Zabezeknut sam danasnjom presudom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Zabezeknut sam danasnjom presudom

Da znate sta moze da vas snadje...

Dakle, u junu ove godine, ja krenem ujutro na ispit kolima, dok sam vozio pogledam na mobilnom koliko je sati, i tog momenta iz zasede izlece policajac. Pokazem mu da nemam odlaznih i dolaznih poziva tog dana, da sam samo pogledoa koliko je sati. On navede u zapisnik da nije siguran da li sam telefonirao, ali me je video kako drzim telefon u ruci. Doda moj komentar da sam gledao koliko je sati i nisam potpisao zapisnik.

Malocas mi dosla PRESUDA. Zbog toga sto zapisnik NIJE potpisan, smatra se verodostojnim. Takodje, postupak je vodjen bez mene, jer su naveli da nije neophodno moje prisustvo niti svedocenje radi utvrdjivanja cinjenica. Postupak je vodila policijska uprava, a ne prekrsajni sud.

A u medjuvremenu sam hteo da izvadim listing od strane operatera da dokazem da nisam telefonirao. Toliko o tome, bole njih za istinu...
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

pa napisi zalbu.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• shadow
      CBC Senator XXL
      • 23.09.2005
      • 555
      • Beograd

PA da angazujem nekog advokata izaci ce skuplje nego presuda. Sam kad pisem zalbe, uvek mi odbace. A nemam nijednog drugara advokata da mi pomogne. Niko i nista sam i ne mogu im nista.
      My crew is all fired up

Comment

• stevak
        CBC Senator XXL
        • 31.05.2009
        • 1215
        • Zemun
        • Saab 9000 cs 2.0T

Sudovi mnogo drže do formalnosti koje su i uvedene da običan čovek ne može da se snađe pa ti možda zbog toga odbijaju žalbe.

Konkretno za ovaj slučaj- izvadi listing i u žalbi višem sudu se pozovi na pogrešno utvrđeno činjenično stanje od strane policije zbog kojeg i nisi hteo da potpišeš zapisnik, kao i na pogrešno donesenu presudu baziranu na takvom činjeničnom stanju i bez pozivanja tebe kao tuženog čime ti je uskraćeno zakonsko pravo na odbranu. Naravno, priloži i kopiju listinga.
        Last edited by stevak; 02.10.2012, 14:51.
        ex SAABotražitelj

Comment

• kuzmar
          Moderator
          • 18.12.2009
          • 783
          • Lazarevac
          • Pezo 207 1.6 HDI

Cekaj malo, kako je postupka vodila policijska uprava? Po kom osnovu i po kom propisu? Na koje se propise pozivaju u tome sto kazes da je presuda?
          Ovo mi uopste nije jasno posto je jedino sud nadlezan da sudi i presudjuje.
          www.paluba.info

Comment

• shadow
            CBC Senator XXL
            • 23.09.2005
            • 555
            • Beograd

To je i mene zaprepastilo, ali citajuci clanove zakona na koji se pozivaju, ispada da moze...

My crew is all fired up

Comment

• shadow
              CBC Senator XXL
              • 23.09.2005
              • 555
              • Beograd

Zvao sam Telenor. Kazu da ne mogu da mi daju listing DOLAZNIH poziva, samo odlazne pozive. Cak ni policiji
              My crew is all fired up

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Po čl. 285 Zakona o prekršajima RS, MUP je nadležan za vođenje prekršajnog postupka u ovom slučaju:

Nadležni organi uprave Član 285
                Kad je za prekršaj propisana samo novčana kazna, zakonom se saglasno članu 4. i 35. st. 2. i 3. ovog zakona, može propisati, da prekršajni postupak za pojedine prekršaje, u prvom stepenu vode organi uprave.
                Postupak se vodi u skladu za Zakonom.

Možeš uložiti žalbu na rešenje (presudu), jer u prekršajnom postupku nisi saslušan!

Da li si uredno pozvan, kako piše u obrazloženju rešenja? Ako nisi, imaš još jedan razlog za žalbu.

Comment

• shadow
                  CBC Senator XXL
                  • 23.09.2005
                  • 555
                  • Beograd

Nisam ni rekao da nije po zakonu, situacija je prilicno cista sa te strane. Samo sam zabezeknut da to sad policija radi. Do sad sam uvek isao u prekrsajni sud.

Nisam ni saslusan jer je sudija odredila da nema potrebe da me saslusava jer joj je situacija jasna Ja ne mogu da dokazem da nisam telefonirao nego da sam pogledao u sat, jer Telenor ne moze da mi da kompletan listing, a i da moze, ne mogu da dokazem da je to taj telefon (iako bi policajac trebao to da dokazuje), rec policajca je prakticno neoboriva na sudu, iz iskustva sa 3 svedoka. A i da uspem da dokazem da nisam telefonirao, zakon kaze da je zabranjeno koristiti mobilni telefon, tako da gledanje u sat moze da se protumaci kao koriscenje mobilnog. Da sam advokat, mozda bih uspeo da se odbranim. A advokat bi me kostao kolko i kazna, ako ne i vise.

A sto se tice pozivanja, u dnu zapisnika o kontroli saobracaja, onaj zuti deo je zapravo poziv da se tog i tog dana pojavim u policiji radi vodjenja prekrsajnog postupka, koji sam prevideo, ocekujuci poziv u plavoj koverti od suda. Umesto poziva je stigla presuda :-/

Za mene je sve ovo danas bila novost, pa sam napisao da bi ostali znali sta i kako. Najverovatnije necu pisati zalbu, jer ne vredi da se zalim i da placam taksu, samo da bi mi odbili zalbu kao neosnovanu. Kako god okrenem, **** mi pozadi sto bi rekli....
                  My crew is all fired up

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

Ko se nadje u slicnoj situaciji, obavezno napisati u napomeni da imas primedbi i zasto ne zelis da potpises. Nadugacko i nasiroko.
                    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kuzmar
                      Moderator
                      • 18.12.2009
                      • 783
                      • Lazarevac
                      • Pezo 207 1.6 HDI

Izgleda da je ovo po onoj staroj - kadija te tuzi kadija ti sudi. Nego zar to nije sukob interesa? Mislim na to da je radnik MUP podneo prijavu takodje radniku MUP-a i da je ovaj odredio kaznu. Koliko je taj organ uprave (inace radnik MUP) nepristrasan ako je na jednoj strani njegova firma a na drugoj strani neki obican gradjanin? Ja u takvim slucajevima ne verujem u nepristrasnost.
                      www.paluba.info

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Upravo tako, a ja bih se žalio, jer su učinjene povrede postupka.

Odredba o prekršaju glasi:

Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

E, sad, druga je stvar, ako si telefonom češao uvo, što nije zabranjeno! Niti, da pogledaš na sat, jer ti je onaj na tabli daleko i slabo vidljiv (ako ga imaš, kao na svim krštenim vozilima).

Comment

• bojanjov
                          CBC Veteran
                          • 06.04.2009
                          • 99
                          • https://t.me/pump_upp
                          • Fiat EVO 1.4 8V

Originally posted by Franjo View Post

E, sad, druga je stvar, ako si telefonom češao uvo, što nije zabranjeno!
                          Ahahh, bravo
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• shadow
                            CBC Senator XXL
                            • 23.09.2005
                            • 555
                            • Beograd

...ili mi je sat neispravan...pa mi je vuko previse struje iz akumulatora...pa sam ga raskacio...

Sad ako pisem zalbu, moram da nepovratno platim taksu od 1140din A ako mi odbiju zalbu, onda jos 5000din + troskove postupka
                            My crew is all fired up

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

zabezeknut sam današnjom presudom

Šta je u prijavi, doslovno navedeno? Mora da piše, da si telefonirao! Ako nisi uslikan, onda je tvoja, protiv njegove. Još, da si imao svedoka, bilo bi lakše.

U pravu si, da je moguće, da ti žalbu ne usvoje i na tebi je da odlučiš. Samo sam izneo, kako bih ja postupio.

Da je moguće, da MUP poništi ovo rešenje, navodi deo iz uputa o pravnom leku: žalbu podnosi preko ove Policijske uprave, a ne direktno Prekršajnom sudu, koji odlučuje po žalbi.

Samo, u slučaju neuspeha, nemoj da me kriviš i tražiš odštetu.

Da dodam, imao bih još nekoliko formalno-pravnih zamerki na presudu, kao ono: za tačnost prepisa... Kakvog prepisa? Taj akt dostavlja se u originalu!

I, lično sam, bolesno za poštovanje zakonitosti, pa bih, u slučaju, da su me uhvatili kako telefoniram, bez pogovora prihvatio kaznu! Ali, koristim ugrađeni hands-free. Hvataju me često u prekoračenju brzine u naseljenom mestu, ali mi opraštaju zbog sede kose (i godina, naravno).
                              Last edited by Franjo; 02.10.2012, 21:27. Reason: dodatak

Comment

Working...
                              X