Eto sta znaci iskustvo... meni je pre nekih 2 meseca pukla prednja leva guma na starom novosadskom putu pri obilazenju kamiona, nije bila tako velika brzina, nekih 80, ali me je cimalo levo desno, i naravno ni ja nisam legao na kocnicu nego lagano, sreca pa slusam caleta....
Toyota je mozak
Aston Martin je lice
Kadilak je stomak
Alfa Romeo je srce i dusa...
dobar primjer za ostale sta da rade ako se sta desi..
a sto se tice x5 i 260 mislim da se o tome nema sta da prica....ta brzina njemu lezi kao jugicu kada ide 60.
totalno je glupo pricati o brzini kada je ovo X5 4.8 u pitanju, tako da krajnje je ok brzina 220, tu ne vidim problem, mene vise buni sad pomisao da kad to moze da se desi ovakvoj brendiranoj i skupoj gumi sta se onda desava sa tigrom i sl, jer ova od 20" sigurno ima maksimalna ojacanja i ne verujem da je komad ispod 250e .
A to da li je mnogo 220 za ovakav auto je smesno, pa ja sam terao saxa od 900kg 220kmh i ekstra se ponasao kamoli auto nalik ovom.. Nego cudno da nema x5 senzore za pritisak u gumama ? to bi ti resilo problm igurno da ne bi ni mogao da budes u ovakvoj rizicnoj situaciji
Dobro je da niko nije povredjen, i naravno svaka cast na reakciji i zaustavljanju kola - rubber side down
BTW. nema veze sa ovom dogadjajem ali vidim da ljudi pominju brzinski index gume - cisto da napomenem da on znaci to da bi guma trebalo da izdrzi (30 minuta, mislim) voznje pri deklarisanoj brzini.
Inace ovakvo pucanje gume naziva se catastrophic tire failure.
Pa upravo i zato postavljam temu, ako se na ovakvom autu gde se zaista vodi racuna o svakoj sitnici i maksimalno se odrzava pukne brendirana guma koja kosta mnogo vise od onih 250E, u koliku torbu stavljaju glavu ljudi koji o gumama uopste ne razmisljaju?
X5 ima senzore pritiska, naravno, ali rade malo...neuobicajeno. Ne mere pritisak, jer je instaliranje meraca kao sto ima 607 na primer neprakticno i skupo - mere obrtaje tocka. Naduvate gumu, kalibrisete sistem na nulu, on putem senzora ABS-a izmeri broj obrtaja tocka na odredjenoj brzini (samim tim i njegov obim) na normalnom pritisku, i zapamti to kao reper za normalan pritisak. Ako guma izduva, obim joj se smanji, samim tim se poveca put koji predje, odnosno vrti se brze u odnosu na ostale tockove. Sistem to tumaci kao pad pritiska i javlja gresku. Lepo radi, uz jednu malu manu - postoji odredjeni put koji auto mora da predje da bi sistem definitivno javio gresku, i time eliminisao lazne uzbune - znaci morate sa padom pritiska preci, npr. 500m. Sto znaci da nece momentalno detektovati vrlo brz pad pritiska, kao sto je ovde bio slucaj.
The difference between men and boys is the price of their toys
stvarno si stucnjak... koj ti djavo da teras zimsku gumu 200 i kusur na auto putu a kapiram da nije bilo doso do 200 pa pustio gas nego si ga zatrco od kako si izaso na rampu i drzo ga sve dok nije bilo "bum"...
ono sto mene cudi je da guma nije runonflat pogotovo sto je za terenca te tezine nego se razvalila ko da je neka SH kategorije...
negooo, kazi ti nama kako izgleda menjati 20'' na X5 kez
Hajde konacno zaboravite ono ZIMSKA guma i utuvite u glavu da brzinski rejting gume V znaci 240 km/h znaci da je ta gume PREDVIDJENA da trpi opterecenja te brzine bez problema, bilo da je zimska, letnja, kramponka ili nesto deseto.
Poenta cele price nije zasto je guma pukla - to mogu samo da nagadjam, nego sta sve MOZE da se desi i sta raditi a sta ne u tom slucaju, to je sve.
A mene sad nešto zanima... da li je moguće tužiti/žaliti se ili šta već fabrici date gume... oni obično imaju neke laboratorije u kojima utvrđuju stanje gume pre nesreće tj. pucanja i mogli bi da eventualno zaključe da su napravili falš gumu i da ti daju nove što nikako nije mala stavka za dati auto i dimenziju,...
Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
Kako izgleda menjati gumu? Pojma nemam, nikad je nisam zamenio Slep sluzba, pravac servis, pa montaza letnjih. Rezervna guma je ionako space saver, to ne stavljam na auto osim ako BAS ne zaglavim u nekoj nedodjiji bez druge opcije...
Comment