Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Zimske gume i novi ZOBS

Procitao sam u reviji SAT da ce biti obavezna upotreba sve 4 zimske gume od 1.novembra do 1.aprila sa minimalnom dubinom sare 4mm a pored toga i obavezni lanci u gepeku.Kazna za prekrsaj 3000din.
    Za gume se apsolutno slazem jer sam svaki dan za volanom i zimi se uvek nagledam raznih pirueta po putevima jer nas narod stedi na gumama.Iz iskustva znam da je naj jeftinije imati 4 letnja i 4 zimska tocka i tada sam miran 3-4 god.
    Za lance mi nije bas logicno,osim u planinskim krajevima.
    Voleo bih da cujem i vasa misljenja.
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: Zimske gume ZOBS

A sta znaci granicnik na gumi koji pokazuje dokle se moze trositi guma? A po ovom zakonu ja ne znam sta da radim, tu dimezniju guma koja meni treba i jednu od najkvalitenijih proizvodjaca prave novu da ima 4mm saru a lance za tu dimezniju nisam ni nasao a ni ne mogu da stanu izmedju ruba i gume
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Procitao sam u reviji SAT da ce biti obavezna upotreba sve 4 zimske gume od 1.novembra do 1.aprila sa minimalnom dubinom sare 4mm a pored toga i obavezni lanci u gepeku.Kazna za prekrsaj 3000din.
      ovo nije dobro. letnje gume sa sarom od 4mm + lanci ili zimske gume.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

To je bilo u pocetku,sada vise nema varijanta sa letnjim gumama 4mm sare.Ponovo sam procitao i lepo pise obavezno sve 4 zimske.

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Originally posted by YUgisa
          A sta znaci granicnik na gumi koji pokazuje dokle se moze trositi guma? A po ovom zakonu ja ne znam sta da radim, tu dimezniju guma koja meni treba i jednu od najkvalitenijih proizvodjaca prave novu da ima 4mm saru a lance za tu dimezniju nisam ni nasao a ni ne mogu da stanu izmedju ruba i gume
          Sta da ti kazem? Moraces da mu vratis 13" sto se tebi sigurno nece svideti

Comment

• YUgisa
            CBC Senator XXL
            • 05.06.2008
            • 793
            • Subotica
            • Yugo 1.1 EFI

13" ne staju na mog Yuga... Ma to je ili neka greska ili neka ****** pisala, na zimke gume stavljati lance? Pa ko da smo u sibiru... Dok se u drugim zemljama zabranjuje upotreba lanaca jer ostecuju kolovoz, nasi uveli lance kao obavezu, to glupost ko i za ova svetla, sad su drzave u letnjem periodu uvele da se vozi bez svetala a nasa uvela da se obavezno pale
            Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

U centrtalnoj i severnoj Evropi zimi su obavezne zimske gume, a kada uslovi puteva zahtevaju, potrebni su i lanci. Mislim da je bilo samo copy paste. ENDE!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Blackeyed
                CBC Senator XXL
                • 06.07.2005
                • 402
                • Novi Sad

Ako je novi pravilnik izasao u sluzbenom glasniku to znaci da je to to, od 1.11 idemo svi na zimske gume (i lanci u gepeku)...

Члан 121.
                Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:

• пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter...) на свим точковима возила врста M1 и N1.
                • ланце односно друге уређаје за повећање тракције.
                •За возила врста M2, M3, N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.

Дубина газећег слоја на пнуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
                На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
                У периоду од 01. Новембра до 01. Априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.

Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен знаком обавезе „ланци за снег“, ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен знаком само када је коловоз прекривен снегом.
                "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• TOKYO
                  CBC Senator XXL
                  • 17.07.2006
                  • 1696
                  • Beograd- NBGD

Ma mogu da me povuku za 00.....

Kad mi skinu sa vrata sve one sto ne skidaju mobilni sa uveta i drndaju saobracaj svaki dan onda moze!!!
                  MY ex RWD Alfa
                  Drift & Donuts & Track

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Ma tako je,samo im to teko reci i stavi im do znanja i nema problema.

Comment

• TOKYO
                      CBC Senator XXL
                      • 17.07.2006
                      • 1696
                      • Beograd- NBGD

Ma koliko to tvoje izlaganje ironicno zvucalo ali ja sam ozbiljan!!!

Znas onu..., prvo pocisti svoje dvoriste..., meni je Policajac prosle godine pokazao njihove "gume" na 307-mici, i rekao..., kako da naplatim nekom kaznu za gume kad su nase ovakve..., a one sine celave do zice!!!

Tako da zabole me..., vozim na mojim falkencima pa kako god...
                      MY ex RWD Alfa
                      Drift & Donuts & Track

Comment

• chobo13
                        CBC Senator XXL
                        • 01.05.2009
                        • 1274
                        • pozega,srbija
                        • AUDI,VW

od 1.nov do 1.apr obavezna upotreba zimskih guma tipa,snow,winter ili m+s.cak i lance ce da traze u tom periodu kao obaveznu opremu.kome je da se sprda i ima dokonih para da placa kazne,neka se zeza i vozi sa letnjim gumama.za jednu kaznu,moci ce ceo set guma da se kupi.mislim da je jeftinije kupiti nove zimske gume a i sigurnije u svakom slucaju!!

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Zimske gume ću svakako da kupim, ali lance nikako, ne umem da ih stavljam, ne želim ni da učim ... nek' očiste puteve.
                          Tamo gde trebaju lanci ja i ne idem, kupiću one sokne za točkove kad budem išao na zimovanje, a toga nema u ZOBS-u pa sam opet u prekršaju.
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Blackeyed
                            CBC Senator XXL
                            • 06.07.2005
                            • 402
                            • Novi Sad

Zar nisu te "soknice" ...други уређаји за повећање тракције... ja bih rekao da su ostavili prostora da imas i nesto drugo osim lanaca.
                            "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

al ' je neki gumarsko-vulkanizerski lobi nekom gurnuo pare u dzep..
                              sad ce da budu kolone automobila ispred vulkanizerskih radnji , a zimske gume ce da poskupe. felne polovne ce da kostaju ko od zlata da su.
                              Jedna drzava na ovoj geografskoj sirini u ovakvim ekonomskim uslovima,da vozi zimske gume u Martu i Aprilu i to na sva 4 tocka ... boze kakvi ludaci .
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X