Terenac 2006+, do 2000cm, do 12-13k Evra

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • p0peye
    CBC Član
    • 27.10.2006
    • 73
    • BG, SER
    • Lada 110

Terenac 2006+, do 2000cm, do 12-13k Evra

Zdravo svima,

prvo srećna NG i Božić

Drugo - ćaleta je počeo izgleda da drma klimaks, i planira da pazari "džip".

Pita on tako mene šta ja mislim, a ja - ne znam. Nikada nisam pratio tu kategoriju automobila, i prosto ne znam šta da mu preporučim. On pokušava da me ubedi da će mu terenac trebati jer će uskoro u penziju pa će češće u "rodni kraj" gde putevi nisu baš tako dobri kao u BG-u (auuuuu)... a ja znam da je razlog gore naveden...

Za navedenu cenu mi je u oglasima najviše zapao za oko Hyundai Tucson, 2008, prešao ispod 50000 (navodno). Benzin+plin...

Sad - može li neko da napiše par rečenica o opštoj preporuci - ima li proizvođača koji su jeftiniji za održavanje, potrošnji, šta izbegavati i sl...
    Inače, ja ga lagano ubeđujem da uzme neki monovolumen tipa C4 piccaso (uz puno sreće - možda ga ubedim da pazari automatika ), ali za slučaj da ne uspem da ga ubedim - treba biti koliko-toliko spreman da probam da mu pomognem u odabiru...

Hvala unapred na savetima,
    pozz
    ++Only a biker knows why a dog sticks his head out of a car window++
  • CikaKure
    CBC Senator XXL
    • 14.08.2005
    • 668
    • Beograd

Re: Terenac 2006+, do 2000cm, do 12-13k Evra

Malo si napisao nejasno: Pricas li o terencu, ili u SUVu? U naslovu stoji terenac, a dole je napisano "dzip".
    Tucson za moje razumevanje pre ide u grupu SUVova, a ne terenaca ili dzipova.

Comment

• p0peye
      CBC Član
      • 27.10.2006
      • 73
      • BG, SER
      • Lada 110

Re: SUV 2006+, do 2000cm, do 12-13k Evra

E bre čika Kure, pa što me z...

Pa jel vidiš koliko se razumem u tu vrstu vozila kada ne znam ni šta tražim

U svakom slučaju, trebalo bi da bude vozilo koje će se 95% vremena voziti po asfaltu, a možda 5% po relativno lošem terenu... (znam, znam, opet se nejasno izražavam, pa u Srbiji je i asfalt "relativno loš teren" )

Pretpostavljam da onda ipak spada u SUV

I da, svestan sam da je za ovaj odnos korišćenja ON/OFF road pametnije uložiti pare u drugu vrstu vozila (monovolumen, pa da može da vozi unuke kuda bi i saSUV-om, samo malo sporije... ) Ali kada neko zapne...

Imaš li par rečenica da preporuke/ pokude za Tukson-a? (za pomenutu namenu)

Hvala unapred na odgovoru,
      pozz,

Comment

• mobbdeepqb
        CBC Senator XXL
        • 19.07.2009
        • 383
        • beograd

terenac i SUV je isto ,a dzip(Jeep) je marka automobila,kao sto nije svaka pasta za zube Kaladont tako nije svaki terenac dzip
        Range Rover,Land Cruiser,G class-a su za sve terene,a ostali su za pozerisanje...

Comment

• The Stig
          CBC Senator
          • 24.09.2009
          • 201
          • Beograd

Pogledaj Nissan Qashqai, 2.0 dizel i Mitsubishi Outlander

Comment

• p0peye
            CBC Član
            • 27.10.2006
            • 73
            • BG, SER
            • Lada 110

Ok, kibicujem ja i njih, ali su oni po par hiljada skuplji sličnih karakteristika i godišta kao pomenuti TUCSON. Vrede li zaista toliko?
            Pozz

Comment

• ASTRAOPC
              CBC Član
              • 16.06.2010
              • 70
              • Cacak

http://www.autoscout24.de/ListGN.aspx?v ... &tab=price

Comment

• ASTRAOPC
                CBC Član
                • 16.06.2010
                • 70
                • Cacak

Mada opet za te pare to godiste taj tip vozila tesko da ces uspeti naci.

Malo povecaj budzet i imaces vise da biras dok ovako nista.

Comment

• p0peye
                  CBC Član
                  • 27.10.2006
                  • 73
                  • BG, SER
                  • Lada 110

Ok, vreme je da ubacim i primer, vidim ja

http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... ai_tucson/

Eto. Možda mi sada neko i definitivno kaže zašto ne Tucson, jer mi je ortak koji se malkice razume rekao da je to ok auto, pouzdan, nema nekih konkretnih mana, sem da nije štediša i da je plastika unutra malo lošija nego što bi se očekivalo.
                  Ako ne škripi, verujem da bih sa time mogao da živim ako je sve ostalo istina.
                  Za potrošnju će pomoći što već ima ugrađen plin.

I pre nego što mi neko kaže "pa ti si se već odlučio, zašto pitaš" - ne, ja se nisam odlučio, već bih voleo da mi neko konkretno kaže "nemoj njega zbog toga i toga" pa da ga precrtam ili "ma da, on je za te pare skroz ok" - pa da ja mogu da ga ubeležim kao ozbiljnog kandidata - ako ne uspem da ubedim ćaleta da ipak kupi C4 Picasso ili možda
                  http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... o_20_tdci/
                  (da, on jeste 13.500, ali možda bude neki za manje ili...)

p.s. - Antara bi izašla mnogo više od 12-13h E. I nisam siguran da bih uzimao Opelov "džip". A vi me ubedite da grešim

Comment

• CikaKure
                    CBC Senator XXL
                    • 14.08.2005
                    • 668
                    • Beograd

Originally posted by mobbdeepqb
                    terenac i SUV je isto ,a dzip(Jeep) je marka automobila,kao sto nije svaka pasta za zube Kaladont tako nije svaki terenac dzip
                    Range Rover,Land Cruiser,G class-a su za sve terene,a ostali su za pozerisanje...
                    Eto sad nam je bar jasno sta je za pozerisanje, posebno Lada Niva, pa onaj muceni Nissan Patrol, ima i neka pozerska Navara, ili onaj odvratni austrijski Puch, Americki Wrangler, ...

Elem, kad kazem SUV, mislim na vozilo koje ima veci klirens i po potrebi pogon na sva cetri tocka, ali bez redukcije i prevelikog izbora rezima rada (uglavnom automatski se odradi prebacivanje pogona na osovinu kada se detektuje proklizavanje druge). Nemam mnogo iskustva, al tu mu dodje Tucson, dodje i Toyota Rav4, dodje Outlander, BMW X serije, Mercedes M, Audi Q serija, Dacia Duster, Volvo XC60/90, Subaru Forester/Tribeca, Mazda CX7, i da ne nabrajam dalje. Recimo Toyota Rav4 je auto koji posedujem, vozi ga moja zena, to je za mene tipican SUV. Prednji pogon konstantno, samo kad proklizava i kad elektronika oceni da treba, pali zadnji pogon u nekom odnosu. Klirens veci nego kod putnickog auta, nesto visa pozicija sedenja, i visina vozila ako poredis sa nekom limuzinom. Gume prilicno siroke, moze da se izbori sa nesto losijim terenom, al ne bi se ja njim verao po nekim brdima.

Terenac po mom shvatanju treba da ima reduktor (mogucnost izbora rezima rada), da bude jos malo visi sa klirensom (mada ne nuzno), da ima terenske gume prema potrebi (SUVovi obicno idu sa sirim gumama za voznju po putu), da po moguctsvu bude zasticen nekim boljim limom odozdo, i da ima ozbiljnije silazne i uzlazne uglove...

Vozim Nissan Pathfinder, i za mene on ima odlike terenskog vozila, pre nego SUVa, mada se neki nece sloziti. Verao sam se Pathfinderom kojekuda, gde Rav4 ne bi ni u ludilu pokusao da vozim. Isto vazi i za Navaru, izlazili smo sa njom na prilicno nezgodna mesta.

Za to o cemu Popaj prica, SUV je skroz u redu, i to koji god da uzme. Za tu vrstu voznje, koja god limuzina, karavan, SUV ili terenac sa pogonom na sva 4 tocka, kad ustreba i dobrim gumama ce da zavrsi posao.
                    Ostalo sve zavisi od potreba i zelja: za prostorom za putnike, prtljaznim prostorom, kvalitetom izrade, motornom grupom, performansama, itd.
                    Moje shvatanje je da je SUV koncept dobar za porodicu. U principu, to su prostrana i komforna vozila, sa pristojnim prtljaznim prostorom, sedista se unutra mogu obarati pa je moguce prevesti raznorodne terete razlicitih gabarita. Performanse su pristojne, troskovi eksploatacije takodje, preglednost je u principu dobra, bezbednost takodje. Zgodna za utovar/istovar kod sopinga ili ubacivanje decijih kolica, moze se dosta prtljaga spakovati kada se ide na put, i mozda nije lose napomenuti subjektivni osecaj bezbedosti koji potice iz cinjenice da se sedi "vise" u odnosu na klasicnu limuzinu.

SUV vozila NISU udobna kao limuzine, ali nisu nuzno ni neudobna. Nemaju lezanje na putu kao limuzine i nisu tako upravljiva, a ni performanse im nisu preterane i ne treba ih porediti sa limuzinskim u verziji sa istim motornim grupama. Ove poslednje napomene treba zanemariti u slucaju modela poput BMW X5, Audi Q7 ili slicnih Mercedesa, Porsea, itd. Par dana voznje Audi Q7 sa dizel motorom od 3 litra su me uverila da to vozilo nema manu (izuzev cene, i rizika od kradje-ovo uslovno). Takva vozila su i udobna, i dobrih performansi, i luksuznog enterijera, i upravljiva, puna opreme i to ima svoju cenu.

Verujem da je Hyndai dobar auto, ali cene polovnih vozila ne pratim, pa nemam bilo kakvu sugestiju, ali se nadam da je ovo sto sam napisao bilo od koristi. Jedan vazan reper za kupovinu bi mi bio servis, ko kakvu mrezu servisa ima i kakva su iskustva, u slucaju da nesto podje naopako.

Zaboravih, pa editujem post: Pogledaj malo na youtube ima svakakvih offroad filmica za svakojaka vozila, pa proceni za sta su sposobni. Moze da posluzi, ne moze da skodi :-)

Comment

• ASTRAOPC
                      CBC Član
                      • 16.06.2010
                      • 70
                      • Cacak

Originally posted by p0peye
                      Ok, vreme je da ubacim i primer, vidim ja

http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... ai_tucson/

Eto. Možda mi sada neko i definitivno kaže zašto ne Tucson, jer mi je ortak koji se malkice razume rekao da je to ok auto, pouzdan, nema nekih konkretnih mana, sem da nije štediša i da je plastika unutra malo lošija nego što bi se očekivalo.
                      Ako ne škripi, verujem da bih sa time mogao da živim ako je sve ostalo istina.
                      Za potrošnju će pomoći što već ima ugrađen plin.

I pre nego što mi neko kaže "pa ti si se već odlučio, zašto pitaš" - ne, ja se nisam odlučio, već bih voleo da mi neko konkretno kaže "nemoj njega zbog toga i toga" pa da ga precrtam ili "ma da, on je za te pare skroz ok" - pa da ja mogu da ga ubeležim kao ozbiljnog kandidata - ako ne uspem da ubedim ćaleta da ipak kupi C4 Picasso ili možda
                      http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... o_20_tdci/
                      (da, on jeste 13.500, ali možda bude neki za manje ili...)

p.s. - Antara bi izašla mnogo više od 12-13h E. I nisam siguran da bih uzimao Opelov "džip". A vi me ubedite da grešim

Ja bih pre uzeo ovog mondea, nego tucsona.

A i sta fali OPEL ANTARI bolja je od tucsona sigurno , novija a i lepsa.

edit: Videh da je ono cudo Tucson 2008, ko bi rekao a po dizajnu i unutra i spolja izgleda bar 5 godina starije i podseca na onog cherija.

Comment

• doc
                        CBC Senator
                        • 25.08.2006
                        • 240
                        • BGD/KG

mozda ovako nesto?

jeste malo skuplji, ali mislim da ni jedan od "pretendenata na presto" ne moze da mu parira...
                        Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• CikaKure
                          CBC Senator XXL
                          • 14.08.2005
                          • 668
                          • Beograd

Nadam se na mi nece zameriti ljubitelji Subaru vozila, no ja cu izneti par razloga zbog kojih ne bih kupio Forestera:
                          1. Skucen putnicki prostor, a posebno na zadnjoj klupi, kada se uzme ukupni gabarit vozila.
                          2. Zbog zadnjeg diferencijala i rezervnog tocka, kriminalno mali prtljazni prostor, obzirom na gabarit vozila.
                          3. Skroman kvalitet materijala u enterijeru u poredjenju sa konkurencijom u cenovnom rangu.
                          4. Servisna podrska u Srbiji.

Comment

• p0peye
                            CBC Član
                            • 27.10.2006
                            • 73
                            • BG, SER
                            • Lada 110

E Čika Kure, alal' ti ćufte za post!

Slažem se sa većinom što si napisao - ma šta sa većinom - sa svim. Ja odgovorno tvrdim da ćaletu ne treba terenac, i možda bi čak Doc-ov predlog mogao da bude dobar kompromis - Forester je ako sam dobro skapirao nešto niži i malo "džip" (da, znam da je Jeep fabrika koja pravi terence, ali objasni ti to našem narodu (ne mre to bez kabela) zato od starta stavljam navodnike ) a malo karavan...

Sad - odakle onih 2000 E - nemam pojma.
                            A ako ćemo već da povećavamo uloge - i ovo mi zapade za oko:
                            http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... automat/#8
                            @ASTRAOPC:
                            'El može ovakva unutrašnjost ? Ona Antara deluje malkice mršava u odnosu na ovaj 2006 Santa Fe...? (Izvini rođo - morao sam! )
                            A i najjeftinija Antara na tvom linku je 13000 preko - pa dok je registrujem - na koliko će da mi izađe na BG table? 17h? 18h?

Što se Tucson-a tiče - za oko mi je zapao zbog cene. Možda unutra i nije najmoderniji, ali reko' - dok god plastika ne škripi, može da uđe u uži krug - mada - možda se razočaram kada sednem u njega...?
                            Načuo sam da je pouzdan, ok auto. Sve u svemu - koliko para - malo više muzike nego što bi se očekivalo. Sad - neće baš da bude 3 dana svirke bez prestanka...

A servis i održavanje me baš i interesuju. Da li su na zlom glasu (kao što se - ranije - pričalo za francuze? - ma pusti - skupi za održavanje...)

Doc-ov predlog mi se dosta sviđa (ako se izbunare još te 2h) - ali sam načuo da je Subaru "skup za održavanje" - sad - ne znam šta to znači?
                            Jel' skup u odnosu na druge proizvođače, ili je skup zato što je terenac, pa je u odnosu na druge (i Tucson-a) - tu negde?

Sve u svemu - Hvala vama ljudi na dobroj volji da potrošite malo vremena na mene - a ja odo' da uspavam klinca (prvo da ga skinem sa leđa)

Pozz,
                            Nenad

p.s. - ne daju mi da promenim naslov iz "terenac" u "SUV"
                            p.p.s. - dok sam "čukao u tastaturu" - stiže još jedan Čika Kuretov post - Eto, izgleda da sam precrtao još jedan predlog. Ili možda odem da vidim koliko je skučen (sitno mi je dete ) Hvala Čika Kure, hvala

Comment

• doc
                              CBC Senator
                              • 25.08.2006
                              • 240
                              • BGD/KG

Antaru nemoj ni uzimati u razmatranje... Ponosni vlasnici je od miloste zovu kAntara, posto ne znam ni jednog zadovoljnog. Ako ni zbog cega drugog, onda zbog potrosnje...
                              Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

Working...
                              X