Dakle jednostavno. Nudi mi se 530d, 2001-vo godi
Kupovina 530d, 2001-vo. Na
Collapse
X
-
Prvo i pre svega proveri tu kilometrazhu... Ne znam da li je auto tek uvezhen ili je vec vozhen ovde, ali u svakom sluchaju to mi deluje kao nerealna cifra. Chak bi se iznenadio da se ispostavi kao tachna...
Elem, to ne treba da iznenadjuje, masa vozila uvezenih ovde se "podmladjuje" i to je valjda postala neka javna tajna... Medjutim, ako auto ima 250+ k km onda je to vec razlog za brigu jer ta kilometrazha mozhe vec da nagoveshtava probleme sa turbinom ili pumpom, a cene zamene/reparacije tih delova su okrutne. U svakom sluchaju auto treba odvesti u neki servis, po mogucstvu ovlashteni ili dobro upuceni u BMW, gde ce da provere stanje pre svega turbine jer su one na tim motorima bile i ostale najslabija karika.
Dizne takodje treba proveriti jer su osetljive i brzo zachepe i izgube propusnu moc, ali to i ne treba da chudi obzirom na (ne)kvalitet goriva, mada ako je auto tek iz uvoza ima daleko manje razloga za brigu... Sem toga i uloshke u njima valja promeniti ali na to ce ti vec u servisu skrenuti pazhnju kad dodje vreme. Oko njih takodje morash da budesh veoma oprezan jer mislim da cu ti dovoljno reci podatkom da samo jedna, bez ugradnje, koshta od 700 do 900 evrazavisno od proizvodjacha. Pa ti pomnozhi to sa brojem cilindara...
Mehanichki, ne treba da bude vecih problema. Menjach je bulletproof mada zbog ogromne snage i obrtnog momenta kvachilo odnosno lamela ima skracen radni vek, narochito ako se vozi agresivnije. Motor je robustan i dosta mozhe da istrpi jer ima primera da su stock verzije tih motora samo chipovanjem dizali i vozili bez problema sa 220 KS.
I kod ove generacije je za izradu elemenata veshanja obilato korishten aluminijum, tako da su viljushke i kod njega hronichan problem poput mnogih automobila, mnogih brendova, koji primenjuju slichan princip za smanjenje tezhine i poboljshanje dinamichkih karakteristika auta. Ovo narochito "dobija na tezhini" kod modela opremljenih diesel motorima, a narochito ovim 3-litarskim, jer je veshanje dodatno optereceno tezhinom diesel agregata. Tako da, to je josh jedna stvar na koju morash obratiti pazhnju, narcohito ako auto nije tek uvezen tj. ako je vozhen po ovim nashim kaldrmama od puteva... Za popravku (mozhe reparacija koja je kratkorochno reshenje) ili zamenu viljushki na tom autu trebace ti oko 700-800 veverica, a najgore je to shto sa takvim "teretom" (teshkim motorom) treba samo malo agresivnije vozhnje pa da im se zhivotni, radni vek skrati na 50-ak hiljada km. A odoleti agresivnijoj vozhnji sa 500 Nm na raspolaganju je mission impossible...
Prvi znak da problem sa viljushkama postoji mozhde da bude (ali i ne mora da znachi) neravnomerna pohabanost guma, mada razlog tome mozhe da bude i neshta drugo, banalnije. Sem toga, gume mogu da budu jednako istroshene a da su obe viljushke "zrele" za zamenu, ako su podjednako shebane... U svakom sluchaju najbolja dijagnoza je dizalica u auto servisu i probna vozhnja po neravnom terenu, jer se problem sasvim jasno i glasno "oglashava"...
Shto se elektrike i elektronike tiche nije bilo puno problema/prijava vlasnika, jedna stvar koja se "istiche" je ventilator klima uredjaja - proveri da li radi na svim a ne samo na najvecim brzinama "duvanja". Ako pochnesh da osecash promaju tek na vishim stepenima rada, onda je otishao regulator chija zamena nije ni teshka ni skupa, bar kad je BMW u pitanju
Dakle, da rezimiram: turbina, pumpa, dizne, viljushke. To je vitalno i ovo proveri obavezno, jer su zamene i intervencije u vezi sa ovim stvarima paprene. Proveri funkcionishe li sve od elektronike, podizachi, parking senzori i sl., i narochito ventilator klima uredjaja. To su otprilike stvari koje su se "javljale" kod ovog modela.
Inache, E39 je jedna od najboljih shasija i osnova koje je BMW, po lichnom priznanju, ikada napravio. Restyling od septembra 2000. godine je malo osvezhio izgled koji je i danas dovoljno atraktivan i savremen. Sa restylingom su doshla i odredjena unapredjenja, xenoni, kvalitetniji materijali u unutrashnjosti, opciona elektronska regulacija veshanja, kvalitetnija zavrshna obrada... Servisna knjizhica koja se mozhe proveriti (ako je auto odrzhavan ovde) je ogroman bonus, jer je redovna servisna istorija najbolja preporuka, narochito kod automobila te klase i tih/tolikih cena odrzhavanja. U svakom sluchaju prvo nadji dobar i pouzdan servis, ako treba pukni lovu u ovlashcenom servisu, detaljno iskontrolishi auto pa onda razmishljaj dalje...
Pozz
-
-
Poslednja recenica ti je nest najpametnije sto pise na stranici!!!
Sve ovo sto si naveo, NE bih ni gledao auto,... kanta za smece!!!
Bmw mozes da kupis samo ako te usere ili ga kupis od PRAVOG coveka ( takav ce da kosta)
Ako mozes iz inostranstva da doteras nesto, ne razmisljaj nego idi i trazi!
p.s.u Svajcarskoj su ti najbolji automobili na svetu111
Comment
-
-
Originally posted by cveleBMWPoslednja recenica ti je nest najpametnije sto pise na stranici!!!
Sve ovo sto si naveo, NE bih ni gledao auto,... kanta za smece!!!
Bmw mozes da kupis samo ako te usere ili ga kupis od PRAVOG coveka ( takav ce da kosta)
Ako mozes iz inostranstva da doteras nesto, ne razmisljaj nego idi i trazi!
p.s.u Svajcarskoj su ti najbolji automobili na svetu111
Ja cu da potvrdim,ovo sto Cvele kaze....Juce sam se nasao posle nekog izleta u jednom selu visoko u Svajcarskim Alpima....Selo ima 5 radnji i 6-ta je auto plac...Auti su kao ispod cekica....A cene vise nego povoljne.Naravno u velikim gradovima je situacija malo drugacija.Ali svakako vrediti traziti auto u Svajcarskoj
Comment
-
-
-
@overspeed
Jel se pridrzavas long life termina za promenu ulja? Koje se ulje koristi pri tome? Ako se ne pridrzavas, jesi li promenio vrstu ulja, sipas neko drugo?
To alu ogibljenje, imas li neke cifre koliko to kosta pri zameni? Koliko su viljuske i sta vec odlazi na tom autu? Koja je kilometraza u pitanju kada se ocekuje njihova zamena?Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Ne znam kolike su tacno cene u Srbiji ali znam da ovde u Austriji za mog 530d jedna viljuska kosta 320 eura u BMW servisu.....Ima da se naruci preko Ebay-a za 250 280 kako gde ali cak i ne izgledaju kao orginal....Sat rada u BMW servisu ovde je 113 plus MWST 18% ili ti porez....Cenim da je za promenu viljuske potrebno najmanje 2 radna sata....Prostom matematikom se dolazi do jedne lepe cifrice.....No pare i jesu tu da bi se trosile.....Na kraju krajeva zadovoljstvo u voznji kasnije je ne ponovljivo bez obzira na sve te planinarsko-novcane izlete
Comment
-
-
@ Srdjan:
Longlife servisni intervali jako lepo i obecavajuce deluju na papiru i po novchanik, ali u praksi na duzhe staze se ispostavi da nije tako. Video sam totalno sheban motor na praktichno novom BMW-u sa nepunih 100000 km na satu i "plastelinom"u motoru a sve to samo zato shto se vlasnik pridrzhavao Longlife intervala, ali sa nashim gorivom u motoru i teshkom nogom na gasu...
Da bi taj longlife "tretman" radio kako treba potrebno je da se poklope nekoliko faktora, od goriva i samog motornog ulja koji su odlichnog kvaliteta, preko ogovarajucih uslova saobracaja i "ritma" u kojem se auto koristi i vozi, pa do adekvatnih vozachkih navika i afiniteta vozacha. U realnom svetu, male su shanse da se sve "poklopi" tako da iz ovog ili onog razloga to ulje ne mozhe da izdrzhi toliki ritam rada, razbija se i koksa pre tih 25000 km, shto na kraju dovede do havarije na samom motoru.
Ja cu tih 25000 km da skratim na nekih 12-13, maksimalno 15 k km. Nije to neki izdatak obzirom da sa drug strane "preti" generalna na motoru, a uzevshi u obzir njenu cenu na BMW shestaku, tih 7,5 litara ulja mu dodje kao bagatela
U motoru je trenutno BMW-ovo namensko ulje, dakle u ambalazhi sa BMW logom i deklaracijom, a ako se ne varam u pitanju je zapravo Castrol ulje jer ga uvozi Delta a oni tim uljem snabdevaju svoje ovlashcene servise, a zna se koje ulje preporuchuju i "sipaju" u ovlashcenoj BMW servisnoj mrezhi. Gradacija je 5W30, izabrano na osnovu fabrichke preporuke za ovaj konkretan motor iako sam ja hteo drugu gradaciju nisam dobio pravo na veto
To alu ogibljenje, imas li neke cifre koliko to kosta pri zameni? Koja je kilometraza u pitanju kada se ocekuje njihova zamena?
Radni vek viljushki zavisi od vishe faktora. Prvi je (ne)kvalitet puteva, jer ih nishta ne razbija "brzhe i bolje" od udarnih rupa, visokih prepusta, kaldrmi od puteva i sl. U principu svega chega kod nas ima u izobilju. Druga stvar su vozachke navike - vishak pazhnje za volanom naravno da ce delovati pozitivno u smislu produzhenja njihovog veka ali ko to josh vozi "kao po jajima" za volanom BMW-aTreca stvar je velichina felni - plafon za puteve poput ovih nashih bi trebalo da bude 16" pa da se nadamo da ce alu viljushke da potraju duzhe vreme... Sve preko toga je smrtni neprijatelj vijushki i u tom sluchaju, uz samo malo bezobzirniju i agresivniju vozhnju njihov radni vek se bez problema spushta na 50-ak hiljada km, ili chak i manje. Sa 16" ili 15" i eskiviranje udarnih rupa mogu da potraju do 100 k km, ali to bi recimo bio apsolutni maksimum uzevshi u obzir prosechni (ne)kvalitet nashe putne mrezhe. Dakle, njihov radni vek zavisi od puno stvari, i ne mozhe se "fiksirati" na nekoj odredjenoj kilometrazhi ili godishtu. Koliko ce u kom sluchaju da potraju zavisi od interkacije i odnosa svih ovih faktora u konkretnom primeru.
...sta vec odlazi na tom autu?
Kod benzinaca je najkritichnija tachka rashladni sistem, koji se mora pazhljivo "pratiti" jer je znao da iznenada ostavi motor bez rashladnog sredstva, posledice chega su bili pregrejani motori, pokrivljene glave i sve shto uz to ideNarochito je aljkavo odradjena ekspanziona posuda, koja je znala iznenada da "zine" toliko da nivo technosti naglo opadne i dok vi shvatite da je skazaljka temperature motora krenula u crveno uglavnom je vec kasno... Dakle, rashladni sistem je ono na shta kod benzinaca treba obratiti pazhnju, jer je uglavnom on pravio probleme i bio uzrok najveceg broja vanrednih intervencija na E46-ici tokom prvih godina eksploatacije i vlasnishtva, sudeci bar po evidenciji i podacima TUV-a, ADAC-a kao i "recall" papirologiji koju je izdao sam BMW. Dakle, samo treba drzhati pod kontrolom rashladni sistem, zameniti ekspanzionu posudu sa prvim znacima popushtanja, jednom u 100-tinak k km zameniti hladnjak i termostat i mirna Bachka. Menjach, motor i resto mehanike su bulletproof, od pochetka 2001. godine su revidirani mnogi problemi iz pochetnih godina proizvodnje, poboljshan kvalitet i oprema tako da su benzinci od 03/2001 daleko bolja "prilika".
Dieselashi E46 su muchili muku sa turbinama, narochito modeli sa motorima od 2 i 2,5 litara, jer su kvarovi na turbinama i EGR ventilima dovodili do totalnih havarija na motoru. BMW-u je trebalo 6 godina da dodje iz doopeta u glavu pa da konachno napravi reviziju te fuckin' turbine, tako da od septembra 2004. godine taj motor M47 ima oznaku M47TU (technical update) a osim same turbine napravljene su i neke mehanichke i konstrukcijske izmene na samom motoru i usisnom sistemu (redizajnirana klapna i drugachije dizajnirana grana chime je smanjen otpor strujanju tj. poboljshana efikasnost motora). Od ovog perioda je pouzdanost zeldi verzija daleko bolja. Sem toga, "klasichno", pumpa i dizne su ono shto chesto "bole" dieselashe iz tog perioda. Steptronic menjachi su kod jachih diesel verzija pravili vishe problema nego kod benzinaca. Isto tako, gore pomenute aluminijumske viljushke su kod diesel verzija E46-ice trajale proporcionalno krace u poredjenju sa benzinskim verzijama "trojke", za shta su mogle da "zahvale" vecoj tezhini diesel agregata koji je dodatno opterecivao prednju osovinu. U ovom pogledu su se narochito efikasnim i brzim u pogledu ubijanja alu viljushki "istakli" modeli 330d, narochito oni sa 17"-icama...U principu diesel verzije E46-ice su potencijalno daleko opasniji izbor, narochito uzevshi u obzir cene popravki i intervencija na tim motorima...
Comment
-
-
Originally posted by overspeedAlu ogibljenje je jedna od skupljih stavki koje kad-tad treba odraditi, a zmaj je napisao koliko to otprilike koshta odraditi preko... Kod nas je situacija po tom pitanju bolja jer naravno cena radnog sata je daleko ispod tih 130-ak evra... Sa druge strane, naravno da je cena viljushki za peticu veca u poredjenju sa onima za trojku, tako da je ovde za set viljushki i njihovu zamenu na E46 trojci potrebno recimo od 650 do 850-900, zavisno od proizvodjacha i od mesta ugradnje/zamene. Postoji i opcija reparacije istih, mada mislim da je to reshenje kratkog daha. Mislim da za nekih 300 evra "srede" obe viljushke, ali koliko to mozhe da potraje ne bih znao...Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
@Overspeed
Naveo si tri stavke koje uticu na trajanje trapova, a ja bih na to dodao i (ne)kvalitet istih, tj. delova. Vec je bilo ovakve price po forumu, ali ovo je stvarno zacudjujuce kratko vreme do zamene delova i pre svega SKUPO.
50 000 km je u mom slucaju nekih godinu dana i par meseci voznje, i da tako brzo strada citav trap je nedopustivo, pogotovo kad sam video sad cenu delova.
Moja laguna, koja je po raznim kriterijumima losiji i jeftiniji auto od navedenih bmw-a, nema takvih problema - a vozi se po istim tim putevima.Kupljena kao polovnjak sa navodnih 148 000 km na satu, od tada napravljeno jos skoro 100 000 km i nije jos nista menjano na trapovima, a auto se niti mazi niti pazi.
Comment
-
-
@ Srdjan:
Ne trebamo da pljujemo ni Alfu ni premium proizvodjache zbog ovog fenomena, nego nashu putnu infrastrukturu. Ovo sa 50 k km sam naveo kao neki minimum, agresivna vozhnja na 17"-icama ili18"-icama, bez i malo pazhnje da se izbegnu udarne rupe i sl. A mislim da tako niko ne vozi, osim mozhda sluzhbeni auto... Optimalno je uz malo pazhnje i manje felne da doguraju do 100 k km, i tu mislim na ovdashnje puteve i njihov "kvalitet".
U nekim normalnijim zemljama, sa kvalitetnim putevima, je sve to daleko manje izrazheno, mada nije u potpunosti iskljucheno. Na kvalitetnim putevima, bez udarnih rupa tj. bunara koje ovde imamo prilike da "pogadjamo" svako malo, to alu veshanje ne trpi mnogo, chak i kod agresivne vozhnje, chak i sa vecim prechnikom felne. Na putnoj mrezhi italije ili shvajcarske, ili po shvapskom autobahn-u, alu viljushke imaju daleko lakshi posao i daleko su manje i redje izlozhene "udarima" opterecenja, tako da se tamo period zamene verovatno produzhi na 150-ak k km i vishe, odnosno do nekih 5-6 godina prosechne upotrebe. To je otprilike period za koji je "zhivotni vek" tog auta ionako vec ispunjen (po aktuelnim standardima u auto industriji), tako da shto se proizvodjacha tiche - oni su projektovali viljushke taman toliko koliko je trebalo da se auto izvozi do isteka garantnog roka odnosno do zavrshetka proizvodnje aktuelne i predstavljanja nove generacije modela. Ja lichno ne mogu da ih krivim shto nisu u svemu tome mislili i na nas, iz zemalja drugog ili treceg sveta, i o tome da cemo mi imati velikih problema sa alu veshanjem. Ne mogu ih kriviti shto iz tog razloga nisu predimenzionisali elemente veshanja kako bi nadomestili chinjenicu da mi nemamo dobre i kvalitetne puteve. Mogu da konkretno BMW krivim za mnoge druge stvari poput vec ovoga shto sam ranije napisao, ali za to aluminijumsko veshanje stvarno nema smisla jer je ono uvedeno u proizvodnju sa sasvim drugim razlogom - da poboljsha dinamichke karakteristike automobila (bolje lezhanje, ubrzavanje...), ulepsha osecaj za volanom (bolja i direktnija upravljivost) smanji potroshnju (naravno zbog manje tezhine u poredjenju sa chelichnim viljushkama) ali i poveca bezbednost (kraci zaustavni put). I mada pozitivni efekti bili malo ili jedva primetni, u svim ovim stvarima su alu viljushke zaista napravile odredjena poboljshanja i sa te strane gledano ispunili su svoj zadatak. Automobili sa lakshim podvozhjem su stabilniji, bolje lezhe, upravljiviji su, dinamichniji, bolje ubrzavaju i bolje koche, na kraju krajeva su i ekoloshki prihvatljiviji jer manje zagadjuju, zato shto manje goriva troshe... Dakle, na sve ovo u manjoj ili vecoj meri utichu te aluminijumske viljushke, i sa te strane gledano radi se o sasvim opravdanom potezu i o odlichnoj tehnichkoj inovaciji na modernim automobilima.
To shto se konkretno u zemljama poput ove javila i jedna "nus pojava", a to je da se njihov zhivotni vek ne "poklapa" sa nashim ochekivanjima nije krivica ni aluminijumskih viljushki ni proizvodjacha koji god on bio. Problem lezhi na sasvim drugom mestu, pred nashim ochima tj. pod nashim nogama
@ Car:
Ove cene koje sam naveo, imao sam na umu originalne delove, jer ne bih se usudio da bilo kome za neki tako vitalan i vazhan element kao shto je neki deo za sistem veshnja, savetujem da kupi bugarsku ili tursku kopiju... A mogu samo da zamislim koliko bi potrajao jedan takav deo u ovom sluchaju...
Prochitacesh vec shta sam ranije napisao Srdjanu povodom tih 50 k km, da se ne ponavljam...
BTW. Tvoja Laguna nisam siguran da ima aluminijumsko veshanje, tako da nema veze shto se vozi po istim putevima... Na mojoj staroj trojci E36 koja je imala chelichne viljushke nikad nisam ni pomislio, a ne imao potrebu da menjam bilo shta, a plus se vozim po ovim vukojebinama od puteva ovamo po Kosovu i Metohiji i juzhnoj Srbiji uopshte, koja je inache i poznata po otprilike najloshijom putnom mrezhom u Republici.
I opet kazhem, ovaj problem koji muchi i BMW, i Audi, i Mercedes, i Alfu Romeo, i sve koji koriste aluminijum u ranije navedene svrhe, nije toliko simptomatichan i izrazhen u inostranstvu koliko je kod nas. I evo lichnog primera: trenutno vozim 320i, sa ne bash malim i laganim shestakom pod haubom. Auto je na nashim putevima preshao tek oko 9000 km, uvezhen je iz Shvajcarske sa nepunih 120000 km. Na autu su josh uvek originalne, fabrichki ugradjene viljushke i nema ni tragova od bilo kakve pohabanosti, lufta ili poremecene geometrije. Jednim delom je to zbog felni od 15", a drugim delom zbog chinjenice da Shvajcarska ima jednu od kvalitetnijih putnih mrezha u Evropi. Dakle, sa potezhim motorom i skoro 130000 km na satu, te viljushke su u takoreci originalnom stanju, i po svemu sudeci mogu da potraju josh jako dugo. Osim, naravno, ako mi "ne dodje" da stavim neke 17"-ice i krenem da pogadjam svaku rupu, u kojem sluchaju ne verujem da bi ovaj set viljushki izdrzhao duzhe od 30-ak k km...
Dakle, treba stvari sagledati iz pravog ugla. Ne branim ni BMW ni Alfu Romeo, samo kazhem da se ne mogu oni kriviti zato shto imamo ovakvu putnu mrezhu kakvu imamo, zato shto "gradimo" 25 km autputa vec 10 godina a josh nismo ni izabrali koncesionara za izgradnju istog, zato shto imamo toliko neobelezhenih pruzhnih prelaza na kojima svakodnevno ljudi ginu... Kriviti njih za sve ovo bi bilo isto toliki nonsens kao kad bi ih krivili shto su morali da "pametuju" i izmisle tamo neke ekoloshke standarde, pa sad mi imamo frku oko uvoza Euro 3 automobila jer nam to ne odgovara finansijski. Svet ide napred ubrzanim koracima, automobilska industrija takodje, i tu niko nema vremena ni rachunice da cheka bilo koga...
Comment
-
-
Comment
-
-
Dakle, treba stvari sagledati iz pravog ugla. Ne branim ni BMW ni Alfu Romeo, samo kazhem da se ne mogu oni kriviti zato shto imamo ovakvu putnu mrezhu kakvu imamo, zato shto "gradimo" 25 km autputa vec 10 godina a josh nismo ni izabrali koncesionara za izgradnju istog, zato shto imamo toliko neobelezhenih pruzhnih prelaza na kojima svakodnevno ljudi ginu
a to se zove kvalitet konstrukcije, kvalitet izrade i radni vek tj resurs.
BMW ili Alfa su krivi sto namernom ustedom i zakidanju na materijalu prave auto kako si ti naveo sa 5-6 godina radnim vekom.
nije alumunijum vs celik uzrok niti problem, vec PREMALO alumunijuma na kriticnim mestima da bi bilo jeftinije napraviti.
premalo u odnosu na potrebno za data predvidjena opterecenja, tj predvidjenu tezinu motora i svega ostaloga.
od laumunijuma se prave avioni pa im ne otpadaju krila posle 5-6 godina a trpe daleko veca opterecenja, daleko vece tezine su u pitanju...
ali i koristi se adekvatna kolicina/ debljina aluminijuma.
dakle, sagledano iz pravog ugla BMW, AUdi, Alfa imaju probleme sa svojim proizvodima a ti problemi su locirani i u Italji, Nemackoj, Svajcarskoj i u celom svetu gde god se voze ti modeli.
svuda je sasvim izvesno da ce se havarija vesanja dogoditi samo je pitanje posle koliko meseci/ godina odnosno killometra kao varijabla.
kvar viljuski usled bilo cega a da to nije sudar/ udar u prepreku i guzvanje lima je neprihvatljivo za vozila Lada, Jugo, Maruti, preko brendova Dacia, Skoda, itd dakle najjeftinije moguce izrade i maximalne stednje na materijalu.
nema zaista nikakvog opravdanja za pomenute marke koje naplacuju cenu za kvalitetan proizvod a uvaljuju kupcima sklepan fuseraj sa NAMEROM da se nakon 5-6 godina kada se pojavi novi model ovaj postojeci baci jer je preskupo otklanjanje nastale havarije koja cak i ugrozava bezbednost upravljanja.
uopste nije bitno kako je ime pomenute marke, takav odnos prema proizvodu nema razloga tolerisati.
AUdi je naucio lekciju, i vise ne pravi fus vesanje.
ponavljam, ime brenda je potpuno irelevantno za jednu cisto tehnicku stvar isto kao sto je normalan put sirom planete ono mesto gde ce se vozila i koristiti pretezno i u daleko najvecem broju slucajeva.
ocekivanja da ce se auto koristiti po uredjenim pistama je potpuno proizvoljna kalkulacija koja ne pije vodu pocevsi od najveceg trzista na svetu, SAD gde su putevi bas onakvi vecinom kakvi su kod nas.
da ne pominjemo da je najvece evropsko trziste, Rusija, sa jos tezim uslovima eksploatacije.
marginalna trzista nisu dobar reper za opste procene i zakljucke.
to se najbolje vidi na primeru Zastave, orijentacije na lokalizam kao reper za ucesce u globalnom svetu.
kao sto je i iskustvo sa Nicasil-om bilo uzrokovano odabranom konstrukcijom u BMWu a ne gorivom koje i inace toce svi automobili i koje je isto za sve.
ta lekcija je brzo savladana, i greska otklonjena.
tako ozbiljna firma ce verujem i gresku sa losim dimenzionisanjem vesanja prema potrebama vozila isto tako brzo savladati i otkloniti.
bez obzira da li ce nastaviti alu da se koristi (koji je daleko skuplji od celika i tezi za istu mehanicku otpornost) ili vratiti na legure celika koje su lagane, oprobane i dokazane.
aluminumjsko vesanje nije tako lagano samo po sebi kako se moze uciniti.
odavno se prave supljikave celicne viljuske koje su lagane, zilave i izdrzljive samo izrada takvih kvalitetnih kosta.
a u krajnjem svodi se manje vise na novac, napraviti sto jeftinije a naplatiti sto vise.
neki su se samo malo zaracunali previse, pa pristedeli pri izradi vise nego sto se sme
i nije alu vesanje jedina tema usteda, tek sa akubaterijama je sou kod nekih proizvodjaca.
stavljaju se tako malog kapaciteta kao za trotinet, pa nije cudno sto crkavaju alternatori kao da su od papira...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment