Originally posted by BOOST
Volvo vs Saab sta kupiti
Collapse
X
-
wiz rekao bih da zadnja kombinovana stop kosta oko 300-500 evra, da je verovatno stradao i kompjuter stop svetla pa i to treba kupiti/zameniti kao i verovatno kablove (mislim da je optika ali nisma siguran, mozda je i bakar) a kada se sve to zameni onda mora i da se programira rad svetla a to mora u servis. kako je satnica servisa oko 80-150 evra i da moras negde u EU gde ti je najblize (moj prijatelj ide u Bolonju) racunam i da te put kosta, ako uopste mozes da ga odvezes tamo sa neispravnim svetlima (posto je to tehnicki posmatrano neispravan auto pa bi trebao na slep sluzbu). nemam iskustva sa tim novijim Volvoima ali znam da je jedan kupio Volvo V70 u slicnom pomalo ostecenom stanju za oko 6000 evra i da ga je popravka ovde ukljucujuci lajsne i ostalo, kostala oko 4000 evra a za te pare ukupno je mogao da nadje i neudaran auto.
btw, znam da je za klasican Volvo 850 stop lampa oko 450 evra (znaci bez kompjutera) a da je ukrasna lajsna zavisno od polozaja, vrste i duzine od reda 200-600 evra po komadu. na zapadu se takav auto po automatizmu kasko osigurava i unapred se racuna na takve cene havarijskih popravki. te cene koje pominjem se odnose na originalne delove kod dilera. ako se moze naci u slobodnoj prodaji sigurno su povoljnije. sama limarija kod Volvoa nije problem ali elektrika i elektronika jeste, mislim cenovno.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
da ne zaboravim pitao si za multiplex. to je sistem u kome postoje dva nivoa, dva prstena. jedan je energetski i povezuje sve elektricne uredjaje u smislu napajanja a drugi je upravljacki (preko CAN bus-a) koji povezuje sve uredaje i adresabilno komanduje kada koji i sta radi. dakle svaki elektricni uredjaj ima u sebi mali kompjuter, znaci stop svetlo, prozor, vrata, ogledala, klima, ventilator, brave, menjac, sedista, antena itd skoro sve sto radi na struju. svi vazniji sistemu na vozilu imaju svoje malo vece kompjutere nalik serverima kao sto su ubrizgavanje motora, sistem paljenja, sistem upravljanja, sistem kocenja (ABS+ oni silna imena), pa sistem vesanja, audio sistem, sistem navigacije, sistem on line servisiranja, sistem grejanja i hladjenja kabine itd. ukupno ima (cini mi se) 18 tih servera koji su povezani u LAN a taj LAN je povezan na router/bridge koji sluzi za vezu vozila sa serviserom i fabrikom kada auto ode na neku popravku/redovan servis. ceo sistem ima svoj OS (operativni sistem) i zasticen je lozinkama a svaki serviser bilo gde u svetu ima svoju lozinku i mora da ima ovlascenje od Volvoa on line putem interneta dok je auto u servisu da sme da pristupi popravci. ceo sistem/ideja se zove VADIS i u upotrebi je od modela 1998. godine.
to je sve lepo i krasno ali i kosta s obzirom da prakticno mora da radi iskljucivo Volvo serviser po Volvo cenovniku i sve to mora da bude podrzano direktnom on line vezom sa Geteburgom dok je auto u radionici na kanalu. inace na Volvoima od 1998. se sve zivo podesava iskljucivo softverski, znaci ono sto BMW zove I-drive sistem kontrole sistema vozila samo nije tako reklamirano. mom prijajtelju je izvrsena "popravka" klima uredjaja tako sto je downloadovan noviji softver za kompresor i ostale elemente klime sa posledicom optimizacije rada i smanjenjem potrosnje goriva. takodje povremeno se pojavi i neki update za audio sistem, za telefon koji je fabricki ugradjen i slicno. sve u svemu, fin auto, ali radi pomalo kao Windows. samo nema divlje kopije, sve mora da se plati za originalnu cenu... i za mene je dosta toga nepoznato a kada sam ja hteo da uzmem takav Volvo brzo sam se ohladio, nisam u poziciji da mogu toliko da zavisim finansijski od auta i njegovih bubica na koje ne mogu da uticem niti sam da odrzavam. da ne zaboravim, zamenu ulja mora da vrsi serviser zbog kompjutera filtera i posebnog eko ulozka koga nema u slobodnoj prodaji. mislim da taj auto jos nije za nase uslove a ja sam strpljiv pa cu sacekati kada cena dovoljno padne a aftermarket ponuda snizi cenu odrzavanja i popravki. pirocanacvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Nisi ti pirocanac nego je sve to sto si naveo JEZIVO! Ko se upusti u kupovinu takvog auta(kod nas) mora da je zaljubljenik sa povecim bankovnim racunom.Meni nije jasno da Volvo i Saab jos uvek nemaju zvanicnog zastupnika!
Comment
-
-
Heh.. TuRbo nevoli bas preterano visak vlage koji je prisutan u gasovima dok se vozi na plin.
No nije ni to problem, ne u tolikoj meri bar kod poslednjih generacija turbina koje su dobile povrsinsku obradu da bi bile rezistantne na koroziju.
To sto je malo veci problem, je da moto koji smominjemo, i pored servisa u BG-u mogu garantovati da nema poznavaoca za SAAB upravljacku moto jedinicu Trionic. Naime sve programske vrednosti su na bazi ocitavanja procesa sagorevanja, dakle sistem nema neki mehanicki davac signala za pozicioniranje klipa, vec se sve desava u realtime ocitavajuci principom jonizacije samo sagorevanje.
Programski "prozor" za ocitavanje prilikom sagorevanja gasa ce pasti van dometa, te ce Trionic adaptivno pokusati da dovede sve pod normalu, i posto ce iako 32 bitni procesor, biti prbukiran sa previse "propratnih " gresaka, te ce preci na "limp home" mode.
Posto je Trionic, kako zvuci , mapno baziran sistem 3 dela rada motora, paljenja, pristiska turbine i ubrizgavanja, oseca prisustvo unjektora i njihovog elektromagnetnog indukcionog kretanja. dakle, da neulazim preduboko, "tvrd orah" je u pitanju za prebaciti na gas, jednom recju, vise stete ce biti napravljeno za kratko vreme na motoru nego li se moze i zamisliti. Cela motorkonstrúkcija je geometrijski resena da izdrzi skoro beskonacna opterecenja na izmedju 16-18 stepeni posle GMT , sto vise nema garancije da ce se desavati.
Poredim jedan takav sistem za konvertirati na gas, kao da zelite voziti avion na diesel
Ja nebi ni pokusao, iz razloga sto znam previse o Trionicu.
Toliko.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Brick pa to je pravi horor od auta znaci da bezim od njega u velikom luku,sta im bi da ga tako iskomplikuju,kakva je to politika da se dere na servisima,jel slicna situacija i sa S60,mozda mogu prepravljam na klasicne metode(stop svetlo) ali to bi vec bio frankenstajn,inace tu stopku mogu nabaciti tamo gde se kupuje auto i cena bi bila dosta niza.Dobio sam cak i nizu cenu za njega 8000e ali mislim da moze bar jos 500e nize
Boost,znaci tako stoje stvari sa plinom,a kako je sa trajnoscu motora
Comment
-
-
Motor kao motor je 95 godine dobio nagradu za najbolji 4 cilindras na svetu.
Razlog je Trionic. Tehnicki nemoguce unistiti motor kad je sistem aktivan.
Ovi svedi su zlo od tehnike
Primerci sa 450-500.000 Km bez otvaranja motora, nisa neobicno. Kad dodje vreme da se otvara, obicno je dihtung glave ostario, poceo da truneAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Za Volvo grupaciju, nesiguran koliko prate Multiplex, jer znam da je bio prilicno problematican.
SAAB, ne, nema razloga, bar za sada. Sistem je kod Volva ubacen da smanji tezinu vozila, oko 200KG manje elektricne instalacije.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Izgleda da je volvo sa tim napravio solidnu glupost,jel to njohov izum ili im je neko nametnuo (200kg instalacije nije malo,ali dali je bas tolika usteda) prava je steta da se volvo kao jedan od najpouzdanijih i najprostijih automobila za odrzavanje pretvorio u fabriku dostojnu Bila Gatesa(u svom negativnom smislu) a tako je lep S80 i tako je malo presao.
Saab mi sada izgleda mnogo privlacniji ali nemogucnost voznje na gas ga malo udaljava od mene,mada 230ks sto znaci bicu Pritajeni Tigar u gradu u kome ima nekoliko Porshea 911,V12 Mercedesa,V12 Bmw i naleti po koji stariji ferrari
Comment
-
-
-
Brick, veoma poucan tekst o modernom Volvo-u. Boost, kerozin je "gori" od diesel-a pa sta a negde sam video da se u nekim malim avionima aktivno koristi diesel motor.Da Saab hoce da napravi bi fuel to bi se mnogo lakse dalo nego sto si ti napisao i to vise softverski nego mehanicki. Neka samo i dalje skace cena goriva pa cemo videti mi jos puno toga sto ne bi smo voleli. Vidim prosle subote na parkingu jednog mamlaza "cool tip" lepa zena i dve cerkice vozi 9-5 TRAKTOR od 3 litra. Pa ne ide mi onako lep auto da je naftarica pa to ti je. Hocu da kazem da ponekad izgled vara i da se iza lepe fasade cesto krije "suzeni um". Sta ces i Saab mora da se prilagodjava trzistu a Flandrija je zemlja seljaka koji imaju lovu.....Pozdrav svima
Comment
-
-
Volvo je u modelu 960 imao kablova elektrike u tezini 2 motora sestaka od 3000 kubika, ili oko 300kg zica. sa multiplexom je to smanjeno za vise od pola a 150kg ustede nije malo. svi veliki Volvoi od 1997. godine, modelskog 1998 serija 60,70 i 80 imaju opticki multiplex kroz Vadis sistem. u prve dve godine sistem je imao skupih decijih bolesti koje su uglavnom u SAD otklanjali za dz. a po Evropi naplacivali ali su posle toga izleceni. u isto vreme je i Pezo sa 607 presao na multiplex, nedugo zatim i MB i BMW. Ladda je (cini mi se) presla 2001. na multiplex ali ne opticki vec bakarni zbog ruskih zima i pouzdanosti (i cene naravno). CAN BUS je vec de facto standard danasnje auto industrije. nezgoda za vikend majstore je nedostatak fabricke detaljne dokumentacije o protokolu, implementaciji, dijagnostickim i softverskim alatima, i naravno samom softveru raznih sistema. kao nekada sa EFI i to ce se rasiriti i postati lako dostupno po ceni a siroko i dobro dokumentovano. ipak takav auto nije jos za balkanske uslove servisa i eksploatacije, osim za relativno retke sa dovoljnim budzetom posebno za auto.
i na zapadu takvi moderni auti ako su osteceni prilicno naglo gube cenu jer je cena popravke po pravilu veca od par hiljada evra. zadnji Volvo koji je pretezno mehanicki upravljan je serija 900/90, 850 do 1996. godine i 400/40 do 2000. godine. sve posle toga od Volvoa je manje vise kompjutetski upravljano iz ogromne kolicine raznih softvera za ovo ili ono.
a juriti bitove, bug-ove i viruse po mrezi unutar auta nije bas zabavno ako auto treba svaki dan pouzdano da upali i da se vozi. ne zelim da hvalim nesto sto mi ne uliva poverenje pa makar se zvalo i Volvovolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
For those of you who have had experience with computers and their glitches
and idiosyncrasies, and downright illogical workings, you'll appreciate the
following:
At a recent computer expo (COMDEX), Bill Gates reportedly compared the
computer industry with the auto industry and stated "If GM had kept up with
the technology like the computer industry has, we would all be driving
$25.00 cars that got 1,000 miles to the gallon."
In response to Bill's comments, General Motors issued a press release
stating:
If GM had developed technology like Microsoft, we would all be driving cars
with the following characteristics:
l. For no reason whatsoever, your car would crash twice a day.
2. Every time they repainted the lines in the road, you would have to buy a
new car.
3. Occasionally your car would die on the freeway for no reason. You would
have to pull over to the side of the road, close all of the windows, shut
off the car, restart it, and reopen the windows before you could continue.
For some reason you would simply accept this.
4. Occasionally, executing a maneuver such as a left turn would cause your
car to shut down and refuse to restart, in which case you would have to
reinstall the engine.
5. Only one person at a time could use the car unless you bought "CarNT,"
but then you would have to buy more seats.
6. Macintosh would make a car that was powered by the sun, was reliable,
five times as fast and twice as easy to drive -- but would run on only five
percent of the roads.
7. The oil, water temperature, and alternator warning lights would all be
replaced by a single "General Protection Fault" warning light.
8. New seats would force everyone to have the same sized butt.
9. The airbag system would ask "are you sure" before deploying.
10. Occasionally for no reason whatsoever, your car would lock you out and
refuse to let you in until you simultaneously lifted the door handle, turned
the key and grabbed hold of the radio antenna.
11. GM would require all car buyers to also purchase a deluxe set of Rand
McNally road maps (now a GM subsidiary), even though they neither need nor
want them. Attempting to delete this option would immediately cause the
car's performance to diminish by 50% or more. Moreover, GM would become a
target for investigation by the Justice Dept.
12. Every time GM introduced a new car, car buyers would have to learn to
drive all over again because none of the controls would operate in the same
manner as the old car.
13. You'd have to press the "Start" button to turn the engine off..
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment