Zimske gume i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Originally posted by klodovik View Post
    Smešno...? Ne, pre bih rekao da je tužno... Zakon postoji, a da li će se primenjivati, videćemo dva dana pre pomenutog roka. E, onda se na to nadovežu priče o nekoj pravnoj državi, pošovanju Zakona i ostalo...
    Bože, gde miživimo...?
    Nisi shvatio poentu, nekad smo mi za to mislili da nas prave ******ma, to je legendarni citat iz stripa o Mirku i Slavku, hrabrim mladim partizanskim kuririma. Danas vidim da su oni bil ifrancusje sobarice (naivni) za ove što nas sada mažu pa se razmazuju

Od svega mi ostaje samo da se smeškam jer drugo nemam šta da uradim. Neko će proceniti da sad narod stvarno nema para i da se ne isplati da uveze nekoliko hiljada zimskih guma jer će mu stajati na lageru a ni pod pretnjom puške ne može nikog naterati da ih kupi pa će onda slavodobitno u sred sride objaviti da nam i ove godine opraštaju što su nas tukli i ako obećamo da ćemo biti dobri i sledeće će nas tući... Zato se zamazuje sa brigom o nama da se jelte ne slupamo sad kad nema snega a pre kad je bilo, koga je bilo briga...
    Zato ide "Mirko pazi metak..."
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• klodovik
      CBC Član
      • 19.01.2012
      • 37
      • Zemun

Poznat mi je strip o Mirku i Slavku (ipak sam ja malo starija generacija)...

Ipak, nije mi jasna nonšalantnost onih koji sve ovo treba da objasne narodu, a pogotovo što ni sama policija (mislim na same patrole) neće znati da li je ovako iii onako, pa će neko zbog toga imati gadno iskustvo.
      I baš zato što sam ja od malo starije generacije, volim brate da se jednom preseče, kaže: "Tako je i tako ima da bude"... Uostalom, ima li svere života gde nema "mož' da bidne, al' ne mora da znači"...

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Čudan smo mi narod!

Nismo zadovoljni, kada sneg pada zimi, jer mu vreme nije. A, ni one letnje vrućine. Pa, nismo u Africi! Tko da potrefi, koje motorno ulje, baš za ovu klimu.

U pogledu zimske opreme, sve je jasno. Mislim, zakonski regulisano, ali nam većini ne odgovara, zbog finansijske situacije. A, što ćemo ugroziti nečiju imovinu (vozilo), ili još gore, živote ljudi... Baš nas briga!

O zaustavnom putu, prilikom kočenja, sve znamo: koliko zavisi od guma i sredstava za pojačanje trakcije. Ali sve to košta, a mi nemamo ni za gorivo.

Kao što reče klodovik:

Dakle, bilo kako bilo, namestite sve četiri gume do 15. novembra i ne brinite se da li na putu ima snega, leda ili poledice, ili je put suv kao barut.
        Greška je samo u datumu, jer član 113. Pravilnika glasi:

Član 113.
        Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.
        /napomena: na celom gazećem sloju po obimu i širini/

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
        /napomena: ali zimskim gumama moraju!/

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven
        snegom.
        /napomena: lanci, odnosno drugi uređaji.../
        Sve je jasno, samo njega nema (ministra saobraćaja), da pokupi neki poen od sirotinje, pa da ponovo odloži primenu Pravilnika.

Lično, kupio sam vozilo pre četiri godine, sa dva kompleta guma, ali sam odmah zimski obnovio novim, jer su dve bile u lošem stanju. Zbog svoje i sigurnosti drugih. A vozim, koliko imam novca za gorivo i skupo, redovno održavanje.

Comment

• klodovik
          CBC Član
          • 19.01.2012
          • 37
          • Zemun

@Franjo

Nije greška u datumu...Pravilnik kaže od 01.11, a u AMSS kažu od 15.11...Na žalost, operater koji mi se javio telefonom kaže da su takvu informaciju dobili od Ministarstva...
          Eto, još jedna nelogičnost u moru drugih... Na kraju će se na TV-u pojaviti neki lik (ili čak i sam ministar), pa će reći (dva dana pred primenu): "šalili smo se...ne treba ništa", ili slično... Ili još gore- izmisliće nešto treće, a ni am neće znati o čemu priča...

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Prosle godine sam hteo da budem fin pa sam 1. novembra stavio sve 4 nove zimske gume i na pola ih izlizao dok nije zahladnelo.Ove godine su tockovi spremni ali nece na auto dok ne zakuca prvi minus ili susnezica.A skinucu ih kad pocne da lista drvece,da me krajem februara ne doceka po metra snega kada podjem na posao.

Comment

• Sigtran
              CBC Član
              • 04.04.2008
              • 92
              • Beograd
              • BMW 525i M (E39)

Dok je skroz suvo i iznad nule, zimske gume nemaju nikakve prednosti u odnosu na letnje (sve sa istom dubinom šare i starošću).

Zimske gume su bolje tek na bljuzgavici, snegu ili temperaturama ispod nule. Na ledu ili poledici, ni jedne ni druge nisu nizašta, nemojte se zavaravati, i vozite oprezno i sa zimskim gumama!

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

A pre nego sto napisete nesto slicno postu gore, proverite da znate o cemu pricate, ili makar da procitate prethodne postove, gde su neke stvari prezvakane vec najmanje 10 puta.

Letnja guma gubi maltene sva svojstva gume po pitanju prijanjanja, u najboljem slucaju na +4c, a znatno slabije funkcionise vec od +7c, u nekim slucajevima i vise od toga. Postaje krta i tvrda i potpuno neupotrebljiva. Glavna razlika izmedju zimskih i letnjih guma nije u sari, vec u mesavini i sastavu gume.

Dakle, kad temperature krenu da se priblizavaju +7c, menjajte gume, dok se temperature spuste do nule, vi vec odavno vozite maltene bez ikakvog gripa.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zdushan
                  CBC Veteran
                  • 21.08.2012
                  • 129
                  • Beograd
                  • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Re: Zimske gume i novi ZOBS

Originally posted by Sigtran View Post
                  Dok je skroz suvo i iznad nule, zimske gume nemaju nikakve prednosti u odnosu na letnje (sve sa istom dubinom šare i starošću).

Zimske gume su bolje tek na bljuzgavici, snegu ili temperaturama ispod nule. Na ledu ili poledici, ni jedne ni druge nisu nizašta, nemojte se zavaravati, i vozite oprezno i sa zimskim gumama!
                  Au covece sta napisa ovo?? ??

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• stevak
                    CBC Senator XXL
                    • 31.05.2009
                    • 1215
                    • Zemun
                    • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Sigtran View Post
                    Na ledu ili poledici, ni jedne ni druge nisu nizašta, nemojte se zavaravati
                    Probaj jednom da kupiš nove, krštene gume, (tu mislim na poznatog i pouzdanog proizvođača) koje su prošle neke zapadne testove sa visokim ocenama, pa onda iznesi svoje mišljenje. Ja probao pa znam
                    ex SAABotražitelj

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

A koja je razlika između krštene i nekrštene gume objasni mi molim te!!! I razlog zašto moraju da prođu zapadne testove???
                      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• nikaragva
                        CBC Senator XXL
                        • 03.06.2008
                        • 521
                        • B. Palanka
                        • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Pa mozda zato sto na zapadu ne prolaze fore sa kofercetom, ili je to mozda njihovo koferce

Comment

• stevak
                          CBC Senator XXL
                          • 31.05.2009
                          • 1215
                          • Zemun
                          • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by ada View Post
                          A koja je razlika između krštene i nekrštene gume objasni mi molim te!!! I razlog zašto moraju da prođu zapadne testove???
                          Ne moraju a nisam ni rekao da moraju. Mogu da prođu i istočne testove. Jedino nisam upoznat da na istoku (ili kod nas) to neko ozbiljnije i radi. Stvar je u tome da isti model gume jednog proizvođača ne daje isto kvalitetne rezultate u različitim dimenzijama pa tako i sa testiranim gumama već može da nastane problem.

A razlika između krštene i nekrštene? Pa kad na nekom testu pogledam gume koje su dobile 4- 5 zvezdica i uporedima sa onima koje su dobile jednu ili jednu i frtalj...eto to je razlika. Ma znaš i ti nego se praviš
                          ex SAABotražitelj

Comment

• Dzoni_mkv
                            CBC Senator XXL
                            • 29.04.2007
                            • 875
                            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Od danas je *ebem te testove ni za zivu glavu. Razlog? Pa video sam test ovogodisnjih zimskih guma i ADAC-a i medju njima moje zimske koje sam na slepo (nije imala druga dimenzija morao sam da uzmem nesto) uzeo prosle godine ukrajinski Premiorri ViaMaggiore. Prosao sam celu zimu sa njima, isao preko Poljsko-Slovacke granice (ko je isao tim putem od Presov-a prema Rzesow-u zna da je to preko planincina) dosao i vratio se 2 puta do Srbije po onom najvecem kijametu , sneg-led-kisa nikad nikakav problem. Jedino sto su bucnije. To im jedino zameram. Jednostavno auto se ponasao odlicno i apsolutno NE ZNAM sta ja vise mogu da ocekujem od zimske gume. I ove godine ce biti na autu opet. Dakle, kupite pravu zimsku gumu (ne M+S) koja ima bilo koji od EU certifikata. Dobra je sigurno.
                            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Razlika je ogromna.Ne secam se tacno ali bio je pre par godina je ADAC radio test i razlika u kocenju na snegu pri 100 km/h je drasticna.Na mestu gde se GY ultra grip ili miselin alpin zaustave,Trayal arctica i neke Maxis prolaze brzinom od preko 40 km/h. Malo li je? Zamislite da je na tom mestu pesak ili malo dete! Sa Goodyear gumama bi stali ili ga samo dodirnuli a sa Trayalom bi ga dobro polomili,mozda i ubili.
                              Nemojte samo kao moj ujak da date komentar
                              -Pa ti pocni ranije da kocis i staces na vreme

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

pa da.
                                ili vozi sporije
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X