VW Lupo Kupovina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dimitrix
    CBC Član
    • 26.04.2008
    • 24
    • PIZDICI

VW Lupo Kupovina

Ja razmisljam o kupnji VOLKSWAGEN Lupa:Znam odmah to je malo auto ali mi nije vazno.Meni treba auto koje malo trosi ne kvari se i lijepog je izgleda.Nekako mi se najvise svidio lupo.Sada me zanima da li itko ima ikakva iskustva sa LUPOM jer bi mi puno pomogla.Sta da opbracam paznju prilikom kupovine .Da li mi se isplati gledati LUPA u njemackoj ili kod nas usput ja sam iz BIH jbg.Pozdrav i hvala.
  • Dren
    CBC Senator XXL
    • 24.08.2005
    • 1068
    • Sarajevo

Kao prvo, dobrodosao !

Kao drugo, skokni do "sobe" za predstavljanje novih clanova, i napisi 2 recenice o sebi, cisto kao dobar stari obicaj...

Sto se Lupo-a tice, tu ti vaze pravila kao i za druge aute, trazi da je u sto boljem opstem stanju... Znam da to nije nista narocito pametno, ali je tako... Ne znam da je imao neke posebne probleme u exploataciji, mozda je za nase uslove najnezahvalniji onaj "Dizel 3L" (automatik), koji je komplikovaniji nego je to kod nas pozeljno...

Najidealnije bi bilo kada bi nasao nekog Lupo-a kupljenog novog u BiH, em bi bio sigurniji u kilometrazu, a i istorija mu je provjerljivija, jedino ih nema bas kod nas... Uvoz ti je uvijek mac sa 2 ostrice, osim ako nemas na "zapadu" nekoga ko se razumije u auta, ima vremena, i da mu se traziti auto za tebe... Ti kada odes gore, nemas bas vremena za puno traziti... A ne kosta malo para...

Comment

• buldozer
      CBC Veteran
      • 24.03.2006
      • 151
      • Beograd

Preporucio bi ti da uzmes 1.4 motor, a ne 1.0 posto je jaci i pravljen je u VW-u, dok je ovaj slabiji iz Skode (barem model koji ja imam). Mislim da je razlika u potrosnji neznatna, a sigurno je rec o izdrzljivijem motoru.
      Inace, sam auto je izvanredan za voznju po gradu i parkiranje, tako da ga preporucujem.

Comment

• Rocky Balboa
        CBC Veteran
        • 11.06.2007
        • 165
        • Novi Beograd, BKII

Ko ce ti bolje reci od mene nesto o lupu.

Zahvalan, malo trosi, svima interesantan, jako komotan bez obzira na velicinu, gepek za sminku i patike zadnja klupa ako bas zatreba, Odrzavanje ne postoji u stavci, samo redovni servisi, zamena ulja i kaiseva, motori za preporuku su: 1.4 benzin, 1.7SDI ili 1.4 TDI. Ovaj poslednji je obicno najskuplji ali i najbolji, 1.7SDI je najekonomicniji. Nikako 1.0 benzin. Model 3L nemoj da kupujes jer nema servo.

Idealan za zene i mene.

Comment

• gt nebojsa
          CBC Senator XXL
          • 11.05.2007
          • 348
          • Preljina,Cacak

Nije problem sa skodinim 1.0 pouzdanost,taj motor je slican skodinom 1.4.Zilavi su to motori.Delovi i potrosni materijal su mu jeftini.
          Nego je MRTAV i kilav,pa makar pokretao i mali Lupo.
          1.4 16v i vozi...
          Toyota Čačak

Comment

• dimitrix
            CBC Član
            • 26.04.2008
            • 24
            • PIZDICI

Dobro.A za dizel neznam 1.7SDI mi se cini kao dobar izbor ali jel on proizveden u njemackoj i jel dobar "za nase uslove" mislim gorivo i to da li mi se isplati.A rocky koliko je odrzavanje lupa i na kojoj kilometrazi da vrsim servis.Koju kilometrazu da gledam kod LUPA moze li proci veliku kilometrazu??. A 1.0 MPI to je taj skodin??

Comment

• Kenno
              CBC Senator XXL
              • 21.08.2006
              • 460
              • Zenica, BiH

Ne bi trebao da imas problem sa nasim gorivom i tim SDI motorom, no svakako ne skodi preventivna zamjena filtera goriva i sipanje na provjerenim pumpama.

Comment

• dimitrix
                CBC Član
                • 26.04.2008
                • 24
                • PIZDICI

To mi je ne drago vec predredrago cuti a na kojim pumpama da punim?Koje imaju najbolje gorivo?

Comment

• Kenno
                  CBC Senator XXL
                  • 21.08.2006
                  • 460
                  • Zenica, BiH

Prica se da dobro gorivo imaju El Tarik Oil, OMV, Petrol(slovenacki).

Licno tocim na Petrolu i Ini i nemam problema(yugo).

Comment

• dimitrix
                    CBC Član
                    • 26.04.2008
                    • 24
                    • PIZDICI

DOBRO benzin i jugo joj to mozes i ulje iz trafostanice sipati i ide(istina bogami).Vec me tacno zanima euro dizel??Kakav je kod nas i valjal ista da ne sjeb.. motor na pocetku.

Comment

• Kenno
                      CBC Senator XXL
                      • 21.08.2006
                      • 460
                      • Zenica, BiH

Vjeruj mi da je benzin toliko "dobar" da i jedan yugo sa mukom provari neke benzine

Euro Diesel bi trebao biti dobar. Napisao sam ti vec pumpe koje vaze za najbolje. Taj SDI motor iz Lupa je klasicni diesel sa direktnim ubrizgavanjem goriva i lakse podnosi manji kvalitet goriva nego (naj)noviji commonrail diesel motori.

Nisam cuo za neki masovni defekt motora zbog goriva u BiH, premda licno izbjegavam manje privatne pumpe, Kalen i Eurotank takodje.

Cini mi se da je Toyota izbjegavala prodavati prije par godina svoje modele sa D4D dieselskim motorima zbog slabe kvalitete goriva prema njihovoj kontroli. Mislim da je Dren vise upucen u tematiku oko kvaliteta goriva i istrazivanja kvalitete u BiH, nadam se da ce se javiti.

A i ti se mozes raspitati u Visokom koja pumpa vazi za dobru, sa dobrim benzinom, tj. dieselom

Comment

• dimitrix
                        CBC Član
                        • 26.04.2008
                        • 24
                        • PIZDICI

Dobro.A za dizel neznam 1.7SDI mi se cini kao dobar izbor ali jel on proizveden u njemackoj i jel dobar "za nase uslove".A rocky koliko je odrzavanje lupa i na kojoj kilometrazi da vrsim servis.Koju kilometrazu da gledam kod LUPA moze li proci veliku kilometrazu??A 1.0 MPI to je taj skodin??

Comment

• Dren
                          CBC Senator XXL
                          • 24.08.2005
                          • 1068
                          • Sarajevo

Ma to sa dizelom vidi sam. Koliko kilometara prelazis godisnje ? Da li ti se zbog toga isplati uzimati dizel, pa jos polovan, koji je sigurno presao dosta vise od slicnog benzinca ? To moras sam skontati...

To da li je neki motor proizveden ovdje ili ondje i nema previse uticaja ni na sta, jer to vec odavno mahom rade sve automatizovanije masine, pa nije toliko vazno... Konstrukcija ima veze s tim sta je novije i modernije, a taj 1.7 SDI je koliko ja znam OK motor, naravno ako nadjes pristojan primjerak...

Benzinac od 1.0 jeste Skodin po konstrukciji, i to ima prednosti i mane... Mana mu je starija konstrukcija ali kada je jedan VW u svoj model stavio taj motor, to znaci da je dovoljno dobar da dugo "gura"... Mogli su oni te zapremine i snage napraviti moderniji motor, i koji ce trositi cijela 0.3 litra manje, ali im se ne bi isplatilo, jer su ovdje imali gotove alate i sklopove, uz ne veliku potrosnju, a tamo bi morali uloziti par desetina miliona EUR u razvoj novog motora, koji bi po potrosnji bio malo bolji, vise kostao (ko bi to bio voljan platiti u tako maloj klasi auta, i to na najmanjem motoru), te bi im za zaradu na tom (novom) motoru trabalo za zaradu npr. prodanih 200.000 komada, a u toj klasi bi im za to trbalo npr. 5-6 godina... Jednostavno, manje su ulozili, a vise zaradili... Dobrodosli u kapitalizam...

Sto se goriva tice, taj dizel bi trebao moci progutati svasta, osim velikih komada koji plivaju u gorivu i ne mogu proci kroz diznu... Ako uzmes dizela, prvo na zamjenu svog moguceg remenja, pa filtera goriva, a ne bi skodilo ni da ti neko upucen skine rezervoar, i ispere svo smece koje se nakupilo na dnu...

Comment

• dimitrix
                            CBC Član
                            • 26.04.2008
                            • 24
                            • PIZDICI

Ako moze rocky da mi nesta kaze u vezi motora jer je takav kod njega informacije bi mi pravo dobro dosle koliko trosi cijena odrzavanja itd.A u mene i nije mala kilometraza svaki dan u sarajevo i nazad pa nije to malo kilometara zato mislim da uzmem dizel ali i zato (AKO ITKO IMA ISKUSTVA NEKA SE JAVI PLZ)jer je 1.0 benzin pravise trom i za LUPA.A jel 1.0 MPI to taj motor iz skode ili je to VW.

Comment

• dimitrix
                              CBC Član
                              • 26.04.2008
                              • 24
                              • PIZDICI

Hej nasao sam ponudu SEAT AROSA 1.4TDI da li mi se ona isplati ili je IPAK LUPO bolji??Plz hitno mi treba odg.

Comment

Working...
                              X