Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Re: Zimske gume ZOBS

Vidis,u pravu si da su nam putevi katastrofa i za letnju voznju a kamoli za zimsku jer kad napada sneg a ispd njega svi ti talasi i rupe ima da bude letenja po putu ali zamisli jos kombinaciju takve putne mreze i letnjih celavih guma! Tek onda nastaje katastrofa.Ovako sa zimskim gumama i maksimalno pazljivom voznjom mozemo sami da uticemo na bezbednu voznju.Slazem se i za to da se nema para,i ja sastavljam kraj sa krajem ali mi ne treba jos veca beda pa da udarim nekog baju u novom BMW-u zbog toga sto sam hteo da ustedim na zimskim gumama pa da moram da prodam kucu kako bih mu nadoknadio stetu,ako me pre toga ne ubije na licu mesta.Znaci ako ne mogu da ispunim uslove da mi auto bude maksimalno ispravan,pouzdan i siguran necu ni dozvoliti sebi tu lutriju da vozim na srecu i bozju volju nego cu ici autobusom.To sto neko nema para za zimske gume uopste ga ne opravdava ako me udari i nedaj boze povredi mene ili moje dete jer nije uspeo da zakoci na snegu.Ja sam se odrekao i kafica i markirane gardarobe i raznih luksuza ali zato mom 25god. starom autu mogu i neki novi da pozavide na ispravnosti.Nemojte da se lazemo,nosite patike od 150e a skupe su vam zimske gume.Ima da se kupe patike i za 20e ali gume moraju da budu kakve treba da budu ili idemo busom.

Comment

• Laguna 2002
      CBC Senator
      • 13.12.2009
      • 297
      • Bačka Palanka

Zašto se svi hvatate za " ćelave letnje gume " pa ne voze svi takve gume. Ja imam sve četiri nove letnje gume na kolima i prošle godine mi se ni jednom auto nije zaneo na snegu. Povećaš malo pažju i to je to. Ne kažem da zimske gume nisu bolje, ali bolje nove letnje nego polovni zimski plastikaneri iz 2001 ili 2002. godine. Treba shvatiti da sigurno 70 % ljudi nemaju para za dva kompleta guma i onda uzimaju dva seta najeftinijih polovnih samo da bi ispunili formu, čak iako je dubina šare već ispod zakonskog minimuma ali je bitno da ima " M+S ".
      Postiže se kvantitet a ne kvalitet.

Comment

• Uzelac
        CBC Senator XXL
        • 03.12.2006
        • 1717
        • munZe

Originally posted by TOKYO
        Slazem se ja sa obavezom i zakonom..., ali tek kad se stvore uslovi!!
        Sila zakona i jacega.
        Hoce da podignu bezbednost, nemaju para da poprave puteve, ajde da nateramo narod da kupuje zimske gume.
        Prosto, moze da ti svidja ili ne, tako ce da bude jer drzava tako kaze.
        Ko nema para za zimske gume, neka ne vozi, a ako se vozi malo tu su taxi, gsp, beovoz itd.
        Ili ce da placa kazne. Ili potplacuje pandure.
        work in progress

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Laguna,gume iz 2001 god i da hoces nemozes da nadjes.Ja dnevno provozam bar 10 novih automobila sa gumama GoodYear,mishelin,dunlop i pirelli pa svi oni kada je sneg ne mogu ni da ubrzaju ni da stanu kako treba.Kad sa posla krenem kuci i prodjem kroz tu istu deonicu sa mojim autom i zimskim gumama tek tada vidim sta znace gume.

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Mislim, ovde se vodi diskusija kao da su saobracajne nezode sa smrtnim ishodom i tezim povredama planirane operacije u saobracaju!

Kad se dodje do situacije da se izbehava u toj kriznij situaciji ste totalno zavisni od gume i njene sposobnosti da zadrzi trakciju. Protiv zakona fizike se nemoze i tacka.
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

O tome se i radi,nasem coveku ne mozes objasniti da je jedina veza izmedju podloge i vozila upravo ta guma,koja ako nije dobra i adekvatna ne znaci nista.Mi smo ti takav narod,vazno da stavimo alu felne od 500e koje su za 2"-3" vece od fabrickih a to kakve cemo posle gume da turamo na njih,to nije bitno.

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Ja vozim auto bas sa 175/70 r13 gumama i s obziro da ni preko leta i to na auto putu ne vozim brze od 110 te gume drze odlicno,a sto se tice kocnica na tom istom autu iako je lenj ko magare i iako vozim kao penzioner imam ventilirajuce i busene Brembo diskove.Sto se tice stavljanja sirokih guma na lagan auto,to ti je jos jedan minus jer nemas dovoljan pritisak po cm2. pa kad naidjes na los put auto ide gde on hoce.

Comment

• Laguna 2002
                  CBC Senator
                  • 13.12.2009
                  • 297
                  • Bačka Palanka

Originally posted by gorans
                  Laguna,gume iz 2001 god i da hoces nemozes da nadjes.Ja dnevno provozam bar 10 novih automobila sa gumama GoodYear,mishelin,dunlop i pirelli pa svi oni kada je sneg ne mogu ni da ubrzaju ni da stanu kako treba.Kad sa posla krenem kuci i prodjem kroz tu istu deonicu sa mojim autom i zimskim gumama tek tada vidim sta znace gume.
                  Veruj mi da sam pre dva-tri dana gledao polovne gume u Futogu i da nije bilo mlađe od 2004. godine ( i to samo jedan komplet ), sve ostale su bile starije ( što bi rekao Srđan Todorović u " Mi nismo anđeli " grota da se baci ).

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Imam jedan primer iz licnog iskustva.Vozio sam nekad davno Asconu B sa zadnjom vucom i na njoj alu felne 15' sa novim Dunlop gumama 205/50 r15.Padne sneg a ja i dalje tako vozim i ne mogu ni da skrenem ni da stanem ni da ubrzam.Posle 5 dana cale mi kupi nove Tigar vinteru 165/80 r13 i nabaci na originalne felne pa na moj auto.Kad sam video kako ruzno izgleda pobesneo sam ali cim sam krenuo u voznju bio sam srecan kao kuce u liftu,tako se lepo ponasao taj auto.Cak i kada je doslo leto mnogo bolje mi se ponasao sa tim gumama jer jednostavno za auto tezak 950kg ne idu gume sirine 205mm.
                    Yugisa jesi ti donekle u pravu ali to vec spada u malo jaci tunyng.
                    Laguna,ja sam mislio na nove gume,polovne ne razmatram jer da su dobre nebe ih ni menjali.
                    Nije mi tesko,mogu i da slikam moje zimske gume koje cu na prolece da bacim a mnogi bi se odusevili da ih stave na svoj auto

Comment

• Paranoid
                      CBC Senator XXL
                      • 13.01.2009
                      • 622
                      • Beograd
                      • Fiat 131 1300

Neverovatno kakva se diskusija ovde vodi posle toliko godina. Mozes brate da vozis sa letnjim gumama kad budes jedan jedini covek na ovoj planeti pa posto nikog neces moci da ubijes ubi sam sebe i svoju decu tako sto ces da sletis negde pored puta. I ne znam sto izmisljas ekstremne situacije moze i tramvaj da padne sa marsa bas sad i da te ubije na mestu... ... nije u tome poenta price. To za jace kocnice pa vidi sto se tice grada samo ti drzi ogranicenje i sve ce biti u redu. Kad vidis pesacki ili ljude da pijani setaju pored ulice ti uspori i tako dalje i sve ce biti u redu sa Yugom 45 starim 25 godina koji ima winteru. PRILAGODI SE USLOVIMA SAOBRACAJA. Mozemo i da ne vozimo automobile pa deca mogu slobodno da trce po autoputu. Statistika kaze da ionako u saobracajnim udesima vise ucestvuju noviji nego 20 godina stari automobili.
                      Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• gorans
                        CBC Senator XXL
                        • 09.03.2010
                        • 1525
                        • Beograd

To sam i ja mislio samo sto si ti malo direktniji i otresitiji od mene p si to lepo slikovito objasnio

Comment

• ljube-kugla
                          CBC Senator XXL
                          • 04.05.2006
                          • 1531
                          • batajnica

podrzavam sezonske gume,iz licnog iskustva

nekad smo vozili nove tigar 620,tigar ambasador i kad smo stavili tigar 635 razocarali se,pao prvi sneg i gde stanem tu i ostanem,i onda kolaps u saobracaju,vratim stare ambasadorke i jurcam po snegu kao po suvom,ne bukvalno ali taklav je osecaj

proslo je par godina,menjale se gume i sa kisnim pirelli drago gumama me uhvati prvi sneg,prelaz pruge u Batajnici i iz tri pokusaja sam uspeo da predjem ali sam se posle prelaza nekih 100m lagano zaustavljao da bi skrenuo i na kraju promasim jer nisam stao,to vece sam otisao i stavio proslogodisnje marangoni meteo m+s koje su bile stare bar 10. godina i cistio sneg kroz ulicu

ove ******stine koje nam sve namecu sa ovim standardom koji imamo i puteve losije nego za vreme turaka

to sto traze od nas je isto kao kad bi prvo brisali du.e pa onda obavili fiziolosku potrebu na veliko

ali lance u centru grada jedino ako bude snega oko 30cm i da se zadrzi bar mesec dana,ali kad gradski saobracaj i leti i zimi vozi iste gume koje imaju duzne linije i nisu m+s ili all season pa sta ce nama onda lanci,sijalice pa to i moja baba vec zna da 90% starijih vozila koristi istu vrstu sijalica,sad ce ovlasceno lice da kontrolise dal je za juga ili golfa ili alfu,kad se iste sijalice koriste a za prvu pomoc je posebna prica,kao po pravilu u bilo kakvom udesu ne smes da pomers osobu,zbog raznih povreda kicme itd a ostale posekotine se resavaju i sa majicom,sta ce nama dvoje hiruskih rukavica i zavoja kao da treba mumije da pravimo,samo i balzam fali,mislim da je to neka mucka koja mora da se naplati
                          ko na nas krene iz mesta je naje&o
                          a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Pre godinu dana su u Svedskoj Opstine dobile pravo da zabrane upotrebu zimskih guma sa spajkovima u urbanim zonama ukoliko to zele.

Danas je Motormänen (organizacija motorista) zatrazila od vlade da im se to pravo ospori jer posle jedne sezone je broj udesa sa teskim telesnim povredama porastao za 100%.
                            Dakle upotreba spajkova nije ekolosko resenje ali smanjuje broj povredjenih za 50%.

Iz nekog iskustva je auto upravljivije i poslusnije sa spajkovima otprilike bas u ovoj procentualnoj srazmeri. Razlika izmedju nove letnje gume i nove zimske gume je ne bas ovako izrazena, ako bi je opisao u ciframa onda je na nivou na pola puta u odnosu na zimsku prema istoj spajkovanoj.

Dakle, ako sve prodje kao zamisljenjo moze se ocekivati za oko 30ak % manje povredjenih u saobracaju.

" Tanjug | 27. 12. 2007. - 08:06h | Komentara: 5
                            Na putevima u Srbiji prethodnog dana je evidentirana čak 421 saobraćajna nesreća, a bilans su dve poginule osobe i 61 povređena, saopštila je jutros saobraćajna policija.

U Beogradu su zabeležena 253 saobraćajna udesa, jedna osoba je poginula, a 12 povređeno. "

Elem, izvolite pa racunajte kolike su budzetske ustede ako se ove cifre smanje za 25-30%.

Racunajte i na to da iste nastavljaju da budu u radmom odnosu i placaju porez.

Dakle, svi koji iz ekonomskih razloga imaju problem sa ovim novim zakonom imaju jako uzak pogled na cituaciju.
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• Dzoni_mkv
                              CBC Senator XXL
                              • 29.04.2007
                              • 875
                              • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Meni samo jedna stvar smeta. Vreme stupanja na snagu odredbe za koriscenje sva 4 zimska pneumatika.
                              Pravilnik stupa na snagu mesec dana pre nego sto moramo da nabavimo gume: to znaci da ih distributeri NISU narucili koliko treba, jer se narudzbine ne prave sada nego par meseci ranije, postojece zalihe ce biti nedovljne a ekonomski zakon kaze da ako potraznja raste cena ide gore pa ce prodavci naduvati cene i onda ce trosak biti jos veci. Trebali su da usvoje pravilnik ranije, ili da jednostavno odloze pisanje kazni ove zime, samo opomene od strane OSL i/ili iskljucenje iz saobracaja vozila koja nemaju zimske gume ali bez kaznjavanja. I naravno provera SVIH vozila sto ce reci i GSP-a, abulantnih vozila, policije itd.
                              Dakle neki rok ljudima da nabave gume. Jer evo ja sam uspeo da nadjem gume ove nedelje po 3400 din za Winter1 i 3800 za Savu Eskimo ali samo ove nedelje vec sledece cene idu gore (sve se rasprodalo) za nekih 10-15-20% u zavisnosto od dimenzije. Ajde meni ove 14-tice nisu strasno skupe ali ovi ljudi sa 16-17 ce dobiti zestok udarac samo na ovom poskupljenju! Sta to vredi sto ce pisati kazne kad ljudi realno nece moci svi da stave gume 1 novembra. Mada je to verovatno i bio cilj.........
                              You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• TurboBoy7
                                CBC Član
                                • 05.04.2009
                                • 17
                                • Kragujevac

Procitao sam ceo post i jedno mogu da kazem, da je ovo stvarno glupo. NE znam zasto se svi mi busamo u grudi kada znamo da vecina nas ce staviti te zimske gume na automobil. Mislim imas sanse da se jedno vreme igras ali kad tad ce ti doci vreme da te kazne. Ipak mislim da su zimske gume bolje za zimu od letnjih. Ali da li stvarno na mom Orionu 91 godiste koji realno vredi 1000 evra, trebaju dva seta tockova, toliko bezbednosne opreme, sijalice, kabl za vucu, trokut, lanci.... Samo se pitam kada sve to stavim pozadi u gepek pored obaveznog rezervnog tocka i alata za njegovo menjanje sta mi od gepeka ostaje????

Naime ko ce nama proveravati koje sijalice odgovaraju nasem automobilu??? Panduri koji su mom ortaku rekli da je prepravljao auto jer je nalepio pozadi yuga 45 nalepio nalepnicu 55??? Pa ga je pored svega sto mu pise u saobracajnoj da je yugo 45 on ga posalje na vanredni tehnicki??? Ima ljudi ovde sa kseonskim farovima, sa dogradnjom svetala, otkud panduru ideja da pogleda koje sijalice njemu trebaju???

Posebna radost su lanci za sneg... Mislim na izlasku iz Kragujevca za Beograd starim putem iamte znak za nosenje lanaca... ali nigde nemate do BG-a za skidanje istih... Pa sigurno necu voziti auto sa lancima do BG-a, ionako trosnog cu ga slomiti...

I da vrhunac su kaisevi na zadnjim sedistima i nasloni za glavu... Moj auto ih naime ima i ne brinem se ali naslone ni fabricki nema. Mada kada bih naslone stavio ne znam sta bih video kroz retrovizor auta... Znaci sigurnost je tu narusena, ako se ne varam... Mada imam i Zastavu 101 i prosto ne znam gde ce neki naucnik izmisliti sigurnosno vezivanje pojaseva za zadnje sediste na njemu... Mada sve je moguce...

Inace imao sam udes bez vezanog posajasa i bolje sam prosao nego moj ortak u slicnom udesu nekoliko daa kasnije sa vezanim pojasom. Meni je bila samo usna povredjena od udarca, a on je imao dva slomljea rebra...

ZOBS kao i uvek gresi jer ga pisu ljudi koji izucavaju automobile a ne voze ih.... ili ih voze nedovoljno...

I da putevi to je vrhunac postave imamo rupe u manjim grdovima u koje pesaci mogu da se shrane a oni pricaju o bezbednosti...

Comment

Working...
                                X