Visina kazne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • agw
    CBC Veteran
    • 20.04.2008
    • 125
    • Novi Sad

Visina kazne

Dugo mi se mota ova ideja po glavi i mislim da bi se znatno smanjio broj nesreca ako bi se ovo unelo u zakon o bezbednosti saobracaja.

Naime, primetio sam da su uglavnom drasticni prekrsioci propisa vozaci skupljih kola. Ideja je da se kazna placa proporcionalno vrednosti kola. Znaci , ako vozis kola od 100000€ placas 10 puta vecu kaznu od onoga ko vozi kola od 10000€ sto bi bila neka referenca.

Primetio sam da uglavnom vozaci skupljih kola obilaze na punoj, ne ukljucuju zmigavce, na semaforima iz krajnje desne trake skrecu levo i slicno.

Ideja mi je pala na pamet kad sam procitao da je jedan od najbogatijih Finaca platio kaznu 350000€ za prebrzu voznju u Ferariju (kazna se placa prema prihodima). Kod nas bih to prebacio na vrednost kola, jer uglavnom oni koji voze najskuplja kola i nemaju nikakve zvanicne prihode.
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Genijalno.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Ziveo socijalizam !!!

Ideja postoji duze vreme u soc-zemljama u Skandinaviji i po meni je izuzetno glupa i nepravedna.

Mani se razmisljanja na tu temu, to je moguce implementirati samo u zemljama sa dubokom socijalnom svescu...

Comment

• agw
        CBC Veteran
        • 20.04.2008
        • 125
        • Novi Sad

Ne vidim u cemu je tu problem. Cilj kaznenih odredbi je da odvrati prekrsioca od moguceg prekrsaja. Nekome ko ima para da kupi kola od 150000€ nije problem da plati 40€ kazne na licu mesta ili 50 kod sudije za prekrsaje.

Visina kazne je pravljena prema prosecnim prihodima i nema funkciju odvracanja, ako to ne osetis kao udar na dzep.

Poruku izmenio: sri98

Comment

• jaksa
          CBC Senator XXL
          • 23.10.2004
          • 701
          • Novi Beograd, SC

Ideja je odlicna i primenjiva je ako je vozac i vlasnik auta.

Comment

• Snejk
            CBC Senator XXL
            • 14.02.2008
            • 704
            • BG

Haha, onda bi neko u jugiću pregazio 20 ljudi i platio 100 dinara..

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Genijalno, kazem.

Ideja je neverovatno diskriminatorska i blago idiotska - zasto bi neko placao vise ili manje za identican prekrsaj? I koja bi to drzava i koji aparat utvrdili visinu primanja nekog ko vozi skup ili jeftin auto? Isto tako bismo mogli da tvrdimo da ogranicenja brzine koja vaze za Juga ne bi trebala da vaze za auta od 150.000 EUR jer mnogo bolje koce, i slicno. Ali to nije slucaj.

Da li bi, recimo neko ko se bavi kakvim ozbiljnim poslom pa mu je vreme dragocenije od vremena neke prodavacice na trafici, trebao kao posledica toga sto mu je vreme skuplje i vise ga ceni, morao da sluzi kracu zatvorsku kaznu ako ubije nekog? Po meni isti princip.

Ideja je, za mene, kao sto rekoh diskriminisuca i selektivna, i srpskim jezikom receno najbolje se moze opisati kao "da komsiji crkne krava", ili ako nemam ja a neko drugi ima, dabogda nemao pa da budemo u istom sra**...

Nismo mi Svedska ili Finska.

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

mislim da je manji rizik kada isti prekrsaj pravi vozac skupog auta nego vozac nekog krsa, pa prema tome mislim da ne bilo pravedno kaznjavati, da se izrazim tako, "bezbednije" prekrsioce od "manje bezbednih"... Npr,nije isto kada auto od 200ks prestize preko pune i kada to radi auto od 60ks- ovaj prvi to ucini mnogo brze...
                To je moje misljenje... A bahatih vozaca ima u svim kategorijama vozila, istina da se bahatije ponasaju oni u skupljim...
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Snejk
                  CBC Senator XXL
                  • 14.02.2008
                  • 704
                  • BG

Za početak bi bilo dovoljno da policija skupi OO da zaustavlja likove u džipovima pa da ih _uopšte_ kazni.

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Po meni se od vozaca skupih kola mnogo bahatije ponasaju upravo policajci (kojima su, usput, vozila koja voze mahom tehnici neispravna), vozaci GSP-a, i taksisti, vozaci manjih dostavnih vozila, turski sleperi, vozaci belih Golfova 2, vecina vozila sa Pancevackim, Sabackim ili Ruma tablicama, klinci-trkaci u koskiranim Jugicima, itd...

Hocemo jos selektivnog i pausalnog ocenjivanja?

Comment

• *IvanT*
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2005
                      • 3234
                      • Srbija, Beograd, Kara

Kontrolu treba uvesti već u prodajnim salonima i kada mušterija dođe da kupi džipa, treba ga odmah kazniti sa dodatnih 50.000€. Otkud mu pravo da kupuje tako nešto?!
                      http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• Snejk
                        CBC Senator XXL
                        • 14.02.2008
                        • 704
                        • BG

Sad i vi preterujete.. Nije isto 1000 din za nekog čija je plata 16 i 116 hiljada dinara. Ja bih pre uveo kao u Americi, da bude za sve isto, ali da oni koji naprave iole ozbiljniji prekršaj idu pored auto puta i skupljaju otpatke i roadkill, imali oni ovakvu ili onakvu platu. Mislim da bi se posle par tako utrošenih dana sledeći put dobro zamislili da li će da prođu na crveno ili da pretiču preko pune.

Sa druge strane, naša policija je takođe dno - koliko puta uhvate na rekla-kazala, pa onda ucenjuju..

Comment

• nijebitno
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2006
                          • 629
                          • Modrica

Ima i tome lijeka Znaci za svaki ponovljeni prestup iole srodan sa prethodnim dvostruko veca kazna (moze i neki drugi koeficijent ) Nema toga kome zarada raste tim tempom. A moze i neko pocetno uskladjivanje sa vrijedoscu auta, nece da skodi

Ne znam zasto se to inace ne primjenjuje kao neko opste pravilo u pravu, mislim da bi bilo mnooogo manje prestupnika, kladim se da bi sitni lopovi izumrli kao dinosaurusi, a i krupni bi se pocesali po glavi.

Nego sam nesto skeptican da ce to da bude
                          Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• nijebitno
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2006
                            • 629
                            • Modrica

@206
                            Sto bi to bilo lose da imamo takav zakon kao u Finskoj ili Svedskoj?

Ideja da se sluze razlicite zatvorske kazne nije ispravna jer zatvorska kazna nije novcana i dan zatvora ima otprilike isto dejstvo na nekog milionera i na covjeka sa prosjecnim primanjima dok kazna od dvocifren ili trocifren broj eura definitivno nema.

Ali mnoge druge bitnije stvari su trule u drzavi Danskoj da je ovo jos jedna od onih bezvrijednih rasprava
                            Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• neshaoct
                              Banovan
                              • 18.08.2007
                              • 1754
                              • Beograd, Rakovica

...zar to vec nije reseno sa kaznenim poenima ?
                              A, oni ce se uvesti i kod nas...

Platis kaznu u iznosu kao i svi ostali...ali, ne mozes da razmisljas po sistemu - ''sta me briga, imam para da platim, i platicu je koliko god puta
                              me uhvate ''...

Niko nece moci tako da razmislja, jer se bodovi pamte...
                              I, takvi ce vrlo brzo da sakupe dovoljan broj kaznenih bodova za oduzimanje dozvole...

Comment

Working...
                              X