XSARA PICASSO ili SCENIC -2000-2002

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vicenco
    CBC Član
    • 03.07.2008
    • 35
    • Zemun

XSARA PICASSO ili SCENIC -2000-2002

Došlo vreme za zamenu kola za nešto novije , i standardan problem šta i koji ?!?!

Sadašnji auto mi je TOYOTA CARINA 1993 1.6 na plinu tako da sam se malo navikao na malo veći auto,konfor, udobnost....Tako da mi manji auto ne odgovara. Razmišljanjem i čitanjem raznih tema na forumu sužio sam izbor na ova tri (možda je pogrešan izbor ali to je trenutna situacija u mojoj glavi):

1.XSARA PICASSO
    2.SCENIC
    3.C5

Bio bih zahvalan kada bi mi pomogli u razmišljanju i izboru kako kola tako i motora. Meni je naravno pored prostora i konfora kao i većini nas potrošnja jako bitan faktor. Tako da li da gledam benznce ( verovatno su manje prešli nego dizeli) pa da ugrađujem sekvent ili da gledam nekog dizela (2.0HDI iili 1.9dci)???
    Realno kad prodam moju Toyotu imaću nekih verovatno 4000-4500 za kupovinu drugog auta (kredit) i planiram malo duže da vozim taj auto, tako da mi ovo nije privremeno rešenje i ne bih da se za "em i uletim u kredu i nerviram se kad treba kolima da idem negde.

Ako ima neko ko vozi slične da mi da komentar o velikom servisu ili motoru koji on vozi da li je zadovoljan koliko je kod njega i slično, svaka mi informacija znači da budem bliži odluci....

C5 mi je nekako po prostoru sličan mojoj toyoti a MiniVan mi je idealno rešenje. Verso mi je skup, Premacy sam čuo da je skup za održavanje i servise jer je 100% japanac (valjda samo postoje originalni delovi), C-max skup u oglasima, Tacuma mi se ne sviđa, Zafira jake cene...tako da sam na Senicu i Picassu...

Dosta se vozim kolima i uglavnom je to gradska vožnja.

Što se tiče kupovine verovatno ću gledati neki uvoz jer imam nekog lika koji bi mi to završio....pa mislim da je možda jeftinija varijanta nego da idem po placevima i jurim kola.....

Otprilike to je ta neka priča u kojoj se nalazim..

Svaki komentar i mišljenje nekog od Vas će mi značiti ,tako da HVALA UNAPRED!!!
  • shofer
    CBC Član
    • 20.12.2009
    • 41
    • Beograd

Re: XSARA PICASSO ili SCENIC -2000-2002

Ako ti kažem da je Renault rodonačelnik ove klase automobila, onda pretpostavljaš moj odgovor Naravno tu su i 5 zvezdica bezbednosti na EURO NCAP testovima.Jednostavno, Scenic je benchmark u klasi.
    Što se motora tiče, tu je sad dosta mesta za diskusiju. Dal voliš dizele ili ne, koliko prelaziš km,..? Po meni, Scenic sa 2.0 dci agregatom, koji ima lanac(ako se ne varam), jeste idealna kombinacija. Do duše, malo ih je u ponudi kod nas, u svakom slučaju treba tražiti najbolji mogući primerak bez obzira na motor.
    Kad je dizel u pitanju, onda u slučaju 1.5 dci, treba ići samo na varijantu od 105-110KS.
    Kad su benzinci u pitanju, onda ti mogu reći da ih ima u ponudi i u kombinaciji sa plinom, i to uglavnom sa 1.6 agregatom.
    Ne kažem da je Xsara nešto loša, al moj lični izbor bi bio Scenic.

Comment

• Cherokee_NS
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2009
      • 802
      • Novi Sad

Samo da dodam da u tom godistu Scenica nema sa 1.5 i 2.0 dci motorima (to tek u sledecoj generaciji Megana Scenica).... Ima sa prvom generacijom 1.9 dci motora koji ima oko 100-nak ks, i sa 1.9 dti motorom, koji je isto tu oko 100 ks
      Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Nikolaj
        CBC Veteran
        • 20.05.2008
        • 120
        • Kragujevac

tesko ces naci auto u inostranstvu,da bude dobar,a jeftin.

Comment

• shofer
          CBC Član
          • 20.12.2009
          • 41
          • Beograd

Originally posted by Cherokee_NS
          Samo da dodam da u tom godistu Scenica nema sa 1.5 i 2.0 dci motorima (to tek u sledecoj generaciji Megana Scenica).... Ima sa prvom generacijom 1.9 dci motora koji ima oko 100-nak ks, i sa 1.9 dti motorom, koji je isto tu oko 100 ks
          Da, tek od 2004. čini mi se, kreću jači 1.9 dizeli, kao i 1.5 i 2.0. Predložio sam te varijante, jer možda čovek naleti na neku povoljnu kombinaciju. To godište ima 1.9 sa 100 ks.
          Onda je, možda, najbolje ići na varijantu benz+gas.

Comment

• Vicenco
            CBC Član
            • 03.07.2008
            • 35
            • Zemun

Originally posted by Cherokee_NS
            Kapiram, a reci mi koja je razlika između 1.9dci i 1.9dti motora? Da li je razlika u potrošnji ili neki od ova dva motora ima onaj famozni ,,plivajući zamajc" o kome se toliko priča.....

shofer:
            Što se tiče toga da li vozim disela ili benzinca nemam nekih preteranih potreba za brzom vožnjom ili boljim startom na semaforu, imam klinca 15 meseci tako da vreme brzih vožnji me je prošlo.... Bitna mi je naravno sigurnost na prvom mestu, ali i naravno sve što utiče na džep.. I potrošnja i servisi....Tako da nisam neki zahtevan vozač...

Pošto vidim da ste do sada svi iskomentarisali da je SCENIC bolja varijanta da li da se odlučim za benzin-plin ili disela? Čitao sam negde da kao motori sa 16V ne slažu se baš sa plinskim uređajem ( tako sam negde pročitao ne znam gde),što mi je malo čudno jer kapiram da sekvent ne bi trebalo da baguje na bilo kom motoru,ili grešim?!?!

Nikolaj:
            Teško ću ja naći taj auto da bude dobar i jeftin gde god ga tražio,ali ako ga gledam preko (npr Slovenija) razmišljam da je vožen po kvalitetnijim putevima,ljudi tamo bolje žive pa i imaju više para za održavanje kola a i mislim da je realnija kilometraža tamo nego ovde..naravno ima izuzetaka i ovde je bolje jer ga vozim kod majstora a uvoz mi je na poverenje i stručnost tog lika što bi mi tražio auto..Je" ga ja kapiram da kupujem polovan i to je mačka u džaku pa sad ili će mi se posrećiti ili ne i to je to....Ne znam da li ti imaš neku bolju ideju gde da gledam ja barem ovako kapiram kako stoje stvari ?

Comment

• gogi11
              CBC Senator XXL
              • 26.10.2009
              • 790
              • Sever Srbije - Novi Sad

To da se sekvent ne slaze sa 16v motorima je cista glupost ili da ublazim i napisem netacno. Nekim motorima je potrebno ugraditi flash lub za bolje podmazivanje ventila sto je dodatan trosak ali nista extremno ne dize cenu. Snaga motora se ne umanjuje nesto mnogo a potrosnja poraste za litru do 2 na 100 km.
              Ja imam plin u mojoj laguni 1,8 16v i savrseno funkcionise kao i kod vecine. Jeino na sta treba obratiti paznju je izbor servisa za ugradnju i tu problemi-briga pocinje ili prestaje .

Comment

• Vicenco
                CBC Član
                • 03.07.2008
                • 35
                • Zemun

Gogi:

reci mi da li je taj tvoj motor iz Lagune isti onaj koji se ugrađuje u Scenica (ovog što mene interesuje) i koliiko ti troši plina po gradu?

Meni je bila čudna ta priča za plin zato sam se i ogradio da mi baš nije baš i realna.....

Comment

• gogi11
                  CBC Senator XXL
                  • 26.10.2009
                  • 790

Pa to su u sustini isti motori ali nekih manjih izmena sigurno imaju.
                  Potrosnja je po zadnjem merenju do Bara i nazad za NS prosek 7,8l plina !!! Dakle otvoren put ne brze od 110 sa punim autom.
                  Inace nemam nesto tesku nogu tako da moze i manje tj belezio sam i manju potrosnju na nekim destinacijam od po 200km .
                  Po gradu meni laguna trosi oko 9l a sa klimom sigurno ne ispod 9l .
                  Racunaj da je senik nesto tezi auto i potrosnja ce se poveceti ne toliko na otvorenom koliko po gradu tako da po meni racunaj 10l po gradu , manje ne .

Comment

• Cherokee_NS
                    CBC Senator XXL
                    • 08.02.2009
                    • 802
                    • Novi Sad

1.9 dci je common rail motor, dok je 1.9 dti dizel motor starije tehnologije....

Neki komentari su da bi tu prvu generaciju 1.9 dci motora trebalo izbegavati, da su skloni cestim kvarovima (turbina, dizne, EGR ventil), mada sam cuo od dosta vlasnika Megana i Senika 1 da nikad nisu imali problema. 1.9 dti je proveren motor, nema nekih boljki. Sto se tice zamajca tu ti ne mogu nista reci, znam da zamajac sigurno imaju Megan i Senik 2.

Moj otac je bio zainteresovan za Senika, dvoumio se izmedju Senika 1 i Xsare Picasso. Na kraju je uzeo Nissan Almeru Tino
                    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• gogi11
                      CBC Senator XXL
                      • 26.10.2009
                      • 790

Dakle na kraju je uzeo najvecu nepoznanicu ali ipak dobar auto , znam da su neki bas nahvalili taj auto.

Comment

• Vicenco
                        CBC Član
                        • 03.07.2008
                        • 35
                        • Zemun

Cherokee_NS:

Znači dobar je 1.9dti, pretpostavljam da se on stavljao i u megane "97 jer burazer je moj vozio megane sa mislim tim motorom i bio prezadovoljan, mislim da je običan dizel sipao i trošio mu oko 5.5-6l po gradu.... Hvala!

gogi11:

hvala Gogi, to mi je skroz ok priča sa potrošnjom ni ne očekujem da mi troši manje od 10l, reci mi samo još koliko košta redovan servis za tebe a koliko veliki ako si skoro radio?

Sad samo da vidim da li ću naleteti na bolji 1.9dti ili bolji 1,8 16v primerak.....to mi dosta znači, sad sam i suzio tip motora koji bi uzeo. To je otprilike i slična regstarcija samo je mala razlika u potrošnji 10l plina ( oko 550din) i 6l disela (oko 600din) što i nije neka razlika 100din na 100km to je otprilike isto...

Comment

• gogi11
                          CBC Senator XXL
                          • 26.10.2009
                          • 790

Servis za moju lagunu je u ne ovlascenom servisu oko 7500 dinara sve : filteri ulje ruke.
                          Veliki servis oko 250e i nesto vise, manje NE. Cena na kraju krajeva zavisi od toga da li se menja vodena pumpa ili ne e to malo dize cenu no racunaj oko 250e .

Comment

• Vicenco
                            CBC Član
                            • 03.07.2008
                            • 35
                            • Zemun

gogi11:

Hvala! To je ok cena za auto to godište, ne mogu da očekujem manje....

,,ne ovlascenom servisu " ja nemam toliko para da idem u ovlašćene servise. A i smatram da ni to ne znači da su oni stručni ako su ovlašćeni( firmina vozila održavamo u Veranu).....

Comment

• gogi11
                              CBC Senator XXL
                              • 26.10.2009
                              • 790

i za to ima resenja posto mnogi serviseri iz ovlascenih servisa rade i kuci privatno za mnooogo manje cene tako da samo treba da se raspitas.
                              Ako ti Ns nije daleko ima ih nekoliko i za svaku su preporuku tako da kada budes radio nesto zahtevnije i skuplje isplati se i da dodjes ako je cena niza.

Comment

Working...
                              X