PP aparat obavezan za sva vozila?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Re: PP aparat obavezan za sva vozila?

Ako se pozar dobro zahuktao u 99% nema otvaranja haube klasicnim putem vec nasilno a to retko ko da moze da odradi bez pajsera i razvalnog alata kakvog imaju vatrogasno-spasilacke jedinice tj. mi U vecini slucajeva usled visoke temperature dolazi do istezanja same sajle za otvaranje pa je ono prosto nemoguce.

Sam aparat, "kec" ili "dvojka" sluze samo za prvu pomoc do dolaska vatrogasne ekipe, tesko da mogu da zavrse posao. Desava se ali jako tesko. Nisu neka sigurica. Par puta sam bio u prilici da i posle ispucana 2 ili 3kom S9 opet intervenisem sa jedno 500l vode kako bi pozar bio 100% ugasen.

Kad se pozar donekle lokalizuje tj. smanji takvim manjim aparatom pod obavezno je prekinuti dotok struje tj. raskaciti akumulator i potraziti jos neki aparat da bi se nastavilo sa gasenjem.

PS Ja koliko znam za privatne putnicke automobile jos nije obavezno da imaju S aparat u kolima mada ga vecina ljudi ima sto iz straha od pozara sto iz straha prema organima reda.
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• zvrle
      CBC Senator XXL
      • 01.11.2005
      • 961
      • Beograd, Batajnica
      • Golf 4

Originally posted by deki-ascona
      Da li servis sredjuje aparat ako pritisak padne ili mora da se kupi nov ?
      Bez obzira da li je stari ili novi tip (bez i sa manometrom) aparata, ne mora da se kupuje nov, može se srediti.
      Otvori se i vidi kakvo je stanje, provere dihtunzi, glava aparata itd vrati sve na svoje mesto i dopuni azotom.
      Za stari tip je malo drugačija procedura.

Privatni automobili nisu u obavezi da imaju aparat.
      Mada cena aparata nije velika a nekada može da koristi tako da bolje ga imati nego ne.
      “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• FM III
        CBC Član
        • 28.04.2010
        • 79
        • Beograd
        • Ford Focus mk3,5

@ davor
        Zakonom nije propisano da se u kući ili stanu ima PP aparat, pa i niko nema prava da ti kontroliše te aparate ako si ih svojevoljno stavio. Druga stvar je kad je zakon to propisao.
        @ franjo
        Pošto se bavim i prevozom opasnih materija (i kao vozač i kao pratilac vozila), propisi još odavno nalažu da ta vozila imaju potrebnu opremu, dodatke na fabričko vozilo (izmedju ostalog sigurnosni prekidač koji trenutno prekida svu struju u vozilu) i PP aparate odedjenog kapaciteta. Pod pojmom lako dostupno i vidljivo mesto u putničkom automobilu je jedino kabina vozila (isto važi i za sigrnosni prsluk), dok je kod teretnih moguće staviti i van kabine npr. ispod tovarnog sanduka. Zbog prirode posla ja sam morao da imam i obuku (pa čak i neki test) iz protiv požarne zaštite, ali se smatra da je uputstvo dovoljno dobro kako bi ga svako mogao koristiti.

Novim zakonom u privatnim vozilima nije potrbno imati PP aparat, sem ako ne se ne ide u inostranstvo, ali nije loše imati ga (zlu ne trebalo) i razmišljam gde bi ga postavio u kabini a da je na dohvat ruke i da nikom ne smeta.

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Onaj mali koji ne sluzi nicemu (tkzv.dezodorans) super upada iznad suvozackih nogu (kod mene je zanitovan sa 2 pop nitne za kasetu odozdo). Zato balonce vode od 5l uvek moze da stane u gepek , to sluzi da se ugasi rostilj. Meni se zapalilo crevo na kocionom cilindru, i dan danas ne znam na koju foru, i da nije bilo rostilj-balonceta mogao bih samo da duvam u plamen sve do trajne depilacije lica i glave ! Sto kaze Alexa, voda je voda, a svi ovi aparati...ne uzdam se bas nesto u njih.

off
          Ispada da posten covek vise ne moze samo da marne pp aparat iz neke zgrade, mora 1. da proveri da li je pritisak u redu, da li je zigosan na vreme...
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Davor
            CBC Senator XXL
            • 02.03.2005
            • 498
            • Novi Sad

Originally posted by FM III
            Bio pravno lice ili ne, ako je zakonom propisano da u objektu ili vozilu imas PP aparat, on mora biti atestiran i imati šestomesečni pregled ovlašćenog servisera ili se on smatra kao neispravan, što je isto kao i da ga nemaš. Cena za pregled je smešna i veći je po meni problem setiti se da na vreme odeš do ovlašćenog servisera na pregled.
            Gepek vozila se ne smatra vidim i lako dostupnim mestom za PP aparat pa je problem S2 smestiti u kabinu vozila (o S3 i da ne pričam), a u novom zakonu nisam našao da je dozvoljeno imati dva aparata S1 u kolima umesto jednog S2.
            Zasad zakonom nije propisano da fizicka lica imaju pp aparat, jer kad sam ga uzimao mnogi su me gledali sta ce ti kad nisi u obavezi da ga imas,kad bude propisano oticicu opet do servisa da udari novi pecat i gotovo.
            Znam da je gepek nepristupacan,ali kod mene stoji na pocetku gepeka(naslonjen na sediste pa se lakim podizanjem zadnje klupe dolazi do njega),nama sanse nigde da stane ni S2 u kabinu,tako da mu je gepek jedino mesto.

Comment

• FM III
              CBC Član
              • 28.04.2010
              • 79
              • Beograd
              • Ford Focus mk3,5

Zasad nije propisano da se ima PP aparat u vouzilu, i to je donekle olakšavajuća stvar. Ako si odlučio da ipak imaš PP aparat (što je po meni veoma pohvalno )možeš ga staviti gde hoćeš, ali ako zakon ili propisi nalažu da se to ima mora biti kao što sam i naveo u prethodnom postu. Lično mi smeta što trenutno bitku bijem sa S3 aparatom koji mora da mi bude na dohvat ruke i koji ili smeta vozaču ili nekom od saputnika, a da ne opisujem lupanje dok on leti po kolima jer ga ne mogu fiksirati nigde trajno. Dok su prethodno bila 2 S1 lako ih je bilo staviti u držaće za flaše na zadnjim vratima (ležu ko d**e na nošu), sa ovim S3 je pravi smor, ali ipak rasprava sa nadležnim organima je daleko smornija pa se snalazim na razne načine.
              @ deki-askona
              deki voda je voda i baš zbog toga je prah natrijum bikarbonat (ili ti soda bikarbona) idealna za gašenja raznih vrsta požara, pokušaj da na vrelo ili zapaljeno ulje dodaš vodu.Iznenadićeš se reakcijom i ne pokušavaj ovo kod kuće. Nije džabe propisano kojim aparatom se gasi koja vrsta požara.
              Pozdrav!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Alexa je profesionalac i kao takav misli ako on zna svi znaju Zato je napisao voda a to u njegovom slučaj uznači top pod pristiskom koji razduva sve i to kad je već pri kraju ili sa penom. Voda na velikoj temperaturi je gore nego da gasiš vatru benzinom
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Originally posted by deki-ascona
                  Onaj mali koji ne sluzi nicemu (tkzv.dezodorans) super upada iznad suvozackih nogu (kod mene je zanitovan sa 2 pop nitne za kasetu odozdo). Zato balonce vode od 5l uvek moze da stane u gepek , to sluzi da se ugasi rostilj. Meni se zapalilo crevo na kocionom cilindru, i dan danas ne znam na koju foru, i da nije bilo rostilj-balonceta mogao bih samo da duvam u plamen sve do trajne depilacije lica i glave ! Sto kaze Alexa, voda je voda, a svi ovi aparati...ne uzdam se bas nesto u njih.

off
                  Ispada da posten covek vise ne moze samo da marne pp aparat iz neke zgrade, mora 1. da proveri da li je pritisak u redu, da li je zigosan na vreme...
                  nekada smo na utakmicama lokalnog tima pravili dozivljaj pp aparatima

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

.. onda znas kako se u hodniku od jednog lavora vode i pp aparata pravi klizaliste
                    I nije bilo potrebe da se zigosu na 6 meseci posto su se trosili pre toga . Uvek su bili u ispravnom stanju !

Comment

• alexa05
                      CBC Senator XXL
                      • 23.07.2006
                      • 1769
                      • Smederevo

FM III Voda jeste voda ali ono sto fali svim ostalim tehnikama gasenja pozara je tzv "rashladjujuce" dejstvo. Niko nije pricao ovde o gasenju nafte, ulja, gumenih proizvoda, struje itd vodom. Dora je shvatio poentu ili je citao izmedju redova. Ili je stvoren za vatrogasca

Znaci bilo koje sredstvo za gasenje da se koristi "slag na tortu" ili "tacka na i" je voda. Lokalizovaces ti požar u motornom prostoru ili ga zagasiti jednim S1 ili S2 aparatom i sta onda Jel to kraj gasenja pozara? E pa nije. Razmisli malo kolika je i dalje temperatura samog motora i motornog prostora koji je goreo. Ima li u tom motornom prostoru osim gvozdjurije i dalje nekih zapaljivih materija? E to je ono sto je Dora rekao, finisira se vodom bas zbog tog "rashladjujuceg" efekta koji druga sredstva nemaju ili imaju ali u mnogo manjoj meri.

PS Topovi su proslost Doro, korisceni su zadnji put za vreme "one vlasti"

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Dobro, mislio sam na pretisak ali i ono moćno igleda, sediš gore i štrca 50 metara
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• deki-ascona
                          Bio nam je drug! RIP
                          • 10.04.2007
                          • 2118
                          • NI , Trosharina

Alexa, jel koristite neke specijalne fajtalice umesto topova ?

Comment

• alexa05
                            CBC Senator XXL
                            • 23.07.2006
                            • 1769
                            • Smederevo

Nista spec od 200-400l/min

Comment

• FM III
                              CBC Član
                              • 28.04.2010
                              • 79
                              • Beograd
                              • Ford Focus mk3,5

Alexa ti si profesionalac i stručniji si od mene po pitanju gašenja požara, ali moram da napomenem da loše formulisan odgovor može nekom nestručnom ili neupućenom više odmoći nego pomoći. Na ovom forumu ima onih koji su došli da nešto nauče, a iz iskustva sa drugih foruma raznih tematika svaki post mora biti jasan da bi i oni bez ikakvog znanja mogli pravilo da postupe u odredjenoj situaciji.
                              ps. Alexa mogao bi da otovoriš novu temu (gašenje vozila) sa detaljnijim objašnjenjem i redosledom kako pravilno postupiti, mislim da bi mnogima bilo od pomoći , jer smo sa PP aparata otišli u off.
                              Pozdrav!

Comment

• alexa05
                                CBC Senator XXL
                                • 23.07.2006
                                • 1769
                                • Smederevo

No Problemo my frend, mada ... Bilo koji vatrogasac bez potrebne opreme je isti kao i slucajni prolaznik tako da ...

Comment

Working...
                                X