim zagrebacke tvornice karoserija (ne znam tacan naziv, znam samo da je postojala tvornica u Zagrebu), Torpedo Rijeka, Ikarbus, nekadasnji Ikarus, cini mi se, ispravite me ako gresim, Zastava kamioni, zatim ona fabrika autobusa iz Novog Sada da li Neoplan ili Neobus, stalno brkam itd. I uz slike neke tehnicke podatke, bilo bi pozeljno. Ko zna naravno. Kako o kamionima, tako i o odredjenim sklopovima istih. Ne bi bilo lose ni da se pokrene neka tema o istorijatu ex-yu tvornica karoserija, motora (moze i o IMT, IMR...) i teretnih motornih vozila i ostale pratece opreme.
    I imam jos jedno pitanjce: da li ste ikada uzivo videli neki TAM-ov tegljac, i zasto su toliko retki kod nas, tj. bolje receno nijednog uzivo nisam video za svog zivota, a nasao sam da se prodaje jedan u oglasu davno. Sumnjam da je u pitanju kvalitet. TAM 331 T17 bruka kako izgleda, i 190 T15 isto. Cazma trans ih je koristila, ali jos nisam imao priliku ama bas nijednog TAM-ovog tegljaca uzivo da vidim. Inace, veliki sam ljubitelj TAM-a, posto izgledaju izuzetno robusno i sto bih ja rekao kao prave "kamioncine". Dajc je to . I FAP-a naravno. A i RABE mi se svidjaju itd itd...
    Pa da pocnemo, ako nemate nista protiv :

Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole
  • Milorad90
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2007
    • 975
    • Beograd

Re: Domaca proizvodnja, tj. nekadasnja jugoslovenska

Zanimljiva tema,samo me nista ne privlaci kod tih starih kamiona...

Sutra cu dodati par slika starih drtina

Comment

• Flavio
      CBC Senator XXL
      • 13.06.2006
      • 1926
      • 012 Centar
      • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by xxx1
      zatim zagrebacke tvornice karoserija (ne znam tacan naziv, znam samo da je postojala tvornica u Zagrebu)
      TAZ

npr,TAZ Dubrava 1427

http://www.nacional.hr/clanak/16235/pro ... usa-zagreb

p.s.
      Sta li cu ja u ovoj sekciji .

Comment

• xxx1
        CBC Član
        • 17.12.2007
        • 93
        • Batajnica

Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

eeeeeeeeeee to su bila vremena. FAP je bio kamion. trosio je koliko vozac kaze,zbog malih kabina pretezno placali su hotele, i jedan od vrlo retkih kamiona koji vide brdo pre vozaca
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• xxx1
            CBC Član
            • 17.12.2007
            • 93
            • Batajnica

Originally posted by ada
            i jedan od vrlo retkih kamiona koji vide brdo pre vozaca
            To je istina, to sam i ja cuo od sofera, ali ondasnji soferi koji su se ucili na FAP-ovima i ostalim starim drtinama su za danasnje tzv. "profesionalce" piloti!

A ovi noviji FAP-ovi, ne izgledaju uopste lose, jos im se, koliko sm cuo, ugradjuju cini mi se 3 vrste motora, tj. Mercedesov, Kaminsov i jos jedan ne mogu sad da se setim... A da ne zna neko mozda odgovor na carobno pitanje:

Originally posted by xxx1
            I imam jos jedno pitanjce: da li ste ikada uzivo videli neki TAM-ov tegljac, i zasto su toliko retki kod nas, tj. bolje receno nijednog uzivo nisam video za svog zivota, a nasao sam da se prodaje jedan u oglasu davno. Sumnjam da je u pitanju kvalitet. TAM 331 T17 bruka kako izgleda, i 190 T15 isto. Cazma trans ih je koristila, ali jos nisam imao priliku ama bas nijednog TAM-ovog tegljaca uzivo da vidim. Inace, veliki sam ljubitelj TAM-a, posto izgledaju izuzetno robusno i sto bih ja rekao kao prave "kamioncine". Dajc je to .

Comment

• xxx1
              CBC Član
              • 17.12.2007
              • 93
              • Batajnica

Dok ne smislite odgovor, evo jos slikica, na zalost sada bez tehnickih podataka:

Comment

• Flavio
                CBC Senator XXL
                • 13.06.2006
                • 1926
                • 012 Centar
                • KaraWagon 1.4T.Spark

U FAPovima je i Steyr motor (Stajer,210ks) a TAM tegljac mislim da sam video nekad ali ooodavno.
                Pao sam kad sam svojevremeno video Dajca (TAM 5000 bese valjda,4X2 tegljac) .

Comment

• VLADA MIRKO ALFA
                  CBC Član
                  • 02.05.2008
                  • 99
                  • beograd bolec

postoji i dan danas jedan daic tegljac u pancevackoj hladnjaci na izlazu iz panceva ali kolko sam mogao da primetim nije ispravan

Comment

• zoranmb
                    CBC Početnik
                    • 09.08.2009
                    • 1
                    • kraljevo

mislim daje bivsi tam ili kako kaze jedan taz bila najpre u TAK TTK na starom aerodromu u kraljevu
                    tvornica automobila i kamiona kraljevo, inacese tu pravili i avioni paje sada sve to raseljeno u utvi i mariboru,

Comment

• galax
                      CBC Početnik
                      • 10.02.2010
                      • 3
                      • Nis

A evo i NIBUS-a

Comment

• galax
                        CBC Početnik
                        • 10.02.2010
                        • 3
                        • Nis

Izvinjavam se mala greska,najavio sam NIBUS a od Njega ni traga?

Comment

Working...
                        X