Zimske gume leti

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mishio
    CBC Senator XXL
    • 29.05.2007
    • 1204

Re: Zimske gume leti

cek cek, 17metara duzi put ?? pa sta ja vozim kamion ? prosle godinu sam vozio na mercedesu zimske barum i leti i zimi, razlike od letnjih leti ja nisam primetio, potrosnja ista, na pogonskoj se brze dosta trose od letnjih, kocenje isto, buka ista, najnormalnije, pre toga je auto nosio pirelli p6000 i prema tome merim.

Comment

• -Vedran-
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 3255
      • Beograd

Originally posted by pistre
      pitaj trap da li mu nije nista
      A sta to toliko moze da se desi trapu? Ja sam kupio auto proslog leta sa zimskim i vozio ih to leto i zimu i evo pre 2 meseca sam ih tek skinuo i stavio letnje. Znaci vozene leti i zimi i nikakve razlike nisam primetio osim sto leti skripi kao luda i brze se trosi. Trapu isto nije nista, a zimi se takodje lepo ponashala. Naravno podrazumeva se da je zaustavni put duzi i stabilnost na putu manja sa zimskom gumom leti.
      Power of dreams !!!

Comment

• mishio
        CBC Senator XXL
        • 29.05.2007
        • 1204

pa i da je duzi opet koliko duzi moze biti, ja sam par puta zestoko sa njima leti na +35 kocio, nikada nisam ni cuo skripu ili da planira da proklizava ili pali abs. A i mene to zanima za trapove, posto nemam takva iskustva, tj nisam ranije cuo za to.
        Ja bih samo naveo kao ociglednu manu zimskih guma koje se voze leti, da je to da se brze dosta trose, i da nekako zimi nisu iste, e sad mozda je to trip jer se ipak trose do sl zime, ali tako mi deluje da jednostavno nisu zimi kako bi trebale da budu

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Ocigledno je da razlika postoji ali nije toliko drasticna da auto sa zimskim gumama nece da ide leti, a da letnjim gumama ne moze da se vozi zimi. Licno sam u dilemi da li da krajem leta uzmem zimske ili letnje gume. Izdatak mi je i to veliki, a i volim kad jednom namontiram gumu na felnu da je ne skidam dok ne dodje red na zamenu. Imam dobar broj poznanika koji foze nova kola i koji su i zimi vozili sa letnjim gumama. Jeste zaustavni put kraci, jeste slabije prijanjanje na podlogu ali kad se pazi i prilagodi voznja problema vecih nema. Ja zimi ne putujem kolima tako da cu se najverovatnije okusati zimi sa letnjim gumama.

Comment

• YUgisa
            CBC Senator XXL
            • 05.06.2008
            • 793
            • Subotica
            • Yugo 1.1 EFI

Nije problem voziti zimske gume leti, ali sam citao da bi moglo da se desi od prevelikog zagrevanja gume da pukne (posto zimska guma ima veci otpor kotrljanja leti jer omeksa), sto bi moglo da se desi ako bi se islo na duza putovanja... A preporucio bih Michelin gume onim koji zele da voze letnje tokom zime, posto koliko ja znam, Michelin glasi za gume koje su mekse po sastavu pa samim tim i bolje se ponasaju zimi a i znaju da pod nazivom letnjih guma prodaju M+S
            Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• nickname
              CBC Veteran
              • 01.07.2009
              • 116
              • Beograd
              • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Jedino pravo rešenje je dodatni set makar najjeftinijih čeličnih felni i na njima zimske gume. Zimi zimske, leti letnje. Nema te uštede u novcu koja može da opravda manjak kontakta sa podlogom preko zime. Može čovek da vozi kao baba i da pazi kad je sneg itd. ali ne može da predvidi sve situacije koje mogu da se dese u saobraćaju. Obrnuto možda i nije tako drastično (zimske gume leti) ali na šta će da liče te gume kada se napravi 10000KM sa njima na 25+ stepeni. Dočekaćete zimu sa nikakvom šarom, a onda džaba što su zimske.

Ko nema para za potrošni materijal za auto, ne treba ni da vozi. Samo ugrožava i sebe i druge.

Comment

• RANK
                CBC Senator XXL
                • 28.02.2007
                • 1635
                • Beograd
                • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by YUgisa
                I ja isto se isto jezim od strucnjaka koji znaju samo da izkomentarisu bez ikakvog objasnjenja zasto to tako misle... Inace se guma vodi u katalogu kao letnja ali na gumi lepo pise M+S...
                Pa je li na auto montiras katalog ili gume?
                "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• maliomladinac
                  CBC Senator XXL
                  • 21.11.2008
                  • 995
                  • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Prosle godine sam isao za Hrvatsku na zimskim gumama bez ikakvih problema na autoputu konstantno 150kmh, trapu nista ne fali, gume su izdrzale 2 zime i na drugo leto sam morao da ih menjam. Sava Eskimo S3 ja mislim da su... Jedinu manu koju mogu da im nadjem je leti kad padne kisa klizaju kao blesave ali po suvom i zimi su super sluzile...Na Renaultu vozim vec 2.5 godine na zimskim gumama...Zivimo u Srbiji, ljudi jedva krpe da prezive,jedva sipaju na pumpi po 5l goriva a kamoli da imaju 2 seta guma... Neko moje misljenje...

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                  061/665-94-23

Comment

• nickname
                    CBC Veteran
                    • 01.07.2009
                    • 116
                    • Beograd
                    • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Originally posted by maliomladinac
                    Jedinu manu koju mogu da im nadjem je leti kad padne kisa klizaju kao blesave
                    Ma da, nije to ništa...

Comment

• maliomladinac
                      CBC Senator XXL
                      • 21.11.2008
                      • 995
                      • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Nisam rekao da nije to nista, rekao sam da je to jedina mana koju sam ja uspeo da im nadjem...

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                      061/665-94-23

Comment

• RANK
                        CBC Senator XXL
                        • 28.02.2007
                        • 1635
                        • Beograd
                        • FIAT MAREA WEEKEND 1

Prosle godine sam isao za Hrvatsku na zimskim gumama bez ikakvih problema na autoputu konstantno 150kmh, trapu nista ne fali, gume su izdrzale 2 zime i na drugo leto sam morao da ih menjam. Sava Eskimo S3 ja mislim da su... Jedinu manu koju mogu da im nadjem je leti kad padne kisa klizaju kao blesave ali po suvom i zimi su super sluzile...Na Renaultu vozim vec 2.5 godine na zimskim gumama...Zivimo u Srbiji, ljudi jedva krpe da prezive,jedva sipaju na pumpi po 5l goriva a kamoli da imaju 2 seta guma... Neko moje misljenje...
                        To sto si isao 150km/h ne znaci nista, ja sam moje BFG WinterG vozio i 190, ali to zavisi od brzinskog indeksa. Ne bih to radio leti, a ne savetujem ni tebi.
                        "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

U mnogim zemljama su zimske gume obavezne u određenom periodu godine (i u HR ako se ne varam ?!) pa ljudi koji malo prelaze (do 15K km godišnje) voze non-stop na zimskim gumama, tako im je lakše i jeftinije, a od automobila i guma nemaju prevelike zahteve i to je OK ..

Ne vidim zašto ste digli toliku buku oko pomenute teme. zimska guma će se brže potrošiti, lošije prijanjati i automobil će malo plivati po krivinama i to je sve.
                          Ukoliko vozite po umereno i po ograničenjima - ništa od navedenog nećete ni osetiti.
                          Ključna reč je NOVAC, ukoliko prelazite orređeni broj kilometara godišnje (min 30K km, recimo) onda vam se isplati da imate dva seta guma i to je sve.

Ja, recimo, prelazim 50-60K km godišnje i imam dva seta guma i menjam oba seta svake druge godine.
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mishio
                            CBC Senator XXL
                            • 29.05.2007
                            • 1204

mislim da je cela prica totalno bzv, ja sam sa polarisom od kad ih imam presao preko 30tkm od toga pola leti, pola zimi, gume su ravnomerno trosene, trap nov i dalje, voznje nekad i daleko preko indeksa oznacenog, trag kocenja ne znam jer mi nikad ni nije proklizao tj krenuo da pali abs, sem po ledu, tako da te price o zimskim gumama kako su leti stetne za auto i sl, nema sanse da primim bez nekih konkretnih dokaza. Jedino sto jeste trose se leti jako brzo. potrosnja, buka i sl sve isto

Comment

• mexa
                              CBC Veteran
                              • 13.04.2009
                              • 154
                              • lazarevac

ja mislim da ta raspravka moze voditi u nedogled proizvodjac guma je sve vec rekao

Comment

• pistre
                                CBC Senator
                                • 19.02.2008
                                • 234
                                • bg, vozdovac

Nisam rekao da nije to nista, rekao sam da je to ....... jedina mana ....... koju sam ja uspeo da im nadjem...

meni je zao da trosim zimske gume leti jer znam da je lukzuz imati zimske gume u danasnje vreme pa ih menjam letnjim cim se digne temp. iznad 7 a stavio bi bilo koje letnje samo da sacuvam zimske a i ko kaze da nema pare za letnje ili obrnuto onda ne treba ni da vozi jer se mogu naci polovne letnje za 50 eur koje ce biti sigurno bolje nego zimske na visokim temperaturama

Comment

Working...
                                X