nema sta da se misli ili ne misli farovi NISU isti za levi i desni volan ?! i to je samo jedna od 'sitnica' koje bi zaskripale na tehnickom ako bi se ovde isti obavljao kako treba !
Po novom zakonu tehnicki pregled je daleko stroziji, proveravaju se cak i dimenzije guma...
I opet ću te pitati, gde postoji dokument o novom tehničkom pravilniku?
Ja znam samo ono sto su najavili, a najavili su da ce se gledati da li auto u skladu sa fabrickim specifikacijama. Sve izmene morace da se atestiraju...
I sada tehnicki pregled obuhvata proveru izduvnih gasova pa to niko neradi, proveru podesenosti i jacine svetlosti farova pa to opet niko negleda. Ako stvarno bude kao sto najavljuju morace se i to gledati i tehnicki nece trajati od 2 do 10 minuta...
Juce sam vozio kamioncic slep sluzbu, desni volan i sto "regularno" registrovan. Cak se i relativno brzo naviknes posto je polozaj vozaca vislji pa je i preglednost bolja. Inace u Beogradu sam video gomilu dzipova sa desnim volanom, cak i nekoliko taksi vozila...
Na te taxiste sa desnim volanom se redovno cepam, uveche kad treba da pokupe mushteriju, ljudi ne gledaju i krecu da ulaze napred na suvozachevo mesto, i onda se zbune, tu sedi vozach, pa trk oko kola...
Po novom zakonu tehnicki pregled je daleko stroziji, proveravaju se cak i dimenzije guma...
Sve izmene morace da se atestiraju...
Ne i farovi, koji se moraju obavezno zameniti, ako su za UK, zbog snopa kako je rečeno. Kod nas i u većini evropskih zemalja, gde se vozi desnom stranom, veći deo snopa usmeren je prema desnoj ivici puta, dok kod UK prema levoj. Samim time i kratka svetla zaslepila bi vozače koji nam dolaze u susret. To je kao što rekoše posledica geometrije snopa, tj. "šare" stakla fara.
Negde sam čitao o predlogu da se zabrani uvoz automobila sa desnim volanom, zbog bezbednosti saobraćaja, jer u našim uslovima vožnje desnom stranom puta nepobitno smanjuju preglednost puta, naročito prilikom preticanja. Mislim, da to nije usvojeno, jer po toj logici ne bi bilo dozvoljeno, učešće u saobraćaju na našim putevima, takvih vozila registrovanih u drugim zemljama.
[quote:k656xjdd]I sada tehnicki pregled obuhvata proveru izduvnih gasova pa to niko neradi, proveru podesenosti i jacine svetlosti farova pa to opet niko negleda. Ako stvarno bude kao sto najavljuju morace se i to gledati i tehnicki nece trajati od 2 do 10 minuta...
[/quote:k656xjdd]
Radiće, i trajaće 11 minuta! Nekoliko godina živeo sam u HR i tamo se radi tako. Ovlašćeni servisi imaju pečate mup i prilikom produženja registracije obave sve i odmah dobijete produženu saobraćajnu (prometnu) dozvolu i vinjetu o izvršenoj registraciji, koja se lepi na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla, kao što je predviđeno novim pravilnikom kod nas.
Šala, ali u EuroHerz u Osijeku, moguće i manje. Sve je u sistemu! Nekoliko dana prije, kako kažu "istjeka registracije", od Jadranskog osiguranja dobijem ljubaznu podsetnicu i poziv da na istom mestu izvršim obnovu registracije. Sve ide kao na traci. Navedeno vreme je samo tehnički pregled i papirologija. Malo duže vreme je ispred servisa, čekanje na red. Na četiri radna mesta obavi se ceo pregled. U slučaju nedostataka nema raspravljanja i "podmazivanja", jer svi podaci idu u Centar mup. To su kočioni sistem i izduvni gasovi. Ako ne ispunjava uslove, šalje se na besplatan popravni, a sledeći put se plača. Jedne godine iako je prošao kompjuterski pregled, vizuelnim pregledom uočeno je, da su kočiona creva na prednjim točkovima uočljivo stara, pa mi je naloženo da ih zamenim i dođem na ponovni pregled. Majstor koji mi je zamenio creva sa novima, rekao je, da su stara bila kvalitetnija. I još da dodam, registracija je bila duplo skuplja nego ovde. Kao što neko reče: Na kugli zemaljskoj samo 7 miliona ljudi ima sreću da živi u Srbiji, svi ostali nemaju!
A na koji je nacin auto sa desnim volanom neispravan? Koji sklop mu nije u redu, po kojoj tacki ne ispunjava tehnicku ispravnost - ako je to "desni volan", molim doticne da kazu gde je to i cime propisano da je desni volan parametar za tehnicku neispravnost? Nemojte govoriti napamet, pausalno, i "ja mislim" - ili dajte na osnovu cega ZNATE da takav auto ne moze ili nece moci da se registruje (ili i sada ne moze), ili ne govorite nista, ovako je smesno. Ja kazem moze, ti kazes ne moze, i tako do sutra, a i jedan i drugi nagadjamo kao corave koke...
The difference between men and boys is the price of their toys
Najocigledniji SKLOP na vozilu je svetlosna signalizacija. Bez zamene farova nemoguce je proci regularno tehnicki pregled kakav je danas. Po zakonu tehnicki pregled je duzan da proveri intenzitet svela (dugo i kratko) i ugao odnosno podesenost farova. I ovo nije ono cuo sam , rekli mi, ortak mi... Pre mnogo godina radio sam na tehnickom u okviru Saobracajne skole u zemunu... Pravilnik koji je tada vazio a vazi i sada je nesto sto 99.9% tehnickih pregleda neprimenjuje...
P.S. Registrujem 10setak automobila godisnje i nepamtim kada sam i jedan vozio na tehnicki pregled tako da u principu SVE MOZE da se zavrsi...
Znam konkretan primer za Sloveniju, jedino što je potrebno je da se zamene farovi. Šta je to još problematično na autu sa desnim volanom sem farova? Zameniti far nije neka mudrost
Pa hajde se onda odluci o cemu pricas - autu sa DESNIM VOLANOM ili neispravnim ili neodgovarajucim SVETLOSNIM SKLOPOM? Kakve veze ima pozicija volana sa farovima, mozda je covek stavio odgovarajuce, i sta onda? Sta, dakle, od toga dvoga ne moze da prodje tehnicki i da se registruje - auto sa desnim volanom ili "pogresnim" farovima?
Zasto mesate i poistovecujete stvari koje ne moraju da imaju nikakve veze sa vezom, odavde i od ovakvih poludovrsenih prica i krecu glasine - ne moze se proci tehnicki ako svetla ne odgovaraju po sirini, geometriji i visini snopa, desni volan ima pogresna svetla, stoga desni volan ne moze legalno da se registruje. Ne idite tom logikom, ne ovde.
Dakle, ja ne ulazim u pricu da li je ili nije dozvoljeno registrovati desni volan kod nas, ja to ne znam 100% i ne tvrdim nista, ali neki od vas tvrde ovako, neki onako - samo trazim da, stoga, argumentjuete tvrdnju, da ne pricate rekla-kazala ili sa mnogo stvari koje se nekako podrazumevaju. Da li je DESNI VOLAN zabranjen kod nas ili NE - dakle pustite farove i ostale periferalije, to se da ispraviti. Ako je zabranjen, po kom Zakonu, Pravilniku, cemu god?
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment