Porodicni auto za 8000eur cca, suziti izbor?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zof
    CBC Član
    • 22.09.2008
    • 18
    • Beograd

Porodicni auto za 8000eur cca, suziti izbor?

S obzirom da imam Corsu C sa dvoja vrata a imam malu bebu pretpostavicete da imam problem sa prostorom u autu. Stavis kolica u gepek i nista vise ne moze stati. E pa resio sam da uzmem uskoro neki polovan auto 2004-06 , imam nekoliko favorita pa molim ljude sa iskustvom u vozenju istih da daju neke argumente za i protiv. Napomenucu da mi je bitan odnos ulozeno/dobijeno/troskovi odrzavanja/dalaj prodaja, znam da je skoro nemoguce naci idealnu kombinaciju ali jbg sad, moram reci sta me muci...

Evo modela i motora, nije po redu nego onako:

1. Renault Scenic 1.5dci (100KS)
    2. Opel Astra H 13cdti (90KS)
    3. Ford Focus II 1.6TDCI (109KS)
    4. Peugeot 307 1.6HDI (109KS)

To je to otprilike, sta raditi pitanje je sad. Manje vise svi su sem Scenica slicni po karakteristikama, karavani sa savremenim motorima i solidnom opremom. Sem ovog 1.3CDTi motora ne bih uzeo nijedan drugi Opelov dizel jer se bojim eventualnih kvarova i cene popravki istih kad su u pitanju japanski motori, znam iz iskustva sa 1.7CDTi kako to izgleda.
    Hvala!
  • TAZZ
    Banovan
    • 30.05.2005
    • 1409
    • NBGD,SERBIA

Re: Porodicni auto za 8000eur cca, suziti izbor?

Nisam vozio niti jedan od navedenih...
    Ali...
    1.3 na ASTRU H je po mom skromnom mishljenju malo. Kad uklkjucish klimu na 1200-1300 kg autu i sa 1300 ccm... ima da ti umre auto, verujem da necesh divljati, ali rezerva snage nije na odmet, a to sa ovim motorom necesh imati... garant!

307 u SW varijanti moze biti OK auto.

FOCUS II Dobar auto tako kazu ljudi...

PSA grupacija pa mislim da su isti i motori na 307 i FOCUSu

Moj Adut bi bio RENAULT... Ne znam koliko dece imash, ali ako je za sad beba, pa posle dete, i opet onda dace Bog beba... mislim da cesh se nauzivati sa tim sokotjalom...

Za dalju prodaju... ako su karavani auta, tesko ko da ce ti verovati na malu kilometrazu ili shta god... mislice da je zgazilo to boga oca...

Mislim da bih ja lichno gadjao dobar scenic...
    Cak shta vishe simpatichna kreacija!
    Naravno kako kome.

mojih 2 ... nisu centa, DINARA...

Comment

• fedor
      CBC Član
      • 19.02.2009
      • 11
      • crna gora

Ja bih uzeo fokusa,jako dobar auto u svakom pogledu,takodje je i najbezbjedniji od pobrojanih-najvise bodova na crash testu.Osim toga pruza solidnu pouzdanost i uzitak u voznji...

Comment

• buldozer
        CBC Veteran
        • 24.03.2006
        • 151
        • Beograd

Focus

Comment

• ToNcA
          CBC Senator XXL
          • 31.01.2006
          • 868
          • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
          • Mazda 6 2.0d

Pa da nisi naveo okolnosti (bebu, da je ziva i zdrava) rekao bih Focus ima dobru voznju, Focus ovo Focus ono ali u ovoj situaciji Scenic *samo meni nije jasno sto ga iz generacije u generaciju prave sve ruzniji mada taj Scenic II ne desi se da prodem pored nekog a da ga ne odgledam sa tugom, samo da nema onu digitalnu tablu kupio bih njega umesto Megane-a ali je to prelomilo da uzmem Megane).

Samo ne znam bas da li sa 1.5dci jer sam cuo dosta ne tako lepog o njima kada se uzmu polovni (mada ja imam 1.5dci i nikakvih problema do sada u ovih 55k pu, pu da ga ne ureknem ).

Ja glasam za Scenic - imas i pristojan auto i veliki gepek mada ni Zafira nije los auto a C-*max mi je vec ruznjikav. 307SW je isto fina stvarcica - nesto izmedju van-a i karavana.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• buldozer
            CBC Veteran
            • 24.03.2006
            • 151
            • Beograd

Prošle godine sam bio u poseti nekoj firmi koja je imala u posedu nekoliko Scenic-a dizel, i njihova iskustva su dosta loša. Kažu da su dosta nepouzdani, i da su ih nekoliko puta ostavljali na putu. Možda je samo slučajnost, a možda i nije.

Comment

• krstin
              CBC Senator
              • 14.09.2007
              • 223
              • Novi Sad

Svakako Scenic, poslao sam ti privatnu poruku
              Sto se tice ovih iskustva sa dizel renaultima bih se slozio, preporucujem te 1.6 benzinac uz njega...

Comment

• Ji 4Tze
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 806
                • bg
                • Honda CR-V 4WD

Vidim da si suzio izbor ali pogledaj (ako nađeš negde) i Civic 2003.+ sa 5 vrata, tj. hatch varijanta (monovolumen) - vizuelno se uklapa u ono što si ponudio kao opcije

Comment

• Zof
                  CBC Član
                  • 22.09.2008
                  • 18
                  • Beograd

Ako ste primetili suzio sam izbor na modele sa zapreminski manjim motorima, Astra 1.3, Focus i 307 1.6, Scenic 1.5, iz razloga manje potrosnje (nek je po 0.5L na 100km, za mojih 30.000km godisnje to je 150L = skoro 150eur) i jeftinije registracije. Npr Civic jestrava auto,naravno da mi se svidja,ali sta da radim sa motorom 2.2d,da se ubijem kad dodjem na registraciju? Da nisam tako stedljiv i proracunat isao bi na Zafiru 1.9cdti ili na Corolu Verso 2.0d,ali moram sve kalkulisati,jbg sta cu takvo vreme doslo.
                  Astra sa 1.3d deluje slabasno,ali kontam da sa 90ks nije bas skroz slab auto iako ima 1380kg(ne znam de nakrcase toliku kilazu). Focus je bas dobar auto,vozio sam i svidja mi se ali znam da fordovi novije generacije nisu nikako povoljni za odrzavanje,tu je Opel posle Fiata najpovoljniji sigurno, Ford i Peugeot su tu negde,a Renault je mozda cak i nesto skuplji po tom pitanju.
                  Scenic mi iskreno najvise odgovara,ali ako krene da zeza ugasio sam ga...307SW ko nije vozio ne moze znati koliko je ugodan za voznju ne racunajuci onaj pezoov kretenski menjac,mislim da su isti ugradjivali od 205 do 307,struze kad saltas i ima neki odvratan metalni zvuk,ali auto je super,varijabilan,komotan,odlican 1.6hdi motor,mala potrosnja,cak nije tesko i prodati ga kasnije...Astra 1.3cdti,sem dobrog motora koji malo trosi i mnogo je jeftin za redovno odrzavanje i za registraciju,i donekle prostora,nema nikakvih prednosti,dizajn unutra uzasan,nema pretinaca za stvari,pravi opel za radnicku klasu,cak i sa najboljom opremom isti je kao ionaj osnovni model.Taj motor ja imam u Corsi,trosi 90% gradska voznja 5.5L,servis svih filtera i ulja sa radom je 5500din,stvarno dzabe,zato ga cenim,lepo vuce i elastican je,naravno ne moze se porediti Corsa od 1000kg i Astra od 1380kg,ali nije isto ni 70ks i 90ks zar ne.
                  Kad se iznerviram ima da kupim neku tesku egzotiku...Hyundai Matrix, Daewoo Tacuma, Fiat Multipla, Nissan Almera Tino...bar cu biti uocljiv kad izadjem na dzadu ))

Comment

• mmijatovic
                    CBC Član
                    • 11.02.2009
                    • 10

Moj bi izbor bio Ford Focus definitivno. Možda, ali samo možda, je skuplji za održavanje od ostalih nabrojanih ali moja ti je teorija da je bolje dati malo više na redovan servis nego tri puta više na vanredan. Drugo, ta ušteda od 150€ godišnje na benzin ti i nije neka ušteda obzirom da ćeš ih potrošiti na nešto drugo, a i to je toliko zanemarljiva potrošnja da se i ne primeti u intervalu od godinu dana. Što se tiče registracije to se i te kako primeti jer keširaš 100-150€ više i to odmah tako da je tu razlika uočljiva. Ako ne očekuješ od auta da ti ripi do stotke za 8-9 sekundi, ti slobodno uzmi neki sa manjom kubikažom tj. sa manje KS. Ja sam vozio Korsu sa 60 KS, pa Kia Rio sa 82 KS, pa Alteu sa 105KS, pa Cordobu sa 90 KS, pa Toleda opet sa 105KS i sad ću najverovatnije kupiti Ford Focus C-Max sa 136 KS tako da znam ša pričam. Razlike definitivno postoje ali moraš znati šta želiš od auta. I dok sam imao Korsu tovario sam je do maksimuma pa je išla super iako je imala samo 60 konja. Ali kad jednom pređeš u jači auto.... Svaki dalji prelazak na slabiji je kao sa konja na magarca. Mislim, takav je osećaj. Bar meni.

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Od ovih automobila Scenic je najčešće na vanrednom servisu. To obavezno treba uzeti u obzir!
                      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• DovlaK
                        CBC Senator XXL
                        • 24.07.2008
                        • 560
                        • Beograd

Ja imam Fiat Bravu 1,9TD sa 75KS koju vozim cirka 35-40 hiljada km godišnje. Pre nekih mesec dana sam iznajmio novu Astru H 1,4 sa 90KS (prešla svega 10ak hiljada km) za put do Budve znači nekih 1200km u tri dana. Rekao bi čovek više konja, benzinac prosto mora da ide bolje, međutim TRUBA!!! Prvo kad krenem u preticanje kao da sam krenuo u romatičnu šetnju kejom... nikad stići kada pređe preko 100km/h imam osećaj kao da će da ekplodira... vrlo me je neprijatno iznenadila... dalje, što se tiče potrošnje trošila je oko 8l benzina, što recimo moja Brava troši dizela u gradu kada je špic, a do Budve bi trebalo da idem s njom za nekih 20-ak dana i cenim da će potrošnja pasti na 6-6,5l. Registracija za moj auto je oko 200eur, a sa ovom razlikom u potrošnji se to definitivno kompezuje ako ne i uštedi. Znam da ti razmatraš dizel varijantu, ali koliko sam shvatio sa samo 1300 kubika... ne smem ništa da kažem za njega dok ga ne probam, ali iskreno ne obećava mi

Šta je poenta priče? Poenta je u tome da to što ima više konja sa manjom kubikažom prosto ništa ne znači... daleko od toga da hoću da kažem nešto loše za Astru, naprotiv bila je odlična, ali prosto nije bila ono na šta sam ja navikao i ono što ja očekujem od auta...

Čitajući tvoja obrazloženja dođoh do konstatacije da ti je svaki dinar važan i da sve to pažljivo računaš. Ako nisam pogrešio negde, moje pitanje za tebe je: Šta ti tražiš među ovim automobilima? Jesi li se raspitao koliko košta mali i veliki servis za svakog ponaosob? Znaš li koje dimenzije guma voze kada dođu na zamenu i to je bitno zar ne? Naročito imajući u vidu kilometražu koju navodiš kao godišnju... Da se razumemo - navedeni automobili zaista jesu dobri i svaki ima vrline i mane, ali cena održavanja je ono što 'krasi' svaki od ovih modela

Evo da dođem i do predloga: Dakle predlažem ti da razmotriš opciju Fiat Stilo (karavan) 1,9JTD koji možeš uzeti i svega par godina starog i sa nekom sitnom kilometražom za te pare. Veliki servis za njega je cca 200eur. 1,9JTD motor je motor koji se ugrađuje u nekoliko različitih marki automobila i VRLO je kvalitetan. Potrošnja je uz normalnu vožnju i više nego prihvatljiva. Snage ima 115KS što znači i da je vrlo živahan. Fiati su generalno kod nas sve više zastupljeni i održavanje istih je iz dana u dan sve jeftinije i povoljnije. Za nekoga ko mora strogo da pazi na budžet ovo je i više nego premija
                        Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• sasa_gsi
                          CBC Veteran
                          • 25.05.2007
                          • 101
                          • Svrljig (Nis)

Za te parice imas AR156 ili jos bolje 166 sa 20 motroromo od 150KS, i to oko 2002-3 godiste da biras, registracija oko 22000, potrosnja grad oko 12l plina, otvoreno ispod 10 na benzinu litar manje, ali je veoma bitno sta ces da odaberes kod Alfi je VEOMA bitno kakav primerak kupis (kao i kod ostalih polovnih auta), ako je u startu auto loš i par hiljada E ulaganja te neće spasiti u suprotnom te ocekuju puno kilometara zadovoljstva u vožnji. Meni finansijska situacija takođe nije sjajna vozim AR164 je zahvalan auto ako je redovno održavan i u dobrom stanju.

Comment

• Zof
                            CBC Član
                            • 22.09.2008
                            • 18
                            • Beograd

"Pre nekih mesec dana sam iznajmio novu Astru H 1,4 sa 90KS" - Slazem se u potpunosti, samo razmisljam naglas, ako Corsa sa 1.3d ima 70ks i 1000kg i ide jako fino, sta ce biti kad taj isti motor stavis u Astru, da ima 90ks i 1380kg, kakav rezultat ces dobiti? Benzinac iste snage kao dizel ide sigurno dosta losije jer mu je obrtni moment dalkeo manji, znaci nema elasticnosti pri preticanju na koju su vozaci dizela navikli,moras ga stiskati u nizoj brzini na visoke obrtaje da bi dobio neki rezultat sto odmah znaci visa potrosnja. Jednostavno nikad nisam vozio nekog benzinca (ne racunam R4 ili juga), tako da ne bih sad isao sa dizela,mislim je dizel najbolji izbor za nekog ko prelazi bar 20-25.000km godisnje.
                            E da ne zaboravim Astra 1.3d ima menjac sa 6 BRZINA...neverovatno zar ne!!!

"Čitajući tvoja obrazloženja dođoh do konstatacije da ti je svaki dinar važan i da sve to pažljivo računaš. Ako nisam pogrešio negde, moje pitanje za tebe je: Šta ti tražiš među ovim automobilima? Jesi li se raspitao koliko košta mali i veliki servis za svakog ponaosob? Znaš li koje dimenzije guma voze kada dođu na zamenu i to je bitno zar ne? Naročito imajući u vidu kilometražu koju navodiš kao godišnju... Da se razumemo - navedeni automobili zaista jesu dobri i svaki ima vrline i mane, ali cena održavanja je ono što 'krasi' svaki od ovih modela " - naravno da mi je vazan svaki dinar, dobro ne bas svaki ali razumes sta hocu da kazem, nije mi sustina ni 9s do stotke, ni frajerisanje ni slicne fore...treba mi pouzdan auto,mora biti karavan ili miniven jer ne mozes spakovati samo decije stvari kad negde krenes u neki manji kompakt,dalje da potrosnja bude prihvatljiva (gradska voznja 6.5-7L sto mislim da je ok jer ne divljam), servisiranje i registracija su takodje bitni...da se razumemo, nisam ja neka stipsa pa da racunam sve u paru,ali zelim "paket" koji cu voziti naredne 3-4 godine i napraviti cca 100.000km a da to ne znaci bankrot u smislu generalke, potrosnje od 8-9L ili tako nesto. Da li je malo manje udoban, losije startuje na semaforu, imam malo ruznu linije...jbg ne moze sve,nesto mora kalirati.

"Evo da dođem i do predloga: Dakle predlažem ti da razmotriš opciju Fiat Stilo (karavan) 1,9JTD koji možeš uzeti i svega par godina starog i sa nekom sitnom kilometražom za te pare. Veliki servis za njega je cca 200eur. 1,9JTD motor je motor koji se ugrađuje u nekoliko različitih marki automobila i VRLO je kvalitetan. Potrošnja je uz normalnu vožnju i više nego prihvatljiva. Snage ima 115KS što znači i da je vrlo živahan. Fiati su generalno kod nas sve više zastupljeni i održavanje istih je iz dana u dan sve jeftinije i povoljnije. Za nekoga ko mora strogo da pazi na budžet ovo je i više nego premija" - Razmisljao sam o Stilu naravno, to je u istom rangu kao ovi koje sam naveo kao uzi izbor,ali stvarno su me naplasili ljudi sa njihovim iskustvima. Taj motor je odlican, pa prvi su izbacili komonrejl motor u Fiatu (tacnije u Alfi), njihov 1.3d je proglasen za najbolji dizel do 1400cc, sto se tice motora ne brinem se...ali elektronika im je grdna, tacnije musicava, svi se na to zale...sto se tice opreme i komfora sve je zadovoljavajuce, dizajn je ok, malo jedino boja enterijera je nezahvalna, svetla boja i mala deca su losa kombinacija u autu. S jedne strane cim ga taksisti toliko voze jeftin je za voznju a s druge strane ako te zakaci neki model sa problemima ugasio si, ima da spavas u servisu. I problem je naci primerak koji nije za 3godine presao 150.000km, manje vise svi su vozeni mnooogo,nismo mi jedini pametni, svi sad gledaju u svetu da se jeftino voze. I problem je registracija, ipak je to 1900cc motor.
                            Znam da sad ispada da previse pametujem, ali samo zelim da razmenim misljenje sa ljudima koji voze aute slicnog tipa i klase, ipak vise glava zna vise od ove moje jedne! Nisam iskljuciv, ako shvatim da je najbolji izbor Corolla Verso, skrckacu jos 1000eur i kupicu nju, na primer.

Comment

• Zof
                              CBC Član
                              • 22.09.2008
                              • 18
                              • Beograd

Originally posted by sasa_gsi
                              Za te parice imas AR156 ili jos bolje 166 sa 20 motroromo od 150KS, i to oko 2002-3 godiste da biras, registracija oko 22000, potrosnja grad oko 12l plina, otvoreno ispod 10 na benzinu litar manje, ali je veoma bitno sta ces da odaberes kod Alfi je VEOMA bitno kakav primerak kupis (kao i kod ostalih polovnih auta), ako je u startu auto loš i par hiljada E ulaganja te neće spasiti u suprotnom te ocekuju puno kilometara zadovoljstva u vožnji. Meni finansijska situacija takođe nije sjajna vozim AR164 je zahvalan auto ako je redovno održavan i u dobrom stanju.
                              Moj izbor ako bih isao na model koji pominjes bi bio Lybra karavan 1.9jtd, vise mi ide kao porodicni karavan nego Alfa 156SW iako je ova alfa jedan od najlepsih auta poslednjih godina. Lybra mi se mnogo svidja ali stvarno nemam petlju da sednem u taj auto, ipak je Lancia na ADAC-ovim listama pouzdanosti na samom dnu. Dzabe dizajn, dobar motor, komfor i oprema ako cu vise biti u servisu nego na putu, pri tome servis za Alfa/Lancia je bas skup.

Comment

Working...
                              X