prenos vlasništva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kiki243
    CBC Senator
    • 06.04.2011
    • 201
    • العربية

Re: prenos vlasništva

Pa vidis da je kod dche totalno suprotno-ovaj iz bora odjavio auto a ne on kao sto ti kazes.

Comment

• ishke
      CBC Početnik
      • 28.04.2011
      • 3
      • BGD

Znaci potpuno ista prica kao dacha,
      Prodao sam svoj auto liku A regularno (u agenciji sa pecatima, potpisima) koji je platio porez, po dogovoru on a ne ja, a nije preveo na sebe.
      Lik A je zatim prodao liku B.
      Autu istekla registracija, vodi se i dalje na mene. Sva trojica iz bgd.
      Zove me lik B da odemo u opstinu i potpisemo ugovor. Odbijam, ne znam o kakvoj se muljazi radi jer imam kod sebe overen primerak ugovora kad sam u agenciji prodavao liku A.
      Posle vise cimanja tel zovem lika A – jesi prodao? Jesam, istekla registracija, platio sam porez odmah ali nisam preveo na sebe, a uradicu sve sto treba da zavrsimo posao.

Nije mi jasno kako ugovor koji sam potpisao ne vazi?
      Sad covek, 3 vlasnik, (navodno) ne moze da prevede auto na sebe jer po novom zakonu od nove god da se potpisi overavaju u opstini a ne vise po agencijama. Mislim ugovor je napravljen pre god i po a zakon tad nije vazio?!
      Jel treba samo da odem da overim svoj potpis na prvom ugovoru (ugovor izmedju mene i lika A) ne pravim novi?
      Jer i ne mogu da pravim novi, vise nisam vlasnik to bar kapiram, ostalo mi nije jasno...

Comment

• dacha
        CBC Senator XXL
        • 23.06.2007
        • 356
        • Beograd, NBG
        • Xsara II 2.0i

Ne pravis novi, overis i opet potpises vec postojeci potpisani ugovor koji je overila agencija (onaj od pre godinu i po, i to primerak koji je overen da je placen porez) i eventualno njegove kopije i to je to (naravno i platis tu overu), tako je bar bilo u mom slucaju... Stvarno smo bre Diznilend
        The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• ishke
          CBC Početnik
          • 28.04.2011
          • 3
          • BGD

Sad mislim da kapiram. Ako overim ponovo isti ugovor a sad pred opstinom sve mi zvuci ok, mislim ne upustam se u neku muljazu.
          Osim sta ako posle 3 vlasnik napravi istu glupost...? Pa posle opet kroz god-dve - alo dobar dan...
          Kako se tu zastititi?

Hvala Dacho.

Comment

• Franjo
            Banovan
            • 14.08.2009
            • 2831
            • Inđija - Beograd
            • Renault megan II res

Šta god uradili, radi se o muljanju!

Prodao sam svoj auto liku A regularno (u agenciji sa pecatima, potpisima) koji je platio porez, po dogovoru on a ne ja, a nije preveo na sebe.
            Lik A je zatim prodao liku B.
            Autu istekla registracija, vodi se i dalje na mene. Sva trojica iz bgd.
            Da li si siguran, da je platio porez na prenos apsolutnih prava, što je tvoja zakonska obaveza? Ako nije, počinio si prekršaj. Ako je, mora da ima poresko rešenje i pečat MF-PU na ugovoru.

U tom slučaju, jedini pravi postupak je, da odneseš reg. tablice u MUP gde je vozilo registrovano, vratiš i na saobraćajnoj dozvoli će ti overiti, da je vozilo odjavljeno i tablice vraćene.

Sa tom saobraćajnom lik B neka pokuša da registruje vozilo na osnovu ugovora sa likom A. Ako mu ne priznaju ugovor, jer lik A nije bio vlasnik vozila po saobraćajnoj dozvoli i siguran sam da nije ponovo platio porez, ali sada u svoje ime, neka sačine novi ugovor, kojim mu lik A prodaje neregistrovano vozilo, a dokazi o poreklu su vaš ugovor i saobraćajna dozvola.
            Naravno, jedan od njih morat će da plati porez na prenos apsolutnih prava, koji je u tom slučaju zakonska obaveza lika A, bez obzira šta piše u ugovoru.

Pošto ste sva trojica iz Beograda, neće vam predstavljati veći problem, da to uradite.

Šta god uradili, radi se o muljanju, jer ste propustili sve zakonske rokove za pojedine radnje i neko može da trpi moguće zakonske posledice. Da pomenem samo jednu mogućnost, ako je u međuvremenu počinjen neki prekršaj, ili krivično delo?!

Comment

• markanBg
              CBC Početnik
              • 27.04.2011
              • 3
              • beograd

Sto se tice odjave tablica sa drugog registarskog bez prisustva starog vlasnika koji je upisan u saobracajnu.
              Meni kao kupcu ce biti dovoljan kupoprodajni ugovor overen u opstini i overen u poreskoj upravi.
              To je zadnja informacija koju imam. To cu da obavim posle praznika.
              (U pitanju su stare tablice tako da neznam da li je za one koji kupuju kola sa novim tablicama nesto drugacije.)

Comment

• ishke
                CBC Početnik
                • 28.04.2011
                • 3
                • BGD

Da li je lik A platio porez nisam 100% siguran sto cu znati posle praznika. Glupo je da me u vezi toga sada zavarava ne vidim razlog za to. Mada, nikad se ne zna...
                To oko odjave tablica ne razumem jer sam ja bas taj isti auto kupio neregistrovan i sa postojecim tablicama preveo na sebe bez ikakvih odjava. Nisam bas prvi koji je kupio neregistrovan auto..

Ja pravo ne poznajem ali znam da ja nisam vise nisam vlasnik, kako bih ja onda mogao da nosim tablice i saobracajnu u sup i odjavljujem? Ni jedno ni drugo nije kod mene!
                Vodi se na mene je papirolosko a ne stvarno stanje.
                Tako bih mogao da kazem – vrati mi moj auto ili da ga ponovo prodam. A nije bas tako.

Verovatno mi zvuci ono sto pise malo iznad - da sad lik A treba da da ovlastenje liku B ukoliko treba da odjavljuje / menja tablice.

A u opstini lik A i ja da overimo potpise na ugovoru koje drzava vise, a retroaktivno, ne priznaje.
                Sve ostalo bi trebalo da bude izmedju nih dvojice a ja sam zavrsio posao.

Neka me neko ispravi ako gresim.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Grešiš, jer si ti za MUP vlasnik vozila upravo zbog papirologije. Ne daj bože, da je tim vozilom počinjeno krivično delo, pa da moraš dokazivati da nije bilo tvoje u tom momentu. Sa ovakvim ugovorom teško bi dokazao, ako kupac to pobija.

Kako si kupio neregistrovan auto, a imao je tablice? Verovatno misliš da je bio registrovan, ali mu je istekao rok za produženje registracije. I da li si ga registrovao na te, kako kažeš, postojeće tablice? U ovoj stvari nije bitno, samo da se zna činjenično stanje, kad si već pomenuo.

Što se tiče overe potpisa, nema potrebe, ako ste ugovor sačinili preko posrednika, koji je u to vreme legalno obavljao tu delatnost.

U tom slučaju, ti si završio posao, kad si primio pare i predao vozilo na slobodno raspolaganje kupcu. Za njegove propuste ne odgovaraš i tvoja je dobra volja, da vozilo odjaviš u MUP što je bila tvoja zakonska obaveza. Za to ti trebaju samo saobraćajna dozvola, tablice i tvoja lična karta.

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Originally posted by Franjo
                    tvoja je dobra volja, da vozilo odjaviš u MUP što je bila tvoja zakonska obaveza.
                    zanimljiva formulacija. zakonska obaveza je obaveza i tu nema dobre volje vec se to mora.

sve u svemu, za ovom temom ne bi bilo potrebe kada bi svi postovali zakone i pisali ugovore i placali porez na prenos apsolutnih prava u roku.
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Ceo slučaj mnogo stinking na neku rabotu. Možda niste primetili, da je rok za produženje registracije istekao pre četiri meseca, pa je MUP trebao da postupi po zakonu (Pravilniku).

Члан 11.
                      Захтев за продужење важења регистрације возила подноси власник регистрованог возила у року од 30 дана пре истека важења саобраћајне дозволе.
                      Ако се захтев за продужење важења регистрације возила не поднесе ни у року од 30 дана од дана истека рока важења саобраћајне дозволе, возило се брише из евиденције о регистрованим возилима, а регистарске таблице се одузимају.

Po svemu sudeći upravo je to problem, pa neka gospoda rasprave sa organima!

Comment

• stefanves
                        CBC Senator XXL
                        • 10.12.2006
                        • 1351
                        • BG

Ogromna tema, a ja jako malo vremena imam, pa ako bi neko bio ljubazan i da mi objasni sta da radim.
                        Prodajem auto, koji je na mom imenu. Registracija istice za 3 meseca.
                        Sta da uradim, tako da vlasnik i dalje vozi na moje tablice, ali da bude obavezan da ga prevede kada istekne registracija i da mu ja za to ne budem potreban?
                        Gde da napravim ugovor/ovlascenje tako da sam zakonski bezbedan u slucaju da ga snime kamere/radar/parking servis?

Hvala!
                        Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                        Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• kuzmar
                          Moderator
                          • 18.12.2009
                          • 783
                          • Lazarevac
                          • Pezo 207 1.6 HDI

Jedino da napravis sudsko ovlascenje sa rokom vaznosti do datuma isteka registracije.
                          www.paluba.info

Comment

• kiki243
                            CBC Senator
                            • 06.04.2011
                            • 201
                            • العربية

Za parking servis zaboravi-Samo tebe jure,bez obzira na ovlascenje,a za ostale prekrsaje odgovara lice koje je upravljalo vozilom.Na pitanje kako da se obezbedis,odgovor je nikako.Ne postoji ni jedan papir koji ce te zastititi a novog vlasnika naterati da prenese auto na sebe.

Comment

• stefanves
                              CBC Senator XXL
                              • 10.12.2006
                              • 1351
                              • BG

Pa, sta da radim?
                              Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                              Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• kiki243