Problem raskrsnica kod nas, u PO.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MagicMaster
    CBC Član
    • 22.01.2011
    • 77
    • Požarevac

Problem raskrsnica kod nas, u PO.

Konkretna raskrsnica kod mene u PO, gde je prošlog leta nešto promenjeno, i trenutno je situacija ovakva kao na slici.

I dan danas se ljudi svadjaju i unose konfuziju u ovu raskrsnicu.

Molim cenjene kolege forumaše, da zamisle da su na polaganju, i da napišu raspored po kome treba da prodju vozila kroz raskrsnicu, i obrazloženje zašto.

Dakle, brojeve, i zašto.
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Odg: Problem raskrsnica kod nas, u PO.

1 - jer se kreće saobraćajnicom sa pravom prvenstva i ne menja pravac.
    3 - čim se uveri, da vozilo 1 ne menja pravac (produžava kretanje pravo), može da krene, jer vozilo 2 mora da propusti vozilo 1.
    2 - u ovom slučaju, znak upozorenja znači isto kao znak "STOP", jer mora da sačeka, da vozilo 1 prođe. Propustit će i vozilo 3 po pravilu desne strane.

Moguće, da je rešenje i drugačije: 1-2-3, ali će svaki "dobar" vozač vozila 3, kad vidi, da je vozilo 2 zaustavljeno i čeka prolazak vozila 1, iskoristiti priliku, da se bezbedno uključi u raskrsnicu i produži pravo.

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

1-2-3
      Obrnuti trougao znaci nailazak na put sa prvenstvom prolaza i vozac cak ne mora da stane ako nema vozila na glavnom putu.
      I u smederevu ima puno takvih konfuznih raskrsnica. To po znacima i nije raskrsnica nego ukljucenje 2 sporedna puta na glavni put.
      Last edited by b_samardzic; 19.05.2012, 01:20.

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Tačno! Ali u konkretnoj situaciji ima vozilo s leve strane. Za vozilo 1 je situacija jasna, ali za vozila 2 i 3, šta ako oba krenu u isto vreme, ili vozilo 3 krene koju sekundu pre vozila 2 i dođe do kontakta upravo u tački, gde se na slici susreću strelice? Konkretno, vozilo 2 udari vozilo 3 u levu stranu, ili zadnji deo?

7. Prvenstvo prolaza

Član 47.

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane.

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

* * *

Objašnjenja:

19) raskrsnica je deo kolovoza na kome se ukrštaju, spajaju ili razdvajaju putevi u istom nivou,

73) mimoilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji dolazi iz suprotnog smera,

71) zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj,

76) propuštanje je radnja koju učesnik u saobraćaju preduzima kako bi omogućio kretanje drugog učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, tako da ne dođe do promene dotadašnjeg načina kretanja učesnika u saobraćaju koji ima prvenstvo prolaza, odnosno do njihovog kontakta,

Comment

• MagicMaster
          CBC Član
          • 22.01.2011
          • 77
          • Požarevac

Ja živim iz pravca vozila 3 .... i vozim po redosledu 1 pa 3 pa 2, bez obzira da li 1 ide pravo ili svoje levo. A pošto su putevi 2 i 3 putevi iste važnosti, ja imam prednost, iako imam stop, jer mu nailazim sa desne strane. E sad, 90 posto ljudi sa trougla mi u tom slučaju svira, mlati rukama, i ostalo sve što ide uz to, jer ja imam STOP, a ne znaju da je STOP i trougao isti znak, samo što kod stopa moraš da staneš.

Comment

• bojanjov
            CBC Veteran
            • 06.04.2009
            • 99
            • https://t.me/pump_upp
            • Fiat EVO 1.4 8V

1-3-2
            https://t.me/pump_upp

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

Re: Problem raskrsnica kod nas, u PO.

zanimljvih odgovora ovde ima

You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Odg: Re: Problem raskrsnica kod nas, u PO.

Od svih vozila koje mora propustiti i jedan i drugi ima samo jedno a to je 1 a posle ko se snašo snašo
                Ako bi se bukvalno prevelo, ko prvi zagazi na glavni drum ima prednost jer onaj drugi mora propustiti svako vozilo koje je na glavnom drumu

U slučaju sudara 1 i 2 ili 1 i 3 jasno je ko je kriva u slučaju sudara 2 i 3 tipujem da bi čika policajac pokaza okrivljenom znak stop sa rečim trebao si da staneš.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Re: Problem raskrsnica kod nas, u PO.

onaj sa stopom mora da propusti i zbun kotrljan ako naidje
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• iggyboy
                    CBC Veteran
                    • 18.03.2008
                    • 148
                    • pozarevac
                    • stilo 16v

Ja sam uvek broj 3 kad idem ka gradu i uvek kada vidim da 1 ne daje zmigavac krenem odnosno 2 mora da ceka da prodje 1 pa se provucem i tako radi 90 posto onih sto znaju da voze a onih 10 posto koji ne znaju oni cekaju pa ja moram da se nerviram iza njih

Comment

• MagicMaster
                      CBC Član
                      • 22.01.2011
                      • 77
                      • Požarevac

Chubbs, sve to lepo piše, i opet može dvojako da se tumači.

Iggiboy, i ja to uradim kad god može .... ali, ne može uvek ...

Nego, da postavim ja ovo na AMSS sajt, pa da čujemo od njih ....

Dora, odavno sam naučio da to što kaže čika u plavom, ne mora uopšte da bude tačno. Jednom me je čika u plavom ubedjivao da ŽUTO i CRVENO svetlo na semaforu imaju POTPUNO ISTO ZNAČENJE. A kada sam ga pitao zašto ih onda ne prave kao za pešake, samo sa 2 svetla, nije znao da mi odgovori.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

To je sad već stvar farbara, da li je bilo malo žuće ili malo crvenije ili... Kao što je stvar suda da utvrdi ko je bio sa dve trećine auta preko crte a ko nije ni krenuo ili je zagazio već u raskrsnicu pa mora da izadje iako ej crveno itd...

Za čike u plavom ti imaš znak stop i moraš stati i sve propustiti a posle će se utvrdjivati kako sam iz prve napisao da je onaj već zagazio na glavni drum i time stekao prednost jer je na glavnom drumu a ovaj sa stopom je isto mogao već zagaziti na drum i onaj za znakom samo uspori je isto tako morao da ga propusti jer je već na glavnom drumu ili u raskrsnici.

Ovo sa slike su trik pitanja koja se u praksi ne sreću nikad jer bi trebalo pola sata da ih neko "poravna" na raskrsnici.

Hipotetički, ovaj sa stopom stane , lepo pogleda levo i desno nema nikog i krene a onda doleti sa 150 onaj sa znakom da uspori i opali ga (auto naravno) i nastaje belaj da se dokaže ko je kriv.

U realnom saobraćaju je u tom slučaju kolona i sva tri puta su puna vozila, pita se kojim redosledom idu. Pandur ne tumači zakon i ne treba da ti ga pojašnjava, on ga samo sprovodi.
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                          CBC Senator XXL
                          • 02.04.2005
                          • 1557
                          • Smederevo

Putevi 2 i 3 nisu iste vaznosti! U slucaju sudara vozac iz ulice 2 dace izjavu da je on postupio po znaku i propustio sva vozila koja su se kretala glavnim putem a prilikom ulaska na glavni put na njega je naletelo vozilo sa sporednog puta koji ima znak stop. Kako ces da se odbranis?

Za vozaca 3 je i ulica 2 glavni put.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Jednostavno, stao sam na znak stop, pa kad sam se uverio, da mi niko sa leve strane ne dolazi, krenuo sam! Da je to tako, činjenica je, da je to vozilo (2) udarilo mene, a ne ja njega. Btw. kako ja vozim, nema šanse, da me stigne u raskrsnici! He-he-he

Comment

• nijebitno
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2006
                              • 629
                              • Modrica

1-3-2
                              Najnovije tumacenje u BiH, svjeze jer sam polagao A kategoriju prije par dana.
                              Elem hipoteticka situacija bez vozila broj 1 takodje kaze 3-2 jerbo 2 ne moze znati koji od puteva ima pravo prvenstva i takodje je duzan da propusti SVA vozila na putu na koji nailazi. A nailazi na sve puteve, ne samo na onaj koji ima prvenstvo prolaza.
                              Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                              X