Pucanje gume na autoputu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Pucanje gume na autoputu

Sta se desi kad vam na autu od 2.5 tone pri nekih 220 na sat pukne guma? Zavrsi otprilike ovako:

Autoput, voznja kao i svaka druga, u jednom trenutku cujem blagi i jedva cujni"...pop..." kao kada biste presli gumom preko tetrapak ambalaze. Nista neobicno se ne desava sa autom, ali opet, znam mu svaki zvuk, razmisljam "nije ono normalan zvuk, sta bi moglo biti...? Mozda je guma..." - i u tom trenutku **** krece da seta levo-desno. Po kretanju auta vidim da je zadnja leva guma vrisnula. Pustam gas, sto je moguce lakse na kocnicu, desna traka, kolotrazi jos jace krecu da bacaju **** okolo, koje se ne smiruje, kontre volanom kao na reliju da ne odletim u tri lepe. Posle 20-ak sekundi uspem nekako da stanem u zaustavnoj traci, sve OK. Pozadi, zadnja leva guma u komadima, cela guma smotana oko spoljnjeg ruba felne, auto stoji na goloj felni...Nesto je verovatno izbusilo gumu, koja je ispustila, i dok sam stao izgledala je kao na slikama. Interesantno da se DSC ni u jednom trenutku nije ukljucio. Malo mi bilo cudno jer na onoliko zanosenje bi garantovano trebalo da se aktivira - a nesto kasnije razmisljam da je verovatno i bolje da nije (da li je namerno tako podeseno, pojma nemam), jer da je krenuo da koci tocak koji nema gumu na sebi, svega bi bilo. I da, ako vam se slucajno nesto ovako desi, NI SLUCAJNO ne skacite na kocnicu, jer letite sa puta ili na krov, garantovano.

Gume su inace deklarisane na 240 km/h, Pirelli Scorpion. 275/40/20

Sve u svemu, kako je moglo da prodje, sa sve kroviranjem u njivu, ovo je super. Ko kaze da je na autoputu dosadno?
    The difference between men and boys is the price of their toys
  • TheWickerMan
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2007
    • 791
    • DE
    • AR Giulietta TCT

Re: Pucanje gume na autoputu

Strasno...Koji auto je u pitanju?Pretpostavljam neki terenac po dimenziji guma?

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Huh. Imao si srece. A i ti kolotrazi u srednjoj traci su ****ni i kad imas sve gume ispravne a kamoli ovo sto si ti doziveo. Svaka cast kad si pri tolikoj brzini uspeo da savladas auto.
      BTW, koliko su stare gume bile? Jel si siguran da se probusila, da nije mozda explodirala sama od sebe?
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

BMW X5.

Sreca nema puno veze s tim, da sam se zeznuo i nagazio jace kocnicu, krov pa u njivu, bez sumnje.

Gume su stare godinu i po dana, s tim sto su vozene proslu i ovu zimu, nisu konstantno na autu. Ne fali im nista, savrseno su ispravne, nisu potrosene, krpljene, nista slicno. Tubeless, koliko znam, ne moze da explodira ne znam cime da je probusis.

Comment

• srdjanissan
          CBC Senator XXL
          • 20.11.2008
          • 720
          • beograd

dobro si prosao,tj odlicno si prosao....ljudi se sa 80kmh prevrcu kad im guma pukne....verovatno i sama tezina auta te je spasila,jer ga je pritiskala i omogucalavla bolju trakciju,znam da je na puntu sa 110kmh pukla guma,epilog,slomljena rebra,slezina,jetra,unutrasnji organi svi pretrpeli ostecenja.....
          kad koči,cepa gume i prevrće se!
          papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Transporter
            CBC Senator XXL
            • 12.03.2006
            • 568
            • Avala BGD

Vidjao sam da ovako pucaju trule ili protektirane gume, ali ovo je bas jedna u milion
            Mozda je bila malo mekana pa se pregrejala ako si ga dugo vozio >200 ...

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Ama nije ovako pukla odjednom, verovatno se probusila i ispustila vazduh kao i svaka druga, a ovako se raspala od opterecenja koje je busna guma trpela dok nisam stao. Nebitno kako je pukla, poenta je sta sve moze da se desi i sa perfektnom gumom, i sta NE raditi u takvoj situaciji.

Comment

• cvrle
                CBC Senator XXL
                • 11.06.2006
                • 1008
                • Beograd,Banovo brdo

Predpostavljam da su ti te gume kao zimski set posto tako kazes da ih vozis a jos i stare koju sezonu,pa jos plus 220 laganica . Dobro si ti i prosao a nesmem ni da pomislim da je jos neko bio sa tobom u kolima . Znajuci te malo bar znam da su sad sve te cetiri gume zavrsile karijeru i da ce doci nove stoga se nadam da neces imati vise takvih situacija.

@Transporter guma kad je malo mekana i kad se greje od brze voznje,potpisivanja ili drifta moze samo da se stvrdne jer se topao vazduh siri,a samim tim i podize pritisak u gumi.
                Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• ToNcA
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2006
                  • 868
                  • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                  • Mazda 6 2.0d

Svaka cast na reakciji, odlicno si prosao!
                  Na kojoj brzini se sve ovo desavalo?

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Pa napisano je vec jedno dva puta, oko 220.

Cvrle gume kao gume su savrseno OK, nisu stare koju sezonu vec manje od godinu i po dana, presle oko 10.000. Ali svejedno si u pravu, zavrsile su svoje, jer ne zelim da imam imalo sumnje oko toga da li je pukla jer je pokupila ekser, ili od zamora sidewalla.

Gume su punjene azotom tako da je za pritisak bilo potpuno nebitno da li sam stajao u mestu ili vozio na autoputu, pritisak ostaje kakav jeste.

Comment

• mishio
                      CBC Senator XXL
                      • 29.05.2007
                      • 1204

naveo je 220kmh ...
                      sta reci reakcija je sacuvala glavu, dzabe i x5 i sve da si nabo kocnicu krov i njima nema druge. Ovo jeste 20" ali ja sam imao ranije iskustva kao klinac na 160kmh na 16" na w140 pukla guma tj ispustila pa se uopste nije osetilo jedva da se kasnije kad je vec cepala od felnu osetilo da **** igra, medjutim kad je kerenulo kocenje tad je vec problem bio **** je bas igralo, sreca i da kise nije bilo mada ne zna se sta je gore u toj situaciji kolotrazi ili kisa jos ... dobro je da si prosao bez posledica i da si ipak uspeo da odreagujes. Iako je deklarisana guma na 240kmh ipak ja ne bih terao zimsku pa cak ni ovu high kvalitetnu preko 180kmh, ne znam koliko ovo moze imati veze sto je zimska i sl ali opet nekako mirniji bih bio

Comment

• djape1977
                        CBC Senator XXL
                        • 08.03.2008
                        • 401
                        • bg
                        • fiat 132 i lada 2103

ni jedna guma na ovom svetu nije deklarisana na 240 km/h na ovome sto se kod nas naziva autoput!
                        takodje, ako si bar jednom sa tom gumom pogodio neku rupu a jesi sigurno, sasvim je moguce da je puklo nekoliko niti u "platnu" unutar gume i to je dovoljno da na max opterecenju (220 km/h na vozilu od 2.5 tone) to pucanje krene dalje i da se cela guma raspadne.
                        takodje, izvini ali moram to da kazem, mislim da nije bas pametno voziti vozilo tog tipa i te tezine 220km/h. fizika je neumoljiva i od nje niko ne moze da pobegne, cak ni u x5

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Ako auto ovog tipa i tezine moze da ide preko 260, i sto je bitnije projektovan je i predvidjen za takvu brzinu, ne vidim kakav bi tu problem bio sto se vozi 200 ili 220, kad je to debelo unutar onoga za sta je taj auto fabricki sposoban.

Comment

• petruci
                            CBC Početnik
                            • 19.03.2009
                            • 7
                            • beograd

Ma ne moze x5 da ide 260 km

Comment

• Manfred
                              CBC Senator XXL
                              • 04.08.2007
                              • 905
                              • Beograd

ccc.. a ogranicenja?

Dobro si prosao ako je shteta samo guma i felna imao si srece.

Comment

Working...
                              X