all seasons gume-efikasan odgovor na ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Odg: all seasons gume-efikasan odgovor na ZOBS

M + S mud,snow . blato, sneg . to jeste all seasons.

takvu oznaku nikada necete naci na letnjoj gumi , ako nije letnja onda je zimska,ili all seasons..zavisi da li ima pahulju ili planinu.
    Last edited by zoranbg; 25.10.2011, 20:00.
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Na Winteri pise M+S, blato i sneg nisu odlike leta. All seasons mi najvise lici na marketinsku prevaru.
      Long Live CBC!!!

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

JESTE LI ZNALI?
        Ljetne gume zadržavaju svoju fleksibilnost, a time i performanse do temperature oko plus 7 stupnjeva Celzijusa, a ispod toga postanu tvrde. All-season gume postanu tvrde tek na minus 10 stupnjeva Celzijusa, a zimske gume postanu tvrde na minus 30 stupnjeva.

HTML Code:
        http://www.autoservis.hr/index.php/savjetic/259
        ne mora da je ovo 100 % tako,ali ja mislim da je to prava istina.

Mud and Snow, (or M+S, or M&S), is a designation applied rather arbitrarily by manufacturers for all-season and winter tires designed to provide improved performance under low temperature conditions, compared to summer tires. The tread compound is usually softer than that used in tires for summer conditions, thus providing better grip on ice and snow, but wears more quickly at higher temperatures. Tires may have well above average numbers of sipes in the tread pattern to grip the ice. There are no traction performance requirements which such a tire has to meet; M&S relates to the percentage of tread void area.

Dedicated winter tires will bear the "Mountain/Snowflake Pictograph" if designated as a winter/snow tire by the American Society for Testing & Materials. Winter tires will typically also carry the designation MS, M&S, or the words MUD AND SNOW (but see All-season tires, below).

All season

The All Season tire classification is a compromise between one developed for use on dry and wet roads during summer and one developed for use under winter conditions. The type of rubber and the tread pattern best suited for use under summer conditions cannot, for technical reasons, give good performance on snow and ice. The all-season tire is a compromise, and is neither an excellent summer tire nor an excellent winter tire. They have, however, become almost ubiquitous as original and replacement equipment on automobiles marketed in the United States, due to their convenience and their adequate performance in most situations. Even so, in other parts of the world, like Germany, it is common to have a designated tire set for winter and summer. All-Season tires are also marked for mud and snow the same as winter tires but rarely with a snowflake. Owing to the compromise with performance during summer, winter performance is usually poorer than a winter tire.

I sad neko naravoučenije iz svega ovoga je : ako na gumi ima oznaka m+s ili ms ili m&s , to onda sigurno nije letnja guma. po oznakama pahulje,planine, natpisa nekog , utvrdite da li je zimska ili allseasons.
        Last edited by zoranbg; 25.10.2011, 20:55.
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• veljko
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2006
          • 476
          • Backi Jarak, NS
          • Volvo V50 DRIVe

Gume za sve sezone

Gume za sve sezone predstavljaju pokušaj da se napravi guma koja bi bila kompromis izmedu dobrog ponašanja na suvom i vlažnom putu leti, i dobrog ponašanja u zimskim uslovima, kada su na putu sneg i led. Smeša koja je namenjena letnjim uslovima ne može biti jednako dobra i na snegu i ledu. Zato su ove gume najcešce loš izbor – nisu ni dobre letnje, ni dobre zimske gume. Vodeći svetski proizvodjači ih sve manje proizvode.
          ovako pise na agrohimovoj stranici, ali vodeci svetski proizvodjaci i dalje prave takve gume, samo je pitanje koliko su kod nas dobre, kad imamo problem sto po nekoliko dana imamo "ultra" visoke temperature i isto tako niske temperature, ali smo generalno podrucje sa umerenom klimom, dakle, moguce je da bi kod nas takve gume bile odlicne, ali samo ako svesno stavljate na automobil gume koje nisu dobre nizasta, tj. nit su letnje nit su zimske, dok sa druge strane, verovatno su bolje od wintere leti, a jos bolje od sigure zimi
          sve u svemu, svaki kompromis ima dobre i lose strane, dobra strana je sto imas jedan komplet pneumatika + ispravan si pred zakonom
          ali potrebno je shvatiti jednu stvar definitivno: za prosecnog vozaca koji ne ide po kijametu na put ako bas ne mora, i ne ide 190 km/h auto putem - to moze biti odlican izbor
          ostali ce koristiti ili dva kompleta guma ili samo wintere
          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

Pre nego sto nastavite raspravu, proverite koliko kostaju obicne a koliko All season gume pa kad shvatite da all season kostaju 30-40% vise, shvaticete da mozete umesto cetiri all season, kupiti sest namenskih i sa njima daleko vise preci...

Comment

• observer
              CBC Veteran
              • 06.10.2005
              • 196
              • Novi Sad
              • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

Sve je to lepo, ali ja se vec drugu sezonu iskilavih tegleci 4 gume iz spajza do parkinga i obrnuto. Muka ziva. Povrh svega, trenutno na kolima od letnjih imam fabricke (tj. Iz prve ugradnje) Dunlop sp01 koje sada ulaze u trecu godinu, i koje jos prosle sezone vise nisu bile ni za k.po letnjoj kisici (proklizavaju kao blesave, abs se ukljucuje stalno, ma katastrofa).
              Sve u svemu, ove godine kupujem all season gume i necu da razmisljam vise...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Goodyear Sava Adapto, sasvim okmi se pokazala.
                Inace poljska produkcija.

Ima i pahuljicu i planinu, ako nekome znaci ali ima i sunce i lisce niz oznaka na boku.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Ima li neko iskustva sa ovom Sava adapto gumom,kako se ponasa zimi a kako leti?

Comment

• reb0rn
                    CBC Član
                    • 04.07.2006
                    • 32
                    • Novi Sad

Meni su zimus bile ok, za sada ok, kad bas upece videt cemo ako do tada ih ne prebacim pozadi, jer mi je plan nazad all season (nazad se guma ionako jako slabo trosi), napred zimske ili letnje

Inace ranije sam vozio tigar M+S i one su mi zimi bile lose, leti ok

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Druze ako mozes da mi kazes,kakva je u odnosu na Tigar winteru,zimi prevashodno...sa tom tigrusom sam ulazio u duboki sneg i mogu ti reci da kopa dobro...doduse nova je guma...

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Slicna Winteri, ima dobar grip u svezem dubokom snegu, siroke ripne i lako izbacuje sneg iz sare. Guma ostaje mekana na jako hladnom vremenu.
                        Ima dosta jace bokove u odnosu na Winteru.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka
                          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Originally posted by observer View Post
                          Sve je to lepo, ali ja se vec drugu sezonu iskilavih tegleci 4 gume iz spajza do parkinga i obrnuto. Muka ziva. Povrh svega, trenutno na kolima od letnjih imam fabricke (tj. Iz prve ugradnje) Dunlop sp01 koje sada ulaze u trecu godinu, i koje jos prosle sezone vise nisu bile ni za k.po letnjoj kisici (proklizavaju kao blesave, abs se ukljucuje stalno, ma katastrofa).
                          Sve u svemu, ove godine kupujem all season gume i necu da razmisljam vise...
                          Ih pa meni su te peripetije sa menjem zimsko/letnjih tockova najlepse. Okupimo se porodica, otvorimo pivo, polako dizemo auto za svaki tovak i odvrcemo i tako.
                          Tad znamo da je doslo leto

Comment

• p0peye
                            CBC Član
                            • 27.10.2006
                            • 73
                            • BG, SER
                            • Lada 110

... И годину и по дана касније?

Прође годину и по дана (скоро), 2 лета и1 зима (+пролеће и јесен - значи имали смо и кишовите периоде).
                            Има ли нових искустава (ових што возе, не ових што су чули).
                            Лично размишљам о 2+2 напред и АС назад варијанти.
                            Предњи погон
                            ++Only a biker knows why a dog sticks his head out of a car window++

Comment

• comi 1342
                              Moderator
                              • 28.09.2005
                              • 1126
                              • NS
                              • Giulietta ,PUG 106,

Kako god, ali službeno pismo ovog foruma je latinica, vodi računa o tome.
                              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• observer
                                CBC Veteran
                                • 06.10.2005
                                • 196
                                • Novi Sad
                                • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

Ajd malo da ozivimo temu... Ja sam prosle jeseni stavio all season Toyo pozadi sa namerom da stoje cele godine a napred sezonski menjam letnje Dunlop sp 01 i zimske Kleber krisalp. Za sada nemam nikakvih primedbi ali je i malo vremena proslo. Sa kompletom od 4 letnje, 4 zimske i 2 univerzalne, smatram da sam miran bar jos narednih 8 godina (napred trosim 1mm godisnje a pozadi negde oko 0.2-0.3 mm godisnje).

Comment

Working...
                                X