Zasto ne Focus 1.4 iliti sta kupiti novo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • donchichi
    CBC Član
    • 22.10.2009
    • 23
    • Beograd

Zasto ne Focus 1.4 iliti sta kupiti novo

Doslo vreme da kupim kola, razmisljao dugo polovna ili nova i prelomio da cu uzeti nova.
    Gledam sledece trenutne ponude:
    Iz C segmenta
    Ford Focus 1.4 benzin, stari model, sad ga zovu classic, trenutno 10k eura na akciji
    Ford Fusion 1.4 benzin, trenutno 10k eura na akciji
    Hyundai
    -i30 1.4benzin oko 10,6k eura
    -i30 1.6crdi dizel oko 12k eura

iz B segmenta
    Ford Fiesta 1.25 benzin, novi model trenutno 9k eura na akciji(sa 3 vrata)
    Hyundai i20 1.2 ok 9,2k eura

Ako sam promasio segmente slobodno me ispravite
    Prvo pitanje:
    Svidjaju mi se fordovi, i cena je ok, ali gde god citam po forumima, cim se pomene 1.4 benzin motor uvek ide napomena pre 1.6 nego 1.4, ili zaobidji 1.4.
    Nigde nisam shvatio zasto, da li motor nema snage da vuce karoseriju ili se kvari ili nesto trece?
    Super bi bilo kad bi mi neko pojasnio ako ima taj auto ili ga je vozio pa da kaze sta je to sto ne valja.

Drugo pitanje:
    Da li neko moze da mi otprilike kaze da li je u varijanti godisnje kilometraze od otprilike 15k kilometara isplativo uzeti dizel ili ipak ostati na beznincu jer je razlika 1,4k-2.0k eura?
    Probao sam da preracunam ali mi nesto ne ide jer nikako ne znam da li je odrzavanja za dizela veci izdatak nego benzinca i ako je veci koliko je.

Trece pitanje:
    da li uzeti B ili C segment? Vozim pomenutu astru i navikao sam na otprilike toliko prostora, ali sto trositi pare ako ne treba.

Hvala na odgovorima,
    Milos
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Re: Zasto ne Focus 1.4 iliti sta kupiti novo

Fjuzn je fiesta a ne fokus...
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• donchichi
      CBC Član
      • 22.10.2009
      • 23
      • Beograd

Hoces reci da je fusion radjen na osnovi fieste?

Comment

• Grumpy
        CBC Veteran
        • 30.10.2009
        • 151
        • Cartolle, Cattaro bay
        • Meriva B, BMW 520d

Focusa imamo u verziji 1.6b, i ide OK, kolega ima 1.4 i zali za jacim motorom. Nedostaje snage, posebno leti kada se ukljuci klima.
        Za dosadasnjih 60.000km samo dva redovna servisa, i nista vise.
        Pouzdan, odlicno lezi na putu, ali.... sada znam da ga verovatno ne bih uzimao za sebe licno (ovaj je sluzbeni).

Mane: plastika je losija od konkurencije, bucan je, i to dosta, sedista su premekana, nema lumbalnog oslonca na naslonu za ledja (ustvari nema nikakvog oslonca po sredini naslona, uopste ). Paket Trend Sport je to imao. Nema dobrog oslonca za levu nogu, zamara na duzem putovanju.
        Klima je neefikasna, i digitalna i obicna. Ili moras postaviti da duva jace, pa je bucna, ako stavis za stepen manju brzinu, ne postize da rashladi dovoljno.
        Focusa bih uzeo, mozda, u boljem paketu opreme, Ghia ili slicno, ovaj osnovni je ... suvise osnovan.

Fusion ne bih ni gledao, to je tek zalazeci model, a baziran je na Fiesti (staroj).

Kolege sa posla takodje imaju i Ceed i i30, i da uzimam novi auto, ta dva bih stavio u uzi izbor.
        Mehanika im je ista, licno mi se vise dopada novi Ceed, skladniji je, i ima veci gepek.

Ako mozes (t.j. ako ima da se zakaze test voznja) provozaj i jednog i drugog, nemoj da jurcas, nego da vidis kakvi su u voznji.
        Pre tri godine sam isao sa prijateljima koji su kupili novu Kiu Ceed, i zagledali smo natenane sve zivo na njoj, kuckali, otvarali, trazili mane, i jednostavno, nema ih mnogo. Kvalitetom zavrsne obrade, i nekim unutrasnjim resenjima su kao hibrid Nemca i Japanca. Motor 1.4 je necujan, malo trosi i lepo ide. Menjac je kao kod Opela, osrednji, i servo na volanu je (za moj ukus) malo vise pojacan, ali u gradu to dobro dodje.

U ovom duelu bih glasao za Ceed, a tek onda i30 (mada vidim da nisi uzeo Ceed kao opciju)

Sto se tice potrosnje, dizel bi bio isplativ za vise od 25k godisnje, da mogu sebi bih pazario nesto od ovih novih 1.4 ili 1.6 turbo benzinaca.
        Ako vec imas Astru, nemoj gledati B segment, ovo sto si naveo kao prvo su ozbiljniji automobili, koji mogu celu porodicu lakse da povezu na put, i vise prtljaga, a potrosnja im nije veca.

slatke muke... kupiti nov auto...

Comment

• Grumpy
          CBC Veteran
          • 30.10.2009
          • 151
          • Cartolle, Cattaro bay
          • Meriva B, BMW 520d

Ako mi je racunica dobra, za godisnju kilometrazu od 15k, na benzinu, sa prosekom od 8l godisnje, treba preci 20k na dizelu sa godisnjim prosekom 6.5l.
          To je sa ovim sadasnjim cenama.
          Dizel ce poceti da stedi pare posle 4 godine, u najboljem slucaju. (ona razlika u ceni)

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Oblacicu,svaka čast za opservaciju a posebno
            slatke muke... kupiti nov auto...

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Originally posted by donchichi
              Hoces reci da je fusion radjen na osnovi fieste?
              Bas tako, imaju oko 85% identicnih delova
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• donchichi
                CBC Član
                • 22.10.2009
                • 23
                • Beograd

Uf oblacicu, sve si objasnio .
                Narocito hvala za Forda Focusa, mada probacu ako bude moguce.
                U svakom slucaju, moracu da testiram sve pre nego sto uzmem obavezno.
                Ceed nisam uzeo u razmatranje ali ne znam zasto. Ustvari svidja mi se vise Pro Ceed od obicnog a nesto mi se cini da mu fali prostora tu ne znam jos.
                Hvala takodje i za racunicu za dizela, nesto sam i ja pokusao da proracunam i dobio slican rezultat, s tim da nisam uzeo u obzir da dizel im skuplje redovno odrzavanje u svakom slucaju.

Veoma mi je zanimljiva tvoja konstatacija
                "Ako vec imas Astru, nemoj gledati B segment, ovo sto si naveo kao prvo su ozbiljniji automobili, koji mogu celu porodicu lakse da povezu na put, i vise prtljaga, a potrosnja im nije veca. "
                Ne znam kakva je potrosnja tih malih automobila, trebala bi biti manja jer su to 1.2 odnosno 1.25 kubika motori mada mozda i nije toliko manja koliko ja mislim.
                Da li stvarno njihova potrosnja ne zaostaje puno za ovima iz C segmenta, da li moze neko da mi kaze vise o ovome?

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Evo ja imam razne kombinacije sa motorima, svi presli oko 30.000km

Punto 1,2 8v- Grad 7.5-8.5l, magistrala 5,2l, auto put 120-130km/h 6.8l
                  Astra G 1,6 16v - Grad 8.5-9.5 l, magistrala 6,2l, auto put 120-130km/h 6.2l
                  Astra G 17cdti- Grad 7-7.5l, otvoreno 5,0l, auto put 120-130km/h 5.2l

To su neke vrednosti koje sam merio, jedino nisam siguran za 1,6 benzin na magistrali, da li moze manje da trosi...

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Podatci iz prethodnog posta se mogu uzeti kao reper/orijentacija realne potrošnje za navedene modele u navedenim uslovima.
                    Za slične modele bi trebalo da je i potrošnja slična. Veću razliku u potrošnji pravi vozačka veština i veličina vozačeve cipele...

Comment

• stevanbg
                      CBC Član
                      • 26.10.2009
                      • 52
                      • Beograd

Dajem glas za i30 i pro_ceed... Sve isto, osim školjke i nekih sitnica
                      Ko se obogati za godinu dana, trebalo ga je obesiti pre dvanaest meseci.
                      Državu čuvaj od neprijatelja, a ženu od prijatelja.
                      Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
                      Ako pijemo kao stoka - biće dosta, ako pijemo kao ljudi - biće malo.

Comment

• strela75
                        CBC Član
                        • 02.07.2008
                        • 64
                        • Krnjaca

Zbog ranijeg izuzetno loseg iskustva sa Kia ovlastenim servisom - i30 je po meni pravi pik. I to onaj CW (malo duzi a mnogo prakticniji)

Pozdrav.
                        Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by stevanbg
                          Dajem glas za i30 i pro_ceed... Sve isto, osim školjke i nekih sitnica
                          nije bas sve isto, npr zadnji trap je totalno drugaciji
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Grumpy
                            CBC Veteran
                            • 30.10.2009
                            • 151
                            • Cartolle, Cattaro bay
                            • Meriva B, BMW 520d

Ako pricamo o Focusu, ima jedan kome bih oprostio sitnice i uzivao....

rec je o modelu Focus RS turbo (2.5l)

Comment

• scarab26
                              CBC Senator XXL
                              • 27.09.2006
                              • 353
                              • bgd

nema vise focusa 1,4 za 10 soma, sve su prodali, kupi astruH za 10,600 to je sigurica

Comment

Working...
                              X