Pomoc pri kupovini polovnih automobila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jaksa
    CBC Senator XXL
    • 23.10.2004
    • 701
    • Novi Beograd, SC

Svaki moderniji auto ima standardizovan VIN kod (Vehicle identification number) koji sadrzi sve bitne podatke - godinu, mesec, mesto proizvodnje, nivo opreme, boju...

Npr ovde se moze videti za Ford:

Comment

• jaksa
      CBC Senator XXL
      • 23.10.2004
      • 701
      • Novi Beograd, SC

@Kure,

To znaci da su vam npr vozila proizvedena 2004. prodali kao proizvedena 2005.

Comment

• CikaKure
        CBC Senator XXL
        • 14.08.2005
        • 668
        • Beograd

Pa da, ali to svakako ne znaci da su ti automobili nelegalni. Prosto, hteo sam reci da broj otisnut na staklu ne mora nuzno da se poklopi sa godistem prve registracije automobila.

Comment

• TETAK
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3034
          • Čačak, Srbija

Nešto interesantno, upravo smo danas pronašli jedan Mercedes E klase koji je pre 4 godine ukraden čoveku iz Čačka dok je boravio u Beogradu.Interesantno je da se auto pre nego što smo ga digli ponovo vratio u Čačak.Na njemu je dosta stvari bilo izmenjeno, čak i kompletan enterijer!Pravi vlasnik je bio bukvalno oduševljen a ovaj od koga smo oduzeli auto, odmah je podneo prijavu za prevaru u odnosu na tipa koji mu je uvalio vruć auto!On nije bio oduševljen....zato pazite!
          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• CikaKure
            CBC Senator XXL
            • 14.08.2005
            • 668
            • Beograd

Tetak, mozes li nam reci na osnovu cega je utvrdjeno da je taj mercedes bio ukraden? To je dobar reper sta treba proveriti.

Comment

• Jakovljevic
              CBC Senator
              • 11.10.2004
              • 205
              • Paracin

Caletom mercedes koga je kupio novog na sajmu 1992 god, vodi swe kao 92 god, a na svim staklima i na piksli pise 91. delovi su tad napravljeni, a auto je sklapan 92 god.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

na staklima je cifra koja oznacava godinu za jedan manju od godine kupovine, i prve registracije. Automobili su legalni ili ilegalni? Stavise podaci o broju sasije ukazuju na to da su automobili u stvari godinu dana stariji. Jel to neko iz Vidovdana i Autokomerca ukrao par fabija i jednog audija, pa nam prodao preko racuna
                da probam da razjasnim dilemu.

na staklima je otisnut datum proizvodnje stakala, ne datum ugradnje.
                uvek je staklo starije nego auto, 2 dana ili 2 meseca ili cak i vise.

opet auto kada se proizvede se cesto ne proda odmah, stoji u magacinima nekoliko meseci pa cak i godinu dana.

automobili su sto se policije, registracije i voznje tice potpuno legalni bez obzira koliko su stajali pre prve registracija na placu fabrike/dilera.

automobilska godina pocinje sa septembrom kao buduca kalendarska godina, znaci sada se vec proizvodi i prodaje 2006.to godiste.

avgust 2005. je 2005to godiste automobila.

VIN- broj sasije je fakt o tacnoj godini proizvodnje.
                ako je neki diler prodao auto 2004 kao 2005 to godiste to ukazuje da je falsifikovao papire, lazno predstavio starost a time i vrednost vozila.

ako je stari auto prodat kao novi, Vidovdan i Autokomerc su ukrali pare kupcima, odnosno naplatili su po vecoj ceni stari automobil.

vrednost auta se umanjuje po pravilu 5% kada mu istekne godiste prozivodnje iz VIN broja, odnosno takvi auti idu na prodaje tipa akcije, snizenja cena, i slicne ogranicene ponude sa nizom cenom.

po zakonu (u EU ovde ne znam) zabranjena je prodaja takvih automobila kao novih, i tretira se kao prevara na sudu.

u svakom slucaju legalno u papirima mora da stoji tacna godina proizvodnje /VIN broj, mora da stoji godina prve registracije od koje se racuna inace starost vozila pri recimo uvozu, proceni vrednosti, osiguranju itd.

npr, auto je proizveden 2000. godine ali je prvi put registrovan 2002. godine.
                taj auto moze legalno da se sada uveze kod nas jer potpada pod starost od 3 kalendarske godine za koje je dozvoljen uvoz.

doduse, u praksi je retko da auto tako dugo stoji od proizvodnje do prodaje i registracije ali ima i toga.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• TETAK
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3034
                  • Čačak, Srbija

Iskreno, da nije bilo jednog "prijatelja" ne bi imali pojma, ali kad se jednom posumnja u ID karakteristike vozila onda se relativno lako dodje do toga šta je radjeno!Pored naše baze podataka do relevantnih informacija dolazimo i razmenom podataka preko medjunarodne policijske saradnje a često koristimo i informacione baze podataka proizvodjača i ovlašćenih servisera!U ovom slučaju "majstori" su prilično dobro "počistili" auto ali uvek nešto ostane!

Comment

• CikaKure
                    CBC Senator XXL
                    • 14.08.2005
                    • 668
                    • Beograd

Pa i nije neka pomoc za onoga ko kupuje, Tetak
                    Kako si ovo napisao, citam izmedju redova: ne proveravamo pricu dalje od rutinske kontrole, ako ne sumnjamo da je taj neko upetljan u nesto sto nam ukazuje na kriminalnu proslost/sktivnost, ili nam neka pticica ne otpeva pesmu koja nas navede na to da proveravamo auto. Rutinska kontrola onoga ko kupuje auto znaci nista ako nema indicija da je vlasnik sumnjiv.

Comment

• TETAK
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3034
                      • Čačak, Srbija

Vidi, sve ono što je bilo na uvozu je provereno.Zato u saobraćajnoj i piše ona klauzula o "otudjivanju"!Medjutim postoji dosta vozila koja su uvežena u "onom" periodu kada jednostavno nismo mogli da izvršimo provere vani.Tada su oni sumnjičaviji, čitaj pametniji, išli u Segedin na "kafu".Auta iz tog perioda su još uvek u mogućem problemu kada krenu napolje.Medjutim problem nastaje kod vozila koja su "dobro uradjena" i gde je potrebno pravo veštačenje da se ustanovi problem.O našim tehničkim pregledima ne bih komentarisao!Relativno skoro smo bukvalno ispraznili Ivanjicu i Guču od Škoda Oktavia i Superb(2002,03,04. god) koje su pokradene u Slovačkoj i uz promene na brojevima šasije i prateće dokumentacije prodate kod nas.Likovi su većim delom pohapšeni(ovi u SCG) i sudsko procesuiranje je u toku!Vlasnici su da napomenem znali šta kupuju pa su i oni popili odgovarajuće prijave.Radilo se o "vidjenijim" ljudima iz ovih mesta što je dodatno komplikovalo situaciju!Znači ako nešto sumnjate u vezi sa autom koji kupujete slobodno se obratite službi u vašem gradu, ljudi vas sigurno neće odbiti.

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Ok, ovo treba da znaci da su vozila koja su usla nakon "normalizacije" odnosa sa medjunarodnom zajednicom, i uvodjenja mogucnosti provere u medjunarodnim bazama podataka legalna. Takodje, dobar je reper prelazak nase granice i odlazak u inostranstvo.

Comment

• TETAK
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3034
                          • Čačak, Srbija

Pa praktično su legalna, jer se ne proveravaju naknadno, ali to ne znači da su legalna i vani, pa još ako nekog mučenika usrećiš a on podje na odmor u Grčku npr.......nastaje cirkus!Naravno uvek postoji i mogućnost naknadne provere u pojedinim slučajevima, tako da je najbolje reći da su ta vozila uslovno legalna!Malo zbrčkano, a?Pa valjda si do sada shvatio da živiš u Srbiji(pogledaj u LK)!

Comment

• CikaKure
                            CBC Senator XXL
                            • 14.08.2005
                            • 668
                            • Beograd

Shvatio sve. To je ono cuveno nase: "Moze, al' ne moze" (ili "Jeste tako, al' nije").

Comment

• shadow
                              CBC Senator XXL
                              • 23.09.2005
                              • 555
                              • Beograd

Ja bih samo da izrazim neslaganje sa nekim stavovima...

1. Opran motor - ako je motor opran, lepo se sve vidi, mnogo bolje nego kad je prasnjav. Ako neko pere motor da bi sakrio masnocu i sl, dzaba ga je prao, posle prve voznje on ce to opet pokazati. Samo kad je motor sveze opran mogu da se vide neki detalji.

2. Voznja kola kod majstora - ako prodajete kola, nemojte da pristajete. Klasican pokusaj da vam skinu cenu. Neka dovedu majstora i nek majstor pogleda i provoza auto, ali nikako da vozite auto kod njega. Ja kad sam prodavao kola, prva dva kupca sam odveo do njihovih majstora. Oba puta kad sam vozio auto kod majstora, pokusali su da mi skinu cenu na osnovu neke gluposti koja recimo kosta 20e, a oni da to kosta 300e. Oba puta sam rekao da je cena fiskna, i oba puta kad su majstori shvatili da to sto oni pricaju nema uticaja na mene, promenili su pricu A mozete i da prodjete kao sto je dukili naveo, da vas navuku da kupite auto i da dodjete kod njih u servis

3. Cep za sipanje ulja - ako niste apsolutno sigurni u to sto radite, nemojte. Bolje skinite crevo za iberlauf. Posebno kod opel kadeta. Gledao sam kako kupci coveku umazu auto zbog skidanja cepa...dosao mu sledeci kupac...mislite da je poverovao da je ovaj pre njega skinuo cep? Da nisam video, ne bih mu ni ja verovao

I za kraj samo jedna stvar...i ja sam kupio auto od babe i dede koji su ga vozili samo do pijace To je retkost...prava retkost...ali eto postoje i takvi slucajevi Lik kupio GSi-a za sebe. Nestrucnim odrzavanjem je vrlo brzo bio umrtvljen. Dao ga babi i dedi da imaju za pijacu, a sebi kupio druga kola...bio u garaziran duze vreme...bukvalno je cekao mene Za 2-3 sata sam ga povratio Ne slusajte ih sta pricaju, gledajte i slusajte sta auto prica, ali ako i prodavac i auto imaju istu pricu, onda je 99% istina
                              My crew is all fired up
                              Y'all better just wise up

Comment

• shadow
                                CBC Senator XXL
                                • 23.09.2005
                                • 555
                                • Beograd

Originally posted by CikaKure
                                Shvatio sve. To je ono cuveno nase: "Moze, al' ne moze" (ili "Jeste tako, al' nije").
                                Zar nije: "Moze da bude, al ne mora da znaci"
                                My crew is all fired up
                                Y'all better just wise up

Comment

Working...
                                X