colibri t12

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slobodank
    Moderator
    • 26.11.2007
    • 1338
    • Stara Pazova
    • Fiat Idea 14.16v lpg

colibri t12

Evo da i ja predstavim svog oltimera! U pitanju je colibri t12 iz 1969 godine. Inace motoric koji mi je ostao od dede i trenutno je u fazi resturacije- znaci vracanja u indeticno stanje nikakva budženja. Naime motor je stajao na tavanu deset godina i nije vožen. Inace cepao sam ga kao lud kad sam bio klinac. Skinem ga prošle godine ocistim diznu i upalio i cetvrtog puta. Dimio ko lud dok nije sagoreo i od tad se stalno vozikam sa njim. Rešio sam da ga resturiram i taj projekat traje vec par mececi. Pronašao sam sve original delove tj falilo mi zadnje svetlo, a nabavio sam i blatobran u prvobitnoj verziji i drugi štitinik za noge koji nije ulubljen. Inace obnova ide tako što sam poceo sa poliranjem alu delova. Dosta sporo ide, a kad se ta faza završi na redu je hromiranje propalih delova. Inace hrom na felnama je propao pa je to deda cetkom u crno prešao, a ja sam ih letos preprskao alu sprejem čisto da ih malo zaštitim dok ne dođe vreme za hromiranje. Evo par slicica za pocetak da vidite kakav je bio kad je sišao sa tavana i par ispoliranih delova i tako.Kako šta budem radio kacicu. Imaš još dosta slika ali za početak ovo je dosta. Inače iako ima 40 godina kompletno je ispravan, svaka sajla, kočnice sijalice i sve što postoji na njemu.

• zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Re: colibri t12

super .. samo kachi kako sta radis.
    blago tebi kad imash uslove gde da se tako iz hobija zezash.
    ja nemam dvorishte nemam garazhu ... soliterchina.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• UkiMazda
      CBC Senator XXL
      • 16.11.2007
      • 444
      • Beograd
      • Alfa 156 2.0TS

Jaooooooo i ja imam isti ovakav, cak je i isto godiste i ista boja!!
      Samo sto nije ovoliko ocuvan kao tvoj u smislu svih sitnica A inace na mom je cilindar i dalje 38(fabricki) i jedino su mu promenjene karike jedanput otkad znamo za njega a kod nas je vec skoro 30 godina! Naravno ispravno je sve, pali iz prve(verovali ili ne) i lepo se vozi.
      Svaka cast, podrzavam te maksimalno u tome!!!

Comment

• slobodank
        Moderator
        • 26.11.2007
        • 1338
        • Stara Pazova
        • Fiat Idea 14.16v lpg

hvala drugari . ispolirao sam i poklopac cilindra, razlika nebo i zemlja, sutra ću da okačim slike. ide polako, obaveze učenje ali svaki dan po nešto se uradi. nego da vam postavim pitanje a da ne otvaram temu. treba da promenim ulje u menjaču. u uputstvu piše leti SAE 40-50 a zimi 20-50. problem ješto ulje te gradacije ne mogu naći. ima li neko preporuku šta da sipam u menjač a što se danas proizvodi. svaka preporuka je od koristi. i još nešto o motoriću: to su puch-ove mašine i mogu reći da su nepoderive. menjač tri brzine ako neko ne zna, a cilindar i karike je nikad nisam dirao(38 i dalje) pali i ide ko lud, navuče blizu 60km/h. jedino mu moram naštelovati paljenje( svećica mi suva i garava ali ne cimam se sad oko toga pošto i tako dobro ide, kad budem skidao mašinu sa stela onda ću i takva pitanja da rešavam) išao sam pre neki dan i da kupujem sitnice koje nedostaju. za desetak dana stižu mi bravice za bisage 450 din/kom. , a takodje sam išao da uzmem i sve nove sajle kad ga budem ofarbao da stavim sve nove pošto su mi na sadašnjim buržiri izbledeli međutim uspeo sam samo da uzmem sajlu za gas kaže ovih nema malo se traži pa sam naručio i to treba da stigne. evo je sajlica za gas

sutra stižu nove slike i da još jednom pomoć oko ulja za menjač (manuelni), sta vi sipate, i šta mi preporučujete.pozz
        i da, Uki koju imaš verziju blatobrana, plitku ili duboku sa sidrom?

Comment

• slobodank
          Moderator
          • 26.11.2007
          • 1338
          • Stara Pazova
          • Fiat Idea 14.16v lpg

poklopac cilindra posle poliranja

I da pošto sam učlanjen u jedan slovenački klub oldtimera, preko njih dobijam uputsva šta kako, gde uzeti i sl. Naime, pošto su u pitanju puhovi motori u Austriji se još uvek mogu uzeti novi delovi a nov poklopac izgleda ovako:

Comment

• Flavio
            CBC Senator XXL
            • 13.06.2006
            • 1926
            • 012 Centar
            • KaraWagon 1.4T.Spark

Samo napred sa radovima !

Comment

• UkiMazda
              CBC Senator XXL
              • 16.11.2007
              • 444
              • Beograd
              • Alfa 156 2.0TS

Slobo kod mene je plitki branik a imam i jedan ram od dedine 12ice iz 1963. na njemu je branik sa sidrom. Ne mogu da verujem kako je ono dobro ispolirano! Sto se tice menjaca, nazalost, ne mogu da te posavetujem jer se ne razumem dovoljno u to, a sto se tice sajli, dobro pazi gde ih uzimas jer je nasa mala privreda ocajna pa neke traju 5-6 voznji i sto je najgore nisu adekvatne duzine pa moze da se desi da ne mozes da nastelujes neku od brzina ili cak da ne moze da obuhvati prvu kao sto je kod mene bio slucaj.

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

što se ulja tiče probaj kontaktirati viskol

http://www.couviskol.com/index.php?opti ... &Itemid=28

Comment

• slobodank
                  Moderator
                  • 26.11.2007
                  • 1338
                  • Stara Pazova
                  • Fiat Idea 14.16v lpg

kao, prvo momci hvala na podršci :-). nije me bilo neko vreme ne stižem od obaveza. još nisam završio poliranje kućišta motora, u toku je poliranje poklopca ventilatora koji mi baš zadaje muke, prvo što je oštar metal i sve sam prste masakrirao prilikom šmirglanja, a opet rešetka je jako tanka i moram polako da se ne bi savijala ili zagrejala pa da ne dođe do obojenosti metala onda piši propalo, a treće nepristupačno je da je to katastrofa tako da ne znam da li ću uspeti na tom delu dobiti rez kao na ostalim. za ulje sam našao pravo rešenje, tj na puch-ovom sajtu sam pronasao da u taj menjač ide "motorno" ulje a ne za menjače, tako da mi sad to više nije problem jedino se još kolebam da li da sipam monogradno sae 40 ili da mu uspem neko multigradno npr 15w40 da mu ne bi morao menjati ulje u hladnijim vremenima ( ne vozim ovih dana pa ga još nisam zamenuo) kao što piše u uputstvu. ovih dana štižu slike... pozz

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

sae 40 monogradno može i ono za brodove(još bolje). ni slučajno multigradno! sae 40 ti je više za zimu a sae 50 za leto,ali neznam da li ga imaju u ponudi sae 40 sam viđao ranije baš viskolovo sad ga nema na benzinskoj zato kontaktiraj viskol sae 40 sigurno imaju u ponudi za sae 50 nisam siguran.znači sae 40 viskolovo(odlično,a jeftino)

Comment

• milannik
                      CBC Senator XXL
                      • 23.12.2004
                      • 1455
                      • Niš

Originally posted by UkiMazda
                      Slobo kod mene je plitki branik a imam i jedan ram od dedine 12ice iz 1963. na njemu je branik sa sidrom. Ne mogu da verujem kako je ono dobro ispolirano! Sto se tice menjaca, nazalost, ne mogu da te posavetujem jer se ne razumem dovoljno u to, a sto se tice sajli, dobro pazi gde ih uzimas jer je nasa mala privreda ocajna pa neke traju 5-6 voznji i sto je najgore nisu adekvatne duzine pa moze da se desi da ne mozes da nastelujes neku od brzina ili cak da ne moze da obuhvati prvu kao sto je kod mene bio slucaj.
                      Kao predstavnik nase male privrede moram ti reci da u 90 % te sajle neodgovarajuce duzine i loseg kvaliteta nisu proizvedene u Srbiji
                      A ti sam pretpostavi odakle su

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Kućište ventilatora posle poliranja. Polirao sam delove koji se vide ono što je pokriveno nisam ( inače zaj.... posao ispolirati alu koji je 40 godina oksidirao, tj. lako je ispolirati nego šmirglanje pre poliranja oduzme dosta vremena, tako da mi za ovaj deo treba oko 3-4 sata, da se to lepo uradi da se kasnije ne bi videli hologrami( risevi)) pozz

Comment

• slobodank
                          Moderator
                          • 26.11.2007
                          • 1338
                          • Stara Pazova
                          • Fiat Idea 14.16v lpg

Danas sam uhvatio da skinem sidro sa blatobrana i ne da sam se namučio nego katastrofa. Šraf koji je držao sidro je skroz zarđao a glava mu izgubila prorez za šrafciger ni wd ni ništa živo mi nije pomoglo da ga odšrafim i na kraju sam ga odsekao brusilicom i uzmen da ga razbušim da urežem novi navoj i napravim samo sranje( pobegne mi bušilica) tako da sam ostavio za sutra da ne bi još šta zaj. Evo koja slika:

e sad za izgled sidra se ne brinem ima da se sjaji kao novo nego sam da uspem lepo da urežem navoj. evo kako izgleda

Comment

• slobodank
                            Moderator
                            • 26.11.2007
                            • 1338
                            • Stara Pazova
                            • Fiat Idea 14.16v lpg

Radovi nastavljeni, dosta delova pribavljeno, slike uskoro kada budem imao vremena. Sinoć mi drugar donese patosnicu (samo jednu) koju je našao na tavanu kod svoga dede, taman mi je dobro došlo pošto je moja malo oštećena...

Comment

• slobodank
                              Moderator
                              • 26.11.2007
                              • 1338
                              • Stara Pazova
                              • Fiat Idea 14.16v lpg

Evo prvo ovako, patosnica iz predhodnog posta, prvo dobro oprana mašinski pa par puta ispolivana gumiksom i na kraju kao nova. Nabavljen i novi merač ulja, kiša ova ometa...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Comment

Working...
                              X