mene je udario yugo u mojoj ulici kad sam imao 4 godine.Ali to je za smejanje sudar bio. Ulica oko 1km,slepa,doduse asfaltirana i siroka,uzbrdo,mirno naselje,prodje 5 auta dnevno.Ja sa dedom palio neko lisce i dune mi da predjem preko da pokupim jos.i ja pravo pred auto,zena unutra,sva sreca pa nije isla brzo,i samo me dotakne branikom i obori. jadna,meni je bilo zao,nije mogla iz auta da izadje,odsekle su joj se noge.
Obaranje pešaka
Collapse
X
-
Pa pešaci kao i vozači imaju propise po kojima se moraju ponašati u saobraćaju.
Al što je kod nas saobraćajno obrazovanje istih tih pešaka na nuli,to je druga stvar.
Kad će običnom čoveku pasti na pamet da čita ZOBS? Nikada!
Ali kad dođe do nečega,pešački prelaz je zakon kako za vozača,tako i za pešaka.
Crveno svetlo na pešačkom semaforu je isto kao i crveno za vozača.
Kao i kretanje pešaka LEVOM kolovoznom trakom.
Ako oboriš pešaka koji ide na crveno,teško da ćeš odgovarati. Isto kao i da oboriš pešaka koji se nepropisno kreće kolovozom gde ne postoji trotoar.
Situacija sa pešacima koji stoje na ostrvu gde postoji pešački prelaz koji nije regulisan svetlosnim znacima je uvek jako škakljiva,jer se u većini slučajeva posmatra tako da pešak uvek ima nameru da krene u prelazak kolovoza,gde vozač mora da se zaustavi.
Ali mi je drago što vidim da policija obraća pažnju i na pešake koji nepropisno prelaze ulicu.
Kod Narodnog pozorišta malo-malo pa stoji policajac i patrolna kola na stanici gde polazi autobus 35,i cepkaju listiće pešacima koji su prešli na crveno,jer su videli da nema vozila koja im dolaze u susret
Ja da sam neki saobraćajac,iskreno govoreći, mislim da bi bio rekorder u naplati kazni samo sa tim prelaženjem pešačkog i propuštanjem pešaka"..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."
Comment
-
-
Ja cu malo u off, ali ima veze sa obaranjem pesaka.
Ja se secam kada sam pre 6 godina isao na lekarski pregled sa privatnom auto skolom, podje sa nama deda mislim da je imao 73 godine da produzi dozvolu. Ljudi on ne da lose vidi, on je ljudi SLEP. Covek sa stapom i nekim djozlucima kog smo jedva izveli iz kola i uveli u ordinaciju prodje sve...od psihologa pa redom i dodje do ocnog, kada sam ja video da je prosao i tu bez problema ja sam se uhvatio za glavu i zapitao kuda ide ovaj svet. To je covek za neku banju za neki dom ljudi, pa kome daju volan u ruke aman. Covek slep, jedna noga mu je 10% pokretna on produzava dozvolu i posle 4 dana ga srecem u SUPU ceka u redu samnom dovezao se u nekoj besnoj "mecki"
Pa kako da ne obori pesaka, oborio bi i slona a ne bi ni znao. A zamislite koliki je procenat zdravstveno nesposobnih ljudi za voznju.
Comment
-
-
Nemoj tako... pusti dedu... i on ima svoja prava... očigledno da on nije nikakav problem... sup kaže da je brzina problem svega... sigurno da je tako... čak je i ona klinka sa studia b pokrenula akciju... a i pridružili su se "poznati"... mora da je to tako...
Šta su tegle na očima i jedna noga prema suludom jurcanju od 61 km/h...
Comment
-
-
Re: Obaranje pešaka
Zdravo svim, ja sam nov u ovome pa mi ne zamerite na greskama...
Imam jedan problem pa se nadam da mi neko od vas moze pomoci,pre nekih 15 dana moj rodjak inace stariji covek udari devojku na pesackom prelazu ulaca sa dve trake u 1 i dve u drugom smeru.On je vozio u levoj traci naseljeno mesto isao je nekih 30km/hi posto je bila manje vise neosvetljena ulica a i on slabije vidi, devojka zakoraci na pesacki i dodje do druge trake tj njegove i nastavlja dalje, on je kasno uocio i zakoci al je obori.
Podigne se ona pomeri na trotoar sedne , al boli je malo kuk nista pozovu oni hitnu policiji,itd kako to sve ide... i odvezu devojku i sad ne znamo njene podatke nista bar da je nazovemo...Policija napravi zapisnik, nije imao alkohola i kaze pandur da ce biti gonjen krivicno! Sta sad da ocekuje ima li neko neki savet ili pretpostavku sta ce se dalje desavati, kazne i slicni...
Unaprde hvala!
Comment
-
-
Lakse telesne povrede ... Da ju je oborio na pocetku pesackog prelaza mogao bi da se vadi da je zakoracila kad je vec bilo kasno da zakoci. Ovako trt ...
E, sad, prijava ce ici, svakako, ali sudeci po brzini kaseg pravosudja predmet bi mogao biti zavrsen za oko dve godine i to u najboljem slucaju.
Najbolje da kontaktira nekog dobrog advokata koji ce ubrzati slucaj samim priznanjem tvog drugara i time isposlovati manju (novcanu) kaznu.
Comment
-
-
Ako me secanje dobro sluzi u pitanju je cl. 195 KZ- ugrozavanje javnog saobracaja, zaprecena kazna zatvora do 3 godine.
U praksi, uz dobrog advokata moze da dobije uslovnu kaznu. Savet tvom prijatelju: da sto pre uzme advokata i neka kontaktira devojku koju je oborio kako bi saznao nesto viseo njenom trenutnom stanju, i stepenu povreda, kao i to da li ce ona da ga tereti, odnosno da se u krivicnom postupku pridruzi krivicnom gonjenju i istakne imovinsko pravni zahtev kako bi kasnije mogla da ga tuzi za naknadu nematerijalne stete.
Ukoliko joj je to namera, najbolje bi bilo da tvoj prijatelj uz konsultaciju sa advokatom zakljuci sa tom devojkom-ostecenom vansudsko poravnanje( citaj: isplati joj odredjenu novcanu naknadu) i to pre pokretanja krivicnog postupka. Na taj nacin moze da utice na visinu kazne a u krajnjoj meri smanjice sebi novcane troskove.
Comment
-
-
Opet mesate pojmove. Materijalnu kao i NEMATERIJALNU stetu (znaci psihicku bol i emocionalnu bol, pretrpljeni strah, naruzenost, troskove lecenja, privremeno ili trajno smanjena radna sppsobnost itd) toj devojci placa osiguranje, a ne vozac. Dakle sve sporazume i kontakte s njom radi osiguravajuca kuca i ona tuzi njih ako vec smatra da treba.
A tebe moze da goni po privatnoj tuzbi, a policija krivca po sluzbenoj duznosti, mada na visinu te kazne utice i cinjenica da li te osteceni privatno goni ili ne.
Comment
-
-
U zavisnosti koga osteceni bude sudski gonio, materijalnu stetu (troskovi lecenja, izgubljena zarada, nakanada za izgubljeno izdrzavanje, troskovi sahrane, tudje nege i pomoci) i nematerijalnu stetu( fizicki bol, pretpljeni strah, dusevni bolovi zbog naruzenosti, umanjenja opstew zivotne aktivnosti, smrti bliskog lica i narocito teskog invaliditeta bliskog lica) placa krivac, osiguranje ili oboje solidarno.
Ako je tuzena osiguravajuca kuca, ona po okoncanju parnicnog postupka ostecenom isplacuje presudjen iznos, ali u slucaju da se ustanovi da je do saobracajne nesrece doslo usled grube nepaznje, ili voznje u pijanom stanju (ovo drugo je u ovde nebitno), osiguravajuca kuca moze da isplaceni iznos regresira od krivca.
Sustina je da nista ne treba raditi na svoju ruku, vec treba potraziti strucnu pomoc, u ovom slucaju pomoc advokata. Znam puno ljudi koji su ovakve i slicne probleme pokusavali da rese u svojo reziji, pa kada na kraju dospeju veliki novcani troskovi ili jos gore kazne zatvora, onda se hvataju za glavu i krive sve oko sebe.
Comment
-
-
A po kom kriterijumu se bira koga ce da tuzi, osiguranje ili krivca?
Nema sta da bira koga tuzi, osnovno osiguranje je obavezno i ono pokriva taj rizik - moze da te tuzi, ti ga lepo prosledis osiguranju i ono je duzno da plati, izuzeci su navedeni slucajevi kada se steta regresira, ali ostecenom opet osigranje placa.
Comment
-
-
Ja kao osteceni odlucujem koga cu da tuzim, to je uglavnom onaj sa vise novca, odnosno u 95% slucajeva osiguranje ili pak oboje.
A tebe kad tuzi osteceni ti pokusaj da ih prosledis osiguranju, i kada te osiguravajuca kuca otkaci sta tada? Njih to ne zanima, ti si kriv za saobrajcajku, tebe je osteceni tuzio, ne njih. Jedino da ti onda njih tuzis, a od toga nema nista. Najbolje da uopste ne dodjes u tu situaciju.
Comment
-
-
Ne kapiras, oni su PO PRAVILU tuzeni ovde, i NE MOGU da te odbiju, jer se radi o obaveznom osiguranju koje po definiciji pokriva ovu vrstu rizika. U stvari, nije pravilno ni reci da su tuzeni, oni su odgovorni za naknadu stete ostecenom na ime pokrivanja rizika njihovog osiguranika koji je odgovoran za stetu. Sto bi to lepo bilo kada bi osiguravajuce drustvo ovde imalo izbor, da li moze ili ne moze da te otkaciZnas kad bi onda placali ovakve stete? Nikad. Srecom pa nemaju izbor, jednostavno, u ovim slucajevima oni nadoknadjuju stetu na osnovu procene vestaka medicinske struke, zahteva ostecenog u vansudskom poravnanju, ili po sudskoj odluci.
Ti kao osteceni ovde, dakle, ne biras da li tuzis krivca ili njegovo osiguranje za stetu, automatski je osiguranje "krivo" za naknadu stete. I osiguranje nema izbora nego da nadoknadi stetu u ime krivca, osim u slucajevima kada krivac nema vazecu polisu, pijan je, vozi pod zabranom, i jos par slucajeva.
Comment
-
-
Da razgranicimo dve stvari, osiguranje placa po automatizmu kada u udesu nema povredjenih ili velike materijalne stete.
U suprotnom, kada postoji jedan od ova dva faktora, pokrece se krivicni postupak po sluzbenoj duznosti a osteceni se u postupku moze pojaviti kao zainteresovana strana, koja ce se pridruziti krivicnom gonjenju i istaci imovinsko pravni zahtev ili ne. Ukoliko se pridruzi gonjenju, sud ga upucuju da pred redovnim sudom u parnici zatrazi naknadu stete. Potom osteceni odlucuje da li ce tuziti osiguranje, okrivljenog odnosno optuzenog ako postoji pravosnazna osodjujuca presuda, ili ce tuziti oboje.
U praksi, osiguranje prvobitno odbije zahtev za odstetu, a zatim kada ih tuzis u odredjenom delu postupka kada vide da li im to ide na ruku ili ne, ponude ti nagodbu.Nadam se da se sada razumemo.
Comment
-
-
Odg: Obaranje pešaka
Tema je malo zastarela, ali je jedina koju sam nasao na ovu temu, pa se nadam da jos neko prati! :-)
Elem, sinoc je pijan pesak (sa dvolitrom piva u jednoj i mobilnim u drugoj ruci PAO na mene). Ja prolazio na svoje zeleno, on na crveno, nije bila bocna, pravo sam vozio. Vozio sam oko 30, cak mozda i manje. Fora je bila sto on nije naisao, nego je stajao na trotoaru i cekao. Da je nailazio, video bih da je pijana ******, pa zastao, ali vidim da ceka semafor, pa reko' nece sigurno krenuti. Pao je u "zoni" prednjeg tocka, znaci kad sam ga jedno metar vec prosao, sto se vidi na kolima. Naravno, pao je na mene, ne pod kola, nego na kola, pa ga je uglavnom retrovizor odbacio u stranu.
Na kolima nema ostecenja od napred, sto znaci da ga nisam udario kad je on bio ispred mene, nego vec pored mene. Na pesacki nije ni zgazio, direktno je sa trotoara pao.
Imao sam 0% alk. u krvi, sto ce reci - nisam pio! :-)
Sta dalje? Njemu nije nista, malo je raskrvario glavu, ali je normalno (kolko mu je alkohol dozvoljavao) ustao, i odvezla ga hitna pomoc, jer mu policajac nije dao da ustane.
Comment
-
Comment