Kako naterati auto-škole da rade svoj posao?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

Kako naterati auto-škole da rade svoj posao?

Naime ovo je problem koji me muči već duže vreme, ali sam sada isprovociran jednim događajem tako da je to samo POVOD za pisanje na ovu temu koja je zapravo vrlo kompleksnija...

Naime desilo se to da mi je sestra tražila auto da ode do grada i ja joj dam iako sam vrlo nezadovoljan obukom i znanjem koje ima generalno o vožnji... desilo se sledeće... upalila je auto, ubacila u brzinu i krenula Prvo radi se o dizel motoru, radi se o autu koji stoji više od 24 sata i radi se o temperaturi koja je oko nule... e a onda pošto je motor hladniji prevari je gas pa joj se preko svega toga ugasi vidno iznervirana sada pali auto bez čekanja grejača i daje pun gas pod kojim kreće i nastavlja da vozi kroz ulicu kao da je na reli trci

To je bilo dovoljno da sednem u drugi auto i da je zaustavim da joj objasnim da dizel MORA da stoji bar minut dva pre polaska, da se posle još 10minuta voziti ekstra lagano dok se motor ugreje i ona mene pita - a kako ja da znam kada se motor ugrejao?

Poenta cele priče je da mi je apsolutno neprihvatljivo da neko izađe iz auto-škole sa tako jadnim znanjem odnosno vrhunskim neznanjem. Imaju li ti instruktori imalo savesti i odgovornosti? Ako već zakon nije najsrećnije napisan i može da se izigra povodom polaganja vožnje, gde je onom instruktoru savest da je on nju pustio na put bez elementarnog znanja i da sutra može da sleti s puta ili izgine zato što je on nije ničemu naučio... ako je sve u parama, ma evo mu i 1000eur samo neka je nauči da vozi kako treba i da zna samo ELEMENTARNE stvari... ne očekujem ja sad da ih oni nauče nekim specijalnim veštinama, ali da znaju da crvenih lampica na tabli ne sme biti, da znaju gde se gleda temperatura motora, da znaju da auto mora na niskim temperaturama da odradi malo u mestu... ovo je dakle samo jedan primer, a ima ih hrpa ne bih ih napisao za 15 dana sve i apsolutno sam isprovociran ovim i čak sam za pokretanje ogromne incijative protiv auto-škola koje su vremenom sve lošije i lošije i kandidate privlače novim, atraktivnim automobilima, a ne kvalitetom što je apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo.
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
  • zmaj_pa
    CBC Senator
    • 13.05.2007
    • 232
    • Klagenfurt am Wörthersee-Pancevo

Re: Kako naterati auto-škole da rade svoj posao?

A sto lepo nisi odvojio 20 minuta svog dragocenog vremena i sve to lepo sestri objasnio......Mislim da je to sasvim dovoljno ako je neko zainteresovan za voznju...A ako je jedan od onih zenskih vozaca kojem retrovizor sluzi za ulepsavanje i popravku sminke....i nicemu drugom onda ti nece pomoci ni 5.000 ojra da je obucis da vozi kako ti mislis da je ispravno.
    Mozda si i u pravu sto se auto skola tice.....Ali slozices se da se ni u jednoj skoli ne moze nauciti bas sve!Za nesto se moras i sam interesovati,a nesto pokupis usput vremenom to jest iskustvom.

Comment

• Milorad90
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2007
      • 975
      • Beograd

Kapiram sta hoces da kazes Dovlak,ipak ja sam skoro (pre 2 meseca) izasao iz autoskole.

Dosta toga zavisi od instruktora.U prici sa drugovima kapiram koliko sam ja imao dobrog instruktora.Vozio sam po ulicama sa dosta saobracaja,kruzni tokovi,kretanje pod rucnom....Dok recimo pola drugara se vozikalo po nekim ulicicama gde nema zive duse.

E sad ovo sto ti kazes za motor i grejanje,to ipak moras ti da joj objasnis.Ja sam dosta toga znao pre autoskole,citajuci forum i slusajuci savete starijih.Znaci sve je i stvar koliko je neko zainteresovan voznjom.Nekome je to jos jedan papir da bi se hvalio drugarima a nekome to stvarno znaci i voli.

Posto sam polagao za kamion,instruktor se nije ni setio da mi objasni kako se popunjava tahograf,da ga nisam pitao ne znam da li bi mi rekao.

Sve u svemu obuke su nam jako bedne i nije ni cudo sto ima mnogo losih vozaca.I tacno je to sto kazes da privlace kandidate sa novim kolima.

Comment

• -Miloš-
        CBC Senator
        • 16.12.2007
        • 269
        • Beograd, Karaburma
        • yugo tempo 1.1

Autoškole koje nude za 13k obuku i nisu neki reper za dobru uslugu. Nekad je dovoljno videti vozni park istih.

Ja sam lepo tresnuo pare, dobio sam ispravan auto i čoveka koji me je poslao na slaviju već drugi čas, a na početku lepo postavio pitanje ,,Je l' si vozio auto pre obuke, da krenem lepo sa pričom za šta sve služi, ili da preskačemo?

Isti problem sam imao sa seshom, ta tera pun gas i jedino je briga da l' je auto čist. Mada skoro je nju mali servis koštao više nego što treba, pa se sad gleda u km sat za menjazu ulja, filtera i sl.

Comment

• MarkoJTD
          CBC Senator
          • 04.05.2008
          • 249
          • Beograd

sta reci sem, da me u auto skoli uopste nisu ucili kretanju sa rucnom i uopste kretanju na uzbrdicama, kao sto nisu ni spomenuli kako se parkirati u gradu, a to sto ti sestra ne zna gde je merac temperature, ne uzimaj joj za zlo, jer meni moj instruktor nije objasnjavao apsolutno nista sta znace te kazaljke i lampice na instrument tabli.
          - Italian for style

Comment

• Marko001
            CBC Senator XXL
            • 09.09.2006
            • 1070
            • Belgrade

Pa brate stoji cinjenica da auto skole jako lose rade svoj posao a i da je samo polaganje ispita vrlo lose. ja koliko cujem ispit traje bukvalno 10-15 minuta voznje po kraju u mnogo slucajeva. moj bratanac je isto tako skoro polozio, vozio 10ak minuta i to po svom kraju gde zivi i koji poznaje ko svoj dzep. pa kakav je to ispit a teoretska obuka u vecini skola i ne postoji... oni njih ne nauce ni da solidno voze a kamoli da ih nauce to vezano za benzince, dizelase, turbo motore itd, kako treba sa autom postupati itd,kako ga odrzavat itd. to nisam cuo da ih neka auto skola uopste uci...

mada iskreno receno ni ja nekad kad sam isao u auto skolu mislim da dosta toga nisam tamo naucio sto sam trebao nego od oca npr. i sto sam gledao drugi kako voze i sta rade itd.

Sestra ti verovatnbo nije na dizelu polagala jer da jeste objasnili bi joj bar to z agrejace i kako treba da se pali i vozi itd ne zbog njenog znanja nego zbog njihovog auta naravno!

Nego ti lepo sestri sve objasni natenane, mnogo je to bolja opcija nego da razbijas glavu sta ce ona pogresno da uradi, pa onda kad vec zabrlja da treniras strogocu

inace se uvek setim scene koju sam video na beopetrolovoj pumpi na sajmistu... dolazi neka zena kolima i kaze onom coveku tamo da joj pogleda ulje da li treba dosut itd... on pogleda i samo vidis ide po flasu ulja sipa celu... vadi sipku, nije dosta, ide on po drugu sipa, vadi ipku opet nije dosta ide po trecu, sipa i tek onda je bilo ok bila je zastava u pitanju, znaci zena je vozila mozda sa litrom ulja u motoru ili manje eh zene

Comment

• nemanya
              CBC Veteran
              • 29.03.2008
              • 199
              • Beograd

Pa da auto-škole uče o tome da li auto treba zagrejati pre vožnje,ne bi mi o tome raspravljali po forumima.
              Auto gomili ljudi služi za prelazak puta od tačke A do tačke B,za sve ostalo tu je majstor.

Recimo,ja nigde nisam video da neko u auto-školi uči polaznike kako da bezbedno promene pneumatik na putu.
              Ili recimo kako da promeni sijalicu na vozilu,da ne bi ugrožavao bezbednost sebe i drugih.
              Kakve kazaljke,kakvi nivoi ulja
              "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• stalker92
                CBC Senator
                • 05.09.2008
                • 243
                • Novi Sad, Srbija
                • 1981 Ford Taunus Tc3

Evo da pitam ovde, da ne otvaram novu temu:
                Cuo sam da se najavljuje novi zakon o polaganju za voznju. Zna li neko nesto vise o tom, koliko bi trajala obuka itd. ?

Comment

• makim
                  CBC Član
                  • 08.02.2009
                  • 52
                  • beograd

Za zakon korisne stranice bi mogle biti - http://www.autoskolesrbije.org ili http://www.vozite.com ili http://www.kbs.org.yu
                  ili Ministarstvo unutrasnjih poslova...
                  Pozdrav

Comment

• Snejk
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2008
                    • 704
                    • BG

1992. dok sam ja išao na časove moj instruktor je do šestog časa održao obuku, a posle toga sam ga vozio do švalerke i čekao ispred zgrade dok on završi

Comment

• yoopie
                      CBC Član
                      • 21.05.2008
                      • 86
                      • Novi Beograd

S moje tačke gledišta, bolje i to nego da se iznova vrtiš po kraju. Em ti nije monotono okruženje, em je veća šansa da prođeš raznovrsne situacije i uličice, samim tim i korisnija obuka. Ja sam 2002. godine vozio do mesare u Zemunu, ili čini mi se Kumodraža po zejtin i paprike; znam da sam motao po nečijim njivama, pentrao se i spuštao skoro pa kozijim stazama, pa ga u povratku razvučem 80 autoputem... Prvi dan na ulici učim kružni tok po najgoroj gužvi. Ma milina i zahvalan sam čoveku što me je cimao. Po meni je bolje proći što gore uslove vožnje uz instruktora, posle kad soliraš sve ti dođe lakše.
                      Stoka iz Bloka

Comment

• maki99
                        CBC Početnik
                        • 13.04.2009
                        • 1
                        • BG

Ako nekom treba simulacija voznje, evo linka:

FileFactory is the best place to upload and share files with no limits since 2005. Send and receive any type of file up to a massive 5GB with unlimited file bandwidth.

Comment

• sofke
                          CBC Početnik
                          • 27.07.2009
                          • 2
                          • Novi Beograd

Originally posted by nemanya
                          Recimo,ja nigde nisam video da neko u auto-školi uči polaznike kako da bezbedno promene pneumatik na putu.
                          Ili recimo kako da promeni sijalicu na vozilu,da ne bi ugrožavao bezbednost sebe i drugih.
                          Kakve kazaljke,kakvi nivoi ulja
                          Obucavao sam se za voznju 1992. god i vrlo dobro se secam, kao da je juce bilo, kad mi je instruktor rekao: ovo nema u planu i programu, ali ce ti jako znaciti, danas ucimo kako pravilno promeniti pneumatik na putu.

Ispred moje zgrade, na parkingu, nalazi se poligon za obuku... meni to deluje jako smesno, ono napred nazad, kosa garaza... nikad nisam video da neko uvezbava paralelno parkiranje, naglo kocenje, obilazenje prepreka itd... drugar je posetio NAVAK i jako je zadovoljan sta je tamo naucio i probao, razmisljam da i ja to uradim.

Comment

• Vassqes
                            CBC Član
                            • 21.07.2009
                            • 28
                            • Bg

Originally posted by zmaj_pa
                            A sto lepo nisi odvojio 20 minuta svog dragocenog vremena i sve to lepo sestri objasnio......Ali slozices se da se ni u jednoj skoli ne moze nauciti bas sve!Za nesto se moras i sam interesovati,a nesto pokupis usput vremenom to jest iskustvom.
                            Verovatno zato sto je tih 20 min instruktor trebao da odvoji i da joj to objasni jer pare je uzeo za to.

Auto skola i sluzi da polaznike nauci osnovnim stvarima bez obzira na kom vozilu se voze casovi a ono preko toga, svakom kako je volja. Naravno da u auto skoli nece da uce ljude kako da rade generalku na motoru ali kako paliti hladan motor to je pod obavezno.

Jos da spomenem razlike u polaganju sad i pre 12god kad sam polagao. Danas retko gde na polaganju ima kretanje pod rucnom a ranije je to bilo pod obavezno, na poligonu ranije obavezno je bilo pri zaustavljanju napred, branik da bude iznad zaustavne linije, danas je dovoljno da se ne nagazi, moze i pola metra ranije da se stane. Meni je policajac govorio kuda da vozim a danas to radi instruktor, vodi kandidata po vec poznatoj ruti, neki moji ortaci koji su skoro polagali nisu znali razliku izmedju zelenog svetla i zelene strelice a polozili, niko im nije rekao da je strela uslovno zeleno... itd da ne davim. Evidentno je da je stanje u autoskolama sve losije i nije ni cudo sto sve vise ima katastrofalnih vozaca.

Comment

• Crki
                              CBC Član
                              • 26.07.2008
                              • 71
                              • Požarevac
                              • ford fokus

auto škola te ne može svemu naučiti,položio sam 1992. znači 17 godina vozim bez ijednog čukanja,da bi bio dobar vozač to što u školi učiš i koliko učiš nikada ti neće biti dovoljno.kao i za sve u životu moraš se sam angažovati,kada bi u školi učili o svemu o čemu ste napisali malo je i 6 meseci svakodnevne nastave.Imam položene B, C i E kategoriju, i po meni auto škola nije uopšte merodavna za bezbednost u saobraćaju.Na polaganju tremaroš ma koliko da je dobar može da padne ili da test nabubaš i položiš sa 100 % poena i posle nedelju dana ništa da neznaš.

Comment

Working...
                              X