Kupovina polovne Opel Ampere ili C4 Cactus-a ili čega već...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 230
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2007
    • 775
    • Semberija

Kupovina polovne Opel Ampere ili C4 Cactus-a ili čega već...

Pozdrav junaci!

Nakon 7 godina odličnog druženja došlo je vrijeme da razmišljam o prodaji Lybre... Em je i njoj već 15 godina, em i ja hoću malo da se, ako Bog da, modernizujem.

Još uvijek sam u fazama pripreme i istraživanja, ali na osnovu do sada viđenog Ampera bi mi bila idealan auto - svako radno jutro "putujem" oko 1.5 kilometara na posao, i poslije podne se vraćam isto toliko kući (na stranu to što očigledno nema potrebe da idem autom - dnevnu dozu vježbe nedoknadim sa 40-60 kilometara na biciklu čim ima lijepog vremena ). Još ako svratim do marketa ili gdjegod doda se i kilometar-dva, te ukupna dnevna kilometraža dođe na ~5 km.

5x5=25 i još vikendom 15-ak, ukupno 40-ak kilometara sedmično - jedno punjenje Ampere bi mi trajalo 7 dana bez problema. Jasno vam je da trenutno, sa ovom kilometražom Lybru uvijek vozim hladnu, pa je i potrošnja analogna tome. Trenutna cijena benzina kod nas je 0,75€ po litru pa trenutno i nije toliko strašno, ali prije samo par mjeseci benzin je koštao bezmalo duplo više, pa je potrošnja bila i duplo strašnija Što se tiče otvorenog puta, potrošnja se drži nešto ispod 7 litara, pa je Lybra sasvim OK za dalja putovanja i tu je faktor više želja za promjenom.

Generalno nisam ljubitelj Opela, ali Ampera mi se sviđa. Kokpit mi se dopada, princip rada takođe, ne sviđa mi se baš toliko njen spoljni izgled i ona smijurija sa pokrivačem gepeka i još par sitnica... Nemam problem ni sa samo četiri sjedišta.

Naravno, nikakve subvencije za elektro automobile za sada još ne postoje. 2012. godište Ampera u odličnom stanju se može kupiti za 10-ak hiljada evra...

Jako mi se dopao i C4 Cactus, ali obzirom da su tek prošle godine pušteni u prodaju, i cijene su veće a ne bih baš pretjerivao u tom pravcu

Šta vi velite? Imate li kakav drugi prijedlog? U razmatranje uzimam sve osim VW-a
    155+75=230
    VIVA LA VITA!!!
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

kolko muzike,to jest para ))

a prius?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• 230
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2007
      • 775
      • Semberija

Da kažemo ~10K €... Kada pogledam Prius, Ampera (koja mi se toliko i ne sviđa spolja) izgleda kao miss univerzuma .

Prius mi se ne sviđa ni iznutra, imam osjećaj da bih se mrštio cijelo vrijeme u njemu sve i kad bih našao plug-in varijantu...
      Zato mi se sviđa jedan drugi veoma ružan auto - Fiat Freemont, ali sa novijim enterijerom odnosno onom displejčinom od 8,4"... Cijena takođe oko 10K za 2012. god...
      155+75=230
      VIVA LA VITA!!!

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

A kakve su cene odrzavanja za takve malo egzoticnije modele i ima li kod nas majstora za to?
        Citroen Cactus ma koliko mi je simpatican, preskoci slobodno.

Comment

• 230
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2007
          • 775
          • Semberija

E to za održavanje i majstore i mene zanima, pa zato i pitah... Tješi me što imam veliki zvanični opelov centar na 500m od stana, ali me ne bi začudilo da za Amperu nikada nisu ni čuli a kamo li je vidjeli

Freemont mi ne djeluje toliko strašno, čak ga i Fiat distributer za BiH ima u ponudi, znači trebalo bi da su i servisi OK. To što sam ga na ulici vidio nikad je druga stvar

Što kažeš da preskačem kaktuse? Nisu valjda toliko rogati?
          155+75=230
          VIVA LA VITA!!!

Comment

• Keketarac
            CBC Senator XXL
            • 01.09.2007
            • 588
            • Novi Sad
            • Seat Ibiza 1.2 TSI

Ampere za 10-tak hiljada evra nema. Najjeftinije su u Holandiji drtine sa 150.000+km i cenom od 11.000+ evra (autoscout24.de), sa svim troskovima uvoza (ako je uopste moguce zbog homologacije) izadje na jedan pristojan nov auto.

Egzotika za servisere, egzotika sa delovima i cenama, punjenje na obican steker ili...? Treba se dobro raspitati pre upustanja u takvu avanturu.

Nije za obicnu raju. Oni drugi se ne bave ovakvim filozofskim raspravama.

Ako je problem u potrosnji Lancie i akanju motora na kratkim relacijama, sta ce tek biti sa tenkom od Freemonta?

Ako nisu problem malo manje zvucna imena proizvodjaca, obzirom na cenu LPG u BiH, za svrckanje po gradu je odlican Sandero 0,9 TCe sa fabrickim plinom.

Comment

• 230
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2007
              • 775
              • Semberija

Dobro, uhvatio si me

Na ukupnu potrošnju od 30-ak € mjesečno, razlika u svakom slučaju ne bi bila velika - samo sam pokušavao da sam sebi opravdam investiciju . To su te cijene, odbijem 21% PDV tamo, dodam 17% PDV ovdje, carine nema, euro 5 je standard pa ni homologacija ne bi smjela biti problem...

"tenk" ima start/stop, a još u startu troši mnogo manje, naročito ako nije AWD, ali opet tu ne bi bilo neke osjetne razlike u potrošnji. Kod njega mi se dopada ideja da mogu da odem po novine i kupim sebi kuhinju ako mi se ćefne jer je mogu utovariti i ne moram čekati dostavu... Jes' da ne kupujem baš kuhinju svaki dan, ali kao da je to bitno

LPG mi malo ide na nerve... Imao sam ga u dva auta, i poslije toga nije više prišao ni blizu naredna dva...
              Kad je Dacia u pitanju, Duster mi je simpatičan vani ali mi je enterijer baš previše jednostavan i spartanski čak i sa full opremom...
              155+75=230
              VIVA LA VITA!!!

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Što se tiče Citroena imadoh jedan C4 2010. godište par meseci i osim što je izuzetno mali potrošač meni se ništa nije svidelo na tom autu. Počevši od izgleda, preko sedišta koja nikako nisam mogao da podesim kako treba do fantomskog kvara zbog kojeg nije radio ABS, tempomat, brzinomer i još pola funkcija u autu da bi se posle silnih majstora koji su se izređali na njemu, uključujući i ovlašćeni servis koji mi je saopštio da zamenski deo košta 115000 dinara (~1100€), ispostavilo da se prekinuo jedan pin na us***om ABS modulu i da zbog toga mora da se menja i ABS pumpa jerbo je sve živo spojeno jedno sa drugim i kad crkne jedan pin pola auta ne radi. Na kraju je genije za Citroen, majstor Blažo skinuo modul, odneo do momaka koji rade elektroniku za automobile, oni prelemili i ispitali sve, on vratio sve na auto, zamenio kočionu tečnost i ispustio vazduh iz kočnica i sve je to koštalo 110€ ali i 2 tone živaca i gomilu izgubljenog vremena. Zbog toga kao i zbog još nekih stvari ja bi Citroen zaobilazio u širokom luku još dugi niz godina.

Da se vratim na temu, za 10-ak hiljada € može da se probere dobar, mlađi auto koji malo troši i koji nije preterano skup za održavanje tako da dobro razmisli šta i kako. FAS ima trenutno akciju za Fiat 500L gde uz reciklažu dobijaš nov auto za nešto manje od 10000€:

Osim togta na predstojećem BG Car Show-u će biti jako lepih promocija i za 10000 će moći svašta nešto da se probere u to sam siguran.

Comment

• 230
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2007
                  • 775
                  • Semberija

Boga mi, taj tvoj baš bio bodljikav, a nije ni kaktus

Od Citroena mi se sviđa, pored kaktusa, novi Pikaso (2014-) i novi C5... Donekle i DS5. Naravno, i C6... Gremlini su druga priča
                  Uvijek sam razmišljao u pravcu da je bolje kupiti bolji automobil star par godina, nego lošiji nov.
                  Kod nas bazni 500L košta 24.500 KM (12.564 €) do registracije, tako da postoji solidna razlika u cijeni tokom ove akcije...
                  Jedina začkoljica je to što ne mijenjam automobile tako često, pa svaki koji kupujem kao primarni gledam da je ili sa full opremom ili jako blizu (kuka mi ne treba )...
                  155+75=230
                  VIVA LA VITA!!!

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

Stara tema ali nema veze, ionako je moje pitanje informativnog karaktera.
                    Sasvim slucajno naleteh na jedan Cactus. Ljudi moji jel to stvarno toliko udoban auto ili samnom nesto nije bilo u redu taj dan. Rupe, neravnine, prelaze preko lezecih i sina upija da se nista ne oseti. Pogotovo sto nema prenosa vibracija i udaraca u kabinu. Prodavac kaze da je to zbog sedista ali i novih amortizera koja zamenjuju legendarni hidro sistem sa bombama.
                    Sta se moze ocekivati od svakodnevne exploatacije ovog auta i da li se sa istim moze bez veceg napora recimo do mora?
                    Citroen C4 Cactus SHINE AT | Polovni Automobili

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

ne moze,gde sa tim na more i duzi put.

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Pa ako se moglo Ficom '80tih

Salim se ali prijatelj je do skoro imao Qashqai sa 1,2 motorom i 116ks. Isao u Grcku bez problema, auto zivahan za tu kubikazu i po gradu, a bio manuelac. E sad ovaj Cactus je solidno laksi ima oko 1 tone pa verujem da je sposoban i za put na duze staze. Vece je pitanje sta ocekivati od tog motora na toj kilometrazi u smislu odrzavanja, kao i kakav je sam automatski menjac.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

ne znam nista o njemu nego ti pravim drustvo ovde

sta znam,jeste to posteno,pise kilometraza prava,valjda.

ali dosta je taj auto izvozan vec za te pare,nije to mala kilometraza.

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Evo kad ja kažem, bolje nađi dizel

Comment

• markofpi
                              CBC Senator XXL
                              • 27.07.2006
                              • 1552
                              • Bezanijska Kosa

@zoranbg
                              Imas pivo od mene
                              Slazem se da je km solidna ali realno ja nikada nisam ni vozio/kupio auto sa manje km pa sam opet kada se sve sabere i oduzme bio zadovoljan.

@sErGiO
                              Dizel vise ne...eventualno na nekom velikom i tezem autu. Trenutno vozim dizel, a imam prilike da vozim i turbo benzin po gradu. Benzinac mnogo zahvalniji za grad, zivlji, rado se vrti, manji potencijalni problemi i troskovi itd. Plus sto mislim da se u tim automobilima nize klase dizel daleko vise cuje i prenosi buku. Ipaak na konkretno Cactus gledam kao na neku zujalicu.
                              Inace sinoc sam bas razmisljao za konkretan model...zvuci kao bajka ali taj auto vredi max 10 soma i jedino tada bih rizikovao i uzeo. Da je duplo manja km pa ajde da dam i vise ali ovako...no way.

Comment

Working...
                              X