Punto 1.2 vs Punto 1.9 jtd

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Punto 1.2 vs Punto 1.9 jtd

Trebalo bi da kupim ovom mom najmlađem detetu neki auto za početnika za 1000-1200 evra pa sam izbor sveo na Punta od 2001. - 2003. Međutim, u dilemi sam koji odabrati, benzinac ili dizel jer je većina u tom cenovnom rangu prešla između 200 i 300k km pod pretpostavkom da je km stvarna. Ovde sam već pročitao da je benzinac jeftin za održavanje, a da dizelaš može da bude poskup ako mu nešto "crkne" ali i da može da bude dobra kupovina ako auto nije uništavan. Zanimljivo je da su im cene za navedeno godiše prilično ujednačene, dakle, dizelaši nisu skuplji (ili benzinci nisu jeftiniji ) kao što sam očekivao da će biti.
    Ono što me posebno interesuje je očekivana dužina "života" benz. i D motora s obzirom na kilometražu jer ne bih da uzmem benzinca pa da mu za neko vreme radim generalnu. Pomagajte braćo!
    ex SAABotražitelj
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Nemam iskustva ali mislim da je dizel malo teži za tu karoseriju i ostale gadosti dizela. 1.9 JTD je iako ih ne volim jedan baš dobar motor. Benzin u kombinaciji sa plinom je još bolji motor

Sa današnjim cenama delova mislim da je generalka tog fajer motora smešna...

Sad sam kao onaj "nisam ginekolog ali mogu da pogledam"
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Dizel mozda jeste izdrzljiviji ali isto tako prelazi i mnogo vece kilometraze. Taj sto pise da je presao 250000 budi siguran da je presao bar 400000. Na dizelu nije problem sam motor nego ini delovi kao sto su dizne i turbina. Moje razmisljanje je da za remont jedne turbine mozes da kupis ceo drugi benzinski motor ako nedajboze crkne. Druga stvar, ti benzinci nisu uopste losi motori i prelaze solidne kilometraze a i moze lakse da se probere neki koji nije prevalio pola miliona Moj savet je biraj benzinca bez plina jer je po pravilu presao manju km, pa ako mora ugradi plin naknadno.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

1.2 8v benzin i nista drugo. Malo trosi, jeftino odrzavanje, jeftina registracija, jeftini polovni delovi...

Bitna stvar, dosta ih iz uvoza dolazi iz slovenije sa severa italije i ti su svi manje vise truli.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Hvala drugari, racionalnim odgovorima ste mi pomogli da se opredelim za ovaj nejaki

Originally posted by Chubbs View Post
          Bitna stvar, dosta ih iz uvoza dolazi iz slovenije sa severa italije i ti su svi manje vise truli.
          Hvala i za ovo. Pretpostavljam da su truli zbog poplava pa zato gledam uglavnom ona vozila iz Vojvodine jer, koliko se sećam, u njoj nije bilo poplava.
          Last edited by stevak; 12.10.2018, 23:45.
          ex SAABotražitelj

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

truli su zbog soli koja se baca nemilice. I ako svi pricaju kako se u evropi ne baca so vec putevi imaju podno grejanje...
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Isto ili još gore je ako je sa obale, vetar stalno nosi slanu prašinu...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Dakle, nije dovoljno da otvaram četvore oči
                Dobra stvar sa ovim novim pravilima za tehnički pregled je što mogu da se iskoriste za detaljniju kontrolu a nije mi problem da platim takav pregled za auto koji prethodno prođe moj vizuelni. Ako je prodavac iskren i siguran u ono što prodaje pretpostavljam da ni njemu neće biti problem da prihvati takvu kontrolu.
                ex SAABotražitelj

Comment

• stevak
                  CBC Senator XXL
                  • 31.05.2009
                  • 1215
                  • Zemun
                  • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Dora View Post
                  Isto ili još gore je ako je sa obale, vetar stalno nosi slanu prašinu...
                  Ha...dok čitam, ne čitam slovo po slovo nego prelećem pogledom po rečenici pa pročitah i da vetar nosi slaninu, a što me posebno zaintrigiralo.
                  ex SAABotražitelj

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Koristo sam 1.2 i u sustini je pouzdan i mali potrosac, jedino mu je umro ecu na 40k km. Sada koristim istog, ali multijet d (valjda je 1.3), i isto nema nekih problema i ne prelazi 7lit sta god da mu radis. Jedino sto ne znam kakvi ce da budu sa predjenih 150k i vise km
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• stevak
                      CBC Senator XXL
                      • 31.05.2009
                      • 1215
                      • Zemun
                      • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by sri98 View Post
                      Jedino sto ne znam kakvi ce da budu sa predjenih 150k i vise km
                      Računam na to da je svaki u ovom cenovnom rangu prešao najmanje 200k km i to nije problem osim ako mu je motor na izdisaju pa treba generalna ili ako ga jede korozija. Mislim (možda i grešim) da se sve drugo relativno jeftino dovodi u red. Pa, bilo novim, bilo polovnim delovima.
                      Last edited by stevak; 15.10.2018, 11:49.
                      ex SAABotražitelj

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Moj crveni punto je imao navodno blizu 200k km kad sam ga prodao i osim izbledele haube i krova bio je kao zmaj.

Comment

• Max82
                          CBC Član
                          • 25.02.2018
                          • 81
                          • shuma
                          • odakle mi

1.2 s tim da je 16v bolji motor a 8v jeftiniji nesto za odrzavanje.
                          Pogledaj ga na dijagnostici,hoce da brljavi elektronika,jos bolje ako nadjes neki bez serva koji obavezno brljavi.
                          I obavezno ga digni na dizalicu da nije truo.
                          Ja sam skoro uzimao 1.2 8v,i sa sobom vodio majstora,od 100e ulaganja ispali su 700e i prodao ga za manje novca nego sto sam ga platio.
                          Problem je bio sa ABS modulom,dva senzora,akumulatorom,naravno servo i par rupa odozdo.
                          Mada mozda razmislis za neko drugo vozilo,ja iskreno vise nikad necu uzeti fiat.
                          Lepo kazu ljudi,Boze spasi me rata i fiata.
                          I kvazi majstora.
                          Last edited by Max82; 16.10.2018, 19:14.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

za 700 eura mogao si u indjiji uzeti dva u delovima.

Comment

• Max82
                              CBC Član
                              • 25.02.2018
                              • 81
                              • shuma
                              • odakle mi

Za servo su mi trazili 50e,za ABS sa dva senzora 150e,za saniranje podvozja 200e...tu je jos bilo da se proveri klima,da se registruje za nekih dva meseca,letnje gume su mogle da izguraju jos ovo leto...platio ga 1800e,2004 godiste,dynamic oprema,za prenos i akumulator dao nekih 200e,kvazi majstoru dao 50e i prodao ga za 1600e.Pa ti vidi koliko sam se osrecio.

Comment

Working...
                              X