RENAULT Megane II 1.5 dCi 80 KS 2005.g. - Pomoc pri kupovini

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rins
    CBC Član
    • 23.09.2008
    • 39
    • BG

RENAULT Megane II 1.5 dCi 80 KS 2005.g. - Pomoc pri kupovini

U fazi sam kupovine auta iz naslova teme- nasao sam lika koji dovozi aute iskljucivo iz Francuske jer radi sa neke 2 garaze tamo.
    Elem, posle par nedelja fantaziranja o hromiranim ruckama, tempotima, senzorima za kisu i ostalim djakonijama odlucio sam se ipak za skromniju varijantu- confort authentique ( sto manje elektronike i laksa dalja prodaja)
    Auto je presao 120000km ( ajde da kazem da imam odredjeno poverenje u coveka).
    Boja- siva metalik, 5 vrata.
    Lik ga ceni negde do 8500 mada je izricito rekao da to vazi u slucaju carine od 20% i da ce korigovati cenu prema novoj stopi.

Moram da napomenem da sam potpuni laik i da ne bih znao kako da recimo proverim da li auto ima ESP npr?
    Takodje me zanima koliko kosta veliki servis odn, servis koji se radi na 120000km posto mi je napomenuo da cu to morati da odradim.
    Naravno svaka sugestija u pogledu cene, opreme i sl. je dobrodosla!

Hvala unapred
  • Car
    CBC Senator XXL
    • 07.07.2005
    • 900
    • Beograd

Re: Renault Megane II, 1.5 dci(80 ks),2005

1.5 dci ima prilicno problema sa pumpom a onda posledicno i sa diznama. Pominjan je bas 1.5 vise puta na forumu, pa potrazi.

Cena velikog servisa zavisi od toga gde ces da radis, u ovlascenim je obicno dosta skuplje. Koliko sam ja uspeo da upratim, ne verujem da se moze proci ispod 300 evra. Najbolje da proveris cene telefonom u tih par relevantnih servisa u bg-u i dobijes informacije iz prve ruke.

Comment

• StudentBGD
      CBC Senator XXL
      • 18.12.2007
      • 1027
      • Beograd

Prvo, nije istina da je 1.5dci nepouzdan motor. Probleme su imale odredjene serije do 2004. godine i to na Cliu a ne Meganu. Problem je bio u Delphi pumpi. To je sve reseno i prevazidjeno.
      Taj motor je poprilicno stedljiv, dovoljan je za ovaj auto. Ipak, moja preporuka je da ides na 1.9dci, cisto zbog komotnije voznje i manje opterecenosti samog motora. Redovan servis kod "ovlascenih" za 1.5 je 8500 do 15000 din, zavisno od toga koji je servis po redu i sta se menja. Poz
      Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Rins
        CBC Član
        • 23.09.2008
        • 39
        • BG

Covek je pristao da mi snizi cenu za vrednost velikog servisa a ako stvar sa carinom bude povoljnija cena ce ici jos dole.
        On kaze da je pravilo da se radi vodena pumpa ali da nema potrebe za tim. Ako ne bi radio pumpu onda bi me servis izasao 150 eu ( originalni delovi iz Francuske-kais koji kosta 100eu+ majstoru za ruke 50eu).
        Inace tvrdi da je auto 100% posto putnicki a da ima i vanova sa 5 vrata sto nisam znao. Ne mogu da se setim kako se na osnovu broja sasije moze videti da li je auto bio van ( potrazicu na forumu) ali on tvrdi da moze to da mi dokaze bas tako preko broja sasije.

Comment

• StudentBGD
          CBC Senator XXL
          • 18.12.2007
          • 1027
          • Beograd

a gde su tu filteri za ulje, gorvio, vazduh, klimu, gde je tu ulje?
          Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• Rins
            CBC Član
            • 23.09.2008
            • 39
            • BG

Jedna korekcija- sad mi je javljeno da je motor Euro 4-dakle 85ks?
            Jel nesto menja stvar?
            Lik kaze da je dobro sto ima tempomat ( iako je confort authentique) jer je verovatno dosta vozen po auto-putu.

Jos nesto me buni- auto ima na desnom retrovizoru dodat mali retrovizor- nadam se da nije problem da se to skine.
            Evo slike

Comment

• mupe
              CBC Senator XXL
              • 05.10.2006
              • 822
              • bg
              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ja ti prvi put čujem za comfort authentique, ali znam da je authentique najniži nivo opreme. Ne razumem baš šta podrazumevaš pod tim da je to dobro zbog dalje prodaje. Baš naprotiv, mislim da se mnogo bolje prodaju automobili sa više opreme.

Kilometraža bi mogla biti prava, a lako je proverljiva jer po VIN broju možeš u ovlašćenom renault servisu da dobiješ podatke o poslednjem servisu i kilometraži na kojoj je urađen.

1.5 dci motor je mali potrošač i sjajan je za grad, ali je malo drugačije kad izađeš na otvoreno... Fali mu snage za brzine preko nekih 120-130 i počinje drastično više da troši, tako da bih ti i ja savetovao da potražiš 1.9 dCi. Upravo zbog ovoga čisto sumnjam da je dosta vožen po autoputu, bez obzira na cruise control. Ja često koristim cruise control i po gradu, i bio mi je bitna stvar pri izboru auta iako ne vozim često autoputem.

Osim toga, ali ovo je baš 100% subjektivno - ja bih radije (kao što i jesam) kupio auto koji je već ovde i mogu lepo da ga pogledam, nego neki sa slike sa neta.

PS: Ja sam zamenu zupčastog kaiša za lagunu platio manje od 150€, a nemoj ni da pomisliš da radiš servis a da ne menjaš ulje, filtere, PK kaiš...

Zaboravih - to da li ima ili nema potrebe da se menja vodena pumpa, može da ti kaže tek majstor koji će raditi servis. Po nekim stvarima koje si napisao, taj lik mulja kao i svaki trgovac - navlači vodu na svoju vodenicu i koristi tvoje neiskustvo sa ovim autom. Nemoj da se obavezuješ da ćeš kupiti auto, prvo ga proveri, a pri tome obavezno pogledaj da li je spoj cevi za vazduh na usisnu granu umašćen, da li ima ulja na pletenom delu creva turbine i ispod same turbine na donjem poklopcu ispod motora. Ako možeš, pogledaj i unutrašnjost cevi (ne znam kako izgleda taj deo instalacije na meganu, jer mislim da taj koji si ti naveo nema intercooler). Ako tu ima puno ulja, bliži ti se remont turba, a to onda diže cenu auta...

Comment

• Rins
                CBC Član
                • 23.09.2008
                • 39
                • BG

Pa vidi kad neko otvori oglase i vidi 20 megana 1.5 dci 2005 godiste po ceni od 8000 eu tesko da cu ga ja ubediti da treba da da 10000eu za moj sa istim godistem i istim motorom. Generalno mislim da se Srbima j... za hromirane rucke na vratima i hromirane ukrase po kokpitu. Dakle vrlo jednostavno u moru takvih prosecnih megana moj privilege ili dynamique tesko da ce naci kupca a da ja pritom ne padnem 1500 eu. Ovaj auto koji hocu da uzmem ima sve sto mi treba i vise od toga jedino na estetiku imam primedbe ( retrovizori, rucke, unutrasnjost bez koznih i hr0miranih detalja) ali na to sam svesno pristao kao na kompromis sa samim sobom da ne ispadne da prvi auto koji kupim ima sve sto mi srce ishte.
                Pare nisu problem jer mesecni income od ~3000 eu ostavlja dosta prostora za bilo kakve opravke.

Drugo- covek ne tvrdi da je vozen po auto putu vec to pretpostavlja ( auto je firmin i za 3 godine je presao 120000km).

Vezano za auto-put i voznju preko 120-130- ja spadam u ljude koje popularno nazivaju control freak. Svaka brzina iznad 60 u gradu ili 100-110 na autoputu za mene je ravna ubistvu tako da mi taj aspekt snage motora nije bitan.

Inace u coveka imam poverenja jer nisam nabasao na njega po oglasima vec po preporuci ( rodjacko-prijateljskoj) tako da ako nekome moram da poklonim poverenje to bi onda bio on a ne neko ko prodaje auta sa placeva.
                Rekao je da ce zvati kad bude stigao u Francusku i probao auto pa cemo tek onda razmatrati kupovinu.

Ne bih da ispadne kao da hocu da ti kontriram u svakoj tvrdnji ali ti iznosim neko svoje razmisljanje.

BTW zahvaljujem se na svim sugestijama samo mi objasni sta je to PK kais tj. sta se sve radi kod velikog servisa da bih znao kako sutra da pregovaram sa njim.

Comment

• Car
                  CBC Senator XXL
                  • 07.07.2005
                  • 900
                  • Beograd

I moj savet ti je da dobro sve proveris i da se ne zaleces, polovnih megana bar ima poprilicno tako da moze da se izabere nesto sto je solidno ocuvano. Znamo svi kako je kad ti se svidi neki auto pa onda i samog sebe ubedjujes kako je to proverena i razumna varijanta, iako vrlo cesto nije...

Comment

• mupe
                    CBC Senator XXL
                    • 05.10.2006
                    • 822
                    • bg
                    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Rins
                    Pa vidi kad neko otvori oglase i vidi 20 megana 1.5 dci 2005 godiste po ceni od 8000 eu tesko da cu ga ja ubediti da treba da da 10000eu za moj sa istim godistem i istim motorom. Generalno mislim da se Srbima j... za hromirane rucke na vratima i hromirane ukrase po kokpitu. Dakle vrlo jednostavno u moru takvih prosecnih megana moj privilege ili dynamique tesko da ce naci kupca a da ja pritom ne padnem 1500 eu. Ovaj auto koji hocu da uzmem ima sve sto mi treba i vise od toga jedino na estetiku imam primedbe ( retrovizori, rucke, unutrasnjost bez koznih i hr0miranih detalja) ali na to sam svesno pristao kao na kompromis sa samim sobom da ne ispadne da prvi auto koji kupim ima sve sto mi srce ishte.
                    Pare nisu problem jer mesecni income od ~3000 eu ostavlja dosta prostora za bilo kakve opravke.
                    Nisam ja ni rekao da će neko da da više para za auto sa više opreme (mada sam ja dao više para za takav auto, ali ne samo zbog opreme nego i zbog fenomenalnog stanja) nego da će izabrati onaj sa više opreme ako je cena tu negde. A cene polovnjaka i jesu približno ujednačene, bez obzira na opremu.

I da, ja da imam 3000 eura mesečne zarade, kupio bih novu lagunu GT, a svakako ne bih štedeo na opremi u polovnom autu.

Vezano za auto-put i voznju preko 120-130- ja spadam u ljude koje popularno nazivaju control freak. Svaka brzina iznad 60 u gradu ili 100-110 na autoputu za mene je ravna ubistvu tako da mi taj aspekt snage motora nije bitan.
                    Ja spadam u one koji misle da je brzina od 100-110 na autoputu ravna ubistvu jer je premala!

Inace u coveka imam poverenja jer nisam nabasao na njega po oglasima vec po preporuci ( rodjacko-prijateljskoj) tako da ako nekome moram da poklonim poverenje to bi onda bio on a ne neko ko prodaje auta sa placeva.
                    Pa dobro, ali ti on ne prodaje svoj nego tuđi auto o kom ne zna ništa, a svakako mu je cilj da zaradi. Ti ga nikada ne možeš optužiti da ti je nešto uvalio, jer ni on nema mnogo znanja o autu koji prodaje.

Ne bih da ispadne kao da hocu da ti kontriram u svakoj tvrdnji ali ti iznosim neko svoje razmisljanje.
                    Ma kontriraj ti slobodno, meni svejedno. Ti daješ pare, a ja samo pokušavam da pomognem svojim znanjem. Ja sam moju lagunu birao 6 meseci, od onih koje sam video u Srbiji. One sa neta me nisu ni interesovale...

BTW zahvaljujem se na svim sugestijama samo mi objasni sta je to PK kais tj. sta se sve radi kod velikog servisa da bih znao kako sutra da pregovaram sa njim.
                    PK = polikanalni, ili poli-v kaiš je "onaj drugi" kaiš koji pokreće vodenu pumpu, kompresor klime, alternator...

Šta se radi kod velikog servisa - po pravilu: ulje, svi filteri (vazduh, dizel, ulje, klima), oba kaiša, vodena pumpa, španeri, remenice + provera kočnica, trapa... Moguće je da će nešto od ovoga moći da se izostavi. Kod mene je majstor pregledao i preskočio zamenu vodene pumpe i remenice na radilici jer je utvrdio da su potpuno ispravne.

Ako taj megane ima na desnoj ručici komandu za board computer koja ima samo jedno dugme, možeš da pokušaš ovo - pritisneš i držiš to dugme i daš kontakt (tj. ubaciš karticu i pritisneš start) i ući ćeš u test mod instrument table. Osim što će instrumenti podivljati, daljim pritiskanjem tastera na displeju ćeš doći do ekrana na kom u idealnom stanju stoji "----". Ako je neka od crtica zamenjena slovom, kompjuter je evidentirao neku grešku. Na žalost, evo pokušavam, ali ne mogu da pronađem objašnjenje o značenju tih slova. Dopisaću naknadno ako pronađem.

Comment

• Rins
                      CBC Član
                      • 23.09.2008
                      • 39
                      • BG

Re: RENAULT Megane II 1.5 dCi 80 KS 2005.g. - Pomoc pri kupovini

Originally posted by mupe
                      Nisam ja ni rekao da će neko da da više para za auto sa više opreme (mada sam ja dao više para za takav auto, ali ne samo zbog opreme nego i zbog fenomenalnog stanja) nego da će izabrati onaj sa više opreme ako je cena tu negde. A cene polovnjaka i jesu približno ujednačene, bez obzira na opremu.

I da, ja da imam 3000 eura mesečne zarade, kupio bih novu lagunu GT, a svakako ne bih štedeo na opremi u polovnom autu.
                      Auto nikako ne smatram dobrim ulaganjem tako da gledam da minimizujem sumu koju odvajam za takvu stvar. Manja suma manja potencijalna steta-( pad vrednosti kod kasnije prodaje,kradja..)

Proverio sam servisnu istoriju auta preko broja sasije- kilometraza je ok. Covek mi je rekao da ce mi proveriti kad je menjano ulje i filteri tako da znam dal da to odmah uradim ili ne ( mada je trosak minimalan tako da se tu neci ciganciti)
                      Za veliki servis je rekao da Francuzi rade na 120000 a ovaj moj ima 121700 tako da i to treba proveriti.
                      Rekao mi je i za ulje- on donosi iz Francuske 5l je cini mi se 30 ili 35 eu. Zaboravio sam koja je marka znam samo da je rekao cisto sinteticko.

I na kraju- raspitao sam se za kasko- Delta Generali trazi 35000din ( varijanta sa 10 posto ucesca u stetu, 2x puta bez doplate, kradja u celoj Evropi) i to mi je delovalo kao najrazumnija ponuda. Ocekivao sam da ce Generali biti najskuplji pa mi je zato malo neobicno ali ispada da su najpovoljniji jer su ostali bili preko 40000. Naravno moracu detaljnije da uporedim uslove u pogledu toga sta je pokriveno osiguranjem.

@mupe hvala na sugestijama jos jednom

Comment

• mupe
                        CBC Senator XXL
                        • 05.10.2006
                        • 822
                        • bg
                        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Za veliki servis je rekao da Francuzi rade na 120000 a ovaj moj ima 121700 tako da i to treba proveriti.
                        Rekao mi je i za ulje- on donosi iz Francuske 5l je cini mi se 30 ili 35 eu. Zaboravio sam koja je marka znam samo da je rekao cisto sinteticko.
                        Nema servis veze sa poreklom auta. I renoi imaju različite servisne intervale u odnosu na motor na koji se to odnosi. Na žalost, servisna knjižica mi je sad u autu, a mislim da ima u njoj upisan i interval za 1.5 dCi. Kad budem išao do auta, pogledaću ti to pa ću javiti.

Pretpostavljam, sa obzirom na kilometražu, da veliki servis nije urađen.

Ne vidim svrhu toga da ti donosi ulje iz francuske. Imaš kod nas originalan elf po istoj toj ceni, excellium nf 5W-40, isto sintetičko i predviđeno specifikacijom baš za taj motor.

@mupe hvala na sugestijama jos jednom
                        Nema na čemu, slobodno ti pitaj ako se setiš još nečega što te zanima.

Comment

• Rins
                          CBC Član
                          • 23.09.2008
                          • 39
                          • BG

Poslednji servis je radjen na 90000km 08/2007- veliki servis nije uradjen 99%.
                          Nadam se da nece biti problem da se auto dogura do Srbije

Dogovorio sam se da ce u cenu uci kaisevi ali za vodenu pumpu i remenice mi je rekao da treba proveriti u kakvom su stanju pa cemo tek onda da vidimo da li da se radi.
                          Oteracu ga u servis cim stigne pa cemo da vidimo.

BTW kako mislis nema veze servis sa poreklom auta. Tj. nisam mislio na poreklo vec na to u kojoj zemlji je vozen ( kvalitet goriva, puteva). Zar upravo to nije razlog sto se kod nas preporucuju kraci servisni intervali?

Comment

• mupe
                            CBC Senator XXL
                            • 05.10.2006
                            • 822
                            • bg
                            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Rekao si da "Francuzi rade servis na 120.000km" a to nema nikakve veze sa kvalitetom goriva, niti sa zemljom u kojoj se auto vozi. To je kilometraža za veliki servis i potpuno je ista za sve zemlje, ali različita za različite motore.

Servisni interval za zamenu ulja je nešto sasvim drugo.

Comment

• Rins
                              CBC Član
                              • 23.09.2008
                              • 39
                              • BG

Autic mi stize u sredu-dig.klima, tempomat, podizaci napred i nazad, el. retrovizori i ono sto je najvaznije NASLON ZA RUKE to mi je ko pola auta

Comment

Working...
                              X