BEZ "TRAVE" ZA VOLANOM

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Pa koliko sam cuo jedan test kosta oko 20eur tako da sumnjam da ce makar kad iz zezanja maltretirati vozace i testirati ih, sta ako je test negativan, onda ce isti taj pandur koji voli da se izivljava lepo da plati
    Meni licno da sam pub nebi trebao taj uredjaj, kad ga vidim znam na cemu je, ****m im mater narkomansku
    Izvinjavam se na vulgarnosti.
    A sto se tice svecica i ja sam platio slicnu skolu samo sto sam ja veslao na Tisi uzvodno a to je ipak maaalo teze nego na moru, a da ne pricamo o tome da vozim juga pa u gepeku koji je ionako mali sobzirom na plin nosim svakve rezervne delove,ko zna kad moze da zatreba, a obicno kad je zatrebalo nisam imao ono sto mi je trebalo

Comment

• @lix
      CBC Senator XXL
      • 17.12.2004
      • 875
      • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Sećate se (bar ovi matoriji) kad smo kao vojnici i gradu sretali vojnu policiju, pa iznenada "osetiš potrebu" da bolje namestiš kapu, zakopčaš neko dugme i sl.?U prevodu disciplina braćo...

JBT ja sam se sad presek'o samo kad se setim
      Što više za što manje

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pa koja to policija u svetu ispostavlja račune za izgubljeno vreme vozača na kontrolnim punktovima
        tetak, nijedna ali nijedna nema kontrolne punktove u mirnodopsko vreme niti to radi na nacin kako je to kod nas shvaceno.

skoro mi bio gost iz Slovenije i pita da li je kod nas vanredno stanje- tako izgleda kada se naidje na policiju koja stoji nasred autoputa sa postavljenim zaprekama, sa setanjem posred autoputa, zaustavljanjem bez bas ikakvog razloga, neretko i sa vidljivim naoruzanjem (do skoro su bili i sa dugim cevima sto je nonsens sam po sebi).

to je vrlo ruzna slika veruj mi, ja sam to doziveo u Rumuniji i bivsoj CSSR- isto ponasanje da ti lice sa automatom na gotovs pregleda auto nasred puta.

to je za Evropu (geografski) tragicno smesno, i potpuno neprikladno po mom misljenju, pogotovu u 21. veku.

istocni blok je nestao, promenio se, a mi smo se nekako vratili i ta njhova olovna vremena...

Diskreciono pravo policajca je da izvrši procenu koga će i gde i zašto da zaustavi i šta će da kontroliše...
        u tome i jeste problem i to veliki- u tom diskrecionom pravu.

tako je i moguce da policajac istrci sa radarom u ruci posred autoputa i da mase rukama u pokusaju da zaustavi auto koji ide nekih 150 ili vise km/h. u drugoj zemlji koja je uredjena takvog policajca bi prvo odveli psihijatru na razgovor a onda momentalno sleodvao otkaz...
        to se tako ne radi.

neko mora da nauci policijiu pravilima, da postuje procedure, da ne ugrozava bezbednost saobracaja svojim akcijama, da ima meru kada, gde, kako kontrolise.

ja ne vidim razlog da me zaustavi policajac i raspituje se gde radim, za koga, zasto, gde putujem, sta imam u gepeku od licnih stvari i slicno a sve to bez IKAKVOG razloga niti prekrsaja po bilo kom osnovu.
        znaci, ono diskreciono pravo.

ali to je manji deo problema- zamisli strahotu kada to rade strancima na autoputevima a pri tome su policajci koji to rade obicno nepismeni (ne znaju jezike za sporazumevanje) i kako to gadan osecaj ostavlja.
        uz to daje osnov za dalje razne price po zapadnim medijima pa i zlonamerne.

nekada su tako radili i Madjari, pocetkom 90tih- kao nisi upalio svetla (navodno, fiktivno) ili si prekoracio brzinu za 11km/h na otvorenom putu (a Horgos -Segedin im je bio ko stvoren) pa te malo maltretiraju, pa oduzmu pasos, pa uhapse a sve to samo zbog para-klasicnog reketa.

srecom, Madjarska je danas EU pa su i takvi ekstremi postali retkost.

ne mislim ja da su nasi policajci nesto posebno losi, svuda u svetu ako im se da diskreciono pravo policija napravi haos.
        zato su potrebna pravila, procedure, kontrole, kazne i to za obe strane- i policiju i vozace a takodje i za putare.

kako je sada meni se ne dopada jer licimo na zemlju sa vojnom huntom na vlasti (znam, doziveo, video kako to izgleda u praksi)....a mislim da ne mora tako da bude jos i danas.

pri tome je onaj obican policajac na putu najmanje kriv i problematican..samo se ponasa kako mu je receno ili kako se tolerise od strane sefova.

a ako sami sebe ne cenimo i ne uredimo nasu drzavu nece nas ni stranci ceniti vise od toga...

U prevodu disciplina braćo...a da je nema bio bi haos, pre svega na putevima!Od sobraćajne i svake druge kulture, tolerancije i ljudske svesti i savesti nema selameta
        disciplina da, ali zloupotreba po osnovu diskrecionih prava ne. a discipline danas nema, haos u saobracaju je vidljiv i golim okom a policije neefikasna..sto ukazuje da postavka sistema kontrole ne valja ovako kako je.

uz diskreciona prava u paketu ide korupcija- uvek i bilo gde na svetu i u bilo kojoj oblasti. zato i jesu uvedeni zakoni, pravila, propisi, procedure da bi se izbeglo "dogovaranje" oko upotrebe diskrecionih prava koje niko nemoze da kontrolise. policija je tu da samo potvrdi pravilo koje je univerzalno vazece za tako postavljene sisteme.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• sizif
          CBC Član
          • 08.06.2005
          • 14
          • N44.80779 E020.45737

Da, u Kanadi i USA policiji je zabranjeno da zaustavi (bez eksplicitnog naloga za hapšenje i sl.) vozača koji nije napravio prekršaj. Dakle, ono zaustavljanje "radi kontrole, tek tako" ne dolazi u obzir.

To je mnogo bolje nego ovde, a i podmićivanje ne dolazi u obzir.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

Najkrvavije je kad me zaustave u pola noci dva dana za redom, posle posla, na skretanju kod pumpe na Adi-miganliji..i pitaju gde i sta radim..

mislim....j!@#$m radoznale
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

Ne pričaj mi brate o policiji u Kanadi i USA, pa postoje knjige viceva o tome....U Nemačkoj sam lično imao iskustvo zaustavljanja na jednom mobilnom punktu(magistralni pravac u blizini Minhena) gde su policajci sa heklerima i carinici zaustavljali i kontrolisali vozila.Naravno da su nas legitimisali i pretrakeljali, kuče(u sastavu ekipe) nas je malo omirisalo a od carinika smo jedva spasli neku domaću rakiju koju smo poneli prijateljima....Da napomenem da se nisu okomili samo na nas već su zaustavljali vozila prema proceni!U vezi sa temom, Dreger za drogu će se koristiti samo u slučajevima kada je evidentno da je vozač "odlepio" a alko-test ne reaguje.
              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

Ka ko mi prica brat koji zivi 3 godine u USA, nesmeju da ga zaustave bez razloga a i kad ga zaustave prvo sto pita u tom trenutku policajca je u cemu je problem. Dalje nesmeju da pretresaju automobil ni u kom slucaju bez naloga ili pristanka vlasnika vozila... Naravno postoje iznimni trenuci ali...
                https://t.me/pump_upp

Comment

• sizif
                  CBC Član
                  • 08.06.2005
                  • 14
                  • N44.80779 E020.45737

Ja sam odavno skupio materijala sam da napišem knjigu o severnoameričkoj policiji.... posle mnogih "encounter"'-a

Najveći biser je što policajac ne sme da ti otvori prtljažnik bez naloga za pretres, to je uostalom bio "catch 22" zbog kog je oslobođen OJ Simpson, rukavica koju je nosio kad je ubio ženu i ljubavnika nađena je u gepeku njegovih kola, ali policajac koji ju je našao nije imao nalog za pretres i rukavica je morala biti potpuno odbačena kao dokaz, a drugog dokaza nije bilo.

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

Znaci stari dobri OJ se tako izvukao,e a dobro je trcao svaka cast

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Tetak, odkako je Schenegenski sporazum stupio na snagu, carinska, tj. granicna policija ima pravo da operise po sumnji (dovoljno je da imaju zadatak i da po proceni postajes sumnjiv) po celoj zemlji. Dakle te nemozes uzimati kao primer.

Ni ovde u Svedskoj obicna policija NEMA pravo da ti zaviri u auto ili bilo sta drugo sto je tvoje privatno vlasnistvo bez naloga za pretres!
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

Ni ovde u Svedskoj obicna policija NEMA pravo da ti zaviri u auto ili bilo sta drugo sto je tvoje privatno vlasnistvo bez naloga za pretres!
                        AMIN

Comment

• @lix
                          CBC Senator XXL
                          • 17.12.2004
                          • 875
                          • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Pa da i posle se cudimo sto je u americi toliko ubistava i otmica. Divlji zapad kazem ja.
                          Što više za što manje

Comment

• Wiz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3104
                            • Nish

TEXAS

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

I samo americko sudstvo se razlikuje od evropskog, a kamoli izvrsna vlast. A nama bi bilo bolje da se ugledamo na evropsko zakonodavstvo i praksu, jer bi tu trebala da nam bude buducnost!!!!!
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                              X