Nova Mazda 3 1.6 TX vs Renault Megane 3 TCE dynamique

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dogac
    CBC Početnik
    • 06.04.2008
    • 7
    • Uzice

Nova Mazda 3 1.6 TX vs Renault Megane 3 TCE dynamique

Pozdrav svim ljubiteljima mazde

Nadam se da sam na dobrom mestu da potražim pomoć.Naime,planiram da kupim NOV auto,pa sam u izvesnoj dilemi.Dvoumim se između ova dva modela navedena u naslovu topic-a.Problem je što o Mazdddi ne znam baš ništa.Sigurno se pitate otkud onda razmišljam o njoj.U pitanju je preporuka nekih drugara i članova jednog drugog foruma...ja inače vozim već treći Renault,pa sam po inerciji poleteo ka novom Meganu.Ali...

Malko sam posustao kad sam pogledao slike nove Mazde 3 i opreme koju daje u verziji TX...daleko više u odnosu na Megana ( grejanje prednjih sedišta,šoferke,zadnji parking senzori,el.preklopivi retrovizori,17-ce felne,na Meganu su 16-ce,TCS uz ESP a na meganu samo ESP...).Takođe,sama unutrašnjost Mazde 3 mi je prelepa,lepša nego u Meganu.Što se exterijera tiče,tu Mazdi ne dajem veliku prednost...meni su skoro izjednačeni,dakle to mi ne igra veliku ulogu.

E sad...kod Megana je velika prednost ovaj motor koji sam ja naumio da uzmem.U pitanju je benzinski agregat, 1.4 TCE (turbo) od 130 ks i 190 Nm obrtnog momenta.Takođe servis...ja sam iz Užica i ovde nemamo Mazdin servis.Mislim da je najbliži u Čačku,dok Renoov imamo i ovlašćeni i odličan neovlašćeni.

Voleo bih od vas da čujem mišljenje o ovoj mazdi i mazdi uopšte...ako ikako može,što objektivnije mišljenje. Takođe me zanima kakav je ovaj motor 1.6 benzinac od 105 ks...podaci govore da ima ubrzanje do 100 od 12,2 sec i čini mi se da je to sporo jer Megane sa najslabijim mtorom 1.6 od 100 ks ima ubrzanje od 10,9 sec.

Koliko sam se raspitao ovaj model mazde košta 17.390e dok Megan košta 17,590e...to je i moj limit i NEMA ŠANSE da razmišljam o npr.boljem motoru u mazdi...

Unapred hvala svima koji će se potruditi da mi kažu više o Mazdi
  • Vocko
    CBC Senator XXL
    • 25.04.2005
    • 4556
    • nBGd

Re: Nova Mazda 3 1.6 TX vs Renault Megane 3 TCE dynamique

Pozdrav!

I mene je zacudio podatak kada sam procitao da nova Mazda 3 ima toliko ubrzanje do 100km/h koje je, ako se ne varam, jedno od sporijih u klasi.
    Na ovom linku mozes naci sken iz revije SAT uporednog testa Mazde 3 i jos nekih automobila u klasi, zatim ovde mozes procitati nase utiske posle test voznje nove 3.

Preporucio bih ti da kontaktiras dilera iz Cacka, posto kazes da ti je on najblizi, i pitas da li je moguce da se organizuje test voznja, tako ces najsigurniji biti u utisak automobila koji ostavlja na tebe.

Comment

• ristovic
      CBC Početnik
      • 03.09.2008
      • 9
      • Novi Beograd

Nikad nisam voleo brend patriotizam pa to sto imam Mazdu nece uticati na odgovor. Sto se tice exterijera i enterijera to je stvar licnog ukusa pa ti to niko ne moze reci "e ovo je lepse" to ces sam odluciti. U svakom slucaju savetujem ti da OBAVEZNO odradis probnu voznju i jednog i drugog vozila i to naravno iskljucivo sa motorima koji te interesuju. Meni licno je recimo vrlo vazno kakav je menjac, koliko je precizan. Oduvek su mi se gadili menjaci na pežou i poneki na tojoti koji imaju ogromne hodove i u leru i u svim brzinama pa se prosto klimaju, (ubacis u bilo koju brzinu, a menjac se vrati za cm ili nekliko... uzas) Koliko vidim Mazda u toj varijanti ima 5 brzina, a Megane 6 brzina. Po meni je to znacajna razlika koja se odrazava na dve stvari. Jaca ubrzanja od nule a pogotovo tisa voznja na velikim brzinama .. naravno sve u korist Megana. Maks. brzina Megana je 200 a Mazde samo 184. OK neces mozda tako cesto voziti 200, ali kad budes vozio 180 na Mazdi je to skoro maksimum, a na Meganu imas jos fore. Takodje meni je bitno kakvo ogibljenje ima auto. Tu zavisi sta volis tvrdji ili meksi auto. Znaj da ce se tvrdji auto bolje ponasati u krivinama i redje ce se otimati ako naglo das gas dok su tockovi zakrenuti, dok ce meksi imati problema u tim situacijama, ali ce biti tisi preko rupa i preko lezecih. To ces na probnoj voznji osetiti, pa odluciti. Mislim da Megane u ovom konkretnom slucaju ima ogromnu prednost sto se motora tice, jer turbo benzinac od 130 konja je znacajno bolji izbor od obicnog benzinca od 105 konja. Takodje je i razlika u obrtnom monentu znacajna 190 prema 145. Sa druge strane Mazda daje garanciju od 3 godine sto je jako bitan faktor ukoliko planiras da vozis taj auto duze od dve godine kolika je garancija na Renault. Lokacija servisa je takodje vrlo vazna. Ovde nemoj razmisljati samo o redovnom servisu, vec i o vanrednim situacijama tipa razbijeno staklo, potreba za limarsko farbarskim radovima itd. Te stvari umeju da budu gadne ukoliko ti servis nije u tvom gradu. A ako ti sve ove stvari nisu ni najmanje bitne, sto se desava u velikom broju slucajeva onda vidis koji ti je lepsi, koji je lepsi tvojoj zeni, koji ima lepse felne, koji mogu pre da ti isporuce ... itd

pozdrav

Comment

• dogac
        CBC Početnik
        • 06.04.2008
        • 7
        • Uzice

@Vocko -- Hvala za linkove iako sam to već pronašao preko google-a.Već nekoliko dana se ne skidam sa neta.

U ponedeljak ili utorak idem do Čačka da pogledam Mazdu a i Megana iako sam njega već video u toj opremi i provozao motor 1.6 16v od 110 ks.Mogu vam reći da je sasvim solidan.Mogu onda pretpostaviti kakav je turbo.

@Ristovic -- potpuno su identična moja razmišljanja.Sve sam to nekoliko puta provrteo kroz glavu.Pošto živim u brdskim predelima (Užice) mislim da bi mi veći obrtni moment dobro došao.Opet,toliko volim kad je auto nakrcan opremom,poput Mazde,da ne znam čemu bih dao prednost.Auto ću sigurno voziti duže od dve godine,pa tu prednost ide Mazdi.Inače,pitao sam u Renault salonu ovde i nemaju turbo megija za probu...videću u Čačku,mada sumnjam.Takođe,našao sam dosta podataka o pouzdanosti Mazdinih motora i autauopšte.Istina?

Inače,Megija moram čekati 3 meseca,pa ako se odlučim za njega poručujem ga u decembru,da bi stigao u martu i onda ga kupujem za vreme sajma uz popuste koji budu na sajmu (ako ih bude...bar na metalik boju).Tako mi je vlasnik salona rekao da može.Opet,vidim da je Mazda davala velike popuste na sajmu u NS,ne znam do kad će ta velikodušnost trajati ali sve ću to pitati u Čačku.

Comment

• malivuk406
          CBC Senator XXL
          • 04.04.2007
          • 490
          • Nbg

hmmm...
          posto je mali slatki Jazz ispao...

sad ni ja nisam siguran sta bih uzeo...

megane da je dCi ne bi bilo razmisljanja...

mazda mi je lepa, kao i megi... unutra mi je ona lepa, al odaje nekako plastican utisak, a ja ne podnosim tvrdu plastiku koja skripuce... u principu, megi ima prednost zbog same voznje....
          onaj visak opreme koju mazda ima i nije bas toliko bitan... grejanje sedista, 17ice... to je sve manje bitno...

e sad, ostaje druga strana medalje, gde je mazda pouzdanija, jeftiniji servis i bolja cena u post prodaji...

mislim da ces u pon odluciti kad provozas oba auta...

Comment

• dogac
            CBC Početnik
            • 06.04.2008
            • 7
            • Uzice

Jazz mi se opasno svideo,to sam ti rekao...ali ćale ga nije najbolje svario...A to za škripanje plastike...pa mislim,može li to neko gore da napravi od Renaulta?Koliko se samo njih na našem forumu žali na to...

A TCS, Malivuče? Prilično korisna stvar. Kao i grejanje šoferke u mojim krajevima.

Comment

• malivuk406
              CBC Senator XXL
              • 04.04.2007
              • 490
              • Nbg

e ako do sad nisi naucio da vozis bez TCS-a onda ****m ga a grejanje soferke... aj ne ********j za sta ti sluzi ventilacija?

Comment

• Vocko
                CBC Senator XXL
                • 25.04.2005
                • 4556
                • nBGd

Nije ti svejedno kada te doceka zaledjena sofersajbna i treba da stojis na zimi i da je "odledis", a i TCS je poprilicno korisna stvar, pogotovo kada postoji dugme da ga iskljucis
                Naravno to nisu i, meni, ne mogu da budu razlozi koji bi me naterali da kupim auto, ali sigurno mogu da prevagnu ako su nijanse u pitanju izmedju dva modela.

Proveri cene odrzavanja i jednog i drugog auta obavezno! Pogotovo proveri cenu zamenskog kvacila, posto mnogi o tome nisu razmisljali u trenutku kupovine (polovnog) automobila.

Comment

• dogac
                  CBC Početnik
                  • 06.04.2008
                  • 7
                  • Uzice

Naišao sam na neke skroz nepopularne podatke o potrošnji TCE motora...izglada da je Renaul u svojim podacima "malko" preterao. A pošto tati potrošnja igra veliku ulogu u izboru auta,dobro ću razmisliti o tom motoru...

Ispostavilo se da tatin kolega vozi od skoro novu Mazdu 3 sa ovim motorom...za sutra zakazan pregled.

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Lazu svi kad je potrosnja u pitanju, to je vec vise puta dokazano. Samo je pitanje ko koliko laze U tom kontekstu, mene licno bi zabrinjavao recimo taj motor u Mazdi 3, radi se o autu teskom oko tonu i 200 kg, a 105 KS @ 6000 rpm odnosno 145 Nm @ 4000 rpm je najmanji problem kod ubrzanja do 100 km/h, jer to ti realno nije nikakav bitan pokazatelj u realnim uslovima saobracaja i svakodnevnoj voznji. Ono sto je gore od tog pokazatelja su medjuubrzanja i preticanja a sa 145 Nm i 1200 kg to nece nimalo da izgleda ni glatko a verujem ponekad ni prijatno. Gledajuci te podatke, namece se zakljucak da se taj motor mora vrlo cesto vrteti na visokim obrtajima a to nije bas pozeljno za motor a narocito je pogubno kad je ekonomicnost voznje u pitanju. Tako da, u svakom slucaju ces zakljuciti da su lagali za potrosnju, koji god auto da kupis.

Steta, jer je u ovom slucaju jedino ta motorizacija minus kod Mazde. Inace bez dvoumljenja bi mi bila prvi izbor u poredjenju sa Megane-om, koji jeste dosta napredovao kao nov model ali sam imao prilike da sednem u taj auto i malo razgledam iz prve ruke, ima tu jos stvari koje se i nisu toliko promenile. Pominjes plastiku kod Mazde, ali i dalje je kod Megana isto tako previse plastike loseg kvaliteta, mada daleko od one katastrofe kao u prethodnom modelu. Dizajnerski, ergonomski, ponuda opreme, mislim da je zapravo sve sem mozda nivoa udobnosti i komfora u korist Mazde 3. Samo je taj motor problem, a i ne mora da bude. Pitanje je samo koliko si ti spreman da zivis sa posledicama takvog izbora.

Samo kao ideja, mozda bi mogao da razmotris i novi Ford Focus sa 1,8 motorom od 125 KS i Trend opremom (4 airbaga, podesivi volan, ABS , MBA, automatksa nivelacija farova, elektro paket prozori + retrovizori sa grejanjem, radio/cd sa 6 zvucnika i mp3 uticnicom, Isofix, prednje i zadnje maglenke, klima, bord kompjuter, multifunkcionlani volan sa komandama, hromirani detalji u unutrasnjosti, kozni trokraki volan...) koji kosta 17490 evra (ili 17970 u sedan verziji). A ukoliko bi tvoje potrebe zadovoljio i model sa 3 vrata, onda mozes da uzmes u obzir Focus 1,6 TDCi koji sa istom opremom kosta 17570 evra.

Isto tako, jos jedna opcija, Honda Civic sedan verzija (dakle ne "svemirac" sa 5 vrata), sa opremom koja podrazumeva VSC (kontrolu stabilnosti), TCS (kontrolu trakcije), ABS, EBD (elektronsku raspodelu kocione sile po tockovima), BAS (asistencijju pri naglom kocenju), bord kompjuter, 6 airbagova, automatsku klimu, cd/mp3 plejer, Isofix, naslone za ruku napred i nazad, elektro paket prozori plus podesavanje retrovizora sa grejanjem i njihovo automatsko preklapanje, fabricki alarm, blokadu motora... sa 1,8 i-VTEC motorom snage 140 KS kosta 17900 evra, sto se rekao bih uklapa u raspoloziv budzet

U svakom slucaju bez zurbe i puno srece u izboru novog auta!
                    http://www.bmw.tv

Comment

• dogac
                      CBC Početnik
                      • 06.04.2008
                      • 7
                      • Uzice

Bio sam danas u Čačku.
                      Mazda me jednostavno odusevila.Video sam i sedan i sport verziju u zeljenoj TX opremi.Razlikuju se jodino po tom gepeku koji sedan ima,a unutrasnjost je apsolutno identicna.Ono sto me dodatno odusevilo a sto nisam znao je to da ima farove sa socivima. :yeah:

Kad sam seo u nju,malo je reci da sam se odusevio...tako je lepo sve uradjeno i prilagodjeno vozacu,da prosto mami osmeh na licu.Cela instrument tabla je bogata dugmicima,sve lepo sija,ima dva manja displeja,volan prelep,menjac,ma sve...

Zatim najvece odusevljenje...ponudili su nam da je provozamo.Motor 1.6 od 105 ks...ova:

Utisci su fini,mada po Cacku nema mesta nekoj brzoj voznji jer je policije pun grad.Odmah sam primetio da je izuzetno tiha.U leru kad stojimo,nema sanse da primetis da je motor ukljucen,niti po zvuku niti po vibracijama.Menjac kratak i precizan,volan lagan,kvacilo takodje.Kad se zavrti na 4000 obrtaja onda auto prosto ozivi...Ako ga vozite na 2000 obrtaja,cetvrtom npr i naglo stisnete gas,skoro da se nista ne desava...krene lagano da ubrzava.Veoma je udoban i pozadi i napred.Plastika na vratima mozda jeste malo losijeg kvaliteta,ali mi to uopste nije pokvarilo utisak o autu.
                      Otisli smo u Merkator gde im je izlozena Mazda 3 sport,u crvenoj prelepoj boji u TX opremi.

Tu mi je pustio i muziku...ima 6 zvucnika koji proizvode savrsen zvuk.Nista mi vise nije potrbno.Ozvucenje je za svaku pohvalu. :hail:

Ono sto mazda nudi vise od megana:

1) TCS (kontrola proklizavanja)
                      2) el.preklopivi spoljnji retrovizori
                      3) grejanje prednjih sedista
                      4) grejanje sofersajbne
                      5) samozatamnjujuci unutrasnji retrovizor
                      6) 17-ce felne
                      7) zadnji parking senzori
                      8) farovi sa socivima
                      9) senzori za svetlo

Cena sa metalik bojom je 17.700e ali su raspolozeni za spustanje cene. :yeah:

Jos jedna napomena: mojima se Mazda u sedan varijanti izuzetno svidja! Pre bi nju uzeli nego sport.Mogu vam reci da uopste nije ruzna i ne izgleda kao auto za starce.Razmisljam o njoj.

Comment

• RedboX
                        CBC Senator XXL
                        • 28.11.2006
                        • 1537
                        • Novi Beograd

Eto samo da vidis kako je bilo nama na test voznji gde smo mogli i da malo rusimo cunjeve i gacamo po vodi
                        I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• Cherokee_NS
                          CBC Senator XXL
                          • 08.02.2009
                          • 802
                          • Novi Sad

Nije to nista, dobio je covek novu priliku, i to da se druzi sa takvom Mazdom u takvoj opremi na 5 dana Iz tajnih izvora...
                          Tacno ga Mazda mami
                          Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Vocko
                            CBC Senator XXL
                            • 25.04.2005
                            • 4556
                            • nBGd

Evo hocu i ja da se druzim sa njom na 5 dana, kada sam vec bez auta

Comment

• overspeed
                              CBC Senator XXL
                              • 24.05.2005
                              • 2779
                              • Kosovska Mitrovica

@ dogac:

Ne cudi me da si stekao takva iskustva sa Mazdinom trojkom, napisah i ranije, to je po meni mnogo bolji izbor od Megane-a. E sad taj motor... Ali ne mora da bude to neki problem, samo sto ces morati da prilagodis stil voznje njegovim performansama, pa ocekuj potrosnju jedno 2 litra iznad deklarisane.

Nego, citajuci tvoj post pade mi nesta na pamet... Ako se ne varam, od nove godine porez na nova vozila se spusta na 7,5 %. E sad, nije mi samo jasno da li se to odnosi samo na automobile iz EU ili na sve? Ako se odnosi na sve onda bi mogao da sacekas malo, donekle bi ta razlika u nizem porezu "pokrila" malo veci izdatak za identican model samo sa nekim jacim motorom. Znaci ti bi bio tu negde sto se troska tice, samo bi dobio isti taj auto ali sa boljom motorizacijom. E sad kao sto kazem, ne znam da li se to odnosi samo na vozila iz EU ili na sva. A ako jeste tako, onda je samo pitanje da li ti mozes da sacekas dva meseca...
                              http://www.bmw.tv

Comment

Working...
                              X