SUV (ić) do 5000e

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 1nsane
    CBC Senator XXL
    • 28.05.2007
    • 388
    • Umcari - Grocka

SUV (ić) do 5000e

Pošto me je moj "zamenski" auto prodao više puta ove zime, a integru je na preniskim tein oprugama jako neugodno voziti i bez snega - moram da počnem da razmišljam o penzionisanju "kadže" i kupovini nečeg pouzdanijeg, većeg, udobnijeg......... Najradije bih uzeo neki manji "terenac" sa pogonom na sva 4 točka i za tu vratolomiju izdvojio oko 5000e. Ne žuri mi se preterano jer sam kadžu osposobio da mi preživi bar do proleća, ali mi je više muka da razmišljam dali će me prodati svaki put kad sednem za volan.
    Zanima me da čujem nečije iskustvo i okvirne cene održavanja sledećih automobila:
    1. Subaru forester (oko 2000 godišta) mada je ponuda jako slaba (izgleda da niko neće da prodaje dobar primerak)
    2. Honda CRV (restyling prve generacije ili početak druge) i ovaj model isključivo benzinac.
    3. Honda HRV
    4. Landrover freelander, koji mi je naročito interesantan zbog jake ponude i niske cene. O tom autu nemam ama baš nikakvo predznanje, samo mi se generalni sviđa i uklapa u moje potrebe (4x4, malo višlji, prostora taman koliko treba). Nemam predstavu o tome koliko su zahvalni za održavanje, koliko su izdržljivi motori (zanima me 1.8 benzin ili 2.0 BMW-ov zeldi) i uopšte koliko su pouzdani.
    Naravno da ima još modela u koje bih rado uvalio svoju zadnjicu.......samo da nisu stariji od 2000 i da ne moram da dižem kredit za registraciju (tj. ispod 2000 ccm). Tužno je što sam se nekad smejao takvim "wannabe terencima" a sada gledam i plačem dok moj paša prodaje svoj Nisan patrol GR za smešnu cifru, a ja ne smem da ga uzmem jer je 3.3l i registracija skoro dve moje plate .
    NO BRAIN
    NO PAIN
    1_N_S_A_N_E
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Freelander (aka Gaylander kod Engleza ) je nesto sto ne bi trebao da uzimas u razmatranje. Benzinci (predpostavljam samo da ti je 1.8 interesantan jer je drugi 2.5 V6 isto Rover samo L serija) imaju Rover K seriju motora poznatu sa problemima sa glavom motora tj dihtungom istog. Ja sam imao taj neseretni motor u MG i moj savet je izbegavati. Ima verizija sa BMW dizelom (oznaka TD4, drugi dizel ima oznaku Di i to je isto Rover i on je za izbegavanje) taj moze da prodje. Medjutim svi (tu sa povoljnom cenom) Freelanderi kod nas imaju problem sa 4x4 pogonom. Ako budes kupovao obavezno se zavuci ispod auta i pogledaj da li uopste imaju kardan za zadnju vucu. Najcesce je skinut i auto ima samo prednji pogon. Razlog toga je visko spojnica koja cesto umre a mora nova. Cena oko 1000 eur i to retko ko na zapadu popravlja vec skinu kardan i auto imas samo prednji pogon a tebi na tabli pokazuje da je sve OK. Cuo sam da ljudi rade reparacuju ali ne znam mnogo o tome. Dakle Freelander je jako problematican za tu cenu koju ti gledas.
    Za te japnace pojma nemam.

Jesi li razmiljao o Suzuki Ignis-u? U tu tvoju cenu uklapa se jos Tuscon.....i mozda mozes da naletis na neku Fronteru iz zdnjih serija........to je odprilike to.
    Last edited by Dzoni_mkv; 05.01.2013, 10:37.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• WEST 014
      CBC Senator XXL
      • 17.08.2010
      • 862
      • Valjevo
      • Audi A4

I meni je bio zapao za oko Freelander ali mi je par vlasnika istog reklo da ga zaobidjem, da je jako problematican sa pogonom i menjacem.
      Generalno meni se dopada Frontera kao auto, drugar ima besprekorno ocuvanu i garaziranu 2000 god 2.2 dti, auto je zmaj, ali o pored sve brige polako pocinje da korodira na nekim mestima, znaci trebalo bi povesti racuna o limariji. I neki delovi su dosta skupi.
      Ja bih na tvom mestu gledao Vitare ili bi se raspitao za Pajero Pinin, simpatican auto a uklapa se u tvoju pricu.

Comment

• 1nsane
        CBC Senator XXL
        • 28.05.2007
        • 388
        • Umcari - Grocka

Znao sam da ima neki jadac kod tih freelander-a, čim ih kod nas na placevima ima mnogo i po jako povoljnoj ceni. Jbg. znači da njega mogu slobodno da skinem sa liste želja. Fronteru bih rado zaobišao, Pajero Pinin mi je baš mali (skoro da i nema prtljažnik), Vitara dolazi u obzir, mada je jedva nešto malo prostranija od Pinina, dok je grand verzija prilično skupa........
        Gledam na autoscout24 forestere i retko koji u oglasima ima ispod 200000km.
        E, da.....Šta koj krasni znači "ukapljeni plin" ??? Autoscout mi je na hrvatskom i pod stavkom "pogonsko gorivo" stoji baš tako.
        NO BRAIN
        NO PAIN
        1_N_S_A_N_E

Comment

• sri98
          Admin od Trpeze
          • 24.10.2004
          • 7262
          • Republic of Konjarnik
          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 1nsane View Post
          E, da.....Šta koj krasni znači "ukapljeni plin" ???
          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875
            • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: SUV (ić) do 5000e

I taj Forester ti nije najsrecnije resenje. Ne zbog toga sto je los, vec zbog toga sto je specifican. Prvenstveno zbog motora. Potrazi malo po forumu bilo je price da taj boxer iz Subaru-a i plin se ne mirisu.
            Ja bih pre gledao te Honde.....
            You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

@1nsane ukapljeni plin ti je ovaj nas tecni naftni gas,tako ga zovu hrvati.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• simella
                CBC Član
                • 06.06.2008
                • 62
                • Beochin

A Terios ti je nejak?Nema neku cenu,samo kontam da je slab taj 1.3.ne znam ima li jos neki motor u njima
                Ne znam nikoga ko bi imao neko iskustvo da podeli

Comment

• jeronimo
                  CBC Senator XXL
                  • 27.10.2005
                  • 390
                  • beograd
                  • ваз 21214-20

od svega sto si naveo,forester je jedini auto koji moze efektivno i kvalitetno da se vozi, problemi u vezi plina se javljaju kod novih serija zbog pojeftinjenja u izradi ventilskog sklopa..
                  inace u cenu ti upadaju i hyndai santa fe i tuscon, kao i nissan x-trail i jos po neki modeli(ali vece kubikaze pa odpadaju)...
                  ali ima jedna kvakica...
                  posto smo tu u kraju (a znam da nasi vole da voze marku) pitao bih da li imas predstavu koliko kosta odrzavanje polovnog SUV-a ,da sve bude kako rekose "ispostovano"... koliko bi se to sokocalo teralo godisnje uopste?
                  Last edited by jeronimo; 06.01.2013, 10:08.
                  prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• TECA
                    CBC Senator XXL
                    • 14.10.2007
                    • 2355
                    • Oz

U potpunosti se slazem,forester,ali turbo,ce vam pruziti izvrstan ugodjaj u voznji i na terenu...sve ostalo,tanka japija...mozda uzeti u obzir i CRV.
                    Troskovi odrzavanja,astronomski...

Comment

• 1nsane
                      CBC Senator XXL
                      • 28.05.2007
                      • 388
                      • Umcari - Grocka

Ne pravim preterano veliku kilometražu - ispod 15000 godišnje. Ako gledamo sa strane održavanja auta, definitivno mi je CRV u prednosti jer već dugo godina vozim honde tako da sam "upoznat sa materijom".
                      Ne znam puno o održavanju subarua - kao na primer cene delova i servisa, samo to da su jako kvalitetni. Imao sam prilike da provozam forestera (i to baš po snegu) i od tada sam oduševljen tim autom. Videćemo, za sada kako stvari stoje biće najverovatnije CRV ako ne izleti baš izuzetno očuvan primerak forestera.Jbg. mozak kaže CRV, čuka kaže "šumadinac" (forester)
                      Santa fe mi se nimalo ne sviđa izgledom, X-trail je fenomenalan, ali nažalost dosta jači sa cenom (nesumnjivo i sa kvalitetom), tako da za sada ne dolazi u obzir.
                      NO BRAIN
                      NO PAIN
                      1_N_S_A_N_E

Comment

• WEST 014
                        CBC Senator XXL
                        • 17.08.2010
                        • 862
                        • Valjevo
                        • Audi A4

Nije neki prtljaznik, ali nije bas ni da ga nema..

Comment

• 1nsane
                          CBC Senator XXL
                          • 28.05.2007
                          • 388
                          • Umcari - Grocka

Ovo je baš podnošljivo, ja sam gledao neki pajero pinin i činilo mi se da uopšte ni nema prtljažnik.......
                          NO BRAIN
                          NO PAIN
                          1_N_S_A_N_E

Comment

• zdushan
                            CBC Veteran
                            • 21.08.2012
                            • 129
                            • Beograd
                            • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Ovo je za plin NO NO, zar ne?

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php