Alko-test postao obavezan

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Izvor: N1
    Autor teksta:
    Jovana Štetin

Od ovog prvog oktobra novine u saobraćaju, tačnije, pored vozačke i saobraćajne dozvole kao neophodnih dokumenata, svakog puta kada policija zaustavi vozača obavezan je i alkotest.
    Alko-test više nije izuzetak nego pravilo. Takozvani pasivni test je postao obavezan prilikom svakog zaustavljanja.
    Za policiju je, čini se, preventiva prevaziđena pa se zbog toga prešlo na represiju:
    "To je još jedna od akcija, jedan pokušaj da policija uradi u tom represivnom delu sve što je moguće, da sprečimo da ljudi pod uticajem alkohola sedaju u vozila i da time ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost i živote. Nadam se da će me ljudi poslušati: nemojte voziti pod uticajem alkohola, nemojte voziti preko ograničenja brzine i vežite pojas!", kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
    Baš kao što su se vozači prethodnih godina navikavali na pojas, tako će sada više paziti na čašice
    "Ljudi će izbegavati da čine prekršaje zbog kojih će ih policija zaustavljati jer kada ih zaustavi, onda će ih kontrolisati i na alkohol. Mislim da ova novina diže opšti nivo bezbednosti saobraćaja, vrlo jednostavno, a na mnogo viši nivo“, kaže Milan Vujanić profesor Saobraćajnog fakulteta.
    Kazne za vožnju u pijanom stanju su drakonske

manje 0,3 promila - dozvoljeno
    0,3 do 0,5 promila – 5.000 din.
    0,5 do 1,2 promila - od 6.000 do 20.000 din.
    1,2 do 2,0 promila - od 15.000 do 30.000 din.
    Više od 2 promila - od 100.000 din.

Izvor: N1
    www.paluba.info
  • veljko
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2006
    • 476
    • Backi Jarak, NS
    • Volvo V50 DRIVe

Ovo deluje kao punjenje budzeta. Kazna je oduzimanje dozvole.
    Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

Nisam niako za vožnju i alkohol, ali da li zna neko, jel to ima negde u svetu ili je genijalni izum ministra dr Stefanovića i njegovog teama ?
      U normalnim državama policija ne sme da te zaustavi ako nisi namestio prekršaj, a ovako će imati još jedan razlog za " šta ćemo ? "
      Iskoči jedan pre mesec dana, u srednju traku, da me zaustavlja na bulevaru, stanem i čekam ga da završi razgovor mobilnim. Dam mu dokumente, i pita me, klasika, " Jel znate zašto ?.... -Ne znam " -Vozli ste 63 pre semafora - Nisam primetio- jeste jeste, dodate gas da uhvatite zeleno...- Ne znam...moguće ali nisam primetio.... I on mi vrati dokumenta na moje iznenađenje i kaže doviđenja, pazite... Dobar čovek, pomislih. Kad sam vratio film, pouzdano znam da ako me je uslikao radarom, ne može da izbriše fotografiju sa harda iz njega, a u stanici mora za svaku fotku da ima prijavu. Nameste radar da slika samo preko 70, a ove sa manjim brzinama zaustavljaju i ako priznaš, - žicaju pare... Sa takvom policijom nikakvi zakoni neće uvesti red, veća represija -više para saobraćajcima... Kada vas zaustave zbog prekoračenja brzine uvek tražite da vidite sliku ! Jadna nam majka sa ovim večitim profom sa saobraćjnog i dr ministrom...
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Da ne znam gde živim, mislio bih da je novinarska patka. Ovako ... samo nije novinarska ...
        Nisam siguran ali ponavljam pitanje iz prethodnog posta: "ima li ovoga negde u svetu? bilo gde i bilo kad bilo i koliko je trajalo?"
        Kakav "genijalan izum" ... svaka čast. Prihvaćeno uz fanfare i ovacije (makar od dela stručne javnosti ... ).
        Da li je ovo (uopšte) ustavno? Čak i da formalno nije kršenje ljudskih prava (meni se čini da jeste, proglašen si osumljičenim dok postupak ne dokaže drugačije) zvuči totalno nadrealno (liči na Kafkine romane).
        Kao protivnik alkoholizma (uopšte a naročito za volanom) moram da priznam da bi ovo u teoriji moglo i da dodnese neki (kakav-takav) rezultat.
        Ali uz mnogo uslova (ispunjenih) od kojih nismo čuli nijedan (doduše nisam ni slušao g. Ministra, nemam vremena za reality programe uključujući i informativan).
        Prvo i prvo: mera mora biti ograničena vremenski. Drugo: ne sme biti selektivna. Treće: možda i postoje propisi kad i kako se zaustavlja vozilo od strane policije ali sve mi se čini da ovde to ne postoji ili se ne poštuje.
        Ako stvarno žele boljitak, neka izađu iz kancelarija, neka više kontrolišu ulice oko škola (a ne da se uzdaju u ležeće kolege), neka vrše kontrole noću (više nego danju), neka suzbiju nasilničku vožnju (svakodnevno bar jednog vidim da vozi preko 80 u gradu, i nikad niko nije uhvaćen za to ali za 56 na glavnoj ulici su "navatali" par desetina (godišnje) a ne da proganjaju pošten narod ...
        Ne znam zašto mi ovo liči na "dobre, stare" devedesete.
        Eeee, Orvel je potcenio "stvaralačku energiju" i sposobnosti na prostoru srednjeg Balkana. Doduše nije ni išao dalje od '84. Ide svet napred, nema stajanja.
        Plašim se da će jedino popuniti budžet i da će više alkotestova izvršiti posle saobraćajki (gde je to normalna procedura).
        Baš bih voleo da me (bar jednom) razuvere ali od "novog" Zakona pa naovamo, nisu mnogo postigli (svi ti "vrli" stručnjaci i vlastodršci).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by expendable View Post
          (liči na Kafkine romane)
          To znaju oni koji su ih čitali, a sumnjam da su ih poklanjali, pogotovo uz kupljene diplome, tako da je ovo isključivo delo domaće "pameti"
          ex SAABotražitelj

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Ja vas ne razumem, koji deo ovog novog nacina testiranja je problematican, sta vam je tacno od ovoga nelogicno, rezultat domace pameti i slicno?

Mozda propustam nesto ocigledno, ali evo objasnite mi u cemu je zapravo problem?
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

Male kazne.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• veljko
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2006
                • 476
                • Backi Jarak, NS
                • Volvo V50 DRIVe

Meni licno smeta samo to sto ne pise -oduzimanje dozvole preko 0.5 promila. Novcana kazna ima efekta sa prosecnim vozacem. Sa bahatima, koji imaju viska para, je situacija nepromenjena. Nemam problem sa kontrolom alkoholisanosti.
                Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

ljudima smeta sto je obavezan prilikom austavljanja a to sto su uveli nije duvanje vec ono sranje sto mahne ispred tebe i ako skonta da ima tragova alkohola onda ide duvanje. a po potrebi i guzenje.

dakle, nista posebo, podrzavam. Samo da su kazne kao u svajcarskoj, tri pijanstva pa psiholog pa posmatranje pa kad saberes, 10000 eura ocas posla.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Pa taj uredjaj za odredjivanje prisustva alkohola je jedno 5x jeftiniji od pravog alkometra - zar nije jednostavnije meriti time, pa ako je potrebno "dopuniti" alkometrom, ili pustiti vozaca dalje ako nema prisustva alkohola. Ne vidim problem zaista. Jedino ta primedba oko zaustajanja bez razloga - ni tu ne vidim preveliki problem, kako moze da se zna da je vozac pod uticajem ako ga ne zaustave, koja je alternativa? Gde funkcionise drugacije? Kad te zaustave zbog neke opste "kontrole" tipa sta imate u gepeku i slicno, to je glupost koju ne mogu da rade. Ako zaustave zbog nekog drugog ociglednog prekrsaja ili alkokontrole, sta je tu problem?

A kazne su male i tu se slazem, povecati jedno 10 puta, pa da vidis...ali i to dzaba kad se sankcije u maksimalnom kapacitetu ne koriste ili se primenjuju selektivno.
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• comi 1342
                      Moderator
                      • 28.09.2005
                      • 1126
                      • NS
                      • Giulietta ,PUG 106,

Mislim da već u Hrvatskoj ne smeju da te zaustave ako nisi napravio prekršaj, a i u doblom delu Evrope, i US. Da se razumemo, imam dozvolu od 16-te godine, sada već 35 godina, i duvao sam manje od 5 puta, od toga 2 puta zbog saobraćajke. Uvek je bilo 0,0, ali mene iritira taj konstantni niz povećanja represije koji oslikava svu nesposobnost i nerazumevanje nadležnih za rešavanje bezbednosti saobraćaja. Uglavnom, ja imam utisak da u celoj državi, pa i u saobraćaju, daje se kozi da čuva kupus...
                      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

da ne ponavljam, suština je ista (i kod mene).
                        Ako ćemo za kazne ... primerene su, osim nelogičnosti da je za 1,2 do 2 od 15000 do 30000 a do 1,2 od 6000 do 20000. Trebalo bi (prvo) da bude od 30 do ... već koliko. Problem su i te "razvučene" cifre ... ako je za ponovljeni prekršaj nelogično je da za manji bude 3,3x veća kazna (i do), a za veći samo za do 2x.
                        Problem je premalo bodova (cifre su o.k. uzimajući u obzir da je pola države na minimalcu ili neznatno iznad njega, ili (ajd') prosečnu platu (neophodna korekcija za već ozbiljno pijanstvo (kako god se zvalo zakonski) preko 1,2 ... zaista bi moralo da bude veća kazna jer je i previše opasno ... uzimajući da je max. dozvoljeno (bar bilo) u Evropi 0,8 a da je uglavnom 0,5 ili manje, kako i treba).
                        PROBLEM je što NE postoji (ili se ako postoji, NE primenjuje) pravilnik (ili šta već, uputstvo) kad se, kako i pod kojim uslovima zaustavlja putničko vozilo (uključujući i akcije kao što je bilo za pojas) ... meni se bar tako čini.
                        ITD.
                        Dakle, NE rešava se problem kaznama od po milion dinara ili sličnim nerealnim kaznama, nego primenjivanjem već postojećeg (i džepu, makar provincije, itekako drakonskog (uopšteno) zakona o saobraćaju ili kako li se već zove).
                        I pre svega da ZAKON VAŽI ZA SVE! A ne da neko može da gazi i van i na pešačkom prelazu (pa tek onda da duva) a neko da duva kao Luis Amstrong zato što se nekom tako može.
                        I ... dobro, nisam obratio pažnju da ima ta "zezalica" pre duvanja (bezkontaktna) ... odnak je malko prihvatljivije.
                        GLAVNI PROBLEM je PRIMENA (bilo čega) a NE donošenja strožijih propisa (1 god. zatvora za 1 promil alkohola, mada bi za 2 promila moglo bar (automatski) dva meseca (plus sve ostalo)).
                        Da je rađeno stručno i preventivno (uz korišćenje postojećih propisa i zakona) ne bi ni trebalo nešto od ovakvih "izuma".
                        Treba li uopšte bolji dokaz da SISTEM NE FUNKCIONIŠE?!!
                        (a o farsi sa "jačom" proverom SUV vozila da ne govorimo ... šta je bilo ... "vuk pojeo magarca" ili "svi smo mi M (dok se ne dokaže drugačije)).
                        Osim toga, direktna aluzija (asocijacija) na Domanovićevu DANGU je toliko očigledna da ostaje samo još samo da sami odlazimo u stanicu policije i duvamo
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• cikabosko
                          CBC Veteran
                          • 13.11.2008
                          • 146
                          • Novi Beograd

da li je ta "zezalica" odobrena, atestirana i kalibrisana.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

nebitno posto se ne koriste njeni rezultati, ona samo sluzi da ukaze na prisustvo alkohola, zatim na scenu stupa atestirana i kalibrisana melodika koja utvrdjuje cinjenicno stanje.

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

"BLIC" U PATROLI SA POLICIJOM Samo sam dva piva popio, kunem se... http://blic.rs/i/595452

Comment

Working...
                              X