Sa lakom prikolicom u inostranstvo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • agw
    CBC Veteran
    • 20.04.2008
    • 125
    • Novi Sad

Sa lakom prikolicom u inostranstvo

Juce me je zaustavila policija u Foči (Bosna i Hercegovina - Republika Srpska). Imao sam laku prilolicu registrovanu na trecu tablicu. Prikolica je bila tehnicki ispravna - sva svetla su radila.

Trazili su mi saobracajnu dozvolu za prikolicu jer navodno kod njih ne postoji kategorija lake prikolice koja se vozi sa trecom tablicom, vec se sve prikolice moraju registrovati bez obzira na tezinu i da li imaju kocnice.

Kazu ako nemas saobracajnu to je kao da vozilo nije registrovano i to kosta 100KM (maraka) ili 50€. Ako necu da platim vodice me kod sudije za prekrsaje.

Citali su mi clan zakona u kojem pise da sva vozila moraju biti registrovana. Na kraju su me pustili uz pretnju ako me opet uhvate da sam nagrabusio!

Pitanja:

1. Da li postoji neka medjunarodna konvencija koja resava problem razlika izmedju nacionalnih zakona i kako se to resava u praksi?

2. Da li kod nas uopste moze da se registruje laka prikolica ispod 750kg bez kocnica? Ako moze, sta ako sam je kupio pre 20 godina i nemam racun?
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

Re: Sa lakom prikolicom u inostranstvo

Pa cim imas trecu tablicu, to znaci da je i prikolica registrovana. Treca tablica je upisana u saobracajnu i mora biti ista kao od vucnog vozila, pa u tom slucaju ako je vozilo registrovano registrovana je i prikolica, isto je tako i osigurana.

Originally posted by agw
    Juce me je zaustavila policija u Foči (Bosna i Hercegovina - Republika Srpska). Imao sam laku prilolicu registrovanu na trecu tablicu. Prikolica je bila tehnicki ispravna - sva svetla su radila.

Trazili su mi saobracajnu dozvolu za prikolicu jer navodno kod njih ne postoji kategorija lake prikolice koja se vozi sa trecom tablicom, vec se sve prikolice moraju registrovati bez obzira na tezinu i da li imaju kocnice.

Kazu ako nemas saobracajnu to je kao da vozilo nije registrovano i to kosta 100KM (maraka) ili 50€. Ako necu da platim vodice me kod sudije za prekrsaje.
    Iz ovog tvog slucaja dolazim do zakljucka da su hteli da te klepe.

Originally posted by agw

Citali su mi clan zakona u kojem pise da sva vozila moraju biti registrovana.
    Prikolica je vucno vozilo sto je velika razlika jer nema sopstveni pogon.

Originally posted by agw

2. Da li kod nas uopste moze da se registruje laka prikolica ispod 750kg bez kocnica?
    Nemoze.

Originally posted by agw

Ako moze, sta ako sam je kupio pre 20 godina i nemam racun?
    Uopste ako za neku prikolicu nemas racun, onda se radi atest na masinskom fakultetu koji ce ukucati nove brojeve sasije i upisace u nazivu samogradnja.
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• agw
      CBC Veteran
      • 20.04.2008
      • 125
      • Novi Sad

2. Da li kod nas uopste moze da se registruje laka prikolica ispod 750kg bez kocnica? [/quote]

Nemoze.

[quote="agw"]

Evo sad sam na jednom drugom forumu dobio poruku da moze

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Ja bih nekako pre verovao Adi po tom pitanju, posto mu je drumski transport profesija
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

Originally posted by agw
          Prikolica je bila tehnicki ispravna - sva svetla su radila.
          Tehnicka ispravnost se ne odnosi samo na svetla, vec i na gume, katadioptere, trouglove (katadiopteri), sapu (da li je u + ili -).........

Prikolice preko 750kg bruto tezine su obavezne za ragistraciju jer su iste u obavezi da imaju kocioni sistem.

Za prikolice do 750kg bruto nosivosti sam ti vec rekao.

Pitanje je da li ti imas atestiranu kuku na svom vozilu, i da li imas izdatu trecu tablicu za tvoje vozilo
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Comment

• agw
            CBC Veteran
            • 20.04.2008
            • 125
            • Novi Sad

Sve to je u redu: gume su nove, prikolica je fabricka, tako da je sapa OK.

Uostalom kako mislis da bih imao trecu tablicu ako nemam atestiranu kuku?

Nisam bas laik po tim pitanjima jer se sa trecim tablicama ********m vec 20 godina. Promenio sa 6 kola i isto toliko trecih tablica.

Evo i trik pitanja:

Da li mogu da dobijem dve trece tablice? (otpadne mi tablica, to mi se vec desavalo jednom sam 4 sata trazio tablicu po zbunju i na kraju sam je nasao, ali sta bi bilo da je nisam pronasao?)

Comment

• Joker
              CBC Veteran
              • 09.05.2005
              • 116
              • Subotica

Koliko ja znam,ne mozes dobiti dva puta trecu tablicu, nego vracas ove dve, uzimas nove i podnosis zahtev za trecu tablicu za nove koje si dobio.

Comment

• ada
                CBC Senator XXL
                • 04.06.2005
                • 2375
                • Novi Sad
                • Svasta nesto

Niko nije rekao da si laik.
                ljudi imaju obicaj da uzmu od nekoga laku prikolicu i njegovu trecu tablicu i misle da je to tako ok

a vise tablica nemozes dobiti

Comment

• agw
                  CBC Veteran
                  • 20.04.2008
                  • 125
                  • Novi Sad

necitiraj post iznad nema potrebe za tim

Znaci dobro da sam nasao tu koju sam izgubio. Nekoliko puta sam procesljao 5km puta i naravno bola je u najguscem zbunju

Comment

• agw
                    CBC Veteran
                    • 20.04.2008
                    • 125
                    • Novi Sad

Originally posted by Joker
                    Koliko ja znam,ne mozes dobiti dva puta trecu tablicu, nego vracas ove dve, uzimas nove i podnosis zahtev za trecu tablicu za nove koje si dobio.
                    I onda cekas 45-50 dana. Bar toliko se ceka u Novom Sadu.

Evo i odgovora sa jednog hrvatskog foruma:

za transportna sredstva se zbog prirode njihova položaja primjenjuje pravo najbliže veze,u ovom slučaju-pravo države kojoj pripadaju,tj. u kojoj su registrirana.dakle-ako je sve legalno i u skladu zemlje u kojoj je vozilo registrirano,onda ti nema što reći.to u bosni ti je jaran mislio uzeti koju marku da se nađe za ćevape.

što se tiče dodatnih propisa,tu su Haška konvencija o mjerodavnom pravu za prometne nezgode od 04.svibnja 1971. godine, Briselske konvencije, za odgovornost brodara imaš Atensku konvenciju...uglavnom-ima ih.

Dalje....
                    Konvencija o cestovnom prometu od 8. studenog 1968. (Beč, 8. studenoga 1968.)
                    Europski sporazum o dopunama Konvencije o cestovnom prometu iz 1968., od I. svibnja 1971.

Dalje... smjernice EU....

Švicarci ne trebaju imati rez žarulje.... Naš im policajac ne smije nista

Comment

• agw
                      CBC Veteran
                      • 20.04.2008
                      • 125
                      • Novi Sad

Pronasao!

Prema Beckoj konvenciji o saobracaju iz 1968 godinje sva prikljucna vozila potpadaju pod zakone zemlje u kojima su registrovana

Annex 5

TECHNICAL CONDITIONS CONCERNING MOTOR VEHICLES AND TRAILERS
                      1. Without prejudice to the provisions of Article 3, paragraph 2 (a) and
                      Article 39, paragraph 1 of this Convention any Contracting Party may, with respect
                      to motor vehicles which it registers and to trailers which it allows on the road
                      under its domestic legislation, lay down rules which supplement, or are stricter
                      than, the provisions of this annex. All vehicles in international traffic must
                      meet the technical requirements in force in their country of registration when
                      they first entered into service.
                      2. For the purposes of this Annex, the term "trailer" applies only to a trailer
                      designed to be coupled to a motor vehicle.
                      3. Contracting Parties which, in conformity with Article 1, subparagraph (n),
                      of this Convention, have declared that they wish to treat as motor cycles threewheeled
                      vehicles the unladen mass of which does not exceed 400 kg, shall make such
                      vehicles subject to the rules laid down in this Annex either for motor cycles or
                      for other motor vehicles.

Comment

• nesaj
                        CBC Član
                        • 09.06.2006
                        • 30
                        • Topola, Šumadija, centar sveta !

Originally posted by ada
                        Niko nije rekao da si laik.
                        ljudi imaju obicaj da uzmu od nekoga laku prikolicu i njegovu trecu tablicu i misle da je to tako ok
                        Hteo sam da pitam, da li je dozvoljeno pozajmljivanje prikolice, ja primera radi imam 3 tablicu na svom autu i prikolicu, kuka atastrana sve regularno, brat ima samo atestiranu kuku kuku, nema prikolicu. Jel ima problema on u saobraćaju ako je 1 broj registracije na autu, a drugi registracioni broj na prikolici?

Comment

• gorans
                          CBC Senator XXL
                          • 09.03.2010
                          • 1525
                          • Beograd

Tvoju prikolicu nemoze da vuce ni jedan drugi auto osim tvog.Prikolicu preko 750kg koja ima sopstvenu registraciju,saobracajnu i osiguranje moze da vuce svaki auto koji ima atestiranu kuku ali tada moras da imas E kategoriju.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

ako imas atestiranu kuku(rastegljiv pojam - bilo kakav broj moze da bude ukucan i prihvata se kao atest) izvadis trecu tablicu i mozes zakaciti kantu za smece i vuci iza sebe. e da, treba ti i ispravna svetlosna signalizacija.
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

Hm, uhvacen sam i trazili su mi atest za prikolicu, a kuka mi je GM original, sa plocicom, ser.brojem, blabla., ali to ih uopste nije zanimalo. Imao sam utisak da je kojim slucajem prikolica bila atestirana , da bi se okomili na kuku. Iz toga zakljucujem da i sama prikolica i kuka , dakle sve zivo mora da bude atestirano. I naravno, 3. tablica da ne bude home made kao moja (mada sam je nacrtao u corel 12 sa tacnim fontom i dimenzijama da se jedva razlikuje od originala).
                              Originally posted by Valent Vudriga
                              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
                              X