RENAULT Laguna II 1.8 ili 2.0 benzin - Koji motor izabrati

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

RENAULT Laguna II 1.8 ili 2.0 benzin - Koji motor izabrati

Vidim da 90% ljudi pise o lagunama dizelasicama, vecinom 1.9dci, a niko da napise koju rec o benzincima. jedna od opcija za kupovinu mi je laguna 1.8 ili 2.0 benzin. interesuje me kako su se pokazale u benzinskoj varijanti, koji motor od ova dva izabrati, imaju li dovoljno snage, kako podnose plin i koja je cena ugradnje, koje su im slabe tacke, sta im se kvari itd?
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Re: RENAULT Laguna II 1.8 ili 2.0 benzin - Koji motor izabrati

Zar niko nema iskustva sa lagunama benzincima?

Comment

• djera
      CBC Član
      • 13.05.2008
      • 27
      • DOBOJ

Ja imam Lagunu II 2.0 (140 KS), 2001. godina.
      U februaru će biti dvije godine od kada sam je uvezao iz Švajcarske i od tada sam prešao nekih 35.000 km.
      Kada je u pitanju motor ja nisam imao problema (samo jedna zamjena svjećica 16 KM/kom u ovlaštenom servisu).
      Doduše od kada sam je kupio, prvo paljenje obično traje nešto duže (do 2 sekunde verglanja). Auto kuća u kojoj je auto kupljena rekla je da je u pitanju nekakav snezor (mislim da je TDC senzor u pitanju). Međutim s obzirom da je to samo prvo paljenje, odnosno kada je auto hladan, a da je poslije toga OK ja se nikada nisam u servisu nisam ni raspitivao za to.

Što se tiče potrošnje najniže što sam usipio da spustim je 6.4, penzionerske vožnje do 100 km/h
      2007. godine sam išao na Krf sa lagunom i sa malom turnejom kroz Srbiju na povratku (Zlatibor, Tara, Bajina Bašta) napravio sam 2800 km.
      Bilo nas je četvoro u kolima, puni kao brod, vožnja i na auto putu, i po Krfu loko - znači uličicama (350 km), ali i po običnim putevima u Bosni i Srbiji. Prosječna potrošnja je bila 8.3
      Kada je u pitanju gradska vožnja potrošnja je između 10 i 11.5 lit, s tim da ja i nisam nekakav agresivac za volanom po gradu.

Što se tiče plina nemam iskustva niti znam nekoga ko je stavio plin u lagunu.

Takođe znam llude koji imaju Lagune sa motorom 2.2 dci i kada je u pitanju potrošnja nema razlike u odnosu na benzin varijantu (u prosjeku).

Ja u svakom slučaju preferiram benzin varijantu i trenutno tražim redizajnirani model lagune sa motorm 2.0 T (163 KS). Imam prijatelja koji ima ovaj motor u Laguni 2004. godište i on je prezadovoljan sa performansama.

Comment

• Marko001
        CBC Senator XXL
        • 09.09.2006
        • 1070
        • Belgrade

Ok, hvala puno na odgovoru. a da li si imao problema neke druge vrste, nevezano za motor? kako si zadovoljan generalno? i kako "ide" sa tim motorom, koje su cene rezervnih delova i odrzavanja?

hvala.

Comment

• MirkoDamnjanovic
          CBC Senator
          • 26.09.2008
          • 291
          • Srbija
          • Cetvorotockas

Na svim testovima na koje sam naisao u vezi lagune II benzinca samo reci hvale sto se nikako ne moze reci za dizelase. Svejedno ti je koji motor od 1,6 preko 1,8 do 2,0.

Comment

• Marko001
            CBC Senator XXL
            • 09.09.2006
            • 1070
            • Belgrade

Pa i nije mi bas svejedno jer cenim da 2.0 mnogo bolj "ide" nego 1.6.

Comment

• MirkoDamnjanovic
              CBC Senator
              • 26.09.2008
              • 291
              • Srbija
              • Cetvorotockas

Mislio sam zbog kvaliteta svejedno svi su dobri. A imas moj glas za 2.0, ako moze turbo jos bolje

Comment

• Marko001
                CBC Senator XXL
                • 09.09.2006
                • 1070
                • Belgrade

Znaci to je manje vise ista konstrukcija motora samo razlicite zapremine?

Comment

• MirkoDamnjanovic
                  CBC Senator
                  • 26.09.2008
                  • 291
                  • Srbija
                  • Cetvorotockas

Nikako ne moze biti isto. Menja se mnogo stvari.

Comment

• Marko001
                    CBC Senator XXL
                    • 09.09.2006
                    • 1070
                    • Belgrade

pa tako vec ima logike

Comment

• djera
                      CBC Član
                      • 13.05.2008
                      • 27
                      • DOBOJ

Kada je u pitanju motor, ja sam zadovoljan.
                      5 - stepeni mjenjač možda u ovoj varijanti i nije najbolje riješenje, jer kada se vozi na auto putu (140 km/h) poprilično su veliki obrataji motora. Zbog toga je šestostepeni mjenjač mnogo bolja varijanta.
                      Ja nisam imao vanrednih problema.
                      Mijenjao sam prednje pločice 130 KM (u servisu)
                      Kugla (45 KM)
                      Seleni zadnjeg mosta (160 KM u servisu). Mislim da je ovo problem kod svih laguna.
                      U radnjama se dijelovi mogu naći mnogo povoljnije.

Ovih dana ću vjerovatno morati mijenjati i prednje diskove s obzirom da se u zadnje vrijema osjete vibracije na volanu.

Moje mišljenja je da motor 1.6 i nije neko riješenje, mislim da je preslab.
                      Što se tiče 1.8 i 2.0 preporučio bih 2.0. Razlika u potrošnji goriva nije značajna (izuzev troškova registracije, barem ovdje u BiH), a motor je mnogo elastičniji.
                      Ponovo, moj savjet ti je 2.0 T od 163 KS.

Comment

• Marko001
                        CBC Senator XXL
                        • 09.09.2006
                        • 1070
                        • Belgrade

Ne bih ja uzimao turbo, dovoljan mi je obican 2.0, tih turbo malo ima, a i nisam je neki veliki "brzinas" da mi treba T. plus sta ako mora remont turbine ili ako ga je vozio neko ko ga je gazio, pa je zato i uzeo turbo...

nego vidim da postoje 2 varijante 2.0 16v od valjda 135 konja i "2.0 IDE" od 140 konja. u cemu je razlika, kakav je to "IDE" motor, sta znaci ta skracenica? koji je od ova 2 bolji i zasto?

I meni je cudno sto nisu stavili 6-to stepene menjace... da li svi benzinci do 2000ccm imaju 5 brzina?

jel bucan na auto putu s obzirom da nema 6. brzinu?

Comment

• djera
                          CBC Član
                          • 13.05.2008
                          • 27
                          • DOBOJ

2.0 ide je injection direct engine. Tih motora i nema nešto mnogo. To je bio pokušaj renaulta da napravi motor sa malo više snage uz nešto manju potrošnju od uobičajene. Kažu da su poprilično osjetljivi na gorivo i da su zbog toga znali da prave probleme.
                          Ja kada sam kupovao auto nisam ništa znao o tome.
                          U ovlaštenom servisu su rekli da je motor zahtjevniji kada je u pitanju gorivo ali da uopšte ne znači da ga treba izbjegavati. Ja inače koristim određeni aditiv i pazim gdje sipam gorivo i do sada nisam imao bilo kakav problem sa motorom.
                          Na pojedinim engleskim renault site-ovim ljudi koji voze lagune sa ovim motorom prelazili su preko 200.000 (do sada) bez bilo kakvih problema sa motorom.

U svakom slučaju ovaj malo slabiji motor je bolja varijanta jer ćete manje boliti glava oko svega, a pretpostavljam da je on pogodnija varijanta za plin.

Comment

• Marko001
                            CBC Senator XXL
                            • 09.09.2006
                            • 1070
                            • Belgrade

ok, hvala. razlika je svega 5ks.

bas sam pogledao na youtube-u, sa 2.0 16v 140 km/h ide na oko 3900 obrtaja. koliko je bucna pri toj brzini/broju obrtaja?

Comment

• djera
                              CBC Član
                              • 13.05.2008
                              • 27
                              • DOBOJ

Da ti budem iskren, pri toj brzini broj obrtaja kod mene je oko 4200.
                              Bez obzira nije to toliko bučno, u stvari ja i ne primjetim.

Ja imam `sreću` u Bosni da nemamo mnogo autoputeva pa nemam gdje ni da vozim tom brzinom.

Meni je 6-ta brzina nedostajala kada sam išao u Grčku (Krf).
                              Kada se duže vozi pri brzini od 140 ili malo većoj čini mi se da je motor malo opterećen.

Comment

Working...
                              X