Plava rotaciona svetla

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • danil80
    CBC Član
    • 23.04.2009
    • 51
    • Beograd

Plava rotaciona svetla

Kakve su posledice koriscenja plavog rotacionog svetla za "rasciscavanje" puta ispred sebe? Dobio sam od prijatelja jednu buragsku rotaljku, onakvu kao sto koriste vozila u pratnji, sto se sa magnetom stavlja na krov iznad vozacevog sedista, pa me zanima, da li neko zna sta moze da se desi ako me 'navataju? Al realno... treba mi odgovor nekoga ko se zaista razume, a ne tipa "ugasio si, samo se ti igraj i sl". Zanimaju me PRAVNE posledice.
  • cvrle
    CBC Senator XXL
    • 11.06.2006
    • 1008
    • Beograd,Banovo brdo

Re: Plava rotaciona svetla

Krivicno bi odgovarao za lažno predstavljanje
    Clan 329.
    (1) Ko se u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da
    drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice ili
    neovlašceno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica,
    kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
    (2) Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko izvrši kakvu radnju
    za koju je ovlašceno da izvrši samo odredjeno službeno ili vojno lice.

Pored toga verovatno bi ti bila oduzeta vozacka dozvola i ko zna koji jos clan pride dok te navatavaju, pa moze da ode i na vise godina.

Sluzbena vozila se tacno znaju koja su i kad se pale rotacije. Prvi policajac koji ti vidi rotaciju a da nije cuo kakva je i gde frka preko stanice ce pogledati bolje auto, pa ako vidi kolegu ili zna da je sluzbeni auto (po tablicama, modelu i sl. ) nista skapirace da kolega zuri negde, a ako mu se ucini sumnjivo dovoljno je da proveri preko iste stanice dal je sluzbeno vozilo a slozices se da Kia Sportage bas i nije uobicajena, i eto potere...
    Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• todorr
      CBC Član
      • 03.10.2007
      • 63
      • Bgd

Ako ovo racunate kao off obrisite slobodno ali bih pitao nesto na istu temu. Interesuje me da li smeju uopse da koriste plavu rotaciju ove firme za FTO i ostale slicne firme ili sta su vec, kao i kakva prava u saobracaju imaju? Desilo mi se par puta da naletim na njih i tako su bahati i bezobrazni a mislim da to sto su turili plavu rataciju ne daje im nikakva visa prava u saobacaju od nas pa cisto da proverim da znam gde je kome mesto i sta se sme / mora.

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Nijedan od njih nema plavu rotaciju, i nemaju ama bas nikakva veza prava u saobacaju nego bilo ko drugi.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

a ni crvenu
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Samo zuta, valjda.

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

po posebnom ovlašćenju!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

A jos nista ne znace, odnosno ne daju nikakva posebna prava.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

zar nisu zute rotacije za traktore i radne masine i kod prevoza tereta veceg od gabarita vozila?
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

I za putare, i tako to

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

To svetlo služi kao obaveštenje isključivo, nema nikakvu drugu moć, za razliku od mighty blue light a
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• todorr
                        CBC Član
                        • 03.10.2007
                        • 63
                        • Bgd

Ok, verovatno sam ja pogresio za boju ali koje god da su boje ponasaju se kao da su hitna, ma sta hitna, oni su preterano kulturni i retko ko postuje njih sto je sramota, gledam po gradu i cini mi se da se tek 15-20% vozaca skloni ili bar malo potrudi da omoguci i olaksa prolaz hitnoj. Znaci poenta je da ovi fto i slicni sa svojim rotacijama treba samo da budu upadljiviji a prava ista kao i svi. E to sam hteo da proverim, tj potvrdim svoje misljenje.

Comment

• Dalibor Vukić
                          CBC Senator
                          • 08.09.2009
                          • 279
                          • Beograd

@danil80: Kakav god da je prekršaj ili krivično delo u pitanju, teško je govoriti o pravnim posledicama, jer to najviše zavisi od sudije. Vrlo verovatno bi ti osim onoga što je Cvrle naveo dodali neku varijantu nasilničke vožnje ili grubog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju. Pošto je teška bahanalija u pitanju, nema šanse da bi mogao da ubediš sudiju u nešto drugo i dobio bi maksimalne kazne po svim tačkama.

Ja na obezbeđenja uopšte ne obraćam pažnju. Obzirom da zakonski nisu faktor prinude nego prevencije, u tom smislu im je i odobrena rotacija i službeno oružje, pa ne postoji realna moralna obaveza da im se omogući brži prolaz. To je kad se ne uzme u obzir činjenica da su u ogromnoj većini u pitanju naloženi idioti.

A to za hitnu, što ih ne propuštaju, me baš nervira, ali i sami su krivi, jer redovno zloupotrebljavaju rotaciju. I pored toga im se uvek sklanjam, pa makar to zahtevalo neki neobičan manevar van puta i sl.

izmenio: Chubbs

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

2004 godine, klinci sa Zlatibora, tate kupile 2 A4 audija. Nabavili su plave rotacije i bahatili se. Igrali se Cede. Ono dva audija smaknuta, pa stop palica...
                            To je trajalo i trajalo, sve dok jedan cika u plavom ih nije zaustavio tako sto je izasao na sred puta (Bela zemlja kad se spustate sa Zlatibora). Dobili su upravo ono sto 206 kaze, plus sve po starom zakonu o saobracaju sto su mogli da im napisu. Osim toga provera vozila, privodjenje... Mnogo velika zajebancija. Na kraju nisu isli u zatvor, platili i platili i maltretirali se po rocistima...

Sve u svemu mani se. Pogotovo sto je dovoljno da ti je nadju u autu prilikom neke kontrole i opet imas belaj...

Ima nesto bolje od toga, ako vec hoces da se petljas. Plava i crvena jaka LED dioda u maglencima i ukljucujes po potrebi. Jako se tesko uoci, ali su posledice iste kao i sa gore pomenutim rotacionim svetlom...
                            https://t.me/pump_upp

Comment

• todorr
                              CBC Član
                              • 03.10.2007
                              • 63
                              • Bgd

E da, to je i meni nekada bila ideja da odradim (ali sam odustao) i to sa strobovima, cisto da bih resio problem pulsiranja a i upadljivije je kada je upaljeno, na jednu plava navlaka, na drugu crvena, ubacis u maglenke i cao, ako BAS BAS imas potrebe za tim, a kada je ugaseno nema sanse da se izvali.

Comment

Working...
                              X