Par pitanja za iskusne vozace!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TITO
    CBC Član
    • 25.03.2011
    • 62
    • Novi Sad
    • '88 Honda Prelude

Par pitanja za iskusne vozace!

Kao sto rekoh da napravim temu sa milion pitanja
    Dobio sam posao tako sto su nasli jedan od mojih mnogobrojnih oglasa na internetu da trazim posao vozaca. Enivej, vozim hladnjacu za Rusiju a zemlje kroz koje prolazim(ili bi mogao da projem zavisi gde utovaram) su RS, HU, SK, PL, LT, LV, UA, BY, RUS.
    Bilo mi je receno da cu na put ici sa iskusnim vozacem mada sam na turi imao 10 dana da se uverim da covek nema veze ni sa cim. Tako da nemojte da se iznenadite nekim od mojih pitanja ispod.

e pa da vidimo..

1. Da li koristite radio stanicu u kamionu? Na kom kanalu? Da li za to treba dozvola? Da li je negde zabranjena?
    2. Da li je zabranjeno imati gas u kamionu za kuvanje?
    3. Da li je potrebno podmicivati sve redom usput na koga god da naidjete?
    4. Da li stajete vozacima usput? Samo nasim ili i nasim i stranim ili nikome?
    5. Da li je procedura na svim granicnim prelazima ista? (nekako sam ubedjen da procedura nije da se daju svi moguci papiri i kaze "ja ne znajem" na svakom prelazu)
    6. Da li polovite brzine? Ako samo neke, koje? (u pitanju je 8+8)
    7. Gde mogu da nadjem vreme voznje i pauza za 2 vozaca objasnjeno do detalja?
    8. Da li se u dugackim redovima ubacujete drugima? Npr. u koloni na granicnom prelazu. Ako to radite, da li se ubacujete kod nasih? Da li pustate nase da se ubace?
    9. Kada transportna udari pecat, sta radite sa starim listicima?
    10. Da li i koliko castite miliciju i carinike po ovim stranim zemljama? Da li se daje nesto ako je sve regularno?
    11. Magnet. Da li neko moze da mi pojasni to malo, u smislu sta on zapravo radi i gde se stavlja. Ja ne planiram da vozim na magnet ali moj suvzac ne deli misljenje. Ako je on uhvacen da vozi sa magnetom, da li mogu i ja da naj..? Isto tako, ako su moje trake ispravne a njegove nisu, da li mogu da naj.. kod transportne?
    12. Da li svojim poslodavcima prijavljujete stvarne troskove?
    13. Koliko su placene ture za Rusiju? Za jednog vozaca i za dva vozaca(ako ima razlike)
    14. Ako vozite cokoladu, na primer, i hladnjaca po papirima treba da bude na 5-20 stepeni, a na utovaru Vam sugerisu da to bude 10, da li odma ukljucujete rashladni uredjaj ili stedite na gorivu? Sta se desava ako se cokolade otope? Ko odgovara? Sta ako temperatura bude veca nego sto treba? (jer sam ja bio za to da se ukljuci a kolega je bio protiv al posto sam novi necu da se mesam)
    15. Da li mislite da poslodavcu i kolegi treba sugerisati na greske koje su napravljene? Kao npr. sto je moj kolega 4x prosao kroz crveno i slicno.
    16. Koliko obracate paznju na potrosnju goriva? Da li Vam je vaznije vreme ili potrosnja?
    17. Koliko kredita za telefon potrosite na putu u proseku?
    18. Da li dokumente ostavljate u kamionu kada izadjete ili sve nosite sa sobom u svako doba?

Kad se setim jos pitanja, pitacu xD za sad ovoliko
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

O tvojim pitanjima da bi dobio odgovore treba po prilično vremena i pisanija pokušaću nešta da ti odgovorim ovo dana, medjutim to je lično mišljenje pa ne mora da znači da će ti eventuano neko drugi dati drugačiji odgovor na isto pitanje
    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• TITO
      CBC Član
      • 25.03.2011
      • 62
      • Novi Sad
      • '88 Honda Prelude

Unapred hvala! Zvao je sef, sutra krecem za Rusiju u toku dana.. spominjao je i da oce da me prijavi o.O sve mi nesto nestvarno deluje

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Koja je firma ako nije tajna?
        You can run, but you can't hide.

Comment

• vladaomega
          CBC Senator XXL
          • 11.10.2010
          • 484
          • beograd

cim pominjes magnet,potrosnju i podmicivanje ocigledno si u Rusiju isao sa vrlo,vrlo iskusnim vozacem.ovakav nacin voznje je uobicajen za istocne zemlje.

Comment

• TITO
            CBC Član
            • 25.03.2011
            • 62
            • Novi Sad
            • '88 Honda Prelude

Zapravo magnet potrosnju i podmicivanja nisam cuo od vozaca sa kojim sam isao

U pitanju je Pressing sped iz Beograda. Ali ja nisam u firmi vec kod saradnika tj udruzeni koji ima svoj kamion

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Presing sped....sta vozis...vina ili cokolade?

Ajde na brzaka da pokusam da ti odgovorim na pitanja....
              • Sto se tice radio stanice zaboravi je...nije zabranjena koliko znam ali ti ne treba
              • Nije zabranjeno imati gas u kamionu...pretpostavljam da mislis na vecu ili manju gas bocu
              • Taj sa kim ides ce ti reci koga podmicujes...vec ces nauciti i to nije nista novo.Najvise novca ide na Ruse....naravno mislim na podmicivanja
              • Da li ces stati bilo kom, to samo zavisi od tebe
              • Sto se tice papira...opet isto...naucices od tog sa kim budes u "dvojci"
              • Naravno da se brzine polove.Kada je prazan neki kamioni mogu ici normalno i bez polovljenja brzina...sve do seste ili mozda sedme brzine.
              • Poslacu ti na na PP vreme voznje
              • Ubacivanje ispred drugih moze veoma da te kosta ili da "zaboli".Pogotovo kod Rusa.Ako ides sa hladnjacom onda imas prednost nad ceradom ali zapamti...ima ih mnogo sa hladnjacama
              • Kad transportna udari pecat i dalje cuvas stare listice.Ruska policija ce ti lako udariti pecat na listic...5e je cudo .Cuvaj se poljske policije.
              • Pogledaj gore trecu stavku
              • Magnet....hmmmm...nekad odlican prijatelj a nekad ne.Stavlja se na pinjol, a kod nekih modela kamiona moze cak i na menjac...tj. na rucicu menjaca (zaboravio sam koji je model kamiona u pitanju).On se najvise koristi na utovaru, istovaru, na granicama kada si u redu...Tada ti cajger ne radi i ne pokazuje ti kojom se brzinom kreces a takodje ne radi i tahograf...tako da dok vozis ispadne ti kao da stojis, tj. pravis pauzu.Opet ista stvar...kod Rusa mozes da se provuces ali kod Poljaka veoma tesko.Takodje policija moze da ti izracuna koliko si km presao i da shvati da si koristio magnet.E sad...ako tvoj kolega koristi magnet a ti ne zelis.....to od tebe zavisi.
              • Na pitanje da li da prijavljujes stvarne troskove....na to ne mogu da ti odgovorim...mislim da ces shvatiti
              • Koliko su placene ture...zavisi od gazde...mada vise zaradjujes (naravno) kada ides sam.Pre su vozaci zaradjivali za te ture 15%, posle je palo na 12% koliko mi se cini.Na turi si otprilike minimum oko 15 dana.Mada nekad moze da se otegne i dosta vise.
              • Sto se tice hladjenja u prikolici, sve ti je automatski i nema nikakvog iskljucivanja...ne igraj se.
              • Da li ti kolega vozi na crveno ili ne....to je njegov problem a ne tvoj.Ti vozi "kako treba da se vozi"...po pravilu.
              • Sto se tice vremena...sta da ti kazem...naravno da moras ispostovati i ispostaviti robu u vremenu za koje je odredjeno inace gazdi slede penali.A ako gazda placa penale onda i vozac gubi.Sto se tice potrosnje...ne znam sta da ti kazem...kada vozis u dvojku, to je bas zeznuto jer kolega ima njegov stil voznje a ti imas svoj.Jedino nekako da se nadjete na sredini...naravno ako mozete.
              • Kada krenes na put, naravno da ces dobiti telefon i karticu od gazde i to koristis za sluzbene razgovore i sms-ove.Pretpostavljam da ces moci sa tim i ti ponekad da se posluzis.Koliko ces novca potrositi na kredite, to opet sve zavisi iod tebe.
              • NIKAD ...ALI NIKAD ne ostavljaj dokumenta u kamionu, ni novac , ni mobilne telefone, ni lap top niti ista sl.

Odgovorih ja tebi na sva pitanja ...ali za kratko vreme ces vec sve nauciti.Nije to toliki bauk.

Vidi...na sva ova pitanja (po meni) je najbolje da ti odgovori Siera.Covek veoma dugo radi Rusiju.I ovim putem ti se izvinjavam ako nesto nije ok kao sto sam rekao.Jer ja sam vozio poslednji put Rusiju pre 2, 3 ili 4 godine...zaboravio sam.

I jos nesto....ovo ti je mnogo bolja opcija nego cirkus...veruj mi
              Samo ako je gazda ok prema tebi....
              You can run, but you can't hide.

Comment

• TITO
                CBC Član
                • 25.03.2011
                • 62
                • Novi Sad
                • '88 Honda Prelude

Hvala za odgovor kolega! Proucicu ja ovo sto si mi napisao..
                Covek sa kojim ide ne moze ama bas nista da me nauci sem sto me odlicno uci kako ne treba stvari raditi ali nebih sad od tome..
                Vozio sam Jabuke za Rusiju pa iz Poljske cokoladice za Srbiju i sad je kamion na utovaru(gazda oterao a nama rekao da se odmaramo o.O) i utovara se vino koje ce za Moskvu, cini mi se. A za povratak ce dispecer da mi javi vec sta ko kako
                Daleko je bolje od cirkusa, gazda je super, suvozac ne i sve je ok za sad, prezadovoljan sam ..bar za sad

Comment

• Siera
                  Cbc Senator
                  • 09.11.2009
                  • 1365
                  • Čačak
                  • Stralis

Samo napred

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Dobro jel bila koja tura RUS

Comment

• TITO
                      CBC Član
                      • 25.03.2011
                      • 62
                      • Novi Sad
                      • '88 Honda Prelude

Bila jos jedna sad cekam ponedeljak za utovar pa opet za Moskvu. Rekao sam gazdi da sa onim kolegom necu da vozim, izmedju ostalog jer se usput par puta napio pa sam morao da vozim i svoje i njegovo vreme itd ima jos dosta razloga sta i zasto. U ponedeljak treba da krenem na put ali ne znam sa kim cu da idem :/ ali mislim da cu vec posle toga krenuti sam, mada to zavisi od gazde.
                      Sad sam na putu imao kvar odnosno pukli mi brezoni i nosac pa i felne, ostao sam na 3 brezona, zahvaljujuci pametnom i iskusnom savetu kolege sa kojim sam isao
                      "nesto nije u redu trese volan i nesto buci, da stanem?" ne ne samo teraj nista to nije. ej, mene pitaj ja znam najbolje" "a da ja ipak stanem?" "e ako stanes ja odo kuci. ko je ovde vozio vise ja ili ti?" "vazi kolega.." ..BAM.. ode tocak
                      Kaze gazda da ce uskoro doci i nov kamion pa da cu ga mozda ja dobiti.. ako pre toga ne napustim jer mi svi kazu da sam lud sto vozim za ove pare.
                      Sve u svemu, od svih ljudi koje sam usput upoznao sam vec naucio skoro sve sto mi treba tako da polako sve dolazi na svoje mesto..

Samo mi jos nije jasno sta hoce one oskudno obucene tete sto kucaju na vrata
                      Last edited by TITO; 18.05.2013, 19:01.

Comment

• Siera
                        Cbc Senator
                        • 09.11.2009
                        • 1365
                        • Čačak
                        • Stralis

Vozilo treba paziti, čuvati, obilaziti gledati zagledati i uvek ima šta da se vidi, u jednoj do dve ture ne možeš naučiti i da kažeš e to je to i gotovo, to gradivo je mnogo obimno i ne savladivo je za par tura. Posle desetak godina na tim relacijama možda može da se kaže da je se nešta savladalo, novih stvari, trenutaka, zbivanja i koje čega uvek ima. Za početak samo napred biće kako treba

Comment

• Milorad90
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2007
                          • 975
                          • Beograd

Za koje pare vozis ako njie tajna?

Comment

• TITO
                            CBC Član
                            • 25.03.2011
                            • 62
                            • Novi Sad
                            • '88 Honda Prelude

100e po turi, imam sve troskove placene ali eto 100e..

Comment

• TITO
                              CBC Član
                              • 25.03.2011
                              • 62
                              • Novi Sad
                              • '88 Honda Prelude

Originally posted by Siera View Post
                              Vozilo treba paziti, čuvati, obilaziti gledati zagledati i uvek ima šta da se vidi, u jednoj do dve ture ne možeš naučiti i da kažeš e to je to i gotovo, to gradivo je mnogo obimno i ne savladivo je za par tura. Posle desetak godina na tim relacijama možda može da se kaže da je se nešta savladalo, novih stvari, trenutaka, zbivanja i koje čega uvek ima. Za početak samo napred biće kako treba
                              Ne kazem ja da sam sve naucio i usavrsio imam ja jos mnooooooogo da ucim ali za pocetak je sve ok i sve ovo sto me je zanimalo za sad sam naucio od raznih ljudi pa sad polako na dalje. Covek se uci dok je ziv

Comment

Working...
                              X