Zivi smo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Zivi smo

Dok sam se vozio kao suvozac u kolima hitne secao sam se svih ljudi koje znam mojih najblizih, porodice, devojke, prijatelja ..... pa sam se negde u tom haosu misli na treptaj setio i ovog foruma, eto iako vas ne poznajem licno, setio sam se ljudi cije sam reci citao, i mojih palamdjenja na ovom forumu, nesto skoro i o sigurnosti u saobracaju.

Pa sam pomislio da cu kad budem mogao napisati post, tj. da ga moram napistati.
    Da vas sve zamolim da pazite i cuvate se u saobracaju, a da pogotovo vodite racuna o svojim najmilijim, i da pazite na i druge ucesnike i pesake i sve ljude koji se ne vide, upakovane u limene kuptije koje zovemo automobilima.

Mozda ovo nista nece znaciti, mozda je malo i glupo, i culi ste to sto puta, ali eto imam tu potrebu da vam to kazem. I da vas zamolim da se zamislite o svemu sto ukljucuje saobracaj i da budete jos oprezniji, skoncentirsaniji i pazljiviji, jer zivot odlazi u trenutku.

Uvece prvog maja vracao sam se sa dragim prijateljima kuci za Beograd, 1.maj pa bili 2 dana kod drugara, vikendica, rostilj, izleti, uzivancija.
    Kretali smo se stojadinom auto putem ka Beogradu oko 70kmh u sporoj traci, pao mrak, klizav put, pada slaba kisha, drugar vozi savrseno odgovorno i pazljivo kao i uvek.
    Priblizavali smo se naplatnoj rampi u Simanovcima, kada je nastupio pakao.
    Trenutak stravicnog iznenadnog, neocekivanog udara eksplozije koji se nikakvim recima ne moze opisati.
    Sa ledja nas je pri ogromnoj brzini dok smo se kretali u sporoj traci pokupio Mercedes ML, bez kocenja, samo je naleteo na nas, kao da nas nema. NOsio nas je neko vreme, zatim bacio sa auto puta. Srecom nismo se isprevrtali, vec smo se okretali nekoliko puta oko vertikalne ose. I na kraju zavrsili desetinama metara daleko od auto puta u nekoj njivi ili livadi. Kad smo stali prodrao sam se, zivi smo.

Da ne duzim i ne opisujem pakao izvlacenja nesvesnog druga iz smrskanih kola u potpunom mraku, cekanja hitne, svake sekunde koja prolazi kao godina, pakla urgetnog centra, njihovog znanja i neznanja .

Zavrsilo se tako da samo svi ostali zivi, hvala bogu. Saobracajac kaze velikim cudom s obzirom kakav je udarac bio i sta je ostalo od automobila. Svi uglavnom imamo lakse povrede, iscasenja, prignjecenja, potrese mozga, posekotine.
    Najgore je prosao moj drug, koji je sada lezi na intenzivnoj nezi na ortopediji, sa teskim povredama kicme. Umesto da se se sprema za put u Vasington gde zapocinje doktorske studije.

Molim vas pazite na svoju i tudju voznju, otvorite cetvore oci, jer u najvecoj idili i kada se uopste ne nadate moze doci do strasnog pakla. Zivot se gubi u milisekundi uzasa. Posle nema nazad.

Doziveo sam razlicite manje saobracajne udese, ali ovo ne mogu opisati recima, ovo ne zelim nikome na svetu. Ucinite sve sto moztete, sve preventivne mere da vam se nesreca na putu ne desi, da zastite sebe, svoje i ostale ljude koji su pored vas na putu. Nista nije vredno zivota nista nije vredno pakla teske nesrece i teskih povreda.

Pozdrav,
    Sinisa
  • NemaN
    CBC Senator XXL
    • 29.11.2004
    • 1560
    • munze

mogu da zamislim kakav je to prasak bio

sta je sa ml-om?
    I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Strasno

Zelim brz oporavak svima.

Hvala sto si podelio iskustvo s nama.

Comment

• AlexRS
        CBC Senator
        • 27.10.2007
        • 234
        • Borca

Dobro je da ste ostali u komadu... Moglo je biti svasta...
        A sta uzrok nesrece i sta je bilo sa ML - om i vozacem?

Comment

• Marcus
          CBC Senator XXL
          • 19.10.2007
          • 631
          • Novi Beograd - B62

Strasno, tuzno, nema reci kojima se opisuju nesrece... Citajuci ovaj tekst, secam se 98 kada je neka pijana pevaljka presla u suprotnu traku i direktno se sudarila sa kolima koja je moj otac vozio... svi koji su videli kola nisu mogli da poveruju da je neko preziveo, a otac je proveo 6+ meseci u bolnici... Sad je, hvala Bogu, ziv i zdrav...

Bitno da ste vi svi preziveli i nadam se da ce taj drugar sto je na intenzivnoj, brzo oporaviti...

Comment

• overspeed
            CBC Senator XXL
            • 24.05.2005
            • 2779
            • Kosovska Mitrovica

Bitno je da ste, ochigledno chudom, svi ostali zhivi, i nadam se brzom oporavku svih, a narochito prijatelja koji je tezhe povredjen.

To je ono o chemu stalno zvocam po ovoj sekciji, ljudi imaju veliki problem u glavi shto se saobracaja i ponashanja u njemu tiche, i sve dok se to ne promeni bice ovakvih sluchaja, koji se nazhalost i ne zavrshe uvek bez onih najtezhih posledica. Kad smo vec tu, samo da napomenem da se tog istog prvog maja na putevima Srbije desilo 150 saobracajnih nezgoda, u kojima je chak 6 osoba izgubilo zhivot.

Hvala na ovako iskrenoj prichi i podeljenom iskustvu, i josh jednom zhelim brz oporavak tebi i ortacima...
            http://www.bmw.tv

Comment

• low rider
              CBC Senator XXL
              • 03.04.2006
              • 613
              • Beograd

Iskreno Vam svima hvala na brizi i zeljama!

Posteno da vam kazem nisam ni otisao do tog ML-a, nit mi je tada to uopste interesovalo, ali iz daljine je delovo da mu nije nista, cak su mu i farovi radili, tad sam skapirao da je to ono zaslepljujuce belo svetlo u nasoj kabini koje smo videli dok nas je nosio, jer mu je far taman usao kroz staklo gepeka. Valjda je imao i neko ojacanje napred, kao roll bar, ali nisam siguran. Nisam ostao na uvidjaju jer su ovi iz hitne insistirali da podjem sa njima zbog povrede ruke. Ja sam bio suvozac, a vozac je ostao. Sva sreca da sam posao u urgentni sa drugom i drugaricom koji su bili teze povredjeni, jer su sedeli nazad, jer tamo je tek uzas, ne daj boze da su tamo bili sami na nosilima...

Vozac kaze ne zna kako nas je udario, meni je jedino logicno da je pri velikoj brzini zaspao za volanom. Posto nije kocio. Uh, sve me to ispunjava besom... Nash je covek, ali svajcarske table, pretpostavljam da je putovao za Srbiju.
              Uostalom to je sada sve na policiji.

Moram reci da su saobracajci koji su dosli na mesto udesa bili vise nego korektni i predusretljivi.
              Za razliku od osoblja hitne pomoci koje je **** odradilo posao, jer posto su na nosilima odneli drugaricu, kao dzak krompira, bez ikakve fiksacije il bar karagne, nagovarali su druga da hoda do hitne sa te njive, i da ih ne zeza, a on sa teskim povredama, lezi krvav i ne moze da ustane, i ne zna sta se uopste desilo. Cela svadja je izbila oko prokletih nosila, da smo mi i policajaci morali da ih ubedjujemo... bolje da dalje ne pisem.

Jos jedna neverovatna stvar kada sam povao 01192 sa moba i ispricao sta i kako (Simanovci ~20km od Beograda), da hitno salju hitnu pomoc, operater mi rece sta da ti ja radim niste u nasoj nadleznosti, zovi Rumu. Ja ne znam gde se nalazim, a kamoli koji je pozivni za Rumu. Uz dranje i prepiranje uzeo je moj br. i prosledio ljudima koji valjda rade na rampi na auto putu. Oni su me pozvali i uz dosta objasnjavanja i peripetija pozvali nadleznu policiju u Sremskoj Mitrovici. Nakon cega me je zvala policija iz SM i rekla da ubrzo stizu i oni i Hitna pomoc.

Ono sto sam hteo reci i podvuci je da eto koliko god je moguce dodatno pripazite na sve aspekte bezbednosti koji su do vas, dok vozite. Jer bilo kakvo opustanje i zanemarivanje, bilo kakav nemar oko bezbednosti, nije vredan ovoga verujte mi !!
              Ovo nije vredno nikakvih para, nit' pare mogu nesto popraviti kada dodje do najgoreg !

Comment

• AlexRS
                CBC Senator
                • 27.10.2007
                • 234
                • Borca

Znaci neverujem koji sljam sto operator, sto ovi iz hitne pomoci...

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Zar nema neka fora da samo okrenemo 92 ili 94 a da se automatski prebacimo na broj koji je najblizi repetitoru mob.telefonije?
                  Mislim da stvarno nije moguce da svako zna svaki pozivni u Srbiji.

Neverovatno ali neko ce stvarno da izgubi glavu zbog gluposti...

@low rider

Stvarno te razumem, sok mora da je bio strasan!
                  Dok sam citao tvoj post, setio sam se da sam se prilikom jednog udesa na autoputu skoro upisao od straha!! I kad stane ona lupnjava, u prvih 10 sec od udesa svasta ti prodje kroz glavu. Uhvatio sam sebe kako se smejem naglas sto gledam i disem, a takodje i moj drugar na suvozackom.
                  Bilo je i plakanja i grljenja posle...
                  Originally posted by Valent Vudriga
                  ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                  Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• sasha015
                    CBC Veteran
                    • 29.02.2008
                    • 153
                    • LOznica
                    • Hyundai i-20

Stvarno sam se najezio citajuci ovo....Dobro je sto se sve na kraju koliko toliko dobro zavrsilo.Nek se drug uspesno i bez posledica sto pre oporavi....A operateri,mam....im...j... A ti bolnicari,ja bih to samarao samo tako...Ima da radi po propisu.I kragna i fiksacija i da nosi ili ce da bude i on u urgentnom.Besan sam kad ljudi od kojih zavisi najvise krajni ishod oporavka,mislim na hitnu,ne rade svoj posao...

Comment

• marinac
                      CBC Senator
                      • 13.03.2006
                      • 277
                      • Beograd
                      • Alfa 156 JTS

Doci ce vreme nadam se i kod nas da se ti idioti plase tuzbe od strane pacijenata, i da posle dokazane neadekvatne pomoci izgube dozvolu da rade u struci. Nadam se da ce te se svi oporaviti i da ce sve biti kao po starom, bez nekih posledica.

Comment

• skyline
                        CBC Senator XXL
                        • 31.07.2007
                        • 3149
                        • Cacak

uh, prica je da se najezis
                        sreca je da je sda ste svi zivi, mada je stvarno tuzno to sto se desilo tom momku
                        jeza

a sto se tice urgentnog, razumem vas apsolutno

kada sam pao sa skutera, otisao sam na sva moguca snimanja, i na kraju su uvece resili da me puste kuci

i ja bih i otisao kuci, da nije sa mnom bio ujak koji je zavrsio DIF, i znao anatomiju i latinske izraze, te je ON utvrdio na osnovu nalaza sa skenera da ja u stavri imam laksu frakturu lobanje

pokazao je to sestri, koja je uzela, pogledala, otisla kod doktora i vratila se sa recima " ostaces par dana kod nas "

kapiram ja da oni imaju milijardu pacijenata preko dana i da im je toga preko glave, ali mi ipak nije jasna ta neozbiljnost i neodgovornost prema nekom zivotu i prema pacijentu sa napuklom lobanjom, kao da se radi o gajbi piva u kojoj su prevideli da je jedna flasa napukla
                        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

uh, kakav težak dogadjaj.
                          spletom okolnosti za nadati se da će sve biti zdravstveno potpuno sanirano.
                          pozdravi druga, i sada treba i psihološki da izdrži novu bitku..

kod nas nažalost još ne postoji tzv hitna služba, inače poznata po jedinstvenom broju 112.
                          jako malo se kod nas radi, čak ni grad Beograd nema jednu centralnu dežurnu služb.

strašno neodgovorno ali nažalost istinito.

para ima i na pretek, nema se volje da se posao uradi ....čeka se da nas natera EU i po tom pitanju.

isto je i sa pitanjem hitnog zbrinjavanja na auto putu.
                          helikopteri postoje, odavno je napravljen plan, čak su i neke obaveze kao preuzete ali se nije mrdnulo dalje od administracije.

negde je i to zapelo a za autoput se zna da to mora da postoji.

o profesionalnosti državnih službenika (namerno ne kažem službi, već mislim na pojedince) je već kristalno jasno opisano.

nadzor nad procedurama rada, kažnjavanje za neodgovornost itd što mora da postoji u tako važnim sistemima nažalost slabo interesuje od ministra pa nadole po piramidi.

šta da kažem a da ne zvuči loše, kod nas se sve odvija na bazi lične inicijative ili nemanja iste, i od slučaja do slučaja spletom okolnosti.

nema sistema upravljanja procesom, nema jasnog odredjenja ko, kako, koliko brzo, na koji način, šta radi i kome odgovara.

a saobraćaj je čudo, bukvalno za tren se promeni nečiji život, i uvek se dogadja iznenada.

koliko god da uložite truda u sagledavanje saobraćaja nikada nije previše.

život je najvrednije, nemamo drugi, nema reseta, nije igrica, pamet u glavu i bez alkohola, droga, lekova, bolesni i umorni za volan.
                          bilo ko od nas, ma kako kratko i ma koji auto- pešak- bilo kakav učesnik u saobraćaju.

sve najbolje i brz oporavak do normlizacije življenja ponovo.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Saabo
                            Moderator
                            • 29.09.2004
                            • 1724
                            • Vrbas
                            • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Jezivo
                            Brz oporavak drugaru...
                            SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

@low rider
                              da se svi sto pre oporavite prijatelju.

deshava se i deshava ce se... pametni ljudi moraju u saobracaju da paze i za sebe i za "druge".
                              ali kad se desi, desi se
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X