Uskoro vožnja sa nula promila alkohola u krvi?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Ne svidja mi se ovo sa 0.0 Izvinite, ja nikada nisam pijan seo za volan. Cim popijem ili idem taksijem ili me neko drugi vozi. Nikada, nikada i nikada mi se nije desilo da sednem za volan sa vise od jednog piva. A o casici rakije da ne govorimo, cim jednu popijem kljuceve dajem drugom. Ali jesam sa JEDNIM pivom (pogotovu onim vocnim) posle rucka ili uz rucak. I da volim praline sa rumom, kao i irsku kaficu (ko ne zna ima malo alkohola). Necu da me za*ebava pandur za 0.1 promila. Mislim ajde onda zabranite da vozimo jer tako 100% resavate sve probleme........Cista glupost. 0.0 ne sme i ne moze biti granica. Ako je 0.3 mnogo onda ok ajde 0.2. ali mora da se dozvoli ta tolerancija ne na "jedno picence" vec na hranu koja ima u sebi malo alkohola.
    Problem nisu 0.3 nego oni sa 1.3. Mislim da je jednostavno to utvrditi: broj saobracajnih nesreca koju su skrivili oni od 0.1 do 0.3 i oni preko toga. Prosto.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Mislim da je poenta poostravanja kazni opet u punjenju budzeta.

Do sada se od 0.3-0.5 placala samo novcana kazna a tek preko 0.5 oduzimanje dozvole.

To je nedopustivo zato sto je nekome 5000din nista a nekome cetvrtina plate.

Verovatno ce se sao od 0.0-0.5 placati samo kazna bez sankcija.

Ajde da uvedemo socijalnu kategoriju pa da oni koji imaju besplatne kilovate za struju

ne moraju da placaju ni novcanu kaznu do 0.5 promila.

Comment

• stevak
        CBC Senator XXL
        • 31.05.2009
        • 1215
        • Zemun
        • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Bingodalton View Post
        To za oduzimanje vozila mi se ne svidja.
        To zato što voliš da popiješ i da tako voziš

A vidi ovako- ako se vozilo oduzima nekom ko ima duplo više promila od dozvoljenih o,5, onda to i nije samo vozilo nego potencijalno ubojito oružje isto kao i pištolj kojim pucaju po svadbama pa nekog ubiju. Prema tome...
        ex SAABotražitelj

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Trava, koka, heroin, bensići, ksaloli, bromazepami....

Sve je mnogo jače od горнје granice dozvoljenog nivoa alkohola.
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Bingodalton
            CBC Senator XXL
            • 12.11.2012
            • 316
            • Novi Sad
            • GP 1.9 JTDM Sporting

Stevak...pa kad se stalno nesto slavi, sta cu, moram.

Ali zakon koji regulise drzanje i nosenje oruzja, tj taj zakon po kom ti oduzimaju oruzje ukoliko recimo pucas na svadbi, ne podrazumeva trajno oduzimanje oruzja. Imas pravo da u roku od X meseci otudjis oruzje, znaci poklonis ili prodas nekome ko ima nabavnu dozvolu.
            Pa kad to poredis sa oduzimanjem automobila, malo je previse, pistolj jeste oruzje, a automobil potencijalno cak i kad si trezan. Da ne pominjem vrednost automobila i jednog pistolja koji se prodaje za 50 eur. Ma cuj 50 eur, ako imas nabavnu dozvolu ja bih ti mogao nabaviti besplatno, ljudi jednostavno hoce da se otarase pistolja jer sa njim apsolutno nista ne mogu da rade a moraju da placaju godisnji porez.

E sad, kad bi trebali da nadjemo neko srednje resenje, to bi bilo obavezno otudjivanje automobila, ali covek ce ga prebaciti na zenu i to je to. A i kakve to ima veze, kupice drugo, ne postoji dozvola za kupovinu automobila.

To sto oni predlazu je zaplena imovine, a to je jedino moguce ako nema dovoljno sredstava da izmiri obaveze nastale tim prekrsajem-krivicnim delom. Kako citam, to je i protivustavno, a kako ce to pravno da se regulise, pojma nemam.

Oni samo poostravaju zakone, postaju sve rigorozniji a ni ovo do sada ne sprovode. I opet ces se ti sa policajcem dogovoriti da te pusti, ali ovaj put to nece biti par crvenih ili 100 jevreja, sad ce da bude hiljadarka, jer zna se koliko auto vredi. Samo ce cenovnik policajaca da se promeni, nista vise.

Tehnologija je toliko napredovala da je moguce napraviti prilicno otporan sistem, koji ce i da kosta naravno. Kamere u automobilu koje snimaju sve vreme rada policije (onda nema zabusavanja i parkiranja kojekuda), a alkotesteri da budu bezicno povezani sa celim sistemom (a cak ni to ne moraju, dovoljan je precizni vremenski zapis u memoriji uredjaja). I lepo u stanici kad se gleda snimak, vidis da je neko duvao u "dreger" i vidis vreme na snimku, zatim proveris ocitavanjem memorije "dregera" i vidis koliko je taj vozac naduvao.
            Onemogucis policiju da uzme crvenu, svuda se vidi na snimku, mora da pravda to naduvavanje, a na snimku se vidi i koga je zaustavio. Prilikom takve jedne provere, ukoliko se ustanovi da je vozac prekrsio zakon, odmah se na licu mesta unose u kompjuter podaci vozaca i podaci o prekrsaju, koji je Boze moj povezan sa stanicom, znaci sve mora da se evidentira.

E kad bi takav sistem bio, prvo bi policija morala da radi svoj posao, a uz edukaciju gradjana da vise ne prolaze sa par crvenih, znajuci da kazna mora biti evidentirana i vozaci ce poceti savesnije da se ponasaju.
            Doduse, verujem da ce se i tada najjaci izvlaciti, tj neko na visim pozicijama u policiji ce moci da obrise kaznu jednim klikom. Ovaj sistem se moze razraditi, ali eto, to mi je sad palo na pamet, punog stomaka posle masne kajgane.

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

Te kamere u policijskim vozilima koje pominjes su jos pre nesto vise od godinu dana najavljene. Ako se ne varam najavljena je ugradnja u sva nova vozila kao i u vozila koja ce biti u upotrebi, ako se ne varam, najmanje jos 3-4 godine. Medjutim izgleda da nema dovoljno novca da se sa tim i krene.
              www.paluba.info

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

ne podrazumeva trajno oduzimanje oruzja... Pa kad to poredis sa oduzimanjem automobila, malo je previse

Nisi pazio na času. Ovo sam napisao "s'tim da kazna preko 20-30 dana zatvora povlači o oduzimanje vozila i dozvole na 3 puta duži rok"
                Dakle, nisam mislio na trajno oduzimanje (
                daleko bilo).

ex SAABotražitelj

Comment

• Bingodalton
                  CBC Senator XXL
                  • 12.11.2012
                  • 316
                  • Novi Sad
                  • GP 1.9 JTDM Sporting

Ne znam za ovaj novi zakon sto predlazu, oni pominju oduzimanje vozila, a na koliko to nisu precizirali.

E sad, kao sto su neki komentarisali, kad ti oduzmu vozilo, ispasta cela porodica recimo.
                  Drugo, jos gore, oduzimanje vozila je moguce i ako vozilo nije tvoje! Znaci nekom pozajmis auto, ovaj se napije, tebi oduzmu...

Comment

• stevak
                    CBC Senator XXL
                    • 31.05.2009
                    • 1215
                    • Zemun
                    • Saab 9000 cs 2.0T

E sad, kao sto su neki komentarisali, kad ti oduzmu vozilo, ispasta cela porodica recimo.
                    Pa neka ispašta ako ne mogu da disciplinuju glavu te iste porodice. Uostalom, bolje da oni budu bez auta nego neko drugi, ni kriv ni dužan, bez glave ili unesrećen za ceo život.
                    A taj može samo da batali alkohol kad vozi. Prosto i jednostavno.

, jos gore, oduzimanje vozila je moguce i ako vozilo nije tvoje! Znaci nekom pozajmis auto, ovaj se napije, tebi oduzmu...
                    To onda samo znači da je taj totalno neodgovorna osoba koju boli uvo za bilo koga drugog i za bilo kakve posledice koje može da izazove. I sad neko treba da bude pun obzira prema njemu i narušavanju njegovih​ građanskih prava. Opet postavljam pitanje- a šta je sa pravima onih unesrećenih?

Mnogo si bre bolećiv prema alkoholisanim vozačima.
                    Last edited by stevak; 21.01.2013, 22:10.
                    ex SAABotražitelj

Comment

• Bingodalton
                      CBC Senator XXL
                      • 12.11.2012
                      • 316
                      • Novi Sad
                      • GP 1.9 JTDM Sporting

Ha, boleciv... )))
                      Za god dana sam popio mozda 2 litre vina i 5 malih konzervi piva, eto toliko sam prosle godine bio toksikovan )

Pa vidi ovako, ko ce disciplinovati glavu porodice, ne moze mu zena zabraniti tek tako, mada valjalo bi. Slazem se da i ako sin/cerka uzmu kola pa piju, roditelj je tu kriv zbog vaspitanja, ali ne moze se bas sve kontrolisati u kuci.
                      "Odem na pice, vratim se kuci mrtav pijan!" - tako se cesto desava.

Sto se tice pozajmljenog auta, nisam mislio da mi neko trazi kljuc od kola a mrtav je pijan. Desi se da das prijatelju auto na par dana, njegov na servisu, ti imas jedan viska, otkud znam sad, neki tako slucaj u kom zelis nekom da pomognes. Ovaj se ubije od alkohola, a oni zaplene tvoj auto. I sta sad, pa nisi ti neodgovoran nego prijatelj, a ti ispastas jer si dobar prijatelj. (to je doduse uvek tako bilo)

Comment

• kuzmar
                        Moderator
                        • 18.12.2009
                        • 783
                        • Lazarevac
                        • Pezo 207 1.6 HDI

Ako sam dobro razumeo medije oduzimanje vozila bi bilo primenjeno prema vozacima koji budu imali vise od 1.7 promila a koji su ranije vec kaznjavani zbog voznje u alkoholisanom stanju.
                        Uostalom ovakva frka se digla i pre donosenja aktuelnog ZOBS-a u vezi oduzimanja dozvola i kaznenih poena pa koliko vidim za vise od 3 godine primene to sada niko i ne pominje.

Sto se tice prijatelja i pozajmljivanja:
                        1. Kakav je to prijatelj koji ce se oolesiti od alkohola dok vozi tudja kola. Ako je prijatelj on ce voditi racuna o tudjoj stvari.
                        2. I da se dogodi pomenuta situacija pa da oduzmu auto pitanje je sta bi bilo da je taj pijatelj pre policijske patrole naleteo na neki kamion ili autobus. Tada bi auto bio vracen vlasniku?
                        P.S
                        Kada smo vec kod ispastanja porodice da samo pitam koliko je onih koji su svoju porodicu ubili zbog alkohola i koliko je onih koji su pobili neciju porodicu iz istog razloga? Inace sam imao priliku da na VMA upoznam coveka koga je na trotoaru udario pijani vozac. Covek je ostao bez obe noge. Za takvog je jos i najmanja kazna oduzimanje automobila.
                        Last edited by kuzmar; 22.01.2013, 08:57.
                        www.paluba.info

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Eh, sve ja to razumem, ali ljudi nisu savrseni, pa stoga ni prijatelji ni supruznici nisu savrseni.

I ja parkiram motor kod prijatelja u dvoriste i ostavim mu kljuc da moze da ga pomeri ako treba pa posle shvatim da se vozao, a on cuti, nista ne govori. Naravno, covek se jednom opece i nauci sta da ocekuje od kog prijatelja.

Ne mozemo jedno posmatrati iz idealnog ugla a drugo ne.

Secam se kad sam isao na casove za voznju. Cekam da auto iz suprotnog smera prodje kako bih ja skrenuo levo, on prolazi, nailazi sledeci, i nije bas blizu. Pustam kvacilo, po gasu, skrenem. Instruktor me pita, a sta da ti se ugasio auto?

Obozavam takve gluposti. Ostao bih u raskrsnici, mozda bi me ovaj udario, mozda ne bi. A sta da setas ulicom pored zgrade i padne ti saksija na glavu sa necije terase? Mozda te ubije na mestu, a mozda ne. Onda je najbolje ne izlaziti iz kuce, ali ni to ti nije garancija.

Sta bi bilo kad bi bilo je suvisno raspravljati. Ali je cinjenica da alkoholisano stanje povecava verovatnocu saobracajne nesrece, tako da treba nesto resavati iz korena. Mogli su reci "Ko napravi udes u pijanom stanju i ima preko 1.5 promila, ide dozivotno u zatvor.", ali to nije resenje.

Treba spreciti, treba edukovati ljude. Pa vecina mladih misli da bolje voze pijani nego trezni, sta tu ima da se objasni.

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Novi ZOBS uskoro:
                            Posle samo tri godine od donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, radi se na izradi novog koji bi mogao do kraja 2013. godine da se nađe u Skupštini Srbije.

ovcica

Comment

• Andrej55
                              CBC Veteran
                              • 28.07.2008
                              • 104
                              • Beograd

Originally posted by Eon View Post
                              Trava, koka, heroin, bensići, ksaloli, bromazepami....

Sve je mnogo jače od горнје granice dozvoljenog nivoa alkohola.
                              Za sve te stvari postoji isti zakon, postoje kontrole ali ocigledno da se ne sprovodi kako treba.
                              Mada, ja tvrdim da je pijan covek opasniji od naduvanog coveka za volanom. Isto tako, neko ko ne moze da smisli alkohol (niti droge) ce ti reci da je jedno pivo ili jedan cim trave smrt za volanom... Sve je stvar navike i edukacije pojedinca.

U Srbiji je sasvim normalna stvar da jos kao klinac prisustvujes situacijama gde ti se cale/prijatelji/rodbina olese od alkohola na nekoj svadbi/slavi/proslavi i onda sednu za volan da idu zajedno kuci. Nesvesno, stavljaju do znanja klincu kako je to sasvim normalna stvar. A zapravo, klinac ne zna da je caletu 3 piva isto ko i da nije pio, ali sta zna to dete kad napuni 18 i sedne za volan, koliko je 3 piva. Kultura i svest su nam na veoma niskom nivou i nijedan zakon ne moze da promeni ono sto si naucio kao dete jos, sto ti je usadjeno i glavu da je normalna stvar da radis.
                              Zato deca i pocinju da puse cigare u 6om razredu osnovne, da cirkaju pivo u 8om, a droge su im na dohvat ruke od vec od srednje. Kad takav jedan mozak sedne za volan, ne moze on da promeni misljenje za 180 stepeni i kaze: "Ok , pivo je lose kad si za volanom" , jer boze moj, pio je on jos od osnovne i ako mu nije problem da hoda pijan, nije problem ni da vozi..

I stvarno nije... Dok se ne desi sranje.

Kako onda jednom , moze da se objasni stetnost alkohola ili droga za volanom, kada nije imao ko da mu objasni to jos dok je trebalo... Ne mislim ovde samo na roditelje, oni su tu jedna karika u edukaciji pojedinca samo...
                              Pitajte zato nekog Svajcarca da li je pomislio ikad da sedne za volan posle 3 piva?

Comment

• [darkside]
                                CBC Veteran
                                • 19.03.2009
                                • 107
                                • Beograd

Nije problem u promilima, problem je u glavama.
                                od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

Working...
                                X