Sto je taj audi90 kupe lep-udoban-startan auto, moja preporuka za auto koji je po kvalitetu i izgledu sigurno bio 3-4 ispred pocetka proizvodnje , hteo sam da ga kupim ali nisam mogao da nadjem zajednicki jezik sa vlasnikom.
A sta je to z10, to neko zove "autom". Salu na stranu, izgleda da Zastava zapocinje jos jedan (poslednji trzaj) "sumanuti" projekat, koji je po svim elementima vec osudjen na propast, a najjaci "argument" je cena. Malo je previse "svetska", s obzirom na kvalitet podrske koju zastava pruza, i u poredjenju sa modelima slicne cene.
Pa 3 godine se dave sa pocetkom proizvodnje, pricama i pregovorima, i jos nije "osvojen" model, ni za sklapanje, kao "trebaju" neki milioni evra...a auto industrija "strpljivo" ceka Zastavu, d se ukljuci, ne izbacuju dva puta godisnje nove modele, a Zastavina elita se sprema da "zivi" na ovom modelu sledecih hiljadu godina...Cudo
Za izbegavanje. Pogotovo sto je "fond" nekoliko hiljada evra, a za "motor menjac i tri pedale", od opreme, treba isporuciti desetak hiljadarki..
Da ima i radio kasetofon, i euro 3 motor...malo li je..
Ma sta pricas - tri pedale i motor ti sleduju za ispod 7000, ako uvatis pormociju kojih ima redovno.
A kad krene da se sklapa ovde u KG, ocekujem jos bolje cene. Dakle 6500eura za tri pedale - ali NOVE!
I da li si ikad proveravao cene dodatne opreme u zastavi? To je bre dzaba - metalic boja 150eur i tako dalje ... ocekujem ga u nekom normalnom paketu za 7500 (klima, metalic ...)
Meni zvuci ok.
Pa jos i fabricki pogon na gas ... platis i vozis .. ne boli te glava ... samo mi reci jesi li ikad vozio nov auto?
I muka mi je vise poredjenje cene z10 sa grande puntom - nisu ni slicne. Ti dobijes full z10 za 8000 i nesto, a takav isti grande ... brrrrr .... ne smem ni da pomislim ... bar 50% skuplje.
Ma samo pljujte ... promenice mnogi od vas misljenje, osecam. Cast izuzecima
I muka mi je vise poredjenje cene z10 sa grande puntom - nisu ni slicne. Ti dobijes full z10 za 8000 i nesto, a takav isti grande ... brrrrr .... ne smem ni da pomislim ... bar 50% skuplje
kazes da je Z10 full a sto je zapravo polovicna oprema a vrlo daleko od full opreme danas nekih 8000 evra bez carine.
grande punto se reklamira po prodajnoj ceni 9900 evra (ne znam sa kojom opremom) i to sa ukljucenom carinom.
koliko ja mogu da izmnozim i saberem, Z10 je skuplji auto pri jednakim uslovima prodaje.
kada iz vise strana pogledam..
o sto se trenutno omogucava Zastavi da svercuje Z10 bez placanja carine na kompletno uvozni auto je neka kratkotrajna opcija koja nece jos dugo moci da opstane. (CEFTA zona ce poceti da funkcionise i za automobile).
Punto kao Fiatov je kostao koliko je kostao i po meni nije cena Punta/Z10 sama po sebi prednost/ ili mana vec kompletan paket.
Zastava na Z10 ne daje garanciju. opstu, na sve delove vozila, bez ogranicenja kilometraze, bez ogranicenja lokacije (cela Evropa) sto je neki minimum za auto koji se plati kao nov.
dalje, servisiranje Z10 je sve samo ne vredno pomena vec samim tim sto Zastava ne obezbedjuje rezervne delove kako je to uboicajeno vec sam vlasnik treba da se bakce i sa tim aktivnostima.
nedavno sam cuo kako u Zastavi ( i nasoj vrloj Vladi) planiraju da izvoze Z10 u Evropu.
eh, kada bi to moglo...
-Zastava ima strogu zabranu od Fiata da prodaje u Evropi, jasno definisanu ugovorom i to do sada niko nije demantovao.
- Z10 (tj Punto) je zabranjen za prodaju u Evropi, u svim zemljama evropske unije jer ne ispunjava nijedan aktuelni standard.
da ne bude zabune, Z10 NIJE euro 4 model.
cak i kada bi sama Zastava razvila/doradila Z10 da postane euro 4 sa svim pratecim homologacijama za to treba vreme od sigurno najmanje 6 meseci a mozda i godinu dana.
za nekih 17 meseci nastupa zabrana prodaje euro 4 u Evropi, i postaje obavezan euro 5.
otprilike u tom roku ce i Hrvatska ( a mozda i Makedonija) biti clanica EU i time Z10 se nece moci prodavati.
za koga se podize nova fabrika u Kragujevcu, za koje kupce i koje trziste ?
Crna Gora sigurno nije preterano zainteresovana, BiH ima(ce) domacu Skodu iz Sarajeva po slicnoj ceni, Albanija kao masovni kupac ??
da je pre 5 godina pokrenuta Z10 postojale bi pretpostavke da uspeh.
sada kada su i Rumunija i Bugarska unutar EU, kada Reno sa Daciom drzi veliki udeo kod nas, kada se CEFTA sporazumom ukidaju carine i generalno ide ka liberalizaciji a uz nepromenjeni stila rada/upravljanje u Zastavi Z10 lici na srljanje u propast.
kao da nije bilo dovoljno sto je uludo baceno vec 70 miliona evra donacija (iz dzepa gradjana) u Zastavu bez ikakvog rezultata.
Srbija nikada nece biti automobilska sila, niti imati samostalnog proizvodjaca automobila. nema resursa.
taj isti auto Z10 bi mogao da bude jos jeftiniji da uvoz ide direktno iz fabrike a ne preko preprodaje kroz Zastavu.
pogotovu jos uvoz bez carine.
K polako ... sad si me malo utuko sa ovim standardima, ali ja sam ipak optimista. Evo pocece uskoro da sklapaju ovde punta. Bice nekih 6500eur nadam se. Sta znam, nadam se da je punto tek (solidan) pocetak.
A ovaj grande za 9990 - naravno da je najsiromasnija moguca verzija. Takav slican z10 je ispod 7000, ocekujem ga i ispod 6500, kao sto vec rekoh, a dodatna oprema je kod zastave do duplo jeftinija nego kod stranih proizvodjaca. Izadje mu grande 50% skuplji, a ne baca mi se para ionako ne planiram da vozim vise od 5 godina, ocu da budem gospon covek sa sto novijim autom. To sto ti sad racunas carine i izvodis chudesa pa si nekako dosao do zakljucka da je 9990 manje od 6500 - to je sasvim druga prica. Meni je 9990 itekako vise od 6500!
Ko se ne slaze - neka kupi nesto bolje od punta, a za te pare uzece naravno polovno. Eno na forumu tema nisan primera, lepo znas kako, odlican auto. Upoznaces dosta dobrih majstora, a ja necu i ne zelim.
Eto lepo sam predlozio coveku sta i zasto da kupi, pa kako oces.
Hvala ti zato sto si me "odmenio" u opsirnom postu. hvala ti sto normalno razmisljas, mozda da postoji vise ljudi, ovde...
Mozda bi Zastavi pomoglo da se vrati jos vise, u praistoriju.
Bansha, da me ne razumes pogresno, ja ne mislim
zlo" Zastavi, iako nam je svima nanela previse stete (mene licno je "upropastila" za jednog novog BMW-a).
Parole Dzeralda Forda NE VAZE za Zastavu(i nikada nisu). Polovni automobili, stari 3-4 godine(sa sve carinom, porezom..), udobniji su , bolji, brzi, dugotrajniji, lepsi, od BILO kog Zastavinog modela, iste cene.
A sve ostale "prednosti" novog auta, servis, garancija, sami su "ubili", ne znam kako da ih nazovem, radnici, zaposlenici, balkan krme-menadzeri...
Drago mi je, Bansha, da si optimista, ja sam "prestao" da budem, nemam vise ni godina za bacanje, ni zivaca, za "evo ocekuje se", za koju godinicu...
Mora neko, sa ili bez tvog entuzijazma, da shvati (sto vazi za vecinu "radnicke" klase), da ne mogu od jednog posla, prostog, jednog modela, (auta ili pantalona) da zive ceo radni vek "do pemzije".
Dok baba dodje...milijarda evra "ode" na dobre polovnjake, na druge nove automobile....
Koga u Zastavi uopste i "ocekuju" za "ciljnog" kupca. Moje unuke?.
pa valjda i ti kao i svi racunas carinu koju moras da platis drzavi.
valjda je normalno da se auti legalno prodaju, isto kao je normalno i da se gorivo prodaje na pumpi a ne na buvljaku u flasicama.
da pojednostavimo
-A je Punto i kosta na granici pre ulaska u Srbiju xx evra
na to se dodaje carina 25%, dodaje 0.5% takse za evidenciju i time je roba uvezena.
kao kupac na to placas jo 18%PDV i auto time postaje (poreski) legalan za proceduru registracije i upotrebe u saobracaju.
-B je Grande Punto i kosta na granici pre ulaska u Srbiju yy evra.
dalje sve ista procedura.
na kraju poredjenje pri istim uslovima, koliko kosta Punto i koliko kosta Grande Punto.
kolika je razlika u ceni.
ok, imamo grubo poredjenje.
sledeci korak je da potpuno izjednacimo ugradjenu opremu u svemu.
sada dobijamo mogucnost da uporedimo cenu jabuke A i jabuke B a ne pomorandze i jabuke.
iz tog ugla kako sada izgleda prednost Punta u ceni.
kolika je ta prednost.
kolika je prednost ili zaostatak u samom modelu, pricamo uvek o 2 nova vozila.
pricamo o ceni koja ukljucuje i garanciju za celu Evropu (Grande Punto) ili nema nikakvu garanciju (Z10).
da li kosta i da li vredi nesto da garancija.
ako ne vredi zasto bi uopste kupili novi auto.
ako vredi, zasto je nemati a placati (navodno) i tu vrednost.
nije moja poenta da li je dobar novi auto ili nije dobar, samo primecujem da Z10 ni izbliza nije tako konkurentan na trzistu svoje klase.
Punto je konkurencija Jugu, nikako Grande Puntu vec samim tim sto je model Punto van danas vazecih standarda.
da budem grublji, Punto je novo polovni automobil kao i Jugo u svetlu evropskih normi (euro 4 i euro 5 buduci).
za tih 7000 ili 6500 evra moze da se kupi i konkurentniji polovni automobil identicnih tehnickih karakteristika, norme cak i mnogo vise opremljen i vise norme u svemu (bezbednosne, ekoloske, itd).
i takodje ima isti stepen nemanja garancije i servisne podrske kao i Z10.
po meni, Z10 kasni za dogadjajim u okruzenju. samo na jugu oko nas i delimicno na zapadu postoje zemlje van EU a i to je samo privremeno stanje.
Kragujevac je kap u okeanu trzista, proizvodnje i potrosnje samo Evrope a kamoli u svetu.
radije bih voleo da u Zastavi prave makar jedan jedini delic tipa sraf za tocak i to bi bilo dovoljno ali...
jedno veliko ali uz uslov da budu sastavni deo nekog velikog globalnog sistema potpuno integrisan sa jasnom vizijom razvoja, trzisnog ucesca, uklopljeni u svet danas.
time automatski otpada i pojam carine kao potrebe, automatski je cena niza za barem tih 25% a sigurno i vise jer ce konkurencija vece ponude oboriti naduvane provizije a opet auto kuce ce imati vecu zaradu uz veci obim trgovanja.
sta fali Svajcarskoj sto nema svoju domacu auto industriju (osim par zanatskih manufaktura sto nije industrija) a ima najbolje opremljene automobile najkvalitetnije izradjene po ceni koja je manje nego u njoj susednim zemljama.
sto bas mi eto moramo da imamo svoj automobil van ostaloga sveta izolovani.
za koju godinu kako ce se Zastava boriti protiv Kineza, i kako ce formirati cenu Z10 u poredjenju sa kineskim modelima.
ili ce traziti neku posebnu novu zabranu trgovanja.
hoce li traziti zaustavljanje tranzicije cele zemlje i prekid planova o ulasku u STO....
malo dublja u buducnost pitanja su vezana, nije sama cena danas posebno bitna a Zastava nema plan, nema trajno odrzivo resenje za opstanak i to je ono sto ja vidim.
pogresno ili bar na tragu realnog pokazace vreme.
do sadasnje iskustvo nije pokazalo neke planske Zastave da planira buducnosti, po meni.
sta bih ja uradio.
nemam para za nov auto kao sto je Grande Punto.
sacekam 6 meseci i cekam (vrebam priliku) za neki polovni koji neko mora da proda jer nije imao para u osnovi ( zaleteo se u proceni kolicine para koej pozajmljuje pa sada ne moze da ga otplacuje) a takav auto gubi na vrednosti oko 20tak %.
taman koliko je i razlika u ceni nastala po osnovu neplacene carine za Z10, a opet uz jos uvek vazecu garanciju (da se podserimo minimalna garancija u Evropi je 24 meseca a vrlo cesto 36-48 meseci za nov auto) jos podosta vremena pa je rizik realno prakticno nepostojeci.
ako se ista pokvari, garancija pokriva.
ako je to jos uvek skupo, moze se sacekati i 12 meseci ili 18 meseci svejedno.
ili nakon 3 godine, auto ipak nije stvar koja se kvari sama od sebe tek tako pogotovu automobili konstruisani i pravljeni u 21. veku.
posel 3 godine vrednost auta opadne na oko 60% pocetne po pravilu.
Nema Grande Punto za 9990, to je samo marketinski trik, ako odes i trazis da kupis takvu verziju, ona jednostavno NE POSTOJI, jer Fiat sve modele isporucuje sa nekom opremom, koja kad se uracuna u cenu, doboja se oko 11000 eura. E to je najjeftiniji model koji moze da se kupi.
Jeste off, ali moj drug je kupio G. Punta za 9990.
Na pocetku te kampanje je narucio, sada mozda i ne moze za te pare, ne znam.
Oprema, standard, el. podizaci stakala, centralna, abs, tzv. tempomat (ako ne gresim u nazivu, preracunava potrosnju, razdaljine, daje statistiku prosecne brzine, podesavanja zvucnih signala i sl.).
Ako sam nesto pogresio u opremi ispravite me.
Comment