Sudar na raskrsnici

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gevara
    CBC Član
    • 14.03.2009
    • 17
    • Serbia

Sudar na raskrsnici

Da probam da nađem makar ovde uverenje ako ne "zadovoljenje pravde" i zato neću predstaviti koji je čiji auto - želim objektivan sud... a u nekom od narednih postova staviću i detalje i razloge zašto je "ovaj slučaj" još na sudu a ja bez auta!

Mesto udesa je raskrsnica u gradskoj zoni, puteva iste važnosti, nema znakova, nema središne linije, kolovoz suv - asfalt, lep sunčan dan, (btw. uskrs prošle godine).
    Vozilo Opel Astra 1,7D pretiče biciklistu i nailazi na auto VW Scirocco GTL koji u tom trenutku izlazi iz bočne ulice gde i dolazi do sudara.
    Crveni Automobili na slici označavaju mesta zaustavljanja nakon udesa. Veštak je utvrdio da se u momentu sudara Opel-vozilo u preticanju kretalo brzinom od 55,5km/h dok je vozilo koje nailazi iz bočne ulice bilo u stanju mirovanja. Tragovi kočenja vozila Opel su zelenim kružićima označeni (početak-kraj = 7,7m duži trag), dok su crnim kružićima označeni tragovi VW-a unazad, tj. nakon kontakta. Auto koji je na samoj raskrsnici je nepropisno parkiran tj. nalazi se na oko 1,5 od ivice bočnog puta.
    Toliko za početak da ne bih prejudicirao.

- mamihlapinatapai -
    See The Beast!
  • Type_R
    CBC Senator XXL
    • 26.05.2007
    • 900
    • Valjevo

Re: Sudar na raskrsnici

Krivac opel astra, nije mi jasno sta je vozac trazio na levoj strani
    3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Koja leva strana? Kosovska je koliko znam jednosmerna jel' da? Dakle, nema niti je potrebna sredisnja linija. Nema znakova na raskrsnici, sto znaci da vazi pravilo desne strane - drugim recima, Astra ima pravo prvenstva. Sto opet dalje znaci da je Scirocco, ne postujuci pravilo desne strane, oduzeo pravo prvenstva Astri, potpuno je nebitno da li je Astra isla svojim putem ili obilazila biciklistu. Scirocco kriv.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Verovatno nije ta kosovska jer su vozila parkirana suprotno smeru kretanja Astre. (Zemun, Borca, Surcin, Kaludjerica, Bolec? )
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 24v
          CBC Senator XXL
          • 11.12.2004
          • 479
          • Beograd, Karaburma

Pa ne bi pravilo razliku ni da nije jednosmerna.
          I Drift not because it is a quicker way around a corner, but the most exciting way!

Comment

• panto
            CBC Veteran
            • 04.11.2007
            • 148
            • ljubic

Da se ja pitam, krivac bi bio vozač nepropisno parkiranog vozila

Comment

• gevara
              CBC Član
              • 14.03.2009
              • 17
              • Serbia

I dalje ne znate koji je moj auto što ide u prilog tome da se donese što objektivniji sud; a sad, da razjasnim neke nedoumice:
              1. Kao što reče @sri98 ulica Kosovska je dvosmerna i nije ova u centru Bgd_a.
              2. Objašnjenje za parkirana vozila - u zapisniku piše: "...Na skici lica mesta ucrtana su parkirana vozila u Kosovskoj ulici, međutim njihov položaj nije lociran u odnosu na fiksnu tačku tako da se tehničkim putem ne može utvrditi da li su i ako jesu u kolikoj meri ometali preglednost, posmatrano prema centru grada. Ovakav položaj je obavezivao vozača da se sa većom pažnjom uključuje u Kosovsku ul.

Jel' pomoglo?
              - mamihlapinatapai -
              See The Beast!

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Pa jeste, ali ne menja stvar. Covek se ukljucivao iz sporedne ulice, i verovatno nije mogao da vidi nista od parkiranog auta, izasao malo vise da "izviri" i dobio udarac od auta koje se vec kretalo ulicom. Ne menja stvar, opet je kriv.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Type_R
                  CBC Senator XXL
                  • 26.05.2007
                  • 900
                  • Valjevo

Da li je ovo skica iz policijskog zapisnika sa lica mesta?

Ako je tako onda ne vidim kako je to vozac scirocca KRIV????

Da je hteo da se ukljuci u Kosovsku u smeru prema ovom parkiranom kamionu onda si u pravu,
                  ali ovako nema sanse, vozac astre se kretao levom trakom u suprotnom smeru
                  a u svakom slucaju kretao se neprilagodjenom brzinom
                  3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• gevara
                    CBC Član
                    • 14.03.2009
                    • 17
                    • Serbia

Zahvaljujem na komentarima.

I dalje sam inkognito,

@206
                    Ok, samo kaži na koje se propise pozivaš tj. koji član ZOBS-a uzimaš za tvoju tvrdnju. Pomoglo bi mi jer ću kasnije citirati i neke delove teksta sa veštačenja gde su očigledno učinjeni propusti.
                    @Type_R
                    Original zapisnika u prilogu; u prvom postu je slika koju sam ja rekonstruisao uzimajući podatke iz zapisnika tj.veštaka, uradio u razmeri tako da tačno određuje pozicije i merne tačke.

Dakle, sudar se dogodio u Požarevcu, jedan od učesnika (a nisam ja) je lokalna sitna faca pa se tendeciozno odradio kako uviđaj tako i saobraćajno-tehničko veštačenje.

- mamihlapinatapai -
                    See The Beast!

Comment

• DovlaK
                      CBC Senator XXL
                      • 24.07.2008
                      • 560
                      • Beograd

Kriv je vozač VW.

Malo mi je nejasno zašto je Astra preticala biciklistu u toliko širokom luku da pređe potpuno na levu stranu puta, ali i dalje krivica pripada vozaču VW-a. Prema skici, vidi se da je isprekidana linija u Kosovskoj i da je Astra imala pravo da pređe na drugu stranu puta tj. da pretiče i dolazila je sa desne strane VW-u i to je onda jasno kao dan. Ukoliko nije drugačije znakom precizirano, Astra se kretala propisnom brzinom i nije prekršila nijedan član ZOBS-a.

To je dakle ono što kod nas funkcioniše... u teoriji kriv je ovaj koji je nepropisno parkirao vozilo 'i na taj način ugrozio druge učesnike u saobraćaju izazvavši saobraćajnu nesreću'. I tu bi trebalo da se završi svaka dalja priča... Njegovo osiguranje da plati štetu vozačima Astre i VW-a, on da odgovara za izazivanje saobraćajne nesreće i to je to
                      Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• bozza1979
                        CBC Veteran
                        • 08.01.2007
                        • 112
                        • Beograd

Ja mislim da je krivac Opel Astra. Razlog: preticanje u raskrsnici...

Comment

• gevara
                          CBC Član
                          • 14.03.2009
                          • 17
                          • Serbia

DovlaK Danas, 14:40
                          Malo mi je nejasno zašto je Astra preticala biciklistu u toliko širokom luku da pređe potpuno na levu stranu puta, ali i dalje krivica pripada vozaču VW-a. Prema skici, vidi se da je isprekidana linija u Kosovskoj i da je Astra imala pravo da pređe na drugu stranu puta tj. da pretiče i dolazila je sa desne strane VW-u i to je onda jasno ko dan
                          Da pojasnim: isprekidane linije na kolovozu nema iako je prikazana u skici OVL-a po sredini puta zajedno sa parkingom kao da je i parking sastavnim deo jedne saobraćaj.trake (što i nije toliko bitno), takođe se sa skice ne vidi koliko je udaljen nepropisno parkiran auto što je i korišćeno kao argument citatom iz mog drugog posta gde zaključuje: "...Ovakav položaj je obavezivao vozača da se sa većom pažnjom uključuje u Kosovsku ul.
                          Ovim sam se razotkrio a sad' koji su moji argumenti, pa vi prosudite:
                          - Član 65. (ZOBS): Zabranjeno je preticanje ispred i na samoj raskrsnici osim bicikla i bicikla sa motorom, ali da pri tom svojim vozilom ne prelazi na deo kolovoza namenjen saobraćaju vozila iz
                          suprotnog smera.

a za preticanje i ovo, mada i član 63. koji objašnjava pravolno zauzimanje položaja (i neću ga citirati):
                          - Član 62. (ZOBS): Vozač ne sme vozilom da otpočne preticanje ili obilaženje:
                          4) ako saobraćajna traka kojom namerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vreme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbednost saobraćaja ili omeo saobraćaj iz suprotnog smera.

pa onda ovaj član zakona:
                          - Član 74. (ZOBS): Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo, naročito: jedan, dva, tri, i ...
                          4) na raskrsnici i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbliže ivice poprečnog kolovoza.

A, sad da pojasnim kako je došlo do sudara: Ja sam se vozilom VW-Scirocco uključivao u raskrsnicu i vršio skretanje udesno. Na samoj raskrsnici stao, pogledam levo - nema nikog, desno parkiran auto ispred prvog parking mesta tj. na samoj raskrsnici auto zaklanja vidno polje zbog koga sam i morao da sa kako kažu naročitom pažnjom uđem u raskrsnicu i to samo (nosem) haubom koliko mi je bilo potrebno da imam pogled na vozila iz suprotnog smera. U tom trenutku kada sam bio otprilike pod uglom od 45 (po veštaku = 5stepeni u odnosu na podužnu osu puta!!!) na nekih 30 metara od mene ugledam auto u mojoj traci tj. pretiče bicikl (kretao se tik uz trotoar) u veeelikom luku. Vidim ide auto na mene, gađa me , ne mogu da verujem... Reagovao sam tako što sam ubacio u rikverc pritom držeći nogu na papučici kočnice, ali avaj, lupi me u prednji levi i vrati me u ulicu. Opel se zaustavio 15m. napred pored parkiranog kamiona. Izlazi vozač (žena) iz Opela, viče, urla, ja pozvah hitnu i policiju... kasnije saznajem da je suvozač (nije bila vezana) zadobila teške telesne povrede - prelom lakta zbog držanja ručke iznad vrata obema rukama. U roku od odmah pored policajaca koji počeše da mere pojaviše se javni tužilac i istražni sudija! Prvi reče da se vozilo Opel otera na teh.pregled drugi je posle kraće konsultacije (sa vozačicom i još dvoje ljudi iz suda) preinačio tako da je moje vozilo odveženo na tehnički gde je btw. konstatovana ispravnost upravljačkog i kočionog mehanizma. Njen auto je odvežen kući !!! Moj je još uvek na parkingu SUP-a Požarevac!
                          Policajcima koji kako kažu "rade svoj posao" dvaput sam napomenuo da izmere udaljenje park.vozila od raskrsnice (iznosilo je manje od metar), kasnije to nije ni ušlo u izveštaj?!?
                          Epilog:
                          Nakon oduzimanja vozila, iskaz pred istražnim sudijom dajem tek 22.09.2008. nakon čega mi se oduzima i pasoš. Krivična odgovornost, teške telesne povrede...
                          Prošle nedelje sam imao ponovni pretres, tj. suočenje kome je prisustvao i svedok - biciklista na kome saznajem da mi je vozač Opela (gospođa) naplatila štetu od mog osiguranja u iznosu od 68,000.00 din.!!! Ne znam kako ali... nema još uvek krivca, ko je isplatio??? Auto koji je bio parkiran nije ni uzet u obzir tj. vlasnik auta koji se i pojavio nakon udesa priznajući svoju krivicu nije ni upisan u zapisnik!!!
                          Raspitivajući se saznao sam da je bolje da sam udario u Tadićev auto - ne bi me teretio za pokušaj atentata, ovako - ili se naguzi da te što manje boli ili u boj sa bodljikavim prasetom.
                          Jbga, ja po advokatima pa da se teramo, s'tim što ja od "vatrenog" oružja imam samo neke tamo članove zakona.
                          - mamihlapinatapai -
                          See The Beast!

Comment

• DovlaK
                            CBC Senator XXL
                            • 24.07.2008
                            • 560
                            • Beograd

Ja se iskreno saosećam s tobom, ali i dalje moram da ostanem pri svom mišljenju. Dakle, ti si trebao da insistiraš da taj parkirani automobil uđe u zapisnik i da ne potpisuješ zapisnik dok ga ne ubace ili da ga potpišeš uz primedbu. Što se ostatka tiče prosto radi se o udesu sa povređenima i moraćeš da istrpiš te neke stvari kao što su oduzimanje pasoša i sl. ali pošto je slučaj prilično zamršen savetujem advokata.

E sad, što se tiče novca koji je gospođa naplatila, ukoliko je to legalno naplaćeno, ja sumnjam onda da je policija već u izveštaju napisala da si ti kriv za izazivanje udesa i da je ona po tom osnovu podigla novce, a da se tebi sada zapravo sudi za taj prekršaj odnosno krivično delo i da će se to suđenje svesti samo na cenjkanje oko težine kazne, a da ti je krivica za udes već pripisana. Ukoliko se zaista radi o ovome, tebi je definitivno potreban advokat, jer je onda to fakat zeznut slučaj.
                            Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• gevara
                              CBC Član
                              • 14.03.2009
                              • 17
                              • Serbia

'Fala na saosećajnosti, naravno uzeo sam advokata i to dvojicu ali, kao što rekoh ovo se odužilo i skoro da se ne mrda od početka.
                              Po advokatima a i mom mišljenju izneti članovi ZOBS-a ukazuju na kršenje/nepoštovanje propisa vozača Opela, moja je greška - loša karma, što sam u datom trenutku bio prisutam na raskrsnici.
                              Na sledećem ročištu pozvan je kao svedok i veštak gde će se izneti primedbe u vezi zapisnika tj veštačenja. Pošto sam po struci arhitekta ja sam i uradio crtež u razmeri uzevši kote iz zapisnika ali tu dolazi do mnogih nelogičnosti, prvenstveno vezano za parkirano vozilo i širinu Kosovske ulice. Moraću još jednom da odem i premerim put jer po crtežu se vidi da sam ušavši u raskrsnicu već bio prednjim delom u parkirano vozilo koje je u skici ucrtano znatno udaljeno od raskrsnice. Zatim, tragovi kočenja Opela ukazuju na neispravnost kočnica zbog čega (pretpostavljam) auto nije ni odvežen na tehn.pregled.
                              Moj trag kočenja u izveštaju upisan kao da sam kočio unapred, tj. uleteo u raskrsnicu što je apsurd! Iz čega se i izvlači zaključak da sam bio u raskrsnici skoro paralelan sa vozilom iz suprot.smera.
                              Naplata od osiguranja je izvršena na foru (u pravu si) u izveštaju piše: "pretpostavlja se krivica vozača VW-Scirocco usled nepoštovanja pravila desne strane".
                              Btw. po zapisniku šteta na mom autu procenjena na 20,000din, na njenom procena na 6,000 din. Hmm, nula više-manje!
                              Čak je na suočenju tražila i povraćaj novca (10,000din) za angažovanje privatnog procenitelja. Za "tešku telesnu povredu" pored gonjenja po sl.dužnosti čeka me i privatna tužba za bol, strah, traume itd.
                              Sve ove nastale nepravilnosti-neregularnosti sad treba advokati da sređuju a već mi je jasno da (s' njene strane) su otpočetka potegnute sve lokalne veze i poznanstva u sudu.
                              Dakle, krivično delo mi je unapred pripisano iako je suđenje u toku!!!
                              Jbga, možda nekog i davim al' ajd' ako mož' 'se istera istina makar ovde, osećam da me tamo čekaju samo prepreke.

- mamihlapinatapai -
                              See The Beast!

Comment

Working...
                              X