Mazda rx 8 Da ili Ne????

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • doctorF
    CBC Početnik
    • 30.07.2009
    • 7
    • Cuprija

Mazda rx 8 Da ili Ne????

Veoma mi se dopada Mazda Rx-8,i vec neko vreme razmisljam da je uvezem iz Nemacke..
    Stalno listam po forumima ali izgleda je vrlo malo vlasnika pomenute Mazde tako,sam slabo upoznat sa prednostima i manama ovog prelepog automobila.
    Voleo bih da se jave svi koji znaju nesto o ovim Wankel motorima,i koliko su pouzdani,jer sam citao na nekim stranim forumima i blogovima da nisu bas pouzdani i da ne mogu da izdrze vece kilometraze zato sto je motor male zapremine ( 1300 ccm )...
    Mene konkretno interesuje slabiji model od 192hp, sto zbog potrosnje,sto zbog carine i registracije..
    Neka se javi svako ko zna neku korisnu informaciju o Mazdi Rx-8, pomoc je dobrodosla,a nadam se da nisam jedini koga interesuje ovaj automobil..
  • ///M_Power
    CBC Senator XXL
    • 05.05.2008
    • 335
    • Beograd - Minhen

Re: Mazda rx 8 Da ili Ne????

Posto sam siguran da na netu ima dosta informacija i testova koje mozes da prelistas, evo mog misljenja i utisaka koje imam iz prve ruke vozeci rx8 par dana - auto koji sam imao prilike da vozim je bio u izuzetno dobrom stanju, presao nekih 20000 km... u pitanju je bio model za Kanadsko trziste.

Kao prvo, auto na mene nije ostavio utisak da ima onoliko snage koliko je deklarisano, tj. cini se slabijim.
    Auto nije preterano ekonomican sto se tice potrosnje.
    Sto se izgleda tice, dosta jeftine plastike i spolja i iznutra.
    Odrzavanje i delovi su specificniji nego za ostale Mazde - bar sto se tice motora i transmisije. Tesko se nalazi korektan servis koji zna da radi na njima - u Srbiji verovtano nikako.

E sad, ono dobro.

Motor se lepo zavrti, ako se dobro secam ide i do 8000RPM bez problema
    Lepo se ponasa na putu i u krivinama, mada ume da bude nepredvidiv ako je podloga klizava - bar je to moj utisak u odnosu na BMW (m3) koji takodje ima zadnju vucu.
    Dosta udoban i prostran i za put.
    Cena - dosta povoljna, sa obzirom da se radi o sportskom a istovremeno i dosta upotrebljivom automobilu.

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

ako vec hoces da je uvezes iz Nemachke proveri obavezno da li je auto servisiran i gde,da li mu je servis odradio sve fabrichke izmene koje su izlazile za taj model(veoma bitno)..gde mislis da ga servisiras?ako mislis kod chika Laze koji ima neki normalan servis-zaboravi..nisam siguran da li su i u Mazda servisu u Srbiji dovoljno obucheni za taj model..raspitaj se u Mazda delu na ovom istom forumu.Sta oupste znas o Wankel motorima?
      Kao sto reche Mpower ne odaje da ima toliko snage jer je snaga ravnomerno rasporedjena po celom pojasu obrtaja,nema trzaja ...jedan aspolutno harmonichan motor.Za drzanje na putu samo hvale..uostalom ima na netu testova koliko hoces sprovedenih sa raznih strana gde je RX-8 stavljen ispred nekih auta koji su dotada bili pojam za drzanje na putu.sa tehnichke strane ,auto je kao i svaka Mazda apsolutno pouzdan.sama eksploatacija tog auta se odvija malo drugachije od normalnog treso-klipa (klipni motor inache veoma cesto podrugljivo tako zvan od Nemaca zbog vibracija koje pravi pri radu)i ako nameravas da posedujes taj auto,moras da u sebi prebacis jedan prekidach i da skontas da imas egzotu po svakom pitanjudrzavanje,voznja,cena,potrosnja itd..
      motori su i te kako izdrzljivi,vecina prvih modela je vec pregurala preko 150.000km,bez nekih vecih problema ,kojih iako je i bilo Mazda kao firma je resavala sve za dzabe u korist kupca auta.
      osnovne osobine auta i motora su:
      veca potrosnja goriva
      veca potrosnja ulja
      za pochetak drugachija eksploatacija samog auta(paljenje-gasenje)..
      u sluchaju problema -problematichan servis
      uostalom sve ono sto ide i uz neku drugu marku sa dodatkom rechi "egzotichan".
      na kraju sve zavisi od tebe
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• JNC
        CBC Senator XXL
        • 19.12.2006
        • 1332
        • Beograd

Posto ima tema i u Mazda delu, ali se ovde vec pocelo da pise, pa da dodam i ja koju , sto se tice servisa kod nas zaboravi, nece ti niko to odrzavati kako treba ovde, cak mislim i da nema nikog u ovlascenim servisima ko hoce da radi ista na njima dalje od zamene ulja i tih sitnih stvari.
        U svakom slucaju ako bas budes zainteresovan, mogu da se detaljno raspitam oko toga, tj. pa pozovem ljude i da pitamo, posto kao klub imamo neke kontakte tamo.
        A sto se tice motora, sigurno si na netu kojekuda vec video da hoce da crkavaju, ali to je kao sto je X9 napisao posledica nacina koriscenja auta, kao sto su ovi nasi drdavci koji se krecu pravolinijski, ako sve radis kako je Mazda propisala trajece lepo, kao sto se i u praksi vidi, tj ima ljudi koji se vozaju sa njima bez problema.
        Imas i ovde na forumu par tema gde se pricalo o tome, Tonca clan je hteo da kupi RX-8, pa se i tu pisalo, i jos po koja tema, pa potrazi malo.

Comment

• doctorF
          CBC Početnik
          • 30.07.2009
          • 7
          • Cuprija

Hvala na korisnim informacijama..
          Dakle resio sam da uzmem ovaj auto,u narednih par meseci,planiram da ga uvezem iz Nemacke i naravno prvo bih ga tamo proverio u njihovom ovlascenom servisu..
          Jedini razlog zbog kojeg bih odustao je pomenuto servisiranje,jer ako ni ovlasceni Mazda servisi ne znaju da popravljaju ovu Mazdu onda mi je kupovina ovog auta cisto bacanje para,koliko god da sam zagrejan za njega.. Ja sam konkretno mislio da ga odrzavam u Cacku,tamo mi je najblize,medjutim moracu da zovem da pitam i tamo a i u Bg-u,mada mislim da cim je oni prodaju,sto pa ne bi znali i da je odrzavaju??
          X9 je pomenuo specifican nacin paljenja ovog auta,pa me zanima i nesto na tu temu,tj da li bi ovaj auto mogao da bude upotrebljiv i zimi??
          Konkretno sto se tice paljenja gledao sam neke klipove na youtube-u,nazalost to su neka uputstva na Japanskom tako da nista nisam razumeo,osim da se auto pali pritiskom na kvacilo,i pokazuju nesto kao da gas ne treba pritiskati,koliko sam uspeo da skapiram..
          Inace Nemci dosta hvale ovaj auto na njihovim forumima..U Americi ga ima dosta,cini mi se da je model za njihovo trziste dosta drugaciji,ili su kod njih bile neke restilizovane verzije,dok je u Evropi ostao isti izgled od same pojave automobila na trzistu..
          Inace Amerikanci poprilicno pisu lose o ovom autu,uglavnom velicaju Mazdu Rx-7,koliko sam skapirao,postoje odredjeni problemi kod budzenja motora Mazde Rx-8,medjutim mene to ne zanima,auto mi se prvenstveno svidja zbog izgleda,i zanimljivog motora,ja tu nista ne bih dirao..
          Da napomenem jos da Mazdu do sada nisam imao,posedujem Opel Omegu 3,2 V6 (220 hp) Isuzu motor,2002 god,auto koji inace nikada ne bih menjao,ali preterali su sa ovim taksama i glupostima,tako da mi Mazda predstavlja sjajnu alternativu,iako je nesto sasvim drugacije..

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

Sto se tice one da prodaju pa je valjda i servisiraju, ne bih se bas oslonio na to, ali posto vidim da si zainteresovan( da se razumemo ja bih je kupio odmah da imam neki visak "vremena" ), pozvacu ovde u BG pa cu da pitam sta kazu ozbiljno za taj servis, i do koje mere servisiraju.
            I kad je uzmes obavezno da je vidimo uzivo

Comment

• pistre
              CBC Senator
              • 19.02.2008
              • 234
              • bg, vozdovac

ako te toliko brine servisiranje seti se da ukidaju vize posle zime pa ako imas para da kupis rx8 onda ti nece biti problem da skocis do italije, shvice i sl da sredis auto u nekom njihovom ovl servisu npr. licno cu otici do trsta kao nasi matorci i za moju staru calibru cu kupovati neke delove pa ne vidim razlog zasto bi tebi bio problem

Comment

• X9
                CBC Senator XXL
                • 28.06.2005
                • 3179
                • Wien-Sabac
                • RX-8 i X-9

sta ce u italiju ili svicu kada mu je budimpesta ili bech pred nosem

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• Bane R
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2006
                  • 1769
                  • Beograd

Originally posted by doctorF
                  Mene konkretno interesuje slabiji model od 192hp, sto zbog potrosnje,sto zbog carine i registracije..
                  Auto sa 1.3 motorom i 192 ili 1920 hp košta isto da se registruje...

Moja Hondica, recimo, u istoj je klasi za osiguranje kao i Bugatti Veyron a običan porodični auto ...

Comment

• ///M_Power
                    CBC Senator XXL
                    • 05.05.2008
                    • 335
                    • Beograd - Minhen

Originally posted by doctorF
                    ...specifican nacin paljenja ovog auta,pa me zanima i nesto na tu temu,tj da li bi ovaj auto mogao da bude upotrebljiv i zimi??...
                    Upotrebljiv je i zimi... ja ga vozio na nekih -30 C (cesta pojava zimi, u Torontu ) ali obavezno sa zimskim gumama.
                    Pre voznje u visim obrtajima, sacekas da motor dostigne radnu temperaturu, ali to je pravilo kod svih automobila.

Mene licno, ovaj wankel motor nije impresionirao - snaga raste progresivno, sa obrtajima - i nema je dovoljno dok se motor ne razvrti - a tada nije ni malo stedljiv na gorivu.

Comment

• acatramvaj
                      CBC Član
                      • 07.07.2009
                      • 83
                      • Cuprija

E jedva cekam da vidim ovakvu lepotu na ulicama naseg malog grada. Sve pohvale za hrabrost.
                      Taman kupim auto i mislim to je to, a on mi posle dve godine dosadi pa mu odma nesto fali i menjaj.

Comment

• Vocko
                        CBC Senator XXL
                        • 25.04.2005
                        • 4556
                        • nBGd

Originally posted by JNC
                        Posto ima tema i u Mazda delu, ali se ovde vec pocelo da pise, pa da dodam i ja koju , sto se tice servisa kod nas zaboravi, nece ti niko to odrzavati kako treba ovde, cak mislim i da nema nikog u ovlascenim servisima ko hoce da radi ista na njima dalje od zamene ulja i tih sitnih stvari.
                        U svakom slucaju ako bas budes zainteresovan, mogu da se detaljno raspitam oko toga, tj. pa pozovem ljude i da pitamo, posto kao klub imamo neke kontakte tamo.
                        Profil ima sertifikat za odrzavanje RX-8.
                        Mislim da osnovni servisi nisu problem, uostalom ne vidim zasto bi bili, a morali bi (ako vec imaju sertifikat) da znaju da se upuste i sa nekim drugim problemima. U svakom slucaju ostaje opcija Zagreba (bez vize), Budimpeste ili Beca(ako dodjemo na belu sengen), jer svi oni imaju znatno vise iskustva sa RX-8.

Imas par RX-8 sada po oglasima koje se prodaju, vecina su model od 231ks. Proveri, ali mislim da je ista registracija ili minimalna razlika za jaci model, posto te kubikaza vadi. Mada bi i to trebalo proveriti kako se registruje, posto u Austriji racunaju da ona ima 2600ccm

Comment

• JNC
                          CBC Senator XXL
                          • 19.12.2006
                          • 1332
                          • Beograd

Ma za osnovne stvari nije problem, ali za nesto vise treba proveriti, u svakom slucaju kao sto kazete Budimpesta ili Bec su tu.

Comment

• starac vujadin
                            CBC Senator XXL
                            • 27.08.2005
                            • 2617
                            • Stari grad

Sto se tice odrzavanja Profil zna da promeni ulje i filtere. Dok je AC auto prodavao Mazde (mislim da ih vise ne prodaje?) oni su to organizovali da ako bude neki manji problem onda se zove Ljubljana pa online popravljaju. Ako je bas neki problem, onda se auto tera (slepuje) u Ljubljanu. Tako su rekli mom drugu koji je hteo da kupi RX8. To je bio nesto bolji odgovor u odnosu na onaj koji smo dobili u Profilu gde su rekli da znaju redovni servis, a za ostalo je "snadji se". U Cacku ne mozes da odrzavas taj auto.

Ta verzija od 192ks nema nimalo obrtnog momenta, preporucujem turbo varijantu od 231ks jer je mnogo bolja. Registracija je ista.

Dobro proveri auto koji kupujes i gledaj da uzmes noviji primerak koji ima garanciju na motor.

Wankel ima neka svoja pravila u eksploataciji, a glavno je da ne vozis na niskim obrtajima. Sto ga vise gazis, to mu vise prija i produzava mu zivot. Ali, potrosnja ulja i benzina je zbog toga enormna. Ta pravila eksploatacije ces lako videti na internetu. Dobro prouci iskustva ljudi u inostranstvu.

Uglavnom se ljudi plase da uzmu takav auto i tesko da ga neko moze preporuciti. Medjutim, posto si rekao da te auto privlaci zbog interesantnog motora, nema razloga da te bilo ko odgovara od kupovine. Imaces problema oko odrzavanja, trebace ti malo vise para za njega i tesko ces je kasnije prodati. Ali, to je cena entuzijazma i ja te podrzavam jer je to odlican automobil i razlikuje se od drugih.

Comment

• X9
                              CBC Senator XXL
                              • 28.06.2005
                              • 3179
                              • Wien-Sabac
                              • RX-8 i X-9

varijanta od 231 ks nema turbo..Rx8 je cist atmosferac dise svojim plucima

No ROTOR no MOTOR...

Comment

Working...
                              X